AM 4.1.2 - już dostępna aktualizacja

• 122 Odpowiedzi
  • 21981 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline altroch

• 667
  • Sprzęt: Modecom WinCE 6.0/AM 6.xx, SGS3, SG Note3
Odp: AM 4.1.2 - już dostępna aktualizacja
« Odpowiedź #60 dnia: Październik 04, 2007, 15:50:14 »
Nie wiem na pewno, ale myślę, że to błędy mapy, kategoryzacja dróg. Na tym samym silniku w dwu analogicznych sytuacjach raz jest dobrze a raz nie. Na razie mamy nowy silnik AM4.1.2. mapy są nie zmienione. Może już nie warto w tym wątku wywlekać błędów map. Pozostańmy przy programie.

*

Offline marcinnk

• **
  • 212
  • Sprzęt: nokia 330, mio 201A, AM 4.5.2, TT 6.0
« Odpowiedź #61 dnia: Październik 04, 2007, 16:25:32 »
Dalej jest błąd dotyczący miast i  ulic np np: miejscowość Liptovsky Mikulas.... brak ulic w wyszukiwarce. Jednak po kliknięciu na "pokaż na mapie"  widac ze ulice sa. Lipa.... zaczyna mnie juz AM wkurzac.

*

Offline Qbik

• 1495
    • www.wikaro.pl
« Odpowiedź #62 dnia: Październik 04, 2007, 16:36:12 »
spokojnie są inne błędy których jeszcze nie poprawili, kiedy odkryłeś te z Mikulasem? jak już pisałem w innym wątku w tej chwili mamy mapy z kwietnia więc cierpliwości, jak wysłałeś zgłoszenie to poczekaj cierpliwie (BTW tez wysłałem im podobny problem i to jeszcze przed 4.1 więc luz)
axim x51v LennySh_Football WM6.1 L10 & iPhone 3G 16GB z 2.2.1 na pokładzie + BT-359 + 4gb SDHC & CF + AM 5.xx EU
http://www.pdaclub.pl/index.php?option=com_content&view=article&id=6656

*

Offline altroch

• 667
« Odpowiedź #63 dnia: Październik 04, 2007, 16:37:18 »
Dalej jest błąd dotyczący miast i  ulic np np: miejscowość Liptovsky Mikulas.... brak ulic w wyszukiwarce. Jednak po kliknięciu na "pokaż na mapie"  widac ze ulice sa. Lipa.... zaczyna mnie juz AM wkurzac.

Błąd tkwi w mapie, a ta się nie zmieniła tylko program.

*

Offline puniek

• 4617
  • Sprzęt: Samsung Galaxy S7 EDGE SM-G935F
« Odpowiedź #64 dnia: Październik 04, 2007, 19:41:05 »
Moim zdaniem to ie błąd ale celowa taktyka polegająca na tym, że nie ma sensu umieszczać w wyszukiwarce ulic każdej wsi...
ISTQB Certified Tester

*

Offline igab

• 1119
  • Sprzęt: Clarion Map780+AM6.6EU
« Odpowiedź #65 dnia: Październik 04, 2007, 19:47:03 »
To byłoby zasadne gdyby była możliwość wpisania do wyszukiwarki tylko nazwy ulicy,
bez podawania wcześniej miasta,
a tak nie jest, więc to jest po prostu błąd taki sam jak to,
że numeracja jest na mapie a nie ma jej w wyszukiwarce.
Przykład: Sochaczew, al. 600-lecia
« Ostatnia zmiana: Październik 04, 2007, 19:49:00 wysłana przez igab »

*

Offline Qbik

• 1495
    • www.wikaro.pl
« Odpowiedź #66 dnia: Październik 04, 2007, 20:03:34 »
no i takie własnie rzeczy trzeba zgłaszać ;)
axim x51v LennySh_Football WM6.1 L10 & iPhone 3G 16GB z 2.2.1 na pokładzie + BT-359 + 4gb SDHC & CF + AM 5.xx EU

*

Offline puniek

• 4617
« Odpowiedź #67 dnia: Październik 04, 2007, 20:10:03 »
Wg mnie przeszukiwanie ulic w każdej wsi nie ma sensu... ale nie trzeba się ze mną zgadzać....
ISTQB Certified Tester

*

Offline igab

• 1119
« Odpowiedź #68 dnia: Październik 04, 2007, 20:14:30 »
A jaki sens ma nie wyszukiwanie?

no i takie właśnie rzeczy trzeba zgłaszać ;)
Zgłoszone 34 dni temu.

