Am 4.0 - ceny

• 33 Odpowiedzi
  • 9019 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline shado

• **
  • 102
  • Sprzedam uszkodzone Mio A201 i pokrowiec, uchwyt
    • http://www.skocz.pl/deco/
  • Sprzęt: Mio A201 Kingston2GB AM4.0.1
Am 4.0 - ceny
« dnia: Maj 04, 2007, 22:48:24 »

Rekomendowane ceny detaliczne (netto/brutto): 

349.00 / 425.00 PLN - AutoMapa Polska XL

699.00 / 849.00 PLN - AutoMapa Europe

Sprzedaż Subskrypcji i Upgrade

Ceny subskrypcji wynoszą odpowiednio (netto / brutto):

AutoMapa Polska XL  99.00  /   119.00  PLN 
AutoMapa Europe  199.00  /   239.00  PLN 

Ceny upgrade wynoszą odpowiednio (netto / brutto):

AutoMapa Plan Miasta -> AutoMapa Polska XL  199.00  /  239.00  PLN 
AutoMapa Polska 50k -> AutoMapa Europe   350.00  /  425.00  PLN 
AutoMapa Polska XL -> AutoMapa Europe   350.00  /  425.00  PLN 

Zakup subskrypcji przedłuża dostęp do aktualizacji programu oraz odpowiednich map na kolejne 12 miesięcy licząc od momentu wygaśnięcia poprzedniej subskrypcji.
Jeśli poprzednia subskrypcja wygasła przed ponad 11 miesiącami nowa zostanie automatycznie przedłużona tak by działała przynajmniej przez 1 miesiąc od daty jej wykupienia.

Zakup upgrade nie zmienia terminu aktualizacji. Zmienia jedynie rodzaj posiadanej licencji.

Trochę przegięte są te ceny. Z jednej strony fajnie, że subskrypcja potaniała do 119zł, ale z drugiej strony jeśli chcę się przesiąść na AM 4.0 Europa, a kończy mi się subskrypcja to muszę wywalić 119+425=544zł a to jest tylko 300zł taniej od nowej licencji. A znając życie to będą na Allegro po 600zł czyli nie będzie wielkiej różnicy miedzy ceną aktualizacji, a nowej licencji. Nie wiem czy to dobra polityka i czy zatrzyma dotychczasowych klientów.
Sprzedam uszkodzone Mio A201 i oryginalny skórzany pokrowiec oraz uchwyt samochodowy

*

Offline majki2

• 312
  • Sprzęt: ASUS A636, Samsung Galaxy SII, SE P1i
Odp: Am 4.0 - ceny
« Odpowiedź #1 dnia: Maj 05, 2007, 11:36:54 »
Nie wiem czy to dobra polityka i czy zatrzyma dotychczasowych klientów.

To fakt że przegięcie. Upgrade powinien automatycznie przedłużać subskrypcję. Poza tym to chyba i tak bardziej się opłaca kupić I-GO, mieć więcej map i darmowe aktualizacje.

*

Offline marcinko

• *
  • 55
  • Sprzęt: HTC Touch HD
« Odpowiedź #2 dnia: Maj 06, 2007, 15:02:30 »
Pojeździłem wczoraj trochę po Polsce z AM4 i wrażenia mam całkiem pozytywne. Licencja wygasa mi 12 maja więc załapałem się jeszcze na długo oczekiwaną 4 wersję.
Dzisiaj zabrałem się za analizowanie ile musiałbym zapłacić za AM4 EU i mój zapał do kupna subskrypcji i upgrade minął.
Chyba też zastanowię się nad iGo. Dużym jego plusem są wg mnie darmowe aktualizacje. Odwiedziłem ich stronę i na screenach też wygląda całkiem przyzwoicie. Szkoda że nie można pobrać jakiejś wersji testowej tego programu.

