Matmic, wielkie dzięki za odpowiedzi!
Ad.1. Nie dużo, ale... mam włączone pobieranie danych co 2 minuty o dużym zasięgu i wysyłanie co 5 minut. Po około 14 godzinach jazdy potrafi mi "zeżreć" ładnych kilka MB.
To przy okazji może włożę jakąś inną kartę sim i zrobię testy z dokładną analizą danych wysyłanych i odbieranych. Bo w moim abonamencie kiepsko z pakietami internetowymi i z trudem wystarczają na pocztę i inne synchronizacje

Ad.2. Śmiało stwierdzę, że TAK. W wielu przypadkach (jazda w godzinach szczytu po Warszawie, Krakowie, GOP-ie) AM ładnie mnie prowadziła. W niektórych przypadkach byłem zaskoczony, że można tak szybko ominąć korki dość dobrymi drogami, nie nadrabiając kilometrów. W wielu takich sytuacjach przejazd przez centra dużych miast był znacznie szybszy, niż jak jeździłem bez Trafficu. Choć zdarzają się dziwne "automapowe" fanaberia, negatywnie zaskakujący przebieg trasy, to i tak wg mnie Traffic-owi należy się duuuży plus.
OK, ale czy faktycznie AutoMapa wie cokolwiek na temat jakiegoś wypadku czy innego zatoru czy tylko ma w bazie odcinki o największej gęstości samochodów w danych godzinach i dniach i tylko na tej podstawie póki co wyznacza trase?
Bo ze wszystkich opisów i na logikę właśnie tak moim zdaniem działa póki co system AM'Traffic.
Można m.in. wejść na stronę targeo.pl (
http://mapa.targeo.pl/Warszawa?traffic) i tam jest mapa na której można zobaczyć korki w danym dniu i godzinach. I moim zdaniem AM w 99,9% z tego póki co korzysta, a nie ma danych "online".
Może się mylę, ale testy zrobię dopiero po nowym roku jak będę miał chwilę.
Ad.3. Podłączasz PDA do PC, odpala się Centrum mobilności (Windows Vista i Windows 7), klikasz Połącz i włączasz AM, po chwili powinna nastąpić wymiana danych.
Zaraz sprawdzę. Póki co kiedy na włączonym wi-fi uruchomiłem mapę i ustawiłem jakąś trasę to ikonka TRAFFIC była wyszarzona.
PS. Faktycznie, opis zbyt laicki, nie mówi nic nowego, czego nie można byłoby wywnioskować z opisów funkcji. No cóż... 
Dlatego nie czytam instrukcji

Wg mnie nie. Po analizie plików i transferu twierdzę, że na razie wysyłamy dane do AM, zwrotnie nie dostajemy żadnej informacji.
Właśnie mam takie samo przeczucie, mimo, że jeszcze nie udało mi się tego uruchomić

Tylko, czy w takim wypadku te wszystkie "korkowe miejsca" zostały zaszyte w pamięci AM 6.0.0 i w zasadzie mogę śmiało jechać na taką Warszawę bez włączania systemu AM'TRAFFIC i zadziała to jakoś lepiej niż poprzednia AM?
Przykładowo teraz. Jest godzina 11.00. Załóżmy że za godzinę wsiądę do samochodu i będę chciał pojechać gdzieś do Wawy. Czy mapa będzie wiedziała, że jest powiedzmy godzina 12:00 (jak ruszyłem) i o tej godzinie pewne miejsca są najbardziej zakorkowane i będzie próbowała mi znaleźć objazd o ile taki będzie istniał?
Moim zdaniem to właśnie tylko takie sztywne dane dotyczące danych dni i godzin były zbierane i analizowane przez AM w ostatnim roku i AM'TRAFFIC działa w oparciu o to. A nie ma niczego on-line jeszcze, co miałoby informować nas na bieżąco o jakimś zatorze spowodowanym np. wypadkiem.
To są raczej ich marzenia, że powiedzmy w takiej Warszawie 50 000 samochodów będzie jeździło z włączonym AM'TRAFFIC online. Ale ja uważam że to lekka strata kasy. Chyba że będę miał bezpłatne 500 MB

Ale moje pytanie brzmi: czy aktualizacja podczas synchronizacji z komputerem da cokolwiek więcej niż dane które prawdopodobnie są zaszyte w programie?