AM 4.1.2 - już dostępna aktualizacja

• 122 Odpowiedzi
  • 21983 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline puniek

• 4617
  • Sprzęt: Samsung Galaxy S7 EDGE SM-G935F
Odp: AM 4.1.2 - już dostępna aktualizacja
« Odpowiedź #30 dnia: Październik 04, 2007, 09:07:37 »

Dalej bez ściemniacza  :S
U mnie sciemniacz działe :)
ISTQB Certified Tester

*

Offline tomaszkap

• 8932
  • Mój avatar to Sawyer
  • Sprzęt: Samsung Galaxy A52 5G
« Odpowiedź #31 dnia: Październik 04, 2007, 09:10:33 »
U mnie też  :)
U Piotrka to zauważyłem dawno bo nieźle ściemnia  :wink:
Było:Asus A696->SPV M650->Nuvifone M20->i5700->Kaiser-> SGSI,SGSII,SGSIV,Huawei,PALM Centro, Xiaomi Mi Mix 2s, Samsung Galaxy J4, Xiaomi Redmi Note 4 64/4 GB, Huawei P20 ProRealme 8Pro/8GB/128GB, Samsung A52s/A54 5G

*

Offline puniek

• 4617
« Odpowiedź #32 dnia: Październik 04, 2007, 09:19:14 »
Moje 1 wrażenia bardzo pozytywne:

- działa podtrzymywanie podświetlania
- działa ściemnianie (u mnie)
- płynniejsza nawigacja (zauważyłem, że jakoś płynniej nawiguje)
- trasa Warszawa - Paryż wreszcie dział jak należy we wszystkich kierunkach
 komentarz: pamiętacie opisywane przeze mnie jakiś czas temu problemy z wyznaczeniem trasy Warszawa, Wrocławska - Paryż plac Opery..... w 4.1.0 i 4.1.1 było już prawie dobrze... prawie bo były jeszcze problemy z dłuższym wyliczaniem trasy krótkiej (i tylko tej) w kierunku Warszawa => Paryż  -  a teraz jest już ok  :)

Co nowego: Pojawiła się opcja kierunkowości ulic przy ostrzeganiu POI - nie wiem na razie jak to działa bo przy POi nie ma takiej opcji....

Z ciekawostek: zauważyłem inne ustawienie bufora na mapy. Poprzednio było defaultowo ustawione (u mnie) na 6MB a teraz jest ustawione na 16MB - i wcale nie angażuje więcej pamięci do pracy a chodzi lepiej  (może tu był problem?)......

Tyle pierwszych uwag, a jak będzie dalej to zobaczymy :)
« Ostatnia zmiana: Październik 04, 2007, 09:25:04 wysłana przez piotr.lutynski »
ISTQB Certified Tester

*

Offline igab

• 1119
  • Sprzęt: Clarion Map780+AM6.6EU
« Odpowiedź #33 dnia: Październik 04, 2007, 09:32:31 »
Aby funkcja "Ignoruj kierunkowość drogi" - była aktywna musi być zaznaczona opcja "Przy trasie"

*

Offline puniek

• 4617
« Odpowiedź #34 dnia: Październik 04, 2007, 09:44:56 »
Aby funkcja "Ignoruj kierunkowość drogi" - była aktywna musi być zaznaczona opcja "Przy trasie"
Tak, wiem tylko jak to w praktyce działa...
ISTQB Certified Tester

*

Offline nocnyMarek

• 9913
  • Sprzęt: Palmax, viliv X70
« Odpowiedź #35 dnia: Październik 04, 2007, 09:54:48 »
Widać ma znaczenie, po złapaniu fixa przez GPS podświetlenie nie gaśnie. Jest tak jak powinno być. Najprawdopodobniej DEMO to nie to samo co normalna praca z GPS'em.