*

Offline irass

• 18
« Odpowiedź #3 dnia: Maj 06, 2007, 17:59:05 »
Jezdzilem na Igo i wam powiem ze lepiej niz na automapie lepsze 3d i ja nie odnowie automapy mam do konca sierpnia i przenosze sie na Igo nie oplaca sie wydawac tyle kasy na automape
za te pieniadze mamy Igo

*

Offline shado

• **
  • 102
« Odpowiedź #4 dnia: Maj 06, 2007, 19:00:59 »
A czy to Igo ma ostrzeganie o radarach i czy można importować POI z AM? Z tego co czytałem na stronie producenta to pokrycie Polski to tylko ok. 30% No i cena całości niewiele niższa od ceny AM 4.0 EU
« Ostatnia zmiana: Maj 06, 2007, 19:15:40 wysłana przez shado »
Sprzedam uszkodzone Mio A201 i oryginalny skórzany pokrowiec oraz uchwyt samochodowy

*

Offline emisiu

• Ekspert AutoMapa
  • 2362
« Odpowiedź #5 dnia: Maj 06, 2007, 19:35:19 »
A czy to Igo ma ostrzeganie o radarach i czy można importować POI z AM? Z tego co czytałem na stronie producenta to pokrycie Polski to tylko ok. 30% No i cena całości niewiele niższa od ceny AM 4.0 EU

Tak, można - są nawet gotowe pliki do pobrania z netu. Natomiast pokrycie Polski jest całkiem niezłe, a więcej na ten temat poczytaj sobie po prostu w dziale o iGo  :D

*

Offline RAMA

• *
  • 91
« Odpowiedź #6 dnia: Maj 07, 2007, 13:47:50 »
Ceny najciekawsze są zawsze u dystrybutorów.
Zadzwońcie do jakiegoś to dowiecie się, że powszechnie nikt nic nie wie....

Dystrybutorzy dawno już położyli na ten program....
Na ich stronach króluje TomTom i inne.
I wcale się nie dziwię skoro informacja z góry idzie tak szybko... :-/

*

Offline Slawek_ps

• **
  • 153
  • Sprzęt: LOOX N520
« Odpowiedź #7 dnia: Maj 08, 2007, 22:32:17 »
Witam wszystkich forumowiczów, odnośnie cen oprogramowania do nawigacji, to ceny stają się coraz bardziej konkurencyjne przykładem może być najnowsza wersja Destinatora WEE, i na tym oprogramowaniu daje się naprawdę jeżdzić po Polsce oraz całej Europie cena jest rewelacyjna 475 pln brutto, hxxp: www. optigo. pl/produkt,2711. html 

« Odpowiedź #8 dnia: Maj 10, 2007, 18:12:29 »
mam automapę 3. 9. 7 polska 50k i przedawnioną subskrypcję.  ile będzie mnie kosztowało używanie AM Polska v4.  z supportu dostałem link do ich strony z opcjami, ale nie widzę tam Polska50k_v3>Polska_v4. . . . .

czy sama nowa subskrypcja wystarczy??   ???

*

Offline biblo

• 3314
  • Forum powinno być jak Media-Markt...
  • Sprzęt: Lumia 925, 730 Dual Sim, iPad mini Retina LTE
« Odpowiedź #9 dnia: Maj 10, 2007, 22:20:28 »
Kupujesz subskrypcję za 119 zł, a potem ściągasz AM 4 i już...

"Aktualizacje do wersji 4.0 programu i map
Aktualizacje przeznaczone są dla legalnych, zarejestrowanych użytkowników programu. Przed uzyskaniem dostępu do nowszej wersji konieczne będzie podanie numeru licencji, która uprawnia do pobrania odpowiednich plików programu i/lub mapy.
Użytkownicy wersji 3.x posiadający ważną i aktualną licencje mogą dokonać bezpłatnej aktualizacji do wersji 4.0. 
W celu zarejestrowania mapy 4.0 w oparciu o ważną licencję mapy Polski lub Polski XL należy uzupełnić jej numer o dodatkowe dwa znaki "V3" na końcu."

Pozdrawiam,
biblo

*

Dżeju

« Odpowiedź #10 dnia: Maj 10, 2007, 22:27:55 »
mam automapę 3. 9. 7 polska 50k i przedawnioną subskrypcję.  ile będzie mnie kosztowało używanie AM Polska v4.  z supportu dostałem link do ich strony z opcjami, ale nie widzę tam Polska50k_v3>Polska_v4. . . . .

czy sama nowa subskrypcja wystarczy??   ???

Można zrobić coś w stylu "odnowienia subskrypcji" (wyjaśnialiśmy to w AM) i kosztuje, to jeśli dobrze pamiętam ponad stówkę netto. Po odnowieniu, legalnie się ściaga i rejestruje AM 4.

