AM 4.1 - często gubi sygnał GPS

• 90 Odpowiedzi
  • 20812 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

AM 4.1 - często gubi sygnał GPS
« dnia: Wrzesień 30, 2007, 14:19:18 »
Witam Wszystkich,
Zainstalowałem AM4.1 na Mio550m i niestety urządzenie gubi bardzo często sygnał GPS lub wskazuje, że jest on bardzo słaby
Poprzednio miałem Mio350 i AM 3.9 i AM 4.0 i nic takiego sie nie działo

Co może być przyczyną takiego zjawiska?

*

Offline AMi

• 1763
  • Sprzęt: Nokia 7110
Odp: AM 4.1 - często gubi sygnał GPS
« Odpowiedź #1 dnia: Wrzesień 30, 2007, 14:22:15 »
Chyba taka "uroda" najnowszej AM. Mam to samo :S
Modyfikowanie ustawień Menu-Ustawienia-GPS nic nie pomaga.
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 30, 2007, 14:25:00 wysłana przez AMi »

« Odpowiedź #2 dnia: Wrzesień 30, 2007, 20:11:29 »
i nikomu wiecej to sie nie zdarzylo??

*

Offline pawel_w

• *
  • 56
  • Sprzęt: aktualnie Navroad nr350, AM 5.1
« Odpowiedź #3 dnia: Wrzesień 30, 2007, 20:21:27 »
Ja nie zauważyłem takich objawów.W porównaniu z 3.9x gorsze są wyznaczane trasy i z mapami też jest coś nie tak.Np. moja ulica  w werji 3.9x był prawidłowo dwukierunkowa a teraz niewiadomo czemu zrobili jeden kierunek.Zgłosilem oczywiście.Ciekawe czy poprawią.

*

Offline stafid

• 445
  • o drogę nie pytam
    • Perfect
  • Sprzęt: Asus 636N, AM EU
« Odpowiedź #4 dnia: Wrzesień 30, 2007, 20:21:45 »

mi tak - w tunelach

*

Offline Piotr1

• *
  • 75
  • Sprzęt: PDA i-mate, i900 Omnia
« Odpowiedź #5 dnia: Wrzesień 30, 2007, 20:28:02 »
U mnie w 4.0 znikał sygnał. Z 4.1 jechłem dopiero 2 razy, jak na razie bez niespodzianek

*

Offline grew

• 43
  • Pracuję aby żyć, czy żyję aby pracować ?
  • Sprzęt: Asus  MyPal 696 + AutoMapa; Garmin Nuvi 660 +Citi Navigator Europe 2008 + GPMapa
« Odpowiedź #6 dnia: Wrzesień 30, 2007, 21:14:48 »
Potwierdzam problem z czułością GPS. Po instalacji na Mio169 zdecydowanie częsciej komunikat "słaby sygnał GPS" + wyszarzenie mapy. Na 3.9.7 i 4.1 takich komunikatów praktycznie nie było.

*

Offline puniek

• 4617
  • Sprzęt: Samsung Galaxy S7 EDGE SM-G935F
« Odpowiedź #7 dnia: Wrzesień 30, 2007, 21:20:08 »
Bzdura... jesli sygnał jest z ponad 4 satelit to nie ma żadnego komunikatyu o słabym sygnale więc jak ktoś to ma to raczej ma problem z odbiornikiem albo z cierpliwościa bo po włączeniu trzeba chwilę poczekać pod gołym niebem by złapał odpowiednia ilośc satelit do prawidłowego określenia położenia...
ISTQB Certified Tester

*

Offline AMi

• 1763
  • Sprzęt: Nokia 7110
« Odpowiedź #8 dnia: Wrzesień 30, 2007, 21:29:00 »
Bzdura... jesli sygnał jest z ponad 4 satelit to nie ma żadnego komunikatyu o słabym sygnale więc jak ktoś to ma to raczej ma problem z odbiornikiem albo z cierpliwościa bo po włączeniu trzeba chwilę poczekać pod gołym niebem by złapał odpowiednia ilośc satelit do prawidłowego określenia położenia...
Chyba jednak się mylisz (z tą bzdurą). Używam naprzemiennie kilku programów nawigujących (na tym samym PDA i GPS, w tym samym samochodzie i na tych samych trasach) i tylko ostatnie wcielenie AM robi taki problem. Natomiast przesadą jest twierdzenie, że dzieje się to bardzo często. Mi zdarzyło się kilka razy.

*

Offline puniek

• 4617
« Odpowiedź #9 dnia: Wrzesień 30, 2007, 21:31:48 »
Chyba jednak się mylisz (z tą bzdurą). Używam naprzemiennie kilku programów nawigujących (na tym samym PDA i GPS, w tym samym samochodzie i na tych samych trasach) i tylko ostatnie wcielenie AM robi taki problem. Natomiast przesadą jest twierdzenie, że dzieje się to bardzo często. Mi zdarzyło się kilka razy.