Łukasz nie cytuj całego posta jeśli odnosisz się tylko do fragmentu.
U mnie nie gaśnie ani po złapaniu fixa ani przed, wystarczy że GPS jest włączony.
Z tym DEMO to sprawdziłeś czy tylko siejesz niesprawdzone plotki?
Ja sprawdziłem, podczas odtwarzania dema albo śladu nie gaśnie mimo, że GPS mam wyłączony.
Po zakończeniu odtwarzania gaśnie. Dlatego wcześniej napisałem co napisałem.
Napisane: 04-10-2007, 09:49:30
Z ciekawostek: zauważyłem inne ustawienie bufora na mapy. Poprzednio było defaultowo ustawione (u mnie) na 6MB a teraz jest ustawione na 16MB - i wcale nie angażuje więcej pamięci do pracy a chodzi lepiej  (może tu był problem?)......

Powiększyli minimalny bufor dla mapy na 3MB i zmienili (w górę) domyślne wartości w zależności od ilości wolnej pamieci.
AM3/4/5/6, DPN/D6, AP, N2/9, OM-free

*

Offline puniek

• 4617
« Odpowiedź #36 dnia: Październik 04, 2007, 10:08:22 »
Powiększyli minimalny bufor dla mapy na 3MB i zmienili (w górę) domyślne wartości w zależności od ilości wolnej pamieci.
Marku, myślisz, że ta domyślnie ustawiona wielkośc bufora na mapy ustawia sie dynamicznie przy instalacji (1 odpaleniu) w zależności od wielkości miejsca w PDA?
ISTQB Certified Tester

*

Offline LukaszH

• 9
  • Sprzęt: MDA Compact II, MDA COMPACT IV
« Odpowiedź #37 dnia: Październik 04, 2007, 10:21:46 »
Widać ma znaczenie, po złapaniu fixa przez GPS podświetlenie nie gaśnie. Jest tak jak powinno być. Najprawdopodobniej DEMO to nie to samo co normalna praca z GPS'em.

Łukasz nie cytuj całego posta jeśli odnosisz się tylko do fragmentu.
U mnie nie gaśnie ani po złapaniu fixa ani przed, wystarczy że GPS jest włączony.
Z tym DEMO to sprawdziłeś czy tylko siejesz niesprawdzone plotki?
Ja sprawdziłem, podczas odtwarzania dema albo śladu nie gaśnie mimo, że GPS mam wyłączony.
Po zakończeniu odtwarzania gaśnie. Dlatego wcześniej napisałem co napisałem.
Napisane: 04-10-2007, 09:49:30

Co do pierwszego - klikam po prostu na ikonkę cytuj przy poście i tyle. A poza tym warto zacytować cały post - wtedy jest jaśniej - widać od razu do czego ktoś się odnosi. Jest opcja cytuj to korzystam z niej. Spróbuj kliknąć a zobaczysz, że zacytuje cały post łącznie z cytatami których uzyłeś Ty. A poza tym to cały Twój post, na który składa się również użyty przez Ciebie cytat poza tekstem, który sam stworzyłeś.
Co do drugiego - nie sieję żadnych plotek, po prostu na włączonej AM wygasza się ekran. Po włączeniu GPS'a i złapaniu przez niego fixa podświetlenie nadal pozostaje WŁĄCZONE. nie używam trybu DEMO, używam mapy na trasie. Nie mam zamiaru nikogo wprowadzać w błąd jedynie informuję, że podświetlenie u mnie na włączonym GPS'ie działa. A trybu DEMO po prostu nie sprawdziłem. Za co przepraszam.
Pozdrawiam
Łukasz

*

Offline spolak

• **
  • 111
    • http://www.icsr.agh.edu.pl/~polak/
  • Sprzęt: Asus 636N, SGN
« Odpowiedź #38 dnia: Październik 04, 2007, 10:27:46 »
Marku, myślisz, że ta domyślnie ustawiona wielkośc bufora na mapy ustawia sie dynamicznie przy instalacji (1 odpaleniu) w zależności od wielkości miejsca w PDA?
W moim A636N domyślny rozmiar bufora na mapy (Polska) to 13.5 MB więc, chyba, Marek ma rację. :)
« Ostatnia zmiana: Październik 04, 2007, 10:47:17 wysłana przez spolak »

