AM 3.9.3.0 i Acer50

• 16 Odpowiedzi
  • 3318 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

AM 3.9.3.0 i Acer50
« dnia: Luty 27, 2006, 18:51:43 »
Zainstalowałem AM 3.9.3.0 na  Acer50-ce na karcie SD Kingstona Elit Pro.
Do tego GPS na Nemerix,e. Przy testach GPS z programem VisualGPSce bez problemu miałem sygnał z większości widocznych satelitów (czasem nie widział jednego lub dwóch skrajnych). Natomiast z AM co jakiś czas komunikat BRAK SYGNAŁU GPS! I co najbardziej mnie denerwuje, to praktycznie zawsze gdy podczas nawigacji AM dodaje nowy PU, AutoMapa wiesza się bąć nie chce łapać sygnału GPS. Dopiero Softreset przywraca wszystko do stanu używalności. O białych plamach już nie wspomnę, bo to ponoć standard.
Pytanko:
1. Czy zainstalowanie AM w pamięci Pocket'a lub na CF-ie coś może zmienić? (stabilność?)
2. Czy wymiana karty SD może poprawić działanie?
3. A może starsze wersje AM są stabilniejsze?
4. Czy wreszcie może AM lepiej współpracuje z odbiornikami na SIRF-ie?

*

Offline pimar

• 26
AM 3.9.3.0 i Acer50
« Odpowiedź #1 dnia: Luty 27, 2006, 20:57:23 »
też miałem takie problemy z moim acerem n50.
Szlag mnie trafial z ta automapą.
GPS NEMERIX - tak jak u Ciebie.
Ale po miesiacu sledzenia forum doszedlem do normalnego stanu

Podobno lepiej zainstalowac na CF bo sterowniki do SD acer ma skopane.

Ja mam program na pamięci Acera a mapy na SD.
DO tego bufor zerwania łącza BT ustawiony na 8KB.
Generalnie zasada im nowsza ver. mapy tym lepiej działa, bo część zmian dotyczyła też acerów.

Niestety czasami zrywa łącze i "brak sygnału GPS" ale wraca do stabilności po kilku sekundach.

Mam wrażenie że Nemerix to był największy błąd w naszych zakupach.
Pod byle wiaduktem czy mostkiem ginie sygnał.
Ale ver. 3.9.3.0 działa w miarę stabilnie.

W grudniu gdy ver 3.8.0 nie współpracowała z N50 myslałem, że Acer wyleci przez okno.

Miłej zabawy.. :roll:

*

Offline ajed

• 6004
    • Strona prywatna
  • Sprzęt: iPhone 4s, iPad 2
AM 3.9.3.0 i Acer50
« Odpowiedź #2 dnia: Luty 27, 2006, 21:32:44 »
Ja bym dodatkowo radził przypisac na stałe port com. U mnie na 4700, po tym zabiegu przestał gubić GPS-a w ogóle

*

Offline lukjod

• 503
  • Sprzęt: touch HD 2
AM 3.9.3.0 i Acer50
« Odpowiedź #3 dnia: Luty 28, 2006, 01:24:32 »
Cytat: "pimar"
Mam wrażenie że Nemerix to był największy błąd w naszych zakupach.Pod byle wiaduktem czy mostkiem ginie sygnał.
Ale ver. 3.9.3.0 działa w miarę stabilnie

A moze chcesz sie pozbyc tego Nemerixa, jesli tak to za ile?
pzdr
LJ
moje palmtopy: MDA1 -> MDA2 -> MDA3 -> Wizard -> Hermes -> Kaiser -> Raphael -> Blackstone -> Leo

AM 3.9.3.0 i Acer50
« Odpowiedź #4 dnia: Luty 28, 2006, 12:14:59 »
Ja mogę sprzedać swojego. Kupiony w grudniu za 375. Za 250zł do odbioru. Pojadę dziś kupić SIRF III i zobaczę czy to naprawdę takie cudo!!!

