Acer N35 a automapa..

• 21 Odpowiedzi
  • 6797 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline lmb

• 41
  • Sprzęt: Pocket Loox 718/HTC Raphael
Acer N35 a automapa..
« dnia: Kwiecień 04, 2005, 14:21:07 »
Witam,
Zastanawiam się jak to jest ze współpracą Acera N35 z automapą. Znalazłem trochę opisów problemów z odświerzaniem ekranu itp. czy ktoś z uzytkowników tego urządzenia może cos bliżej mi powiedzieć. Przymierzam się powoli do zmiany PDA. Teraz mam nieco starego ipaq'a 3760 z GPSem na kabelku ale powoli odmawiami posłuszeństwa. No i komfort użytkowania tez pozostawia nieco do życzenia.. Zastanawiam się czy na takim N35 wydajność będzie lepsza?
No a może lepiej mio 168 - sprawdzona konstrukcja (chociaż warunki zakupu chyba miałbym trochę gorsze...)

Pozdrawiam

Łukasz

*

Offline beblot

• 34
  • HP 214:Hx4700 WM6.0 fix2(kozhura_Edition)
Acer N35 a automapa..
« Odpowiedź #1 dnia: Kwiecień 04, 2005, 14:31:01 »
Witam.Problem był przy zainstalowaniu AM na karcie pamięci,teraz po przeinstalowaniu do pamięci Acera chodzi b.dobrze.Jedna uwaga,to brak baterii backupowej oraz zabezpieczenia przed rozładowaniem baterii.(prowadzi do h.resetu co mnie spotkało)
Pozdrawiam Krzysztof

*

Offline lmb

• 41
  • Sprzęt: Pocket Loox 718/HTC Raphael
Acer N35 a automapa..
« Odpowiedź #2 dnia: Kwiecień 04, 2005, 14:42:07 »
Dzieki za info. Rozumiem że tylko program musi być w głównej pamięci - mapa może być na karcie?
A co do braku baterii backupowej to w ipaqu mam tak samo... Chociaż wyłącza się najpierw i jeśli w ciągu jednego lub dwu dni sie go naładuje to tylko softreset się robi. Przy dłuższym nieużywaniu - niestety wszystko się kasuje :(.

Pozdr.
Ł.

*

Offline irwi

• 33
Acer N35 a automapa..
« Odpowiedź #3 dnia: Kwiecień 04, 2005, 20:53:10 »
Cytat: lmb
Dzieki za info. Rozumiem że tylko program musi być w głównej pamięci - mapa może być na karcie?
A co do braku baterii backupowej to w ipaqu mam tak samo... Chociaż wyłącza się najpierw i jeśli w ciągu jednego lub dwu dni sie go naładuje to tylko softreset się robi. Przy dłuższym nieużywaniu - niestety wszystko się kasuje :(.

Pozdr.
Ł.

w Acerze n35 jest ostrzeżenie - poza standardowym komunikatem przy 30%, 20% i 10% zapasu baterii gdy dojdzie do kilku procent włącza się czerwona dioda (w miejsce zielonej od zasilania) i mruga, więc wtedy najpóźniej powinniśmy wyłączyć pocketa. Ładując też będzie już pulsować czerwona dioda aż do naładowania kiedy zapali się ciągłym światłem żółtym. Co do utraty pamięci to jak będziesz miał tylko program AM w pamięci operacyjnej a wszystko inne (mapy) na SD/MC + kopie AM.exe też tam to nawet gdyby się przytrafił hard-reset (mnie się jeszcze nie zdążył pomimo, że rozładowałem baterię jak mi się wydawało całkowicie) to wystarczy przywrócić z SD/MC zachowany tam program AM.exe i już a najlepiej (korzystam z tego) robić sobie od czasu do czasu backup (ALL) na kartę pamięci SD/MC i utrzymywać tam najświeższy i jeden wcześniejszy (na wszelki wypadek) wtedy zawsze masz możliwość przywrócenia wszystkiego jak się należy (nie tylko automapę) a narzędzie systemowe backup/restore w Acerze działa mi dobrze.

*

Offline beblot

• 34
  • HP 214:Hx4700 WM6.0 fix2(kozhura_Edition)
Acer N35 a automapa..
« Odpowiedź #4 dnia: Kwiecień 04, 2005, 21:42:50 »
migające diody są dobre jeśli sprzęt jest w zasięgu wzroku,natomiast pozostawienie go np w kurtce może być groźne.Regularny backup jest konieczny.Przydałaby się też aplikacja blokująca klawisze (tu była u mnie przyczyna rozładowania baterii)tak jak jest w WM2003 SE.

*

Offline kanczug

• 19211
    • http://www.pdaclub.pl
Acer N35 a automapa..
« Odpowiedź #5 dnia: Kwiecień 04, 2005, 21:54:04 »
Taka aplikacja powinna byc w systemie. Zajrzyj na jedna z zakladek apletu Buttons w menu Settings. Powinna byc tam taka funkcja.