*

Offline puniek

• 4617
« Odpowiedź #39 dnia: Październik 04, 2007, 10:32:11 »
Wyliczenie trasy o długości 19770 zajeło 9'30" więc z szybkością też nie jest źle :)
Przy zajętości ok 20MB pamięci (i tu jest ok)
Wyliczenie demo zajęło 2 godziny (tak długi czas wyliczania Demo to normalne) a wg AM trasa ma być pokonana w ciągu 302h :)
« Ostatnia zmiana: Październik 04, 2007, 12:32:59 wysłana przez piotr.lutynski »
ISTQB Certified Tester

*

Offline tomaszkap

• 8932
  • Mój avatar to Sawyer
« Odpowiedź #40 dnia: Październik 04, 2007, 10:33:59 »
Od czego zależy pojemność bufora? Ja mam tylko 3.1 Mb na mapę Polski.
Było:Asus A696->SPV M650->Nuvifone M20->i5700->Kaiser-> SGSI,SGSII,SGSIV,Huawei,PALM Centro, Xiaomi Mi Mix 2s, Samsung Galaxy J4, Xiaomi Redmi Note 4 64/4 GB, Huawei P20 ProRealme 8Pro/8GB/128GB, Samsung A52s/A54 5G

*

Offline altroch

• 667
  • Sprzęt: Modecom WinCE 6.0/AM 6.xx, SGS3, SG Note3
« Odpowiedź #41 dnia: Październik 04, 2007, 10:43:52 »
A u mnie bufor mapy (Polska) ma aż 16 MB

*

Offline nocnyMarek

• 9913
« Odpowiedź #42 dnia: Październik 04, 2007, 10:48:39 »
Co do pierwszego - klikam po prostu na ikonkę cytuj przy poście i tyle. A poza tym warto zacytować cały post - wtedy jest jaśniej - widać od razu do czego ktoś się odnosi.

Wtedy jest ciemniej bo nie widać, widać od razu wtedy, gdy z cytatu usuniesz tą część do której się nie odnosisz.
Cytując zawsze całość tylko niepotrzebnie zwiększasz objętość wątku, a niepotrzebną treścią rozmywasz wyrazistość dyskusji

Cytat: LukaszH
Jest opcja cytuj to korzystam z niej.

Z każdej funkcji mozna skorzystać mniej lub bardziej inteligentnie, Tobie proponowałem tą drugą opcję.

Cytat: LukaszH
Co do drugiego - nie sieję żadnych plotek, po prostu na włączonej AM wygasza się ekran.
Po włączeniu GPS'a i złapaniu przez niego fixa podświetlenie nadal pozostaje WŁĄCZONE.

A przed złapaniem?
Jeśli włączysz GPS w pomieszczeniu, gzie nie złapie fixa, a podświetlenie nie zgaśnie
to znaczy, że o podtrzymaniu podświetlenia nie decyduje fix (jak sugerowałeś), a włączenie GPSu.

Od czego zależy pojemność bufora? Ja mam tylko 3.1 Mb na mapę Polski.

Od ilości wolnej pamięci, zrzuć chwilowo największy katalog np. z Program files na kartę,
a zobaczysz że górna granica wzrośnie.

Przy okazji dodam, że zauważyłem, że od wersji 4.1.1 AM zaczęła 'śmiecić':
na PDA z QVGA instaluje pliki do rozdzielczości VGA (zupełnie zbędne ponad 600kB)

*

Offline Yako

• 508
  • .: AutoMapa EU & iGO Primo :.
    • Jarosław Chmielewski - Wizytówka
  • Sprzęt: GoClever Navio 505
« Odpowiedź #43 dnia: Październik 04, 2007, 10:59:09 »
Do przycisków sprzętowych można przypisać funkcje:
- Nawiguj do: punktu trasy,
- Nawiguj do: końca trasy,
- Nawiguj do: końca/punktu trasy :ok:
Czyli uwzględnili moje zgłoszenie...  :O
Jestem zaszczycony  :mrgreen:  :proud:
Napisane: Październik 04, 2007, 10:56:23
Do przycisków sprzętowych można przypisać funkcje:
- Nawiguj do: punktu trasy,
- Nawiguj do: końca trasy,
- Nawiguj do: końca/punktu trasy :ok:

