AM 4.1.2 + WM6 ... po wyłączeniu PDA w trakcie nawigacji konieczny reset...

• 13 Odpowiedzi
  • 2602 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline karpik

• 29
  • Sprzęt: HTC TyTN II  +  microSDHC 8GB
Witam,

Używam od niedawna AM 4.1.2 na HTC TyTNII i niepokoi mnie pewne zachowanie...
Jeśli w czasie używania nawigacji wysiadam z samochodu, zabieram PDA ze sobą i żeby uniknąć w kieszeni przypadkowego klikania w ekran, najzwyczajniej wyłączam urządzenie guzikiem na obudowie..
Jeśli postój nie trwa dłużej niż jakies 2-5 minut, nie ma problemu z ponownym włączeniem nawigacji, ale jeśli PDA jest nieużywany przez jakies 10-15 minut albo dłużej, to wogóle przestaje reagować i konieczny jest soft reset.
Podobnie sytuacja ma sie jeśli krótkie przerwy się powtarzają - pierwszy raz jest ok, ale po drugim albo trzecim wyłączeniu powtarza sie sytuacja jak przy dłuższym postoju (wyłączeniu urządzenia).

Czy ktoś miał podobne problemy z AM? Czy to jest normalne zachowanie na WM6, albo akurat w tej konfiguracji AM4.1.2 + HTC TyTNII  ???

Jeśli ktoś miałby pomysł jak temu zaradzić będę bardzo wdzięczny.

Przesiadłem się z TomToma na AM ze względu na świetną numerację budynków w Warszawie (pracuję jako kurier i muszę powiedzieć że sprawdza się rewelacyjnie), jednak perspektywa kilkunastu resetów dziennie wygląda troche nieciekawie i zaczynam się zastanawiać nad powrotem do TT (tam nie miałem podobnych problemów z wyłączaniem urządzenia w trakcie nawigacji)...
n o   r i s k   =   n o   f u n

*

Offline nocnyMarek

• 9913
  • Sprzęt: Palmax, viliv X70
Odp: AM 4.1.2 + WM6 ... po wyłączeniu PDA w trakcie nawigacji konieczny reset...
« Odpowiedź #1 dnia: Styczeń 27, 2008, 22:57:47 »
1. Dlaczego nie używasz 4.5.3? Kurierzy nie potrzebują aktualnych map?
2. Wyłącz najpierw AM.
AM3/4/5/6, DPN/D6, AP, N2/9, OM-free

*

Offline karpik

• 29
  • Sprzęt: HTC TyTN II  +  microSDHC 8GB
Odp: AM 4.1.2 + WM6 ... po wyłączeniu PDA w trakcie nawigacji konieczny reset...
« Odpowiedź #2 dnia: Styczeń 27, 2008, 23:28:58 »
1.  adresy dużych biurowców się powtarzają więc ich nie musze szukać... "numerków" używam raczej do szukania bloków mieszkalnych na dużych osiedlach, a jeśli o to chodzi to dokładność/aktualność 4.1.2 w zupełności mi wystarcza ;) a miasto wiem jak wygląda więc i widok 3d mi nie potrzebny ;)

2. Tutaj właśnie mój problem... wiem że wyłączenie AM jest najprostrzym rozwiązaniem, jednak później czekać trzeba czekać aż się znów odpali, złapie fixa, a to chwile trwa.. może nie jest do bardzo długa chwila, ale jednak jest to czasem niewygodne..

Jeśli chodzi o inne programy (odtwarzacze video, mp3, TomTom i pewnie wogóle znaczna większość aplikacji PPC) to nie ma z nimi problemu - można w czasie oglądania filmu wyłączyć PDA i później bez problemu wznowić film...
I takiego właśnie zachowania oczekuję również, a wręcz "zwłaszcza" od programu na który "troche" trzeba się wykosztować... no i się rozczarowałem :/
n o   r i s k   =   n o   f u n

*

Offline nocnyMarek

• 9913
« Odpowiedź #3 dnia: Styczeń 27, 2008, 23:39:39 »
Ale 4.5 to nie tylko nowsze mapy, to również zmiamy w programie, lepsza funkcjonalność, poprawione wyznaczanie tras ...
jest całkiem możliwe, że Twój problem w AM4.5 już nie występuje.

*

Offline Moi (Adam Kubicki)

• 6498
    • Moje linki do stron o GPS (i nie tylko)
  • Sprzęt: SGS2, iP3GS, Lumia 800, Note 3
« Odpowiedź #4 dnia: Styczeń 28, 2008, 00:10:47 »
Znasz programik KaiserTweak?
Zwiększa się tam bufor dla wake-up'u. Ale czy to pomoże? Nie wiem. Coś mi się kołacze po głowie, że czytałem o skuteczności takiego zabiegu.
Pogooglaj, także tu na Forum.