*

Offline Qbik

• 1495
    • www.wikaro.pl
« Odpowiedź #69 dnia: Październik 04, 2007, 20:30:28 »
Wg mnie przeszukiwanie ulic w każdej wsi nie ma sensu... ale nie trzeba się ze mną zgadzać....
Nie wiem jak inni, ja nie siedzę wieczorem i nie szukam w losowo wybranej miejscowości w Polsce ulic ...
(nie mogłem się powstrzymać)

Jadąc załatwić pewną sprawę okazało się, że miałem problem z Zalesiem Dolnym i ulicami, zostało wyjaśnione czemu nie mogłem znaleźć ( Zalesie jest częścią Piaseczna i ulice wyszuka się w Piasecznie), ale wpisując jako miejscowość Zalesie też powinno się dać wyszukać, zostało zgłoszone i zobaczymy
« Ostatnia zmiana: Październik 04, 2007, 20:32:05 wysłana przez Qbik »

*

Offline marcinnk

• **
  • 212
« Odpowiedź #70 dnia: Październik 04, 2007, 20:55:40 »
Piotrze: tak sie sklada ze ta WIES to potezny kurort turystynczy z duzym Aquaparkiem. Mnostwo Polakow tam jezdzi. Wiec milo by bylo trafic do pensjonatu jesli masz podana ulice. A tak trzeba jechac do centrum miasta i pytac miejscowych o ulice. Paranoja. Niestety... TT-RULEZ.
Qbik: pamietam nasza rozmowe na temat tej miejscowosci... niestety jest juz 2 poprawka a blad dalej istnieje. Zeby dojechac do centrum miasta na Slowacji nie potrzeba nawigacji... wystarczy patrzec na znaki... problem pojawia sie gdy chcemy trafic na okreslona ulice gdzie czekaja na nas KNEDLICZKI

*

Offline puniek

• 4617
« Odpowiedź #71 dnia: Październik 04, 2007, 21:01:28 »
Piotrze: tak sie sklada ze ta WIES to potezny kurort turystynczy z duzym Aquaparkiem. Mnostwo Polakow tam jezdzi. Wiec milo by bylo trafic do pensjonatu jesli masz podana ulice. A tak trzeba jechac do centrum miasta i pytac miejscowych o ulice. Paranoja. Niestety... TT-RULEZ.
Qbik: pamietam nasza rozmowe na temat tej miejscowosci... niestety jest juz 2 poprawka a blad dalej istnieje. Zeby dojechac do centrum miasta na Slowacji nie potrzeba nawigacji... wystarczy patrzec na znaki... problem pojawia sie gdy chcemy trafic na okreslona ulice gdzie czekaja na nas KNEDLICZKI

Tak tylko jak to sie ma do Wroclawia, Katowic, Poznania czy tez Wlocla ka...... widzialem te miasteczko na mapie i wg mnie jego wielkosi daleko chocby do Swinoujscia.....
ISTQB Certified Tester

*

Offline Yako

• 508
  • .: AutoMapa EU & iGO Primo :.
    • Jarosław Chmielewski - Wizytówka
  • Sprzęt: GoClever Navio 505
« Odpowiedź #72 dnia: Październik 04, 2007, 21:04:40 »
Piotrze... No co Ty...  :O
Liptowsky Mikulas to nie wieś... Poza tym zaraz obok miejscowości jest znany kurort - Tatralandia... Baseny temalne, zjeżdżalnie wodne i kilka innych atrakcji - dzieciaczki moje miały nie lada frajdę ale i "pietra" na zjeżdżalni...
I-GO w tejże "wsi"  :S wyszukał 205 ulic...
Trochę dużo jak na wieś  :mrgreen:
Created By Yako - GSM PL +48 533 67 29 53