AM 3.9.3.0 i Acer50
« Odpowiedź #5 dnia: Luty 28, 2006, 19:41:24 »
Dziś przejrzałem dokładnie instrukcje GPS-a  :oops:  i w Menadżerze Bluetooth w Narzędziach-Urządzenia sparowane, dodałem mojego eGPS-397 :idea: . W automapie przypisałem na stałe COMa. Efekt taki, że po przejechaniu z Sosnowca przez Będzin,Czeladź do Chorzowa i z powrotem miałem komunikat "Szukam sygnału GPS" tylko 3 razy!!! Raz pod dłuuuugim wiaduktem, i później między wysokimi kamienicami. Oczywiście utrata sygnału była na 2-3 sekundy. Później pojechłem do Olkusz i z powrotem i tylko raz zgubiłem sygnał na ok. 1 sekundę :wink: .  
A.... i przetestowałem bufor przeciw zerwaniu Bt w AM. Ustawienie jakiejkolwiek wartości spowlniało pracę AM i powodowało kilkudziesięcio sekundowe szukanie GPS-a. :x
A poza tym kupiłem dziś Rikaline GPS 6033 bo żadnego SIRF III  :?: nie było w okolicy. Przed kupnem pojeździłem pare minut po centrum Chorzowa (później padła bateria) wąskimi uliczkami między wysokimi kamienicami i wszędzie miałem full sygnał z widocznych satelitów. Szkoda tylko że cena dwa razy wyższa od Nemerix'a, bo komfort nawigacji na pewno nie jest podniesiony o 100% :( .

*

Offline BoNt3k

• 340
  • Sprzęt: iPHONE 3GS, iPHONE 4, NOKIA N8
AM 3.9.3.0 i Acer50
« Odpowiedź #6 dnia: Marzec 01, 2006, 12:48:49 »
chcialem zazanczyc, ze sprawa braku sygnalu GPS to kwestia odbiornika o nazwie eBontek :)

mowie powaznie

eBontek czesto traci sygnal - kupisz cos innego na Nemerixie i bedzie ok

pzdr

AM 3.9.3.0 i Acer50
« Odpowiedź #7 dnia: Marzec 01, 2006, 18:15:30 »
Moim zdaniem to sprawka AM. Na R6033 też zdażyło mi się "brak sygnału GPS" Po prostu AM zamkneła COM 6 i musiałem ręcznie ponownie go otworzyć.

*

Offline pimar

• 26
AM 3.9.3.0 i Acer50
« Odpowiedź #8 dnia: Marzec 01, 2006, 20:50:38 »
Moje ustawienia to  "czytaj bezpośrednio z portu" - i to pomogło.

GPS ginie tylko pod wiaduktami i w tunelach.

Bufor ustawiony na 8KB.

Problemem jest nieregularność w zanikach sygnału.

Czasami działa tydzień, a czasami w jeden dzień gubi sygnał bez powodu.

Teraz zainstalowałem AM 3.9.3.2 - na razie bez zarzutu

*

Offline Telkontar

• *
  • 89
  • Sprzęt: Acer n50p i HTC Kaiser
AM 3.9.3.0 i Acer50
« Odpowiedź #9 dnia: Marzec 02, 2006, 00:19:35 »
mam dokladnie taki sam sprzet (Acer n50prem. i Nemerixa) - z AM 3.8.22 i wszystko dziala ok - sygnal ginie pod wiadkutami, ale po sekundzie, max paru sekundach wraca.

AM 3.9.3.0 i Acer50
« Odpowiedź #10 dnia: Marzec 02, 2006, 13:29:10 »
Ja mam AM 3.9.3 i N50 "normalną". Może starsze wersje AM są stabilniejsze? Moja po prostu czasem zamyka COM z GPS-em i ręcznie muszę go włączyć, a czasem dopiero soft-reset pomaga.

AM 3.9.3.0 i Acer50
« Odpowiedź #11 dnia: Marzec 05, 2006, 10:01:33 »
ja mam ten sam problem acer n50 +nemerix. AM zainstalowana w acerze mapy na karcie sd nonstop "brak sygnału gps" juz probowalem wszytskiego zmienialem bufor ustawienia itd. i nic nie pomaga niekiedy dziala jak jade wyznaczona trasą, ale jak tylko zbocze z trasy i zacznie szukać nowej wyskakuje brak sygnału gps.