*

Offline klosz007

• **
  • 194
  • Sprzęt: iPhone 4 16GB + iPad 3 3G 32GB + NavRoad Vivo Plus
Odp: AM 4.1.2 + WM6 ... po wyłączeniu PDA w trakcie nawigacji konieczny reset
« Odpowiedź #5 dnia: Styczeń 31, 2008, 23:20:02 »
Zainstaluj najpierw najnowszą wersję i zobacz czy pomoże. Jeśli nie pasuje Ci widok 3D z budynkami to zawsze można go wyłączyć.

*

Offline RUKAT

• 2388
  • Sprzęt: POCO X3 NFC
« Odpowiedź #6 dnia: Styczeń 31, 2008, 23:36:11 »
Ale 4.5 to nie tylko nowsze mapy, to również zmiamy w programie, lepsza funkcjonalność, poprawione wyznaczanie tras ...
jest całkiem możliwe, że Twój problem w AM4.5 już nie występuje.
Mam co prawda innego pocketa niż karpik (i inny system) ale miałem podobny problem .Po uśpieniu pocketa z włączoną  AM i ponownym włączeniu go  , AM się czasami zawieszała (nie na tyle często żeby Mnie zdenerwować ,ale jednak ) Od czasu instalacji  AM4.5 i nie zdażyło się to jeszcze ani raz
Nic tak nie cieszy jak seria z pepeszy ;o)

*

Offline puniek

• 4617
  • Sprzęt: Samsung Galaxy S7 EDGE SM-G935F
Może opcja "czytaj w osobnym wątku" jest zaznaczona...?
ISTQB Certified Tester

*

Offline Wiceq

• **
  • 121
  • Sprzęt: iPhone 6S PLUS (iAM)
Witam,

Jeśli w czasie używania nawigacji wysiadam z samochodu, zabieram PDA ze sobą i żeby uniknąć w kieszeni przypadkowego klikania w ekran, najzwyczajniej wyłączam urządzenie guzikiem na obudowie..
Jeśli postój nie trwa dłużej niż jakies 2-5 minut, nie ma problemu z ponownym włączeniem nawigacji, ale jeśli PDA jest nieużywany przez jakies 10-15 minut albo dłużej, to wogóle przestaje reagować i konieczny jest soft reset.
--
Czy ktoś miał podobne problemy z AM? Czy to jest normalne zachowanie na WM6, albo akurat w tej konfiguracji AM4.1.2 + HTC TyTNII  ???

Tak, ja mam identyczny problem, a używam WM5 + najnowsza AM. Instalowałem od nowa program z usuwanie wszystkich pozostawianych śmieci i niestety nie pomaga. Może hard reset by pomógł ale nie bardzo mi się chce od nowa wszystko instalować z powodu jednej AM.
Na razie przypisałem do przycisku sprzętowego włączanie i wyłączanie AM i jakoś się męczę, mam nadzieję, że w którejś z kolejnych wersji to naprawią.

Pozdrawiam
W.

*

Offline nocnyMarek

• 9913
A ile masz wolnej pamięci RAM przed uruchomieniem AM?
Jesteśw stanie powiększyć dostępną pamięć o np. 5MB?
(choćby tymczasowo np. przerzucając zawartość Program Files na kartę)
« Ostatnia zmiana: Luty 01, 2008, 15:56:48 wysłana przez nocnyMarek »

*

Offline Qbik

• 1495
    • www.wikaro.pl
Ja mam inny, jak wyłączę PDA z włączona AM to po jakimś czasie jak włączam go na nowo to AM jest zminimalizowana (widać po ikonie na pasku i po ilości wolnej pamięci) i po chwili się wyłącza
« Ostatnia zmiana: Luty 01, 2008, 11:45:13 wysłana przez Qbik »
axim x51v LennySh_Football WM6.1 L10 & iPhone 3G 16GB z 2.2.1 na pokładzie + BT-359 + 4gb SDHC & CF + AM 5.xx EU
http://www.pdaclub.pl/index.php?option=com_content&view=article&id=6656

*

Offline puniek

• 4617
Kurna.. co za człowiek wyciął połowę dyskusji.....?
To ludzie piszą , starają się a taki nie mając nic do powiedzenia niszczy pracę i wysiłek innych... szkoda gadać... to zwykła obstrukcja...
« Ostatnia zmiana: Luty 01, 2008, 17:33:50 wysłana przez Lutek II »
ISTQB Certified Tester

*

Offline nocnyMarek

• 9913
Kurna.. co za baran wyciął połowę dyskusji.....?
To ludzie piszą , starają się a taki nie mając nic do powiedzenia niszczy pracę i wysiłek innych... szkoda gadać... to zwykła obstrukcja...

Może zażyjesz coś na uspokojenie?
Część OT tego wątku została przeniesiona w bardziej odpowiednie miejsce

*

Offline puniek

• 4617
Ok.. jestem juz spokojniejszy...  (i poprawiłem "określenie") :)

PS: jeśli Cie dotknąłem to przepraszam.
« Ostatnia zmiana: Luty 01, 2008, 17:34:52 wysłana przez Lutek II »
ISTQB Certified Tester