Może AM ma dokładniejszą nawigację.. innym wystarczą 3 satelity a AM wymaga 4 ch....to tak ja z autem... dobre auto tez wymaga lepszego paliwa a ciągnik pojedzie na denaturacie...
ISTQB Certified Tester

*

Offline Gufer-posepny

• **
  • 195
« Odpowiedź #10 dnia: Wrzesień 30, 2007, 22:10:06 »
Jak włączysz odbiornik GPS i będziesz jechał , to złapie fixa ale na początku właśnie AM będzie gubiła położenie lub wywalała ten komunikat . Jak postoisz z 10 - 20 sekund po złapaniu fixa to nie ma tego problemu . Jak już złapie porządnie to jest spokój .
Navroad 350

*

Offline Piotr1

• *
  • 75
  • Sprzęt: PDA i-mate, i900 Omnia
« Odpowiedź #11 dnia: Październik 01, 2007, 06:52:42 »
w 4.0 potrafiła zgubić fixa po przejechaniu kilkunastu kilometrów, przy widoczności 8- 10 satelitów. Ruszałem, kiedy pozycja była ustalona. Problem zgłosiłem do supportu AM, odpowiedź: przegrzewa się moduł GPS (i-mate zamontowany przy nawiewie).
W 4.1 jeden raz pokazał się komunikat o słabym sygnale, tuż po złapaniu fixa. Zobaczę co będzie dalej, na razie 2 trasy z nową wersją.
Teoretycznie widoczność 3 satelitów powinna wystarczyć do złapania fixa, jednak w AM to chyba za mało (u mnie "widoczność" ok. 5 daje dobry fix)

*

Offline puniek

• 4617
« Odpowiedź #12 dnia: Październik 01, 2007, 07:20:55 »
w 4.0 potrafiła zgubić fixa po przejechaniu kilkunastu kilometrów, przy widoczności 8- 10 satelitów. Ruszałem, kiedy pozycja była ustalona. Problem zgłosiłem do supportu AM, odpowiedź: przegrzewa się moduł GPS (i-mate zamontowany przy nawiewie).
W 4.1 jeden raz pokazał się komunikat o słabym sygnale, tuż po złapaniu fixa. Zobaczę co będzie dalej, na razie 2 trasy z nową wersją.
Teoretycznie widoczność 3 satelitów powinna wystarczyć do złapania fixa, jednak w AM to chyba za mało (u mnie "widoczność" ok. 5 daje dobry fix)
3 wystarczą by "chodził" chip sirf. AM przy 3 pokazuje info o słabym sygnale a przyt 4 nie ma już tego komunikatu.
ISTQB Certified Tester

*

Offline macluke

• **
  • 180
  • Sprzęt: Mio p550m; Dell Axim X3
« Odpowiedź #13 dnia: Październik 01, 2007, 07:37:13 »
Cytat: piotr.lutynski
Bzdura... jesli sygnał jest z ponad 4 satelit to nie ma żadnego komunikatyu o słabym sygnale więc jak ktoś to ma to raczej ma problem z odbiornikiem albo z cierpliwościa

no nie zabrzmialo to przyjemnie...

*

Offline Yoggi

• Nasz Poeta
  • 507
  • Sprzęt: LOOX N-560 GPS+ACER n35 GPS+ I-Phone 16 GB
« Odpowiedź #14 dnia: Październik 01, 2007, 07:58:11 »
Zainstalowałem AM4.1 na Mio550m i niestety urządzenie gubi bardzo często sygnał GPS lub wskazuje, że jest on bardzo słaby
Mam to samo. Tyle,ze u mnie gubi go rzadko. Ale po złapaniu fixa,jeszcze przez 5,czy 10 minut AM co chwilę mruga i na przemian stwierdza,że ma sygnał słaby GPS,by po sekundzie stwierdzić,że zmieniła zdanie. Później sie stabilizuje i problemy znikają.
Lepiej rok odsiedzieć w celi - niźli słuchać Wuwuzeli
Trąba bowiem tak ogłusza,że człowieka cierpi dusza.

*

Offline puniek

• 4617
« Odpowiedź #15 dnia: Październik 01, 2007, 09:02:05 »
Cytat: piotr.lutynski
Bzdura... jesli sygnał jest z ponad 4 satelit to nie ma żadnego komunikatyu o słabym sygnale więc jak ktoś to ma to raczej ma problem z odbiornikiem albo z cierpliwościa

no nie zabrzmialo to przyjemnie...
Jeśli zabrzmiało nie tak jak chciałem to przepraszam..... nie miałem złych intencji.
ISTQB Certified Tester

« Odpowiedź #16 dnia: Październik 01, 2007, 09:44:18 »
wurzuciłem 4.1, zainstalowałem 3.9 i 4.0 i dzis sprawdzę

*

Offline niezawodny

• 793
  • Sprzęt: SG Note II, Nokia E52
« Odpowiedź #17 dnia: Październik 01, 2007, 10:35:50 »
Potwierdzam że coś jest zd.... w najnowszej AM z obsługą GPSa - mam dokładnie te same objawe; gubienie sygnału pod gołym niebiem, bądź czekanie na złapanie fixa baaardzo długo. Tego problemu nie było (i nie ma) w 3.9. Podobnież z Destinatorem a więc nie jest to problem sprzętu. Zgłosiłem to do supportu AM i odpisali mi:
"Szybkosc ustalenia oraz precyzja pozycji zalezy wylacznie
od odbiornika GPS - AutoMapa jedynie ”slucha” odbiornika.

Wspolprace z odbiornikiem GPS mozna poprawic m.in.:
- dodajac zewnetrzna antene,
- zmiana miejsca zamocowania tak by GPS lepiej ”widzial” niebo
- kupujac lepszy / czulszy / szybszy model GPS
- zatrzymujac pojazd tak by GPS mogł latwiej ustalic poczatkową pozycje
- dbajac o stale zasilanie
- sprawdzajac instalacje i usuwajac zrodla zaklocen
np. od wbudowanego w samochod systemu ochrony przed kradzieza.
Starsze modele wymagaja kilku (a po dłuższej przerwie
nawet kilkunastu) minut na ustalenie pierwszej pozycji.

Prosimy wykonac kilku minutowy zapis sladu GPS i przeslac plik do nas.
Sprawdzimy.

Pozdrowienia / Regards / Mit freundlichen Grussen
AutoMapa(ku)"

Chociaż niewiele pomogli (klasyczna ściema) to myślę że trzeba ich informować że problem z obsługą GPSa istnieje to zapewne się tematem zainteresują. Jak dla mnie to jest póki co jakaś niedoróbka (bardzo poważna) nowej wersji programu

*

Offline puniek

• 4617
« Odpowiedź #18 dnia: Październik 01, 2007, 10:37:35 »
Czy znaczy się mają pisać do nich ci co nie mają takich zastrzeżen?
ISTQB Certified Tester

*

Offline niezawodny

• 793
  • Sprzęt: SG Note II, Nokia E52
« Odpowiedź #19 dnia: Październik 01, 2007, 13:21:59 »
Czy to pytanie na inteligencję?  :grin:
Więc odpowiedź jest takowa (na inteligencję); pisać mają ci co mają problemy z obsługą GPS przez Automapę  :P  A jak widać nie są to przypadki odosobnione.

*

Offline puniek

• 4617
« Odpowiedź #20 dnia: Październik 01, 2007, 13:25:09 »
Czy to pytanie na inteligencję?  :grin:
Więc odpowiedź jest takowa (na inteligencję); pisać mają ci co mają problemy z obsługą GPS przez Automapę  :P  A jak widać nie są to przypadki odosobnione.
No właśnie.... jesli na 10.ooo uzytkowników sa 3 osoby to czy nie są to przypadki odosobnione?
 :grin:
ISTQB Certified Tester

*

Offline prozor

• 1089
  • Człowieku, nie irytuj siebie i mnie. Zgoda?
  • Sprzęt: ZTE Blade
« Odpowiedź #21 dnia: Październik 01, 2007, 14:10:45 »
No właśnie.... jesli na 10.ooo uzytkowników sa 3 osoby to czy nie są to przypadki odosobnione?
 :grin:

Naginasz statystykę wysysając z palca te 10 tys. użytkowników  :evil:
A jeśli chodzi o sygnał GPS przetwarzany w AM, to proponuję zaznaczyć na próbę opcję „Czytaj port w oddzielnym wątku” (Ustawienia GPS). Cytując manual: "nie należy zmieniać domyślnych wartości tych opcji, chyba że wystąpiły problemy z połączeniem z GPS. Ich wartości domyślne dobierane są przez AutoMapę." W Waszym przypadku problemy takie występują, a więc warto sprawdzić, jak będzie się zachowywać AM czytająca port w oddzielnym wątku.

Jeśli chodzi o poziom sygnału rejestrowany i przedstawiany przez AM i program alternatywny, to screeny w załączeniu. Jak widać, różnic brak, choć wydaje mi się, że złapanie fiksu jest w AM wolniejsze niż w programie alternatywnym. Jednak to są tylko moje pobieżne wrażenia i mogą być równie dobrze całkowicie chybione.
Jeśli chcesz się o coś zapytać, zadaj jasne i konkretnie pytanie. Ale pamiętaj żeby sprawdzić, czy wcześniej już nikt o to się nie zapytał i nie udzielił odpowiedzi... Przed zadaniem pytania, najpierw przeczytaj to: http://rtfm.killfile.pl/

« Odpowiedź #22 dnia: Październik 01, 2007, 14:21:40 »
Chyba taka "uroda" najnowszej AM. Mam to samo :S
Modyfikowanie ustawień Menu-Ustawienia-GPS nic nie pomaga.

Potwierdzam. U mnie pojawiło się takie zjawisko po zainstalowaniu AM4.1. Mój PDA to F-S n560. Myślałem, że to jakiś problem z moim egzemplarzem, ale widzę, że to zjawisko bardziej powszechne.
Najdziwniejsze jest to, że komunikat o braku sygnału lub jego słabym poziomie pojawia się na chwilę (ok. 1-2 sekundy) nawet wtedy, gdy jest ewidentnie dobra widoczność satelitów, na przykład podczas długiej jazdy odkrytą drogą. Z niższymi wersjami AM nie miałem takich problemów.
Pozdrawiam
« Ostatnia zmiana: Październik 01, 2007, 14:29:55 wysłana przez przyjazdy »

*

Offline puniek

• 4617
« Odpowiedź #23 dnia: Październik 01, 2007, 14:24:20 »
Wiadomo, że przejeskrawiłem ale po to by wypowiedź była czytelniejsza.
Co do opcji czytania w osobnym watku to po instalacji u mnie nie jest zaznaczona. Ale jak ją zaznaczę to troche dłużej łapie sygnał i czasem po wybudzeniu nie łapie transmisji z portu bluetooth i trzeba robic soft-reset ale tez z kolei po wyłączeniu odbiornika GPS/bluetooth nie ma info o błędzie danych GPS i wyłączenia portu.
Ale rzeczywiście może u niektórych jest to spowodowane ustawieniem tej opcji!
« Ostatnia zmiana: Październik 01, 2007, 14:48:48 wysłana przez piotr.lutynski »
ISTQB Certified Tester

*

Offline Piotr - sq2frv

• **
  • 106
  • Bydgoszcz
  • Sprzęt: BLOW 70iBT
« Odpowiedź #24 dnia: Październik 01, 2007, 14:33:19 »
Problem jednak istnieje, i chyba dotyczy więcej niż 0,0003% użytkowników AM, a obwinianie sprzętu jest mocno naciągane.

*

Offline jachu77

• *
  • 95
  • Sprzęt: Asus A696
« Odpowiedź #25 dnia: Październik 01, 2007, 17:40:55 »
na moim Asusie 696 AM4.1 też częsciej gubi sygnał niż poprzednia wersja AM i TT ale nie jest tak źle ażeby uniemożliwiało to korzystanie z programu.

« Odpowiedź #26 dnia: Październik 01, 2007, 18:17:59 »

no i sprawdziłem... 3.9 śmiga bardzo dobrze natomiast 4.0 taj jak i 4.1 gubi sygnał, ale by było lepiej to:
1. należy chwilkę odczekać po złapaniu fixa
2. odbiornik musi być przy szybie auta (w ręku gubił nadal)
3. Czyli wina leży po stronie AM

*

Offline redi

• 636
  • Sprzęt: NavRoad DUXO, Toshiba Encore
« Odpowiedź #27 dnia: Październik 01, 2007, 18:50:54 »
Ja mialem problemy z gps w i-mate pda-n. Dzisiaj sobie sprawilem antenke i mam ygnal 2 razy silniejszy. Ogolnie Am za szybko pokazuje slyaby sygnal lub btrak. W innych program jest jeszcze 3D a w AM juz slaby sygnal. POlecam anteny. Moze to troche kosztuje, ale nawet w chacie jest sygnal a co ciekawe ten pda-n lapie fix w domu bez anteny:-)

*

Offline puniek

• 4617
« Odpowiedź #28 dnia: Październik 01, 2007, 18:54:36 »

no i sprawdziłem... 3.9 śmiga bardzo dobrze natomiast 4.0 taj jak i 4.1 gubi sygnał, ale by było lepiej to:
1. należy chwilkę odczekać po złapaniu fixa
2. odbiornik musi być przy szybie auta (w ręku gubił nadal)
3. Czyli wina leży po stronie AM
Nie podzielam tej opinii
ISTQB Certified Tester

*

Offline (Jaca)

• 11
« Odpowiedź #29 dnia: Październik 01, 2007, 21:38:57 »
Gubi sygnał, przeskakuje na trasę obok... problem tak oczywisty że sporo osób o nim nie wspomina ...
6 użytkowników, 2 rodzaje sprzetu, różne samochody i na pewno różne sposoby użytkowania ...

PS: Piotr podziwiam Twoją "ślepą" (bez urazy) miłość do AM, fakty są faktami ... tym bardziej że są to tzw "fakty autentyczne" .... :D

Pozdrawiam !