Próbowalem tez z kartą CF i wszystko chodzi ok, troche dlugo przelicza robilem test z forum to róznica ok 20sek na trasie Szczecin-Wrocław-Białystok-Zakopane-Lublin. Co mi radzicie w tej sprawie może zmiana odbiornika GPS cos zmieni?

*

Offline pimar

• 26
AM 3.9.3.0 i Acer50
« Odpowiedź #12 dnia: Marzec 05, 2006, 10:08:52 »
Dobrze to określiłeś. Właśnie o to chodzi.

Tak jak pisałem wcześniej to jest chyba problem sterowników SD w Acerach N50.

Przy jakimś dodatkowym przeliczaniu np. po zjechaniu z trasy często gubi sygnał GPS.
Ale i tak teraz jest o niebo lepiej niż przy starszych wersjach.

AM 3.9.3.0 i Acer50
« Odpowiedź #13 dnia: Marzec 29, 2006, 19:54:11 »
U mnie sprawa wygląda jeszcze inaczej. Mam MDA Compact i GPS Nemerixa (eBontek). Czasami podczas włączania Automapy przestaje na GPS mrygać niebieska dioda, przez co Automapa sygnalizuje, że ciągle szuka GPSu. Pomaga reset GPS i za którymś razem załapuje (bez reguły - raz łapie, raz nie). Jak już działa, to działa idealnie. Dodam, że nie miałem żadnego problemu z innymi programami do obsługi GPS (VisualGPS itp)
Problem rozwiązałem półśrodkiem - zrezygnowałem z MS BT STACK na korzyść BLUESOLEIL. (z XDA-Developers). Takiej kombinacji używam już kilka tygodni, jednak po dziś dziś nie wiem jak się połączyć z internetem via BT (Wireless Modem nie działa...)

AM 3.9.3.0 i Acer50
« Odpowiedź #14 dnia: Kwiecień 01, 2006, 11:52:29 »
posiadam N50 + nemerixa (ebontek) + mapy na karcie SD. Wydaje mi sie ze hipoteza ze sterowniki do sd sa skopane jest bledna. Uzywam 2 map, AM i TT. Sytuacje ktore opisujecie faktycznie mi sie zdarzaja, ale o zgrozo jedynie z AM (3.9.3), na TT (5.21) opisana sytuacja NIGDY mi sie nie zdarzyla. Owszem gps kiedys wszedl mi w dziwny stan (ni-to wlaczony ni wylaczony) i poradzono mi abym wyjal baterie na cala noc. I to pomoglo. Zdarzenie bylo jednorazowe. Wydaje mi sie ze problem owszem jest ale w sofcie AM.

pozdr
S

AM 3.9.3.0 i Acer50
« Odpowiedź #15 dnia: Kwiecień 03, 2006, 19:02:20 »
Właśnie wrzuciłem AM na CF i od razu widzę różnice w szybkości i stabilności połaczenia z GPS-em. Poczytałem trochę w instrukcji AM i na stronce AM i doczytałem się, że AM często zrywa połączenie z GPS-em na BT gdy mamy ją zainstalowaną na SD. Może to nie wina sterowników Acera, bo inne aplikacje z SD chodza bez problemu, tylko kwestia zarządzania pamięcią przez AM, sam producent przyznaje że coś jest nie tak. Pojeździłem trochę po mieście i z sygnałem było wszystko w porządku, nawet pod wiaduktami. Co dziwne AM pokazywała przeważnie średnią siłe sygnału satelit, a nie jak dotychczas przeważnie full. To zupełnie wystarczyło do płynnej nawigacji, a przedtem przy full sygnale i widocznych satelitach potrafiła "gubić" sygnał GPS-a na otwartej przestrzeni. Łapanie fixa i zamykanie AM też znacznie przyspieszyło.

AM 3.9.3.0 i Acer50
« Odpowiedź #16 dnia: Kwiecień 09, 2006, 20:32:15 »
Po przejechaniu kilkuset kilometrów z AM na CF żadnych zwisów i problemów !!! :D Widocznie taki już urok Acera i AM na SD że są zwiechy i zrywanie połączenia BT :? Po instalacji AM na CF mam wreszcie stabilną i bezstresową nawigację. :lol: