Acer N35 i jego zawieszanie z AM

• 21 Odpowiedzi
  • 6062 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

« dnia: Kwiecień 27, 2005, 00:15:16 »
Ostatnio rozmawiałem z konsultantem AM i powiedział ,że z tym palmem współpracuje najlepiej karta o maks pojemności 256 MB. On dostał to info z Vobis ,które je głównie sprzedaje.

*

Offline ao

• **
  • 121
« Odpowiedź #1 dnia: Kwiecień 27, 2005, 01:38:13 »
To nieprawda!
AM w Acerze N35 na pewno chodzi dobrze na zwykłych kartach Kingston 512 MB i SanDisk 1 GB.

« Odpowiedź #2 dnia: Kwiecień 27, 2005, 06:33:11 »
Jesli juz - to takie info powinien wystosowac producent sprzetu, a nie osobnik zatrudniony w celu sprzedazy. (np - musisz updatowac urzadzenie do wersji C, gdyz w wersji B moga wystapic problemy z obsluga niektorych kart pamieci). To mniej wiecej tak samo jakbys powiedzial ze zelazko firmy X najlepiej prasuje kiedy w gniazdku jest 225V, a inne napiecia to juz nie bardzo.
A jesli juz chodzi o Vobis - to oni sprzedaja rozne rzeczy, i nie wydaje mi sie zeby byli jakos szczegolnie uzdolnieni w sprzedazy Acera.

*

Offline Puby

• *
  • 56
« Odpowiedź #3 dnia: Kwiecień 27, 2005, 09:58:46 »
Jak kupowalem swojego n35 w Vobisie razem z karta 512 Kingstona  to sprzedawca nic takiego nie sugerowal.
A w ogole to z ostatnia wersja AM problem zawieszania sie n35 zniknal - od czasu update'u ani razu mi sie nie zwiesilo.

*

Offline MaxGPS

• 27
  • Sprzęt: MIO P550M
« Odpowiedź #4 dnia: Maj 03, 2005, 17:52:26 »
Ja kupowalem jakies miesiac temu w Vobisie Acera n35, AM XL i do tego karte Kingston 1GB - i wszystko hula bez zarzutu, nic sie nie wiesza, nie psuje... Jedyne co to sugerowali, zeby karta byla Hi-Speed i taka kupilem...

« Odpowiedź #5 dnia: Maj 05, 2005, 19:18:42 »
Zmieniłem kartę na 256  i wszytsko gra, Jak możecie to wytłumaczyć?

*

Offline kanczug

• 19211
    • http://www.pdaclub.pl
« Odpowiedź #6 dnia: Maj 05, 2005, 19:26:51 »
Bardzo prosto. Acer ma albo niedopracowany system, dokladnie sterownik obslugi kart pamieci albo lewy kontroler / gniazdo kart, ktory poprawnie dziala tylko z kilkoma typami kart. Problem kart pamieci i Acera przewija sie przez to forum juz nie pierwszy raz. Jest to pierwszy taki palmtop z systemem Pocket PC, ktory ma tyle problemow ze wspolpraca z kartami pamieci. Dlatego ja doradzam raczej zakup Mio 168 lub jego klona.

*

Offline irwi

• 33
« Odpowiedź #7 dnia: Maj 06, 2005, 20:41:48 »
Cytat: jakub kańczugowski
Bardzo prosto. Acer ma albo niedopracowany system, dokladnie sterownik obslugi kart pamieci albo lewy kontroler / gniazdo kart, ktory poprawnie dziala tylko z kilkoma typami kart. Problem kart pamieci i Acera przewija sie przez to forum juz nie pierwszy raz. Jest to pierwszy taki palmtop z systemem Pocket PC, ktory ma tyle problemow ze wspolpraca z kartami pamieci. Dlatego ja doradzam raczej zakup Mio 168 lub jego klona.

a to ciekawe wnioski. Ja na samym początku po kupnie Acera N35 używałem karty 128M SanDiska bo taką miałem od cyfrówki. Potem dokupiłem kartę 256M Kingstona i z niej korzystam w pocketcie. Inni forumowicze piszą z kolei że używają 512 i 1GB i działa, więc skąd te wnioski (lewy kontroler, niedopracowany system etc.?). Może teraz właśnie w związku z lecącymi na łeb, na szyję cenami kart pamięci trafiają się coraz mniej sprawdzone fabrycznie produkty byle taniej sprzedać a ponieważ użytkownicy Mio są w większej proporcji użytkownikami "starszymi" niż ci od Acera N35 to stąd te "statystyki". Mnie pewnie się udało bo tę 128M też kupowałem wcześniej do innego celu (aparat) a użyłem w Acerze na (dobry) początek. Kto wie?