No, to mi się podoba - testujcie dalej ;)

Mnie w sumie też, bo to będzie wygoda niesamowita...
Tym bardziej, że ostatnio się ostro za testowanie (szukanie niedoróbek) w AM wziąłem...
Oby tylko czasu było więcej...  :wink:
Created By Yako - GSM PL +48 533 67 29 53

*

Offline puniek

• 4617
« Odpowiedź #44 dnia: Październik 04, 2007, 11:03:22 »
Yako: tylko po co cytujesz 2 razy to samo....?
ISTQB Certified Tester

*

Offline Yako

• 508
  • .: AutoMapa EU & iGO Primo :.
    • Jarosław Chmielewski - Wizytówka
  • Sprzęt: GoClever Navio 505
« Odpowiedź #45 dnia: Październik 04, 2007, 11:07:52 »
Yako: tylko po co cytujesz 2 razy to samo....?
Masz rację... Przepraszam... Edytować już nie będę, ale obiecuję, że to był przed ;) ostatni raz...   B)
Usprawiedliwię się tylko tym, że każdy z cytatów jest innego autora, ale OK...
Będę miał na uwadze, aby to był pierwszy i ostatni raz zarazem...  :ok:
« Ostatnia zmiana: Październik 04, 2007, 11:09:34 wysłana przez Yako »
Created By Yako - GSM PL +48 533 67 29 53

*

Offline Darek_Foto

• 1630
    • Fotografia ślubna Kraków
  • Sprzęt: HTC HD2, LeEco MAX2
« Odpowiedź #46 dnia: Październik 04, 2007, 13:05:12 »
Na mojej stronie pliki juz zaktualizowane do wersji 4.1.2

Zauważone zmiany - dodany tylko dodatkowy znak "+" na klawiaturze,
można wykorzystać pliki z poprzedniej wersji.
Dariusz B.
Skórki do AutoMapy dla WM, WinCE, PC: http://www.automapa.darekfoto.pl/

*

Offline tomaszkap

• 8932
  • Mój avatar to Sawyer
« Odpowiedź #47 dnia: Październik 04, 2007, 13:10:48 »
Na mojej stronie pliki juz zaktualizowane do wersji 4.1.2

Zauważone zmiany - dodany tylko dodatkowy znak "+" na klawiaturze,
można wykorzystać pliki z poprzedniej wersji.

Dzięki Daro. Właśnie na to czekałem  :) Zawsze korzystam z Twoich gotowych plików (oprócz menu).

*

Offline altroch

• 667
« Odpowiedź #48 dnia: Październik 04, 2007, 13:21:19 »
Przejechałem się z nową AM4.1.2. W poprzedniej wersji były kłopoty z Jadźką co innego mówiła niż pokazywał pilot i trasa na mapie. Teraz w niektórych przypadkach i Jadźka i pilot pokazują odmiennie niż wyznaczona trasa na mapie (trasa na mapie poprawnie).

Nie wiem jak umieścić obrazek na forum.

*

Offline Darek_Foto

• 1630
    • Fotografia ślubna Kraków
  • Sprzęt: HTC HD2, LeEco MAX2
« Odpowiedź #49 dnia: Październik 04, 2007, 13:39:52 »
Naciskasz ENTER - środkowy przycisk w joysticku - zrobisz zrzut.
Aby umieścić na forum - wysyłasz obrazek na jakiś serwer i robisz odnośnik (ja tak robię).
« Ostatnia zmiana: Październik 04, 2007, 13:41:57 wysłana przez Darek_Foto »
Dariusz B.
Skórki do AutoMapy dla WM, WinCE, PC: http://www.automapa.darekfoto.pl/

