Acer n50 Premium i "zjechałeś z trasy"+ "szuk

• 13 Odpowiedzi
  • 1795 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline pimar

• 26
« dnia: Listopad 06, 2005, 10:52:28 »
Wersja 3.8.2.2 - jak miałem 3.8.3.0 - to nie widział GPSa na BT!!! "szukam sygnału GPS"

Czytałem podobne wątki. Mam właśnie te problemy - zjechałeś z trasy i brak sygnału GPS.

AM mam na SD.

Jak odinstalować AM?
Jak zainstalować program na RAm a mapy na SD?

Czy ktoś z Was miał to samo na N50?
Bufor BT mam 2KB, głos Jadzi OK, Przyciąganie pkt GPS do siatki dróg, Przewidywanie pozycji AUTO,  tylko ciągle zjechałeś z trasy, aha jak włączam obracanie mapy to już problemy z pamięcią.

Ktoś to rozwiązał?

*

Offline kanczug

• 19211
    • http://www.pdaclub.pl
« Odpowiedź #1 dnia: Listopad 06, 2005, 11:48:39 »
By odinstalowac AM nalezy wlaczyc jeszcze raz pecetowy instalator. Tam jest funkcja usuwania programu. By zainstalowac AM w RAMie a mapy na karcie musisz po prostu wybrac odpowiedni naped docelowy w czasie instalacji programu, a potem w czasie instalacji map.

*

Offline pimar

• 26
« Odpowiedź #2 dnia: Listopad 06, 2005, 19:57:56 »
Dzięki za podpowiedź,

Czy to możliwe, że AM zainstalowana na SD i tak zajmuje ok. 10MB miejsca na RAM? (nawet jak nie ma jej w "running Programs")

A jak szukam plików powyzej 64KB to mi wyświetla własnie kilkanaście plików AM.

Poradziłem sobie z brakiem sygnału GPS - po prostu trzeba BT włączyć ręcznie po uruchomieniu programu, a dopiero później wytyczać trasy.

Niestety program sam tego nie potrafi zrobić - nawet jak zaznaczona opcja uruchom BT po starcie programu.

Zostaje Jeszcze problem "zjechałeś z wyznaczonej trasy" 3.8.2.2

*

Offline kanczug

• 19211
« Odpowiedź #3 dnia: Listopad 06, 2005, 21:17:46 »
Jesli chodzi o zajmowanie miejsca w RAM po uruchomieniu programu to oczywiscie jest to normalne.

*

Offline aro_d

• 44
« Odpowiedź #4 dnia: Listopad 09, 2005, 18:17:42 »
U mnie problemy z zerwanym połączeniem bluetooth i brakiem sygnału GPS  ustąpiły dipoero po zainstalowaniu automapy i map na karcie CF.

*

Offline pimar

• 26
« Odpowiedź #5 dnia: Listopad 09, 2005, 18:57:32 »
Też masz Acera N50???

To by była dobra wiadomość.

*

Offline aro_d

• 44
« Odpowiedź #6 dnia: Listopad 10, 2005, 16:58:53 »
dokładnie jak w profilu Acer N50 Premium, G-SPACE GS-R238 bluetooth, Automapa XL 3.8.3.3 - po zainstalowaniu na CF zero problemów.

*

Offline kanczug

• 19211
« Odpowiedź #7 dnia: Listopad 10, 2005, 18:13:07 »
Czyli tak jak mowilem... Acer skopal kolejna rzecz - sterowniki do obslugi gniazda SD/MMC.

*

Offline marko

• **
  • 154
  • Sprzęt: Acer N50 Premium, Nokia N 85, G-Space RS238
« Odpowiedź #8 dnia: Listopad 11, 2005, 21:41:00 »
Dziwne bo u mnie nie ma takich problemów. Ale z Acer'ami róznie bywa z tego co czytam na forum:) Fakt, że testuje GPSa i AM od niecałego tygodnia ale sprzęt sprawuje sie dobrze. AM na karcie SD SanDisk'a.Niedawno wrzuciłem do Acera nowy ROM i może tam już sterowniki gniazda SD/MMC są poprawione.

*

Offline pimar

• 26
« Odpowiedź #9 dnia: Listopad 12, 2005, 10:59:11 »
Właśnie wczoraj wrzuciłem nowy ROM .....18 do mojego Acera.
Będę jeszcze próbował, ale widzę że się chyba nic nie zmieniło.
Po prostu po kilku minutach nawet bez pilota i pod gołym niebem gps się wyłącza. - i podaje : sZUKAM SYGNAŁU GPS.
Nie ma na to reguły. Czsem przejadę 50 km, a czasem 5 i komunikat. Spróbuję jeszcze z CF.

*

Offline marko

• **
  • 154
  • Sprzęt: Acer N50 Premium, Nokia N 85, G-Space RS238
« Odpowiedź #10 dnia: Listopad 12, 2005, 23:24:48 »
Może to nie wina Acera tylko GPSu.

*

Offline pimar

• 26
« Odpowiedź #11 dnia: Listopad 13, 2005, 10:23:07 »
GPS - reklamowany jako zgodny z AM. Chip nemerix - taki z niebieskim znaczkiem na górze.
Nie chciałbym zapeszać, ale prawdopodobnie to była wina........
samochodu - jak przesiadem się na Peugeot 307 (największa szyba w swojej klasie) to na razie problemy się skończyły.
Oczywiście bufor ustawiony na 32KB, i bitrate 9600 - tak jak podaje producent GPS-a. Na razie działa. W tygodniu będę miał nowe doświadczenia z mniejszą szybą.

*

Offline solex

• **
  • 190
« Odpowiedź #12 dnia: Listopad 13, 2005, 14:28:53 »
Cytat: pimar
Właśnie wczoraj wrzuciłem nowy ROM .....18 do mojego Acera.
Będę jeszcze próbował, ale widzę że się chyba nic nie zmieniło.
Po prostu po kilku minutach nawet bez pilota i pod gołym niebem gps się wyłącza. - i podaje : sZUKAM SYGNAŁU GPS.
Nie ma na to reguły. Czsem przejadę 50 km, a czasem 5 i komunikat. Spróbuję jeszcze z CF.

Czy takie objawy wystepuja bezpośrednio po hard resecie, czy może coś jeszcze instalujesz poza AM?

*

Offline pimar

• 26
« Odpowiedź #13 dnia: Listopad 14, 2005, 14:31:35 »
Nic innego nie instalowałem.
Tylko AM 3.8.3
Po wgraniu nowego ROMU jest już lepiej. Nie wyłącza się przy bezczynności.
Główną przyczyną w trakcie nawigacji jest chyba szyba - mam matalizowaną bo autko z klimą (Megane). Jak odbiornbik GPS leży na desce rozdzielczej to pokazuje max dwie satelity, a jak przystawię do szyby pod lusterkiem wstecznym to jest 7-8 (wskazania AM). Widać, że te 50cm robi mojemu Nemerixowi dużą różnicę. Oby tu była przyczyna. Będę jeszcze testował.
Czy można zrobić update BT Managera ze strony? czy jest to już w nowym ROMIE? Obecnie ver 1.7.0 wydanie 1900???