*

Offline annras

• **
  • 116
« Odpowiedź #73 dnia: Październik 04, 2007, 21:31:36 »
Jeśli chodzi o mapy, to taka podwarszawska miejscowość - Nieporęt, jest dużo dokładniej odwzorowana (z nazwami ulic) w TomTomie, niż w AM. Sprawdźcie.  Jeszcze dużo przed nami.
A tak z ręką na sercu, powiedzcie, czy obsługa AM jest już prosta? Wsiadamy trochę "zmęczeni", po 2 albo 3 czegoś tam (co jest zabronione i piszę teoretycznie dla celów naukowych) i chcemy, żeby AM zaprowadziła nas do domu. Da się czy nie?
« Ostatnia zmiana: Październik 04, 2007, 21:48:44 wysłana przez annras »

*

Offline altroch

• 667
« Odpowiedź #74 dnia: Październik 04, 2007, 21:56:25 »
Przyzwyczajenie to druga natura. Ja gubię się w TomTomie a AM jest dla mnie prosta bo się przyzwyczaiłem

*

Offline annras

• **
  • 116
« Odpowiedź #75 dnia: Październik 04, 2007, 22:05:17 »
Ja znalazłem proste polecenie w AM - PROWADŹ DO DOMU, do którego się można przyzwyczaić, ale okazało się, że jak nie sprawdzę i nie skasuję trasy, którą poprzedniego dnia jeździła żona, to mogę wylądować u kochanka żony, co z pewnych względów może nie być pożądane. :E

*

Offline Yako

• 508
« Odpowiedź #76 dnia: Październik 04, 2007, 22:09:24 »
Jeśli chodzi o mapy, to taka podwarszawska miejscowość - Nieporęt, jest dużo dokładniej odwzorowana (z nazwami ulic) w TomTomie, niż w AM. Sprawdźcie.  Jeszcze dużo przed nami.
A tak z ręką na sercu, powiedzcie, czy obsługa AM jest już prosta? Wsiadamy trochę "zmęczeni", po 2 albo 3 czegoś tam (co jest zabronione i piszę teoretycznie dla celów naukowych) i chcemy, żeby AM zaprowadziła nas do domu. Da się czy nie?
Nie da się, bo Cię Palmtop za rękę nie weźmie i do domu nie zaprowadzi...
Lepiej wezwać taksówkę po 2 czy 3 czegoś tam...  :ohreally:
Mój dziadek wykorzystywał do tego konia, który zawsze do domu trafiał...  :mrgreen:
Napisane: Październik 04, 2007, 22:07:18
Ja znalazłem proste polecenie w AM - PROWADŹ DO DOMU, do którego się można przyzwyczaić, ale okazało się, że jak nie sprawdzę i nie skasuję trasy, którą poprzedniego dnia jeździła żona, to mogę wylądować u kochanka żony, co z pewnych względów może nie być pożądane. :E
Zatem potrzymuję swoją opinię o właściwym wyborze środka lokomocji przez mojego dziadka...
Wystarczało zwykłe "Wio" bez kasowania poprzedniej trasy, a koń zawsze trafiał do _własnej_ stajni...  :grin:
Stan dziadka pozostawiał wiele do życzenia. Stan urządzenia nawigacyjnego (Konia) był idealny...
« Ostatnia zmiana: Październik 04, 2007, 22:11:17 wysłana przez Yako »

*

Offline prozor

• 1089
  • Człowieku, nie irytuj siebie i mnie. Zgoda?
  • Sprzęt: ZTE Blade
« Odpowiedź #77 dnia: Październik 04, 2007, 22:14:20 »

I tak trafisz do domu, nawet jeśli pozostały jakieś punkty przelotowe (przelotny kochanek?!?). Dlatego ja, po wyznaczeniu trasy zawsze mam ją pokazywaną (menu ustawienia -> Trasa preferencje  -> Po wyznaczeniu: Widok trasy).
Napisane: Październik 04, 2007, 22:11:21
Mój dziadek wykorzystywał do tego konia, który zawsze do domu trafiał... 