*

Offline puniek

• 4617
« Odpowiedź #50 dnia: Październik 04, 2007, 13:43:28 »
Przejechałem się z nową AM4.1.2. W poprzedniej wersji były kłopoty z Jadźką co innego mówiła niż pokazywał pilot i trasa na mapie. Teraz w niektórych przypadkach i Jadźka i pilot pokazują odmiennie niż wyznaczona trasa na mapie (trasa na mapie poprawnie).
Podaj punkty trasy i miejsce gdzie się to dzieje - sprawdzimy u siebie na Demo.
ISTQB Certified Tester

*

Offline altroch

• 667
« Odpowiedź #51 dnia: Październik 04, 2007, 14:15:38 »
Start ul. Solskiego Wrocław N 51 04' 47,42"   E 16 57' 58,82", koniec Mokronos Dolny N 51 04'13,08" E 16 56'15,14".
To samo jest w demo pierwsze skrzyżowanie trasa w prawo w ul. Wiejską pilot prosto na następnym skrzyżowaniu powinno być lekko w lewo (pilot prosto). To akurat można uznać tu jest główna.

*

Offline spolak

• **
  • 111
    • http://www.icsr.agh.edu.pl/~polak/
  • Sprzęt: Asus 636N, SGN
« Odpowiedź #52 dnia: Październik 04, 2007, 14:27:44 »
To samo jest w demo pierwsze skrzyżowanie trasa w prawo w ul. Wiejską pilot prosto na następnym skrzyżowaniu powinno być lekko w lewo (pilot prosto). To akurat można uznać tu jest główna.
Być może jest to wina opcji "Pokazuj prosto gdy do manewru więcej niż ... km".  Ja mam ustawioną wartość tego parametru na 4.5 i po uruchomieniu "demo" pilot pokazuje, że "w prawo" za 2.5 km.
« Ostatnia zmiana: Październik 04, 2007, 14:51:15 wysłana przez spolak »

*

Offline puniek

• 4617
« Odpowiedź #53 dnia: Październik 04, 2007, 14:35:51 »
Start ul. Solskiego Wrocław N 51 04' 47,42"   E 16 57' 58,82", koniec Mokronos Dolny N 51 04'13,08" E 16 56'15,14".
Przejechałem trasę i wg mnie jest ok.
Wydaje mi się, że to jest główny przebieg drogi (zakręca w prawo na stylu z innymi ulicami) i dlatego jest info prosto choć wizualnie na mapie wydawałoby się, że to skręt -  co potwierdzałoby to, że nie ma strzałki.
Wg mnie trasa jest ok.
ISTQB Certified Tester

*

Offline altroch

• 667
« Odpowiedź #54 dnia: Październik 04, 2007, 14:53:50 »

Przejechałem trasę i wg mnie jest ok.
Wydaje mi się, że to jest główny przebieg drogi (zakręca w prawo na stylu z innymi ulicami) i dlatego jest info prosto choć wizualnie na mapie wydawałoby się, że to skręt -  co potwierdzałoby to, że nie ma strzałki.
Wg mnie trasa jest ok.
W tej chwili akurat tak jest bo jest remont i droga prosto jest zamknięta (przed remontem główna była prosto). Można by było to uznać, ale jeżdżąc po okolicach Wrocławia, często mam, że AM podaje "w prawo" albo "prosto" gdzie droga jest główna a krzyżuje się z drogami nieutwardzonymi. AM, i słusznie,  traktuje to jak skrzyżowanie i podaje info o kierunku. Tutaj też jest to skrzyżowanie i oczekuję informacji niezależnie od kategorii drogi.

*

Offline nocnyMarek

• 9913
« Odpowiedź #55 dnia: Październik 04, 2007, 14:59:20 »
Obejrzałem tą trasę i MZ jest wszystko OK, prowadzi cały czas główną 'siedzi cicho' i chwała jej za to  :D
Na mapie wygląda na to, że tam jest po prostu łuk i trzeba jechać 'prosto jak droga prowadzi'.
TomTom, gdy prowadzi drogą o tym samym numerze potrafi milczeć kilkadziesiąt i więcej kilometrów
nawet gdy dojedziesz do końca ulicy i można tylko w prawo albo w lewo,
albo gdy na skrzyżowaniu trzeba ostro skręcić, bo tak prowadzi główna.