*

Offline Jackal

• 295
    • www.pdaclub.pl
« Odpowiedź #11 dnia: Maj 11, 2007, 11:35:56 »
Cena mapy Europy powala na kolana, no chyba że to jest najlepszy produkt na kontynencie ... a nie może być, bo skąd mieliby mapy.

I tu od razu przyszło mi do głowy, że oni te mapy musieli od kogoś kupić, stąd taka cena.

Czarno widzę sprzedaż  8)

*

Offline RadaRes

• 487
  • Sprzęt: Blackstone, GO930
« Odpowiedź #12 dnia: Maj 11, 2007, 18:33:19 »
Cena mapy Europy powala na kolana, no chyba że to jest najlepszy produkt na kontynencie ... a nie może być, bo skąd mieliby mapy.

I tu od razu przyszło mi do głowy, że oni te mapy musieli od kogoś kupić, stąd taka cena.

Czarno widzę sprzedaż  8)
Mapy są kupione od Teleatlasa. Zresztą chyba żadna firma nie robi sama map całej Europy. Po drugie za mapy Europy wschodniej i zachodniej (jak w iGo) 425 zł czy jakoś tak to chyba niewiele. Program z mapa Polski kupiłem i odebrałem właśnie za 134zł. Więc jak dla mnie taniocha. Inna sprawa że już chyba się nie da kupić tak tanio Polski a po drugie podobno póki co skopane jest wyliczanie tras. Ale po to mam 12 miechów aktualizacji i TT6 w zapasie :) No i mapy te bardziej wschodnie dopiero będą w aktualizacji ale za free
Normalna cena jak na razie to około 850 zł za EU. Podejrzewam że jak sie pojawi wersja pudełkowa to będzie można kupić za około750zł. A więc tak jak iGo. Teraz kwestia wyboru czy wolimy menu iGo i gorsze pokrycie Polski czy AM i "gorsze" rozwiązania menu i takie tam.
TT CWE i ameryka ;),  AutoMapa EU 5.5.1 (709)

*

Offline shado

• **
  • 102
« Odpowiedź #13 dnia: Maj 11, 2007, 18:45:15 »
No ale dotychczasowi użyszkodnicy AM muszą zapłacić za AM EU 650zł z to już jest troszczkę za dużo.

*

tramp

« Odpowiedź #14 dnia: Maj 11, 2007, 18:46:47 »
a co zresztą ja będę tłumaczył, każdy lubi co lubi
« Ostatnia zmiana: Maj 11, 2007, 18:55:25 wysłana przez tramp »

*

Offline shado

• **
  • 102
« Odpowiedź #15 dnia: Maj 11, 2007, 18:56:29 »
Albo na co go stać...

*

Offline nocnyMarek

• 9913
  • Sprzęt: Palmax, viliv X70
« Odpowiedź #16 dnia: Maj 11, 2007, 19:21:46 »
No ale dotychczasowi użyszkodnicy AM muszą zapłacić za AM EU 650zł z to już jest troszczkę za dużo.

Możesz zdradzić tajemnicę jak to policzyłeś? :o
AM3/4/5/6, DPN/D6, AP, N2/9, OM-free

*

Offline shado

• **
  • 102
« Odpowiedź #17 dnia: Maj 11, 2007, 19:41:08 »
Sorki za pomyłkę-544zł. Sposób liczenia podany w pierwszym poście tego wątku.

*

Offline nocnyMarek

• 9913
« Odpowiedź #18 dnia: Maj 11, 2007, 23:29:41 »
Już lepiej, ale moim zdaniem 544zł  to i tak o 119zł za dużo :)

Nigdzie nie jest napisane że do upgrade do AM4EU mają prawo tylko użytkownicy
z aktywnym abonamentem na aktualizacje!
Czyli MZ wystarczy mieć najstarszą wersję AutoMapy Polska 50k,
nawet taką z połowy 2003r. - może nawet GPSManiak się załapie? :o
Wtedy za 425zł  dostaje się AM4EU + miesiąc abonamentu na aktualizacje.

Przynajmniej tak mi wynika z dosłownego rozumienia oferty publicznej na stronie AM:

Ceny upgrade wynoszą odpowiednio (netto / brutto):
AutoMapa Polska 50k -> AutoMapa Europe   350.00  /  425.00  PLN

Warunkiem zakupu ... upgrade jest podanie numeru licencji AutoMapy,
oraz adresu email użytego do wykonania rejestracji.

