AM 4.01 - "Nie mozna odnalezc trasy dojazdowej..."

• 16 Odpowiedzi
  • 9223 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

AM 4.01 - "Nie mozna odnalezc trasy dojazdowej..."
« dnia: Maj 30, 2007, 17:22:00 »
Witam,
Jestem tu ganz nowy, a AM uzywalem dotad tylko w przypadku naprawde nieznanych mi okolic bez wnikania w jej szczegoly,wiec z gory przepraszam za ew. lamerstwo.
Problem: wlasnie zaktualizowalem AM 4.0 -> 4.01. Nadinstalowalem kompletny program, a nie tylko update, tym niemniej jak widze ustawienia z wer. 4.0 pozostaly. No i klops - za kazdym razem gdy chce wyznaczyc dowolna trase wyswietla mi:
"Nie mozna odnalezc trasy dojazdowej dla zadanych klas drog"
W ustawieniach mam 'omijaj gruntowe utwardzone (i gorsze)', wiec chyba nie o to chodzi... W wersji 4.0 wszystko bylo OK.
Sprzet: Mio P350 uzywany TYLKO jako gps, AM zainstalowano na karcie
Macie jakies sugestie?
Miszel

*

Offline Darek_Foto

• 1630
    • Fotografia ślubna Kraków
  • Sprzęt: HTC HD2, LeEco MAX2
Odp: AM 4.01 - "Nie mozna odnalezc trasy dojazdowej..."
« Odpowiedź #1 dnia: Maj 30, 2007, 17:27:17 »
Spróbuj nie aktualizować, tylko na nowo zainstalować nowa wersję wcześniej usuwając starą (odinstalować i usunąć katalog jeśli pozostanie).
Dariusz B.
Skórki do AutoMapy dla WM, WinCE, PC: http://www.automapa.darekfoto.pl/

*

Offline slavauskas

• **
  • 136
    • http://www.slawekzdun.webpark.pl
  • Sprzęt: Mio 168, Loox N560
« Odpowiedź #2 dnia: Maj 30, 2007, 21:19:00 »
Witam,
Jestem tu ganz nowy, a AM uzywalem dotad tylko w przypadku naprawde nieznanych mi okolic bez wnikania w jej szczegoly,wiec z gory przepraszam za ew. lamerstwo.
Problem: wlasnie zaktualizowalem AM 4.0 -> 4.01. Nadinstalowalem kompletny program, a nie tylko update, tym niemniej jak widze ustawienia z wer. 4.0 pozostaly. No i klops - za kazdym razem gdy chce wyznaczyc dowolna trase wyswietla mi:
"Nie mozna odnalezc trasy dojazdowej dla zadanych klas drog"
W ustawieniach mam 'omijaj gruntowe utwardzone (i gorsze)', wiec chyba nie o to chodzi... W wersji 4.0 wszystko bylo OK.
Sprzet: Mio P350 uzywany TYLKO jako gps, AM zainstalowano na karcie
Macie jakies sugestie?
Miszel
Ja u siebie zrobiłem najpierw format karty a potem wgrałem AM. Tak chyba bedzie lepiej skoro nie bardzo orientujesz się w programie. Mozna wgrac samą łatke ale jak poczytasz posty to ludziom wychodzą różne kwiatki. Ja zrobiłem format i wszystko chodzi aż miło a mam stary sprzęt Mio 168 i kartę 1 GB
Gdyby każdy zgadzał się ze mną wtedy wszyscy mieliby rację.

« Odpowiedź #3 dnia: Maj 31, 2007, 19:56:20 »
Witam ponownie,
No wiec sprobowalem: kasujac wszystko, formatujac karte, instalujac wszystko na karcie lub sam program w pamieci ppc, przeszukalem pamiec pocketa 'pod katem' smieci ze starej AM (kasujac jakies stare katalogi AM) - w sumie 4 proby instalacji - i nic! Ciagle to samo: "Nie mozna odnalezc trasy dojazdowej..." Wszystko inne pieknie: odszukuje adresy, ustawia punkty start, koniec, przez, itp, no ale trasy juz nie wyznaczy...
Na domiar zlego w desperacji zdecydowalem na ponowne zainstalowanie starej 3.9.7 z mapami 'w' i zeby mnie dobic wyswietlilo mi ze nie moze ich zarejestrowac bo moj klucz jest nieprawidlowy! 
Czy ktos z tutejszych ekspertow ma jakis inny pomysl? Chodzi mi oczywiscie o w. 4.01 i te trasy, bo z tym kluczem to chyba trzeba do serwisu..
Miszel

*

Offline nocnyMarek

• 9913
  • Sprzęt: Palmax, viliv X70
« Odpowiedź #4 dnia: Maj 31, 2007, 21:06:15 »
1. Mapy 3w trzeba było sobie skopiować na dysk a nie usuwać, nie byłoby potrzeby rejestracji.
2. Żadnej trasy nie wylicza? nawet takiej przez jedno skrzyżowanie?
Może plik instalacyjny ściągnął się z jakimś błędem?
AM3/4/5/6, DPN/D6, AP, N2/9, OM-free