Jeśli chcesz być informowany o każdym zakręcie, skrzyżowaniu i łuku
to polecam AutoPilota z włączoną opcją 'nawigacja szczegółowa'.
Kiedyś próbowałem ... i dzielnie wytrzymałem kwadrans  :proud:

*

Offline puniek

• 4617
« Odpowiedź #56 dnia: Październik 04, 2007, 15:04:07 »
W tej chwili akurat tak jest bo jest remont i droga prosto jest zamknięta (przed remontem główna była prosto). Można by było to uznać, ale jeżdżąc po okolicach Wrocławia, często mam, że AM podaje "w prawo" albo "prosto" gdzie droga jest główna a krzyżuje się z drogami nieutwardzonymi. AM, i słusznie,  traktuje to jak skrzyżowanie i podaje info o kierunku. Tutaj też jest to skrzyżowanie i oczekuję informacji niezależnie od kategorii drogi.
Na przykładzie kilku ulic Warszawy zauważyłem, że jak ulice sa w remocie to oni je blokują lub tak ustawiają, że nawigacja tą trase omija co wskazywałoby, że może i dość długo reagują  na nasze zgłoszenia a te pochodzące ze źródeł oficjalnych reagują szybko.
Ja jeżdze od Bożego Narodzenia 2006 na AM 4 i tylko 1-2 razy pojawiła się różnica pomiędzy trasą a komendą i było to co najmniej pół roku temu..... a z Twojego opisu wynika jakoby u Ciebie było to prawie nagminne......
Napisane: Październik 04, 2007, 15:01:34
Na mapie wygląda na to, że tam jest po prostu łuk [CIACH]
Dokładnie o to mi chodzi....
ISTQB Certified Tester

*

Offline altroch

• 667
« Odpowiedź #57 dnia: Październik 04, 2007, 15:14:49 »
Zgadzam się, w słowie pisanym czasami coś brzmi inaczej niż intencja autora. Nie mam takich sytuacji nagminnie i jestem zadowolony używając AM. Odnosząc się do stwierdzenia, że AM prowadzi główną zauważam, że nie zawsze. Sprawdźcie trasę start N51 04'3100" E16 53'0193" koniec
N51 05'2045" E16 52'3363", pierwsze rozwidlenie AM komunikuje lekko w prawo, gdzie do drogi głównej  dochodzi droga polna ledwo widoczna w terenie.

Też nie chcę mieć przegadanej nawigacji. W AM 3.9.7 była opcja informuj o zakrętach wtedy dopiero było gadania (miałem ją wyłączoną)

« Odpowiedź #58 dnia: Październik 04, 2007, 15:32:58 »
To i ja przedstawię błąd:
Start: N 54 21' 27.71'' E18 34' 52.14''
Koniec: N 54 21' 27.43'' E 18 35' 26.59''

Pierwszy manewr - droga z pierwszeństwem leci prosto... i tak twierdzi lektor natomiast musimy skręcić w lewo - i tak wskazuje mapa.

*

Offline nocnyMarek

• 9913
« Odpowiedź #59 dnia: Październik 04, 2007, 15:39:03 »
Sprawdźcie trasę start N51 04'3100" E16 53'0193" koniec N51 05'2045" E16 52'3363",
pierwsze rozwidlenie AM komunikuje lekko w prawo, gdzie do drogi głównej  dochodzi droga polna ledwo widoczna w terenie.

Nie sprawdzam, ale zgadzam się że AM jeszcze nieraz paple zupełnie niepotrzebnie np. na rozjazdach typu Y,
nawet wtedy gdy główna idzie prosto, albo rozwidlenie jest z drogą polną, ślepą albo jednokierunkową i to pod prąd.