Też znałem takiego pana F, który rozwoził węgiel swoją furmanką. Pod koniec trasy zawsze był tak "zmęczony", że Maciuś (koń ;) ) grzecznie odwoził swojego pańcia do domciu. Nigdy nie zawodził :)
Jeśli chcesz się o coś zapytać, zadaj jasne i konkretnie pytanie. Ale pamiętaj żeby sprawdzić, czy wcześniej już nikt o to się nie zapytał i nie udzielił odpowiedzi... Przed zadaniem pytania, najpierw przeczytaj to: http://rtfm.killfile.pl/

*

Offline annras

• **
  • 116
« Odpowiedź #78 dnia: Październik 04, 2007, 22:34:24 »
Sprawdza się stare powiedzenie, że koń ma duży łeb, więc dużo może. :ok:
Ale na serio, to jeżdżę z AM i TOMTomem. I mimo że chętniej włączam AM, bardziej mi się podoba, jest ciekawsza, to jak mam poważną trasę i nie mam czasu na jakieś domysły i eksperymenty, to pewniej się czuję z TT. Nie chodzi tu o przyzwyczajenie, bo chętniej na codzień używam AM i ogólnie znam ją lepiej, ale o ilość "niespodzianek"  w trasach. TT jest nudny, prosty, ale jakiś "solidniejszy" moim zdaniem.

*

Offline sierek

• 568
  • Sprzęt: OnePlus9, Surface Pro 7
« Odpowiedź #79 dnia: Październik 04, 2007, 22:55:35 »
Sprawdza się stare powiedzenie, że koń ma duży łeb, więc dużo może. :ok:
Ale na serio, to jeżdżę z AM i TOMTomem. I mimo że chętniej włączam AM, bardziej mi się podoba, jest ciekawsza, to jak mam poważną trasę i nie mam czasu na jakieś domysły i eksperymenty, to pewniej się czuję z TT. Nie chodzi tu o przyzwyczajenie, bo chętniej na codzień używam AM i ogólnie znam ją lepiej, ale o ilość "niespodzianek"  w trasach. TT jest nudny, prosty, ale jakiś "solidniejszy" moim zdaniem.
Dokładnie tak  :grin:

*

Offline marcinnk

• **
  • 212
« Odpowiedź #80 dnia: Październik 05, 2007, 10:04:32 »
naprawde lubie Wasze poczucie homoru, ale znowu zaczynacie lac wode.... nie meczcie wszystkich postami o koniach i slynnych ziemniakach w bagazniku ;)

*

Offline kocureq

• 1216
    • Yet Another Tech Blog
  • Sprzęt: Samsung Galaxy Note, Galaxy S4
« Odpowiedź #81 dnia: Październik 05, 2007, 11:01:33 »

U mnie to wygląda tak - przyciskiem hardware'owym włączam Automapę, czekam aż się włączy, tym samym przyciskiem odpalam "prowadź do domu". Prościej chyba się nie da.
Palm m505 -> Treo 650 -> Eten M700 -> HTC Touch Pro -> HTC HD2 -> Samsung Galaxy Note -> Samsung Galaxy S4

*

Offline puniek

• 4617
« Odpowiedź #82 dnia: Październik 05, 2007, 11:46:45 »
Piotrze... No co Ty...  :O
Liptowsky Mikulas to nie wieś... Poza tym zaraz obok miejscowości jest znany kurort - Tatralandia... Baseny temalne, zjeżdżalnie wodne i kilka innych atrakcji - dzieciaczki moje miały nie lada frajdę ale i "pietra" na zjeżdżalni...
No to chyba musiał wyświetlać po kilka razy ta samą ulicę a to, że obok jest inna miejscowośc- kurort to żaden argument...
Pozwolisz, że zostanę przy swoim zdaniu?
Poza tym wszystkim to myslę, że to, że ulice niektórych małych miasteczka nie sa dostepne w przeszukiwarce wynika albo z celowej taktyki albo po prostu jak dochodzą nowe dane (ulice, adresy, numeracja) to ni sposób wszystkiego wprowadzić do bazy i najpierw umieszczaja na mapie a dalsze funkcje będą udostęoniane sukcesywnie.
« Ostatnia zmiana: Październik 05, 2007, 12:00:20 wysłana przez piotr.lutynski »
ISTQB Certified Tester

*

Offline Yako

• 508
« Odpowiedź #83 dnia: Październik 05, 2007, 12:08:17 »
[...]
Liptowsky Mikulas to nie wieś... Poza tym zaraz obok miejscowości jest znany kurort - Tatralandia...
[...]
No to chyba musiał wyświetlać po kilka razy ta samą ulicę a to, że obok jest inna miejscowośc- kurort to żaden argument...
Pozwolisz, że zostanę przy swoim zdaniu?

Błądzić rzeczą ludzką jest... Trwać w błędzie - szatańską... Ale rób jak chcesz...  :P  :wink:
BTW - zerknij w I-GO - sam się przekonasz, że to jest dość miejska wieś... No wiem wiem... znacznie mniejsza niż Twój Paryż...  :P

Poza tym wszystkim to myslę, że to, że ulice niektórych małych miasteczka nie sa dostepne w przeszukiwarce wynika albo z celowej taktyki albo po prostu jak dochodzą nowe dane (ulice, adresy, numeracja) to ni sposób wszystkiego wprowadzić do bazy i najpierw umieszczaja na mapie a dalsze funkcje będą udostęoniane sukcesywnie.

Dziwne zatem, że I-GO uliczki wyświetla a AM nie...  :S

*

Offline puniek

• 4617
« Odpowiedź #84 dnia: Październik 05, 2007, 12:19:05 »
A nie dziwi Cie, że w AM możesz zaplanować i zapisać do pliku trasę a w iGO nie?
Nie dziwi Cię, że w iGO kilkaset metrów od celu masz komunikat "Na przyjazd na miejsce"?
Nie dziwi Cię, że iGO uniemożliwia zainstalowanie programu na innej karcie tak aby można było na niej zainstalować inne programy bo na fabrycznej karcie jest tylko 7MB wolnej przestrzeni?
Nie dziwi Cie to, że iGO ma w wielkim poważaniu (prawie) 40 milionowy kraj europy bo od półtora roku nie uzupełnił map (od stycznia 2006) - jak ktoś ma ubogi program, jak ktoś nic nie robi to może udawać, że nigdy się nie myli.....
ISTQB Certified Tester

*

Offline Yako

• 508
« Odpowiedź #85 dnia: Październik 05, 2007, 12:31:22 »
A nie dziwi Cie, że w AM możesz zaplanować i zapisać do pliku trasę a w iGO nie?
Nie dziwi Cię, że w iGO kilkaset metrów od celu masz komunikat "Na przyjazd na miejsce"?
Nie dziwi Cię, że iGO uniemożliwia zainstalowanie programu na innej karcie tak aby można było na niej zainstalować inne programy bo na fabrycznej karcie jest tylko 7MB wolnej przestrzeni?
Nie dziwi Cie to, że iGO ma w wielkim poważaniu (prawie) 40 milionowy kraj europy bo od półtora roku nie uzupełnił map (od stycznia 2006) - jak ktoś ma ubogi program, jak ktoś nic nie robi to może udawać, że nigdy się nie myli.....

Piotrze - Szanowny Kolego...
1. Nie irytuj się, bo nikt Cie tu nie atakuje
2. Możemy zająć się problemami, które poruszasz i powiem Ci, że w I-GO przeszkasza mi znacznie więcej niż w AutoMapie i prawdopodobnie niebawem podziękuję I-GO i przejdę na AM Europa
Jednakże:
Poprzedni post dotyczył problemu niewyświetlania ulic przez AM w miasteczku słowackim Liptocky Mikulas, które to miasteczko Ty Szanowny Kolego raczyłeś lekceważąco nazwać wsią, a które to jak się okazuje, wsią nie jest, bo konkurencyjne oprogramowanie nawigacyjne (I-GO) uliczki w tymże (nota bene: dobrze znanym mi miasteczku) odnajduje.
Sugeruję analizowanie problemów po kolei i nie gaszenie jednego problemu innym (innymi) problemami, bo tak to do niczego dobrego nie dojdziemy... 