*

Offline bartek_63

• 584
    • http://www.bayercropscience.pl/strony/1/i/91.php?pracownik_id=113
  • Sprzęt: Mio-169; NavRoad VIVO Plus; AM6; Nuvi 660; CN
« Odpowiedź #5 dnia: Maj 31, 2007, 23:00:04 »
Mam to samo. Wywnioskowałem, że to są błędy mapy a  nie softu.
Prawdopodobnie droga, na której ustawiony jest "koniec" trasy jest poza wszystkimi dopuszczalnymi kategoriami dróg wykorzystywanymi przez AM4. Łatwiej zlokalizować taki błąd na prowincji, gdzie klasyfikacja dróg pozostawia troszkę do życzenia.

Ciągle to samo: "Nie można odnalezc trasy dojazdowej..." Wszystko inne pieknie: odszukuje adresy, ustawia punkty start, koniec, przez, itp, no ale trasy juz nie wyznaczy...
Miszel

Miszel, spróbuj wyznaczyć trasę terenową. Ja byłem zdziwiony efektem bo taką mi wyznaczył.

« Odpowiedź #6 dnia: Czerwiec 01, 2007, 09:35:32 »
Kolejna poranna instalacja po nowym downloadzie AM z ich strony i teraz o dziwo w zasadzie jest OK, ale nie moze znalezc trasy dojazdowej z dowolnego miejsca w Polsce (hmm.., to znaczy z kilku ktore probowalem, od morza do gor..) do Warszawy, al. Komisji Edukacji Narodowej i przyleglych ulic - obszaru co najmniej kilkukilometrowego, probowalem kilkanascie punktow na roznych ulicach. W druga strone, tzn. start z al.KEN, tez nie dziala.
Natomiast, co ciekawe, wyznaczanie tras z obszaru Warszawy do al. KEN dziala prawidlowo!!
A wiec Bartek ma chyba racje - problem jest w mapie, choc nie jest to prowincja :)))

Zglosze to w supporcie AM, bo z tego co tu czytam ma to sens, no i pozostaje czekac na update?
dzieki za pomoc,
Miszel

*

Offline akubit

• Ekspert GPS
  • 4001
  • Sprzęt: Navroad Vivo Plus, Huawei Honor 6
« Odpowiedź #7 dnia: Czerwiec 01, 2007, 09:48:11 »
Jakoś nie mam problemów, może bardziej szczegółowo?

*

Offline nocnyMarek

• 9913
  • Sprzęt: Palmax, viliv X70
« Odpowiedź #8 dnia: Czerwiec 01, 2007, 11:01:38 »
Rzeczywiście, wyznacza tylko trasy w promieniu do ok. 100km, gdy odległość jest większa wyskakuje ten błąd.
(start np. KEN 14 koniec dowolny)
Jak będziesz pisał do supportu, wyślij w załączniku kilka przykładowych tras, to znakomicie ułatwi sprawę.
(Z Twojego pierwszego posta ciężko było się domyśleć o co chodzi)
AM3/4/5/6, DPN/D6, AP, N2/9, OM-free

*

Offline akubit

• Ekspert GPS
  • 4001
« Odpowiedź #9 dnia: Czerwiec 01, 2007, 11:38:23 »
Cholera, próbowałem z ul. KEN 14 do Torunia, Wąbrzeźna, Gdańska, Szczecina i wszędzie bez problemu. Ki czort?

Edit:
Aaa, już mam - dzieje się mi tak tylko przy trasie szybkiej  ???
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 01, 2007, 12:03:45 wysłana przez akubit »

*

Offline nuszek

• *
  • 78
  • Sprzęt: F/S N560
« Odpowiedź #10 dnia: Czerwiec 01, 2007, 12:09:24 »
Rzeczywiście, wyznacza tylko trasy w promieniu do ok. 100km, gdy odległość jest większa wyskakuje ten błąd.
(start np. KEN 14 koniec dowolny)
Jak będziesz pisał do supportu, wyślij w załączniku kilka przykładowych tras, to znakomicie ułatwi sprawę.
(Z Twojego pierwszego posta ciężko było się domyśleć o co chodzi)

U mnie wyznacza do dowolnego miasta. Może coś z instalacją lub brak pamięci do przeliczenia trasy.

OK, faktycznie dla trasy szybkiej jest ten głupawy komunikat. "Nie można wyznaczyć trasy dojazdowej" ???
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 01, 2007, 12:23:00 wysłana przez nuszek »

*

Offline plnf

• **
  • 176
  • HTC HD2, SDHC 8GB, AM 6.5, navigon 7 na Symbian
  • Sprzęt: HTC HD2
« Odpowiedź #11 dnia: Czerwiec 01, 2007, 12:17:30 »
Witam,

Chyba mamy tu nowego "bubla" z wersą 4.0.1.