*

Offline irwi

• 33
Acer N35 a automapa..
« Odpowiedź #6 dnia: Kwiecień 04, 2005, 21:54:39 »
Cytat: beblot
migające diody są dobre jeśli sprzęt jest w zasięgu wzroku,natomiast pozostawienie go np w kurtce może być groźne.Regularny backup jest konieczny.Przydałaby się też aplikacja blokująca klawisze (tu była u mnie przyczyna rozładowania baterii)tak jak jest w WM2003 SE.

ad. 1. można w systemie ustawić alarmy zdarzeń i wtedy dodatkowo będzie "piszczeć".
ad. 2. w Acerze masz WM2003 PE - Premium Edition (bardziej "wypasiona" wersja WM, ale wersja pierwsza a nie Second Edition).

*

Offline Puby

• *
  • 56
Acer N35 a automapa..
« Odpowiedź #7 dnia: Kwiecień 06, 2005, 11:14:26 »
Cytat: lmb
Witam,
Zastanawiam się jak to jest ze współpracą Acera N35 z automapą. Znalazłem trochę opisów problemów z odświerzaniem ekranu itp.

Witam,
Odswiezanie ekranu faktycznie troche szwankuje. Jak "przeciagasz" mape to pojawia sie bialy ekran ktory po chwili wypelnia sie mapa. Nie jest to  uciazliwe podczas jazdy gdy mapa przesuwa sie plynnie.
Problemy wystepuja tez gdy wylaczysz PPC bez uprzedniego wylaczenia AM. Wtedy moze sie zdarzyc ze po wlaczeniu PPC bedziesz musial zrobic softreset bo AM sie zablokuje.

*

Offline kanczug

• 19211
    • http://www.pdaclub.pl
Acer N35 a automapa..
« Odpowiedź #8 dnia: Kwiecień 06, 2005, 11:37:34 »
Moze usterki te nie sa juz aktualne... skoro jest nowa Automapa. Sprawdzaliscie to na 3.8.0.9?

*

Offline Puby

• *
  • 56
Acer N35 a automapa..
« Odpowiedź #9 dnia: Kwiecień 06, 2005, 19:42:29 »
Cytat: Jakub Kańczugowski
Moze usterki te nie sa juz aktualne... skoro jest nowa Automapa. Sprawdzaliscie to na 3.8.0.9?

Co do odswiezania ekranu - problem wystepuje dalej.
Problemy z wylaczaniem - unikam ich wylaczajac najpierw AM a potem PPC. Zreszta jak napisalem - nie wystepowalo to przy kazdym wylaczeniu.
Odpowiem na jeszcze jedno niezadane pytanie - tak , przelaczylem w opcjach typ urzadzenia na "acer":)

*

Offline ao

• **
  • 121
Acer N35 a automapa..
« Odpowiedź #10 dnia: Kwiecień 07, 2005, 17:35:01 »
Cytat: Puby
Jak "przeciagasz" mape to pojawia sie bialy ekran ktory po chwili wypelnia sie mapa.
Wydaje mi się, że warto by zdefiniować tę „chwilę” i powiązać ją ze skalą wyświetlanej mapy, bo gdy oglądamy na ekraniku prawie całą Polskę to wypełnia się on mapą znacznie dłużej niż przy oglądaniu małego fragmentu.
Jeżeli przy małych fragmentach ta „chwila” trwa około sekundy, to mimo, że jest zauważalna uznałbym ją za normalną i dopuszczalną. Tak u mnie reagował na przesunięcia Asus A620, Acer N35 i Mio 168 (no, może ten ostatni ciut wolniej).

*

Offline Moi (Adam Kubicki)

• 6498
    • Moje linki do stron o GPS (i nie tylko)
  • Sprzęt: SGS2, iP3GS, Lumia 800, Note 3
Acer N35 a automapa..
« Odpowiedź #11 dnia: Kwiecień 07, 2005, 17:50:56 »
Cytat: Puby
Odswiezanie ekranu faktycznie troche szwankuje. Jak "przeciagasz" mape to pojawia sie bialy ekran ktory po chwili wypelnia sie mapa. Nie jest to  uciazliwe podczas jazdy gdy mapa przesuwa sie plynnie.

A jak się wypełnia na N35 ekran mapą 280MB - Niemcy w TomTom Navigatorze 3?
Na 5550, przy świeżej zmianie mapy na D, jest z tym słabo.

Używając AM, kiedy przesuwam ekran i mam problem z odświeżeniem, klikam na lupę od menu "Szukaj" i wyświetlanie zdecydowanie przyspiesza. Nie wiem z czym się to wiąże, ale niewątpliwie tak jest. Menu "Szukaj" się nie uruchamia, a ekran po zmianie koordynat pojawia się szybciej.

*

Offline Puby

• *
  • 56
Acer N35 a automapa..
« Odpowiedź #12 dnia: Kwiecień 08, 2005, 13:30:14 »
Cytat: ao
Wydaje mi się, że warto by zdefiniować tę „chwilę” i powiązać ją ze skalą wyświetlanej mapy,

Ok , kilka konkretnych danych.

