Witam
Na stronie LiKoToNa pojawiła się informacja o bardzo dużej aktualizacji radarów w Holandii i zapowiedzi dalszej w następnych krajach poprzez Miplo.
W związku z tym nasuwają się pytania:
1. Czy każdy z radarów trzeba wklepywać osobno? Nie można utworzyć jakiegoś zbioru i hurtowo załatwić sprawę?
2. Dlaczego część obiektów z Miplo można wczytać bezpośrednio, a tutaj wymagane jest dosyć skomplikowane zakładanie konta? Może do czegoś jest potrzebne.
3. Jak wygląda sprawa z legalnością korzystania z takiej bazy? Kiedyś w innym wątku już o tym pisałem. Może któryś z użytkowników zna aktualne przepisy w poszczególnych krajach europejskich i uzupełni wypowiedź. Z tego co mnie wiadomo, w niektórych krajach grożą bardzo poważne grzywny, chociaż inne aplikacje jak np. Yanosik też na to pozwalają. Policja ma jednak prawo sprawdzenia nawigacji pod tym kątem. Każdy korzysta na własną odpowiedzialność, jednak wydaje mi się, że warto przy podaniu punktu w konkretnym kraju ostrzec o takim niebezpieczeństwie.
Pozdrawiam
Połączone: Październik 25, 2019, 12:35:42
P.S.
Czy może ktoś z kolegów wie, w jakim pliku zawarte jest oznaczenie wszystkich krajów w wAM. Chodzi mi jak w przykładzie: Polska - PL, Włochy - I, Holandia - H itp.?