Oferta nie jest skomplikowana, a warunek jak widać jest tylko jeden:
nr licencji AM 50k + email na który została zarejestrowana

To jak najbardziej słuszny ukłon w stronę pierwszych użytkowników AutoMapy,
nawet jeśli w międzyczasie zrezygnowali z aktualizacji.
I niech się teraz spróbują wycofać z tej oferty!  ;D
Zaraz im spuścimy gromy, Federację Konsumentów i UOKiK na głowę 8)

*

Offline akubit

• Ekspert GPS
  • 4001
  • Sprzęt: Navroad Vivo Plus, Huawei Honor 6
« Odpowiedź #19 dnia: Maj 12, 2007, 00:02:17 »
Tylko, że "Zakup upgrade nie zmienia terminu aktualizacji." Czyli MZ trzeba wykupić subskrypcję za 119 zł, żeby w ogóle zarejestrować AM4.0 bo "Zakup subskrypcji przedłuża dostęp do aktualizacji programu oraz odpowiednich map na kolejne 12 miesięcy licząc od momentu wygaśnięcia poprzedniej subskrypcji.
Jeśli poprzednia subskrypcja wygasła przed ponad 11 miesiącami nowa zostanie automatycznie przedłużona tak by działała przynajmniej przez 1 miesiac od daty jej wykupienia.". A po miesiącu znowu 119 zł na przedłużenie subskrypcji na kolejny rok.  ???

*

Offline nocnyMarek

• 9913
« Odpowiedź #20 dnia: Maj 12, 2007, 00:14:17 »
AM4EU to nie aktualizacja, to upgrade
Ale w związku z tym, że to subskrybcja, a nie upgrade daje prawo do conajmniej miesięcznej aktualizacji
wycofuję się ze stwierdzenia " + miesiąc abonamentu na aktualizacje."
Nie uważam też, że nie można zarejestrować AM bez ważnej subskrypcji.

*

Offline akubit

• Ekspert GPS
  • 4001
« Odpowiedź #21 dnia: Maj 12, 2007, 01:06:47 »
Może i tak  ??? Ale dostajesz wtedy AM4EU "as is"  czyli bez prawa do ściągnięcia nowszych wersji map i programu. Aby zaktualizować AM4EU trzeba zakupić subskrypcję (119zł) i można przez miesiąc ściągać do woli  :P  A potem znowu 119zŁ i cały następny rok  ::) Tak sobie myślę, ale może już za dużo wina pociągnąłem  ::)

*

Offline nocnyMarek

• 9913
« Odpowiedź #22 dnia: Maj 12, 2007, 01:26:38 »
Za dużo :) Subskrypcja AM4EU to 239 a nie 119zł.

*

Offline akubit

• Ekspert GPS
  • 4001
« Odpowiedź #23 dnia: Maj 12, 2007, 01:35:10 »
OK! Poddaję się  ;D Ale winko dobre, krew poprawia (czerwone, wytrawne). Mózg trochę przymula  ;D , za to koi nerwy  :D

« Odpowiedź #24 dnia: Maj 12, 2007, 19:28:31 »
A czego oczekiwaliście? "Tera bedą rżnąć", pisać się nie chce.

Pozdrawiam.

*

Offline sonepar

• **
  • 131
  • juz Android na SIII - na razie niesmak
  • Sprzęt: teraz S3,wczesniej hd2, hd, n80, iphone i inne
« Odpowiedź #25 dnia: Maj 12, 2007, 21:29:23 »
A czego oczekiwaliście? "Tera bedą rżnąć"
chyba głupa

*

Offline ajed

• 6004
    • Strona prywatna
  • Sprzęt: iPhone 4s, iPad 2
« Odpowiedź #26 dnia: Maj 13, 2007, 08:07:17 »
A czego oczekiwaliście? "Tera bedą rżnąć"
chyba głupa

Jak ja lubię taką treściwą wymianę zdań.

Czasem, jak się nie ma nic do powiedzenia, to może lepiej się nie odzywać?

« Odpowiedź #27 dnia: Sierpień 03, 2007, 20:34:00 »
Witam Kolegów,
Odświerzam temat - bo tu chyba najlepiej.