Po za-aktualizowaniu dostałem tak owy komunikat 2 razy :

Warszawa, ul Żytnia ---> Ul Lencewicza, soft resetowałem i teraz nic ale nie omieszkam spróbować ponownie aby sprawdzić.

Pozdrawiam
HTC HD2 (ROM blackSideDown 1.09.23569 PLK), SDHC 8 GB,  AM 6.5, NAVIGON 7.0 na Symbian v60

*

Offline atn

• 34
  • Sprzęt: MIO P550 AM4.0
« Odpowiedź #12 dnia: Czerwiec 01, 2007, 13:50:53 »
U mnie wyznacza prawidłowo. Może problem dotyczy któregoś adresu?

« Odpowiedź #13 dnia: Czerwiec 01, 2007, 14:21:30 »
Pobawilem sie z problemem wiecej i podaje precyzyjniejszy jego opis wraz ze sposobem obejscia -

Problem:  komunikat "Nie mozna odnalezc trasy dojazdowej dla zadanych klas drog" pojawia sie w przypadku proby wyznaczenia trasy z odleglego (powyzej ok. 100km) miejsca do Warszawy, Al. Komisji Edukacji Narodowej, oraz do pobliskich ulic (w promieniu przynajmniej kilku kilometrow).
Sytuacja jest identyczna gdy ustawimy pow. ulice zarowno jako punkt startowy, jak i koncowy planowanej trasy. Nie ma znaczenia czy ustawimy trase jako szybka, optymalna, lub krotka. W przypadku trasy przelajowej program wyznacza jednak droge, tyle ze "na kreche"
Problem w ogole nie wystepuje gdy wyznaczam inne regiony Warszawy (probowalem Plac Zamkowy, Krakowskie Przedm. i Marszalkowska).

Prowizoryczne rozwiazanie: nalezy ustawic punkt 'Przez' znajdujacy sie w promieniu nie wiekszym niz owe ok. 100km od tego feralnego obszaru Warszawy.

Dzieki Wam wszystkim za naprowadzenie nowicjusza na wlasciwy trop..
Miszel

*

Offline akubit

• Ekspert GPS
  • 4001
« Odpowiedź #14 dnia: Czerwiec 01, 2007, 14:59:15 »
Nie ma znaczenia czy ustawimy trase jako szybka, optymalna, lub krotka.
Kiedy u mnie wyznacza zawsze o ile nie jest to trasa szybka. ???

« Odpowiedź #15 dnia: Czerwiec 01, 2007, 15:08:09 »
Kiedy u mnie wyznacza zawsze o ile nie jest to trasa szybka. ???
U mnie tak samo.

« Odpowiedź #16 dnia: Czerwiec 01, 2007, 21:45:50 »
A ja wyznaczylem sobie dzisiaj trase lokalna, prosta i pod kontrola (zebym wiedzial, kto lepiej
wie - ja, czy mapa ;)). W sumie 30km z jednym punktem posrednim po 15km. W domu wytyczylo
elegancko, tak jak ja bym jechal. Wsiadlem do auta, wlaczylem mape i nie czekajac na fixa
ruszylem. Po 200m fix sie zlapal a mapa wywalila komunikat o "klasie drog". Madrzejszy
o lekture tego watku pomyslalem, ze punkt posredni jest w zasadzie przy drodze gruntowej,
wiec tu lezy problem. Wykasowalem dotychczasowy punkt i kliknalem obok - w asfalt.
No i trasa sie wytyczyla... Jakies 120km po miescie. Wygladalo, jakby dziecko kredkami mi
pomazalo ekran. Zadnego ladu i sensu... Niestety nie potrafilem zrobic w aucie screenshota  :'(

Juz wczoraj mialem drobna zapowiedz dzisiejszego problemu. Wytyczylem sobie podobna trase
"kontrolna" Gliwice - Tarn.Gory (26km). Wszystko ok. Jade. Po drodze przypomnialem sobie, ze
jest remontowany wiadukt i w zwiazku z nim objazd, a ja jeszcze nie probowalem blokowania
odcinka trasy. No to swietnie - mysle - blokuj. I niby wszystko ok, poprowadzilo wlasciwym
objazdem. Po 5km za objazdem i blokada ni z tego, ni z owego mapa poslala mnie 5km w boczna
droge, zawroc i z powrotem na glowna trase. Nie pojechalem, a mapa poprawnie przeliczyla sie
na nowo. Zapisalem ta trase, ale w domu byla juz czysta, bez 10km dodatku "od firmy"...

PS. Witam i pozdrawiam wszystkich, bo to moj pierwszy post :-)

Leszek