*

Offline igab

• 1119
« Odpowiedź #86 dnia: Październik 05, 2007, 12:40:45 »
Obawiam się, czy przypadkiem nie zapomnieliście zgłosić tego błędu do AM,
bo dyskusja na ten temat nic nie zmieni i błąd pozostanie.

*

Offline puniek

• 4617
« Odpowiedź #87 dnia: Październik 05, 2007, 12:46:40 »
1. Nie irytuj się, bo nikt Cie tu nie atakuje [CIACH]
Nie irytowałem się i ta wyliczanka mogła spowodować takie wrażenie ale wcale tak nie było :)
Co do tego miasteczka to liczy ono ok. 15.ooo mieszkańców więc odpowiada mniej wiecej podobnie jak nasz Jędrzejów (woj. Świętokrzyskie), dla jednych mieścina dla innych wiocha, nie wiem .... może w oczach AM jest zbyt małe by inne wazniejsze sprawy odkładać by to wrzucić do przeszukiwarce i m oże po prostu czeka to na swoją kolej a nie jest błędem.....

PS: i żeby nie było na mnie, że myslę coś złego o Jędrzejowie bo byłem tam nie raz, nawet miałem kiedyś tam "sympatię" ale to był tylko taki przykład bo oba miasteczka maja podobną ilość mieszkańców.
« Ostatnia zmiana: Październik 05, 2007, 12:49:26 wysłana przez piotr.lutynski »
ISTQB Certified Tester

*

Offline Yako

• 508
« Odpowiedź #88 dnia: Październik 05, 2007, 12:48:55 »
1. Nie irytuj się, bo nikt Cie tu nie atakuje [CIACH]
Nie irytowałem się i ta wyliczanka mogła spowodować takie wrażenie ale wcale tak nie było :)
Co do tego miasteczka to liczy ono ok. 15.ooo mieszkańców więc odpowiada mnie wiecej podobnie jak nasz Jędrzejów.... może w oczach AM jest zbyt małe by inne wazniejsze sprawy odkładać by to wrzucić do przeszukiwarce i m oże po prostu czeka to na swoją kolej a nie jest błędem.....
Jeśli tak rzeczywiście jest, to wówczas racja jest po Twojej stronie...
Pożyjemy... Zobaczymy...  :wink:

*

Offline nocnyMarek

• 9913
  • Sprzęt: Palmax, viliv X70
« Odpowiedź #89 dnia: Październik 05, 2007, 13:32:49 »
Cytat: piotr.lutynski
Co do tego miasteczka to liczy ono ok. 15.ooo mieszkańców więc odpowiada mniej wiecej podobnie jak nasz
nie wiem .... może w oczach AM jest zbyt małe by inne wazniejsze sprawy odkładać by to wrzucić do przeszukiwarce i m oże po prostu czeka to na swoją kolej a nie jest błędem.....

- po pierwsze:
Liptovský Mikuláš to miasto powiatowe - Liczba mieszkańców miasta wynosi 33 007 osób [2002], źródło: wikipedia
więc wcale nie jest takie małe zwłaszcza na skalę Słowacji (5.5mln mieszk.)
- po drugie:
w mniejszychmiastach: Čadca 27tys. mieszk., Brezno23tys, Bytča 11.5tys. -wyszukiwanie działa
- i po trzecie (najważniejsze)
w Ružomberoku (>30tys.) też nie działa a w obydwu tych miastach działało w poprzedniej wersji mapy

Nie okopuj sie więc na straconej pozycji - tu nie ma więc co gdybać - to jest ewidentny błąd AM. Howgh!  B)

ps.
może by więc ktoś to jednak zgłosił do supportu?
« Ostatnia zmiana: Październik 05, 2007, 13:34:42 wysłana przez nocnyMarek »
AM3/4/5/6, DPN/D6, AP, N2/9, OM-free