W maju a konkretnie 22 zakupiłem sobie Upgrade do EU. Tu na pdaclub. W jamiconie. Oto co jest napisane w zapupach:
Zakup upgrade dodatkowo przedłuża o 1 miesiąc ważność licencji i możliwosć pobierania najnowaszych wersji oprogramowania i map Automapa Polska XL

Warunkiem zakupu upgrade jest podanie numeru licencji AutoMapy (licencja musi być aktywna) oraz adresu email użytego do wykonania rejestracji. Proszę wpełnić poniższy formularz:

Nie będę wgłębiał się w szczegóły - powiem tylko, że licencja kończyła mi się za kilka dni, a nikt w jamiconie nie poinformował mnie, że zakup upgrade nie przedłuża licencji. Zawsze myśłałem, że z Upgrade to jest tak, że daje pełną funkcjonalność, łącznie z terminem użytkowania - najprościej zakup upgrade = nowy program. A tu jak widać w powyższej ramce - jeszcze miesiąc dłużej.

A tu niestety nie - zaowocowało to niestety tym, że wtedy mogłem kupić sobie subskrypcje za 115 zł i zaraz potem upgrade za 405 a teraz do ceny Upgrade muszę dołożyć jeszcze 240 bodajże bo już AMUE subskrybuję a nie AMXL :)

Z jednej strony czuję się oszukany a zdrugiej pluję sobie w brodę, że na automapa.pl nie poczytałem i tu na forum. Ale nie mam czasu, a pozatym to już 3 rok użytkowania i wiedziałem, że tylko dystrybutorzy to sprzedają.

Ale nie w tym rzecz,  sytuacja spowodowała u mnie pewne przemyślenia:
oto ktoś komu pozostało do końca terminu ważności licencji powiedzmy dwa tygodnie kupując subskrypcję a potem Upgrade "cieszy się" działaniem programu AMEU przez 12 miesięcy + miesiąc przedłużenia ( zgodnie z tym co powyżej) + 2 tygodnie które mają do końca. Kto inny, któremu zostało 90 dni ma 16 miesięcy ( 90 dni +12 miesięcy+ miesiąc). Ale są też tacy, którym brakuje do końca 7 miesięcy i ci już muszą kupić Upgrade na 12 miesięcy a później 240 zł zapłacić. Co tak defacto" kradnie im te conajmniej 7 miesięcy użytkowania)

Oczywiście osoby z drugiej grupy mogą się cieszyć ale te które są w pierszej lub 3 już nie.

Poszukajcie proszę błedu w moim rozumowaniu -ja go nie widzę.
Nie uważacie, że komuś z tymi zasadami conieco się pokiełbasiło. Czy to nie powinno być tak, że powinny być te ceny za subskrypcję albo upgrade w jakiś logiczniejszy sposób naliczane?

I jeszcze jedno - mam wrażenie, że to co jest napisane w pdaclub - sklep jamicon http://www.pdaclub.pl/am.php?typ=upgrade zawiera błąd - chodzi o ten dodatkowy miesiąc....

Pozdrawiam,

*

Offline puniek

• 4617
  • Sprzęt: Samsung Galaxy S7 EDGE SM-G935F
« Odpowiedź #28 dnia: Sierpień 03, 2007, 20:39:36 »
Jezdzilem na Igo i wam powiem ze lepiej niz na automapie lepsze 3d i ja nie odnowie automapy mam do konca sierpnia i przenosze sie na Igo nie oplaca sie wydawac tyle kasy na automape
za te pieniadze mamy Igo
iGO jest do dupy z tym co oferuje dla Polski...
ISTQB Certified Tester

*

Offline ajed

• 6004
    • Strona prywatna
  • Sprzęt: iPhone 4s, iPad 2
« Odpowiedź #29 dnia: Sierpień 04, 2007, 08:45:15 »
iGO jest do dupy z tym co oferuje dla Polski...

A co to ma wspólnego z "AM 4.0 - ceny"  :mad:

I jeszcze jedno - mam wrażenie, że to co jest napisane w pdaclub - sklep jamicon http://www.pdaclub.pl/am.php?typ=upgrade zawiera błąd - chodzi o ten dodatkowy miesiąc....

Pozdrawiam,

Nie ma żadego błędu. Jest wyraźnie napisane, że "Zakup upgrade dodatkowo przedłuża o 1 miesiąc ważność licencji". I dokłądnie to robi - przedłuża licencję tylko o 1 miesiąc!! To, że Tobie wydawało się, że zakup upgradu przedłuża licencję o rok i 1 miesiąc - nie oznacza, że zostałeś wprowadzony w błąd, czy że zapis jest błędny.