*

Offline lipciopda

• 6801
« Odpowiedź #8 dnia: Maj 06, 2005, 22:02:33 »
Cytat: irwi
Może teraz właśnie w związku z lecącymi na łeb, na szyję cenami kart pamięci trafiają się coraz mniej sprawdzone fabrycznie produkty byle taniej sprzedać a ponieważ użytkownicy Mio są w większej proporcji użytkownikami "starszymi" niż ci od Acera N35 to stąd te "statystyki".
no ale uzytkownicy innych palmtopow rowniez kupuja te "niedopracowane" karty a jednak problemy wystepuja tylko w n35... przypadek?

*

Offline irwi

• 33
« Odpowiedź #9 dnia: Maj 07, 2005, 21:55:20 »
Cytat: lipciopda
Cytat: irwi
Może teraz właśnie w związku z lecącymi na łeb, na szyję cenami kart pamięci trafiają się coraz mniej sprawdzone fabrycznie produkty byle taniej sprzedać a ponieważ użytkownicy Mio są w większej proporcji użytkownikami "starszymi" niż ci od Acera N35 to stąd te "statystyki".
no ale uzytkownicy innych palmtopow rowniez kupuja te "niedopracowane" karty a jednak problemy wystepuja tylko w n35... przypadek?

nie tylko co jakiś czas trafaim na podobne infromacje a to, że nie widzi plików na SD a potem okazuje się, że to albo niedoświadczony użytkownik nie umieścił plików w folderze My documents domyślnie przeszukiwanym przez programy jakich używa, albo np.
http://www.pdaclub.pl/forum/posty.php?temat_id=15832
czyli krzaczki na karcie zamiast plików i to tylko posty z dzisiaj. Co do kart to właśnie jest promocja w MediaMark i zamierzam teraz (po 128SD i 256KS) zakupić 1G (SD) i jestem ciekaw czy tym razem coś będzie nie tak (żebym tylko nie wykrakał ;).

« Odpowiedź #10 dnia: Maj 10, 2005, 17:02:34 »
jA też mam n35 i zamierza kupić 1gb ale nie wiem jaką ? Możecie napisać jakie macie wersje softu i z jakim kartami używacie ! Może to naświetli bardzie sprawę ???

*

Offline kanczug

• 19211
    • http://www.pdaclub.pl
« Odpowiedź #11 dnia: Maj 10, 2005, 17:50:20 »
Soft jest chyba tylko jeden dla tego PDA. Po prostu idz do sklepu i sprawdz karte przed zakupem... nie polecam kupowania na Allegro czy tez inaczej "w ciemno" w przypadku tego PDA.

*

Offline irwi

• 33
« Odpowiedź #12 dnia: Maj 11, 2005, 19:48:54 »
Cytat: majster
jA też mam n35 i zamierza kupić 1gb ale nie wiem jaką ? Możecie napisać jakie macie wersje softu i z jakim kartami używacie ! Może to naświetli bardzie sprawę ???

Właśnie w weekend kupiłem 1G Secure Digital firmy SanDisk i mogę stwierdzić, że wszystko gra i co ciekawe działa szybciej (przede wszystkim zapis bo to wyszło przy okazji jak robiłem "świeży" backup) pomimo teoretycznie tych samych parametrów (tzw. zwykła SD a  nie żadna Ultra czy High Speed). Ostatnio używałem Kingstona 256, na którym robiąc backup przynajmniej 3 razy włączał mi się wygaszacz ekranu (nie pamiętam na ile mam ustawiony, ale dość krótko) a teraz gdybym zareagował natychmiast po wyświetleniu okienka "backup complete" to nie zdążyłby się włączyć ani razu, więc 3x szybciej? Może raczej dlatego, że czysta (niezdefragmentowana) karta i pierwsza operacja (zaraz po przekopiowaniu zawartości starej karty) to był ten zapis backupu. Mimo wszystko jestem b.zadowolony.

« Odpowiedź #13 dnia: Maj 12, 2005, 12:07:58 »
Właśnie w weekend kupiłem 1G Secure Digital firmy SanDisk i mogę stwierdzić, że wszystko gra i co ciekawe działa szybciej

Ale sprawdziłeś karte na n35 ??

*

Offline irwi

• 33
« Odpowiedź #14 dnia: Maj 12, 2005, 20:55:13 »
Właśnie w weekend kupiłem 1G Secure Digital firmy SanDisk i mogę stwierdzić, że wszystko gra i co ciekawe działa szybciej

Ale sprawdziłeś karte na n35 ??

zapomniałem dodać, że kupiłem właśnie do Acera n35 a w sklepie nie sprawdzałem. Zresztą kupowałem w MediaMark, gdzie i tak dają 2 tygodnie na sprawdzenie sprzętu, więc pewnie mógłbym wymienić gdyby coś, ale ponieważ niczego złego jak dotąd nie doświadczyłem ze swoim n35, więc nawet się nad tym nie zastanawiałem kupując standardową część (czyli kartę SD).

« Odpowiedź #15 dnia: Maj 13, 2005, 08:20:02 »
a jaka cena była tej i innych kart ??

*

Offline irwi

• 33
« Odpowiedź #16 dnia: Maj 13, 2005, 19:29:54 »
a jaka cena była tej i innych kart ??

w weekend SanDisk 1G był po 329zł a potem podskoczył na 349.
Inne to np. 256K też SanDiska już za 89zł.

« Odpowiedź #17 dnia: Maj 14, 2005, 00:14:55 »
Nie no to jest różnica bardzo duża u nas chcą za 1gb około 439zł :(

« Odpowiedź #18 dnia: Czerwiec 26, 2005, 03:06:23 »
AutoMapa zawiesza mi palma gdy nacisnę wyłącznik z boku obudowy podczas jej pracy lub zminimalizowania i wyłączenia.
Po naciśnięciu włącznika pojawia się AutoMapa ale już zawieszona razem z całym palmem. Soft reset i palm znowu działa.
Jedyne rozwiązanie jakie znalazłem to wyłączyć program z menu i dopiero z przyciku wyłącznika.

Najnowsza wersja Auto Mapy.

Jakieś sugestie?

*

Offline irwi

• 33
« Odpowiedź #19 dnia: Czerwiec 26, 2005, 09:47:16 »
Cytat: ravtdm
AutoMapa zawiesza mi palma gdy nacisnę wyłącznik z boku obudowy podczas jej pracy lub zminimalizowania i wyłączenia.
Po naciśnięciu włącznika pojawia się AutoMapa ale już zawieszona razem z całym palmem. Soft reset i palm znowu działa.
Jedyne rozwiązanie jakie znalazłem to wyłączyć program z menu i dopiero z przyciku wyłącznika.

Najnowsza wersja Auto Mapy.

Jakieś sugestie?

Podejrzewam, że to AudioDriver, który to problem był już opisywany na tym forum (może stali bywalcy tego forum podeślą Ci od razu linka bo ja tylko od czasu do czasu tu zaglądam i nie pamiętam w którym miejscu to było, ale spróbuj poszukać wątki o dźwięku i jego wpływie (zawieszaniu sprzętu), gdy ma za wysoki priorytet ustawiony w rejestrze - standardowo jest to 256 (ja eksperymentalnie obniżyłem do 169 i to pomogło, ale możesz spróbować jeszcze mniejszej wartości w razie czego).

« Odpowiedź #20 dnia: Czerwiec 26, 2005, 14:54:30 »

« Odpowiedź #21 dnia: Czerwiec 28, 2005, 00:20:44 »
Ja mam teraz karte SD KIngstone 1gb HS i śmiga elegancko tak samo jak 0,5 gb sprawdzane ! nie ma problemu :)