Po pierwsze - Automapa XL w pamieci , mapy na karcie SD.

baza - miara podana w lewym dolnym rogu mapy.
odswiezanie - szybkosc wypelnienia ekranu po maksymalnym przesunieciu mapy po jednej z przekatnych ekranu.

Polska - baza 30 km - odswiezanie trwa 2do 3 sekund.
           - baza 4 km -  niecala sekunda.
przejscie z bazy 3 km na 30 km - okolo 3-4 sekundy.

Miasto - baza  1 km - okolo 2 sekundy
           -  baza 300m - niecala sekunda.
przejscie z bazy 40m na 1 km - okolo sekundy.

jak juz napisalem wczesniej - podczas jazdy nie jest to w ogole uciazliwe bo nie jest to dostrzegalne.

*

Offline ao

• **
  • 121
Acer N35 a automapa..
« Odpowiedź #13 dnia: Kwiecień 08, 2005, 21:34:33 »
Są to czasy zbliżone do tych jakie osiągam na Asus A620, Acer N35 i Mio 168.
Uznałbym je za normalne (to znaczy nie uważam, że wtedy odświeżanie szwankuje - tak działa i AM i TT3), ale ciekawe co na to użytkownicy innych palmtopów.

Acer N35 a automapa..
« Odpowiedź #14 dnia: Kwiecień 13, 2005, 00:24:53 »
Ja mam też Acer-a n35 i faktycznie ładowanie mapy jest wolne ale nie uciążliwe ! Fakt że narazie używam karty typu MMC a nie SD ! A na samego TomToma muszę jeszcze poczekać!Dodam jeszcze jedno pytanie, ogólnie co jest lepsze TomTom czy dastinator 3 ? Chodzi mi o obszar od berlin<->Zagłębie (w prostej lini) i belgie też prawie w prostej lini do brukseli od niemieckiej granicy ? Jaka pojemość jest potrzebna do tych map i jak z odświeżaniem ??

*

Offline lipciopda

• 6801
Acer N35 a automapa..
« Odpowiedź #15 dnia: Kwiecień 13, 2005, 03:44:36 »
nie jestem pewien tego co napisze ale tomtom chyba nie umozliwia "ciecia" map (nie widzialem go nigdy), wiec jesli tak jest w rzeczywistosci to destinator na pewno bedzie mial mniejsza mape (docinasz mape dokladnie do trasy, ktora cie interesuje)

sam program rowniez chyba jest mniejszy - destinator ma 3.5MB bez map

pod wzgledem ilosci opcji tomtom jest na pewno lepszy od destinatora

jesli jednak tomtom ma rowniez "ciecie" map to prosze mnie poprawic i przepraszam za wprowadzenie w blad...

Acer N35 a automapa..
« Odpowiedź #16 dnia: Kwiecień 13, 2005, 14:14:21 »
TomTom nie ma "cięcia" map do planowanej trasy, pozwala jednak na wgranie segmentów map o określonej wielkości, różnej dla poszczególnych krajów:
http://tomtom.com/products/section.php?ID=3&Section=3&Language=1

Acer N35 a automapa..
« Odpowiedź #17 dnia: Kwiecień 13, 2005, 19:23:05 »
A ile waży taki Destinator bo TomTom : Niemcy- 230Mb i Belgia -22MB ! ... ?? I ogólnie jak pracują która 'lepsza'?? A i jaką kartę zalecacie do n35  bo myślałem na SD 1GB -> jakiej firmy ??

*

Offline lipciopda

• 6801
Acer N35 a automapa..
« Odpowiedź #18 dnia: Kwiecień 13, 2005, 20:53:12 »
Cytat: majster
A ile waży taki Destinator bo TomTom : Niemcy- 230Mb i Belgia -22MB ! ... ?? I ogólnie jak pracują która 'lepsza'?? A i jaką kartę zalecacie do n35  bo myślałem na SD 1GB -> jakiej firmy ??
sam program "wazy" 3.5MB

gotowe mapy:

wlochy - 243
francja - 236
niemcy - 234
anglia - 133
benelux - 196
skandynawia - 186
alpy - 207
pireneje - 64
drogi europy - 60

no a dowolna wycieta mapa od kilku MB - zalezy jaki obszar cie interesuje

a jaka karte? to tak jak z dyskiem do komputera - im wiekszy tym lepszy albo wg potrzeb... co do firm to przejrzyj archiwum - byly cale watki lacznie z testami kart...

Acer N35 a automapa..
« Odpowiedź #19 dnia: Kwiecień 15, 2005, 13:06:48 »
a Hiszpania? ile "waży"

*

Offline Maciej Loret

• 613
    • Biuro Rachunkowe Małgorzata Loret
  • Sprzęt: Wizard, Eten X650 (R.I.P), NR560+AM, N52+Ovi
Acer N35 a automapa..
« Odpowiedź #20 dnia: Kwiecień 15, 2005, 13:25:58 »
Cytat: wojtekfocus
a Hiszpania? ile "waży"