acer n 35 "gubi" satelity

• 24 Odpowiedzi
  • 5143 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

« dnia: Lipiec 05, 2005, 20:14:03 »
Jest problem tego typu że mój palm przez parę chwil widzi maks satelitów (6) a po chwili znikają i nie jest wyznaczana moja pozycja. Miła pani z głośniczka potem informumje że szuka satelitów. Zainstalowana najanowsza wersja AM . Test wykonany na balkonie :)

*

Offline lipciopda

• 6801
« Odpowiedź #1 dnia: Lipiec 05, 2005, 20:55:51 »
nie palm tylko palmtop albo pocket - no chyba, ze nie mowimy o n35...

zejdz z balkonu i idz pod gole niebo a tam usiadz spokojnie i poczekaj kilka-kilkanascie minut

*

Offline krakers

• 286
    • http://n35.w.interia.pl
  • Sprzęt: iPaq HP 4150 SD 256MB i 1GB
« Odpowiedź #2 dnia: Lipiec 06, 2005, 19:24:01 »
Chmmmm a myślałem że AM używa się w samochodzie  :D

*

Offline Robert Błaszczak

• **
  • 134
  • FS LOOX N560, NOKIA N73
    • http://www.foto.blaszczak.pl
« Odpowiedź #3 dnia: Lipiec 06, 2005, 19:58:21 »
Krakers, to Ty masz samochód z balkonem?

;) ;) ;)

--
Pozdrawiam
Pozdrawiam
Robert Błaszczak

« Odpowiedź #4 dnia: Lipiec 06, 2005, 21:28:53 »
hahahah smiesznie było a teraz konkrety. Pierwszy dzień testów wypadł załośnie. Według tego co ekran pokazywał częściej jechałem poboczem niż ulicą a częstotliwość z jaką sygnał był gubiony była przerażająca. Teraz śmieszni koledzy podajcie sensowne rady jak temu zapobiec. Wersja AM 3.8.2.2

*

Offline lipciopda

• 6801
« Odpowiedź #5 dnia: Lipiec 06, 2005, 21:35:31 »
napisz cos na temat warunkow uzytkowania? jakie auto, gdzie masz zamocowanego PDA itd.

moze sie okazac, ze jedynym rozwiazaniem jest kupno anteny zewnetrznej i podpiecie do n35 - tak bedzie jesli masz np. szybe ogrzewana albo metalizowana

w AM wlacz sobie opcje przyciaganie do drogi jesli masz wylaczona

« Odpowiedź #6 dnia: Lipiec 06, 2005, 22:15:47 »
mam włączoną opcję przeciągania do siatki dróg. Auto to citroen berlingo które juz ma wbudowany GPS a ja używam przenośnego który podklejam centralnie pod szybę. Szyba nie jest w żaden sposób metalizowana i ogrzewana. Jedyne rozwiązanie to chyba antena zewnętrzna. Prośba apropo anteny czy znasz może modele najbardziej wskazane do Acera N35
Dzięki i pozdrawiam

*

Offline kanczug

• 19211
    • http://www.pdaclub.pl
« Odpowiedź #7 dnia: Lipiec 06, 2005, 22:19:26 »
Antena to antena... za duzego wyboru nie ma. Wazne by miala odpowiednia wtyczke. Ale zastanow sie czy antena faktycznie jest potrzebna. Jakie wskazania miala Automapa? Ile satelitow bylo w zasiegu? Moze po prostu miasta po ktorych sie poruszales mialy kiepskie odwzorowanie?

*

Offline Maap

• 737
« Odpowiedź #8 dnia: Lipiec 06, 2005, 22:28:28 »
Ja Ci proponuje w ustawieniach GPS zaznaczyć/odznaczyć następujące opcje:
- Otwieraj port tylko gdy używany (odznacz - wyłącz)
- Czytaj bezpośrednio z portu (zaznacz - włącz)

Właściewie to ta opcja:
Czytaj bezpośrednio z portu jest tu kluczowa. Próbuj zaznaczać, odznaczać i sprawdź jaka jest różnica. U mnie na Mio była ogromna.

« Odpowiedź #9 dnia: Lipiec 06, 2005, 23:31:27 »
hm trudno odpowiedzieć jakie miasta. Szczerze konkretnych nie mam tak ogólnie to występuje bez jakiegoś sensownego precyzowania miejsca. ilość satelitów waha się między 3 a 6. Natomiast sygnał GPS jest zawsze równy zero.

Maap- dzięki za wskazówki popróbuje z nimi .Jutro jadę na Wrocław i Opole to mam trochę możliwości na testy. Dzięki za uwagi.

*

Offline kanczug

• 19211
« Odpowiedź #10 dnia: Lipiec 06, 2005, 23:41:22 »
Miedzy 3 a 6 ... to troche malo by okreslic dokladna pozycje. Powinno byc raczej miedzy 6 a ... np. 8, czyli raczej powyzej 6 caly czas.

*

Offline cichy

• **
  • 119
« Odpowiedź #11 dnia: Lipiec 07, 2005, 23:31:34 »
Ja mam taką samą sytuację po zainstalowaniu najnowszej AM (mio168) albo mam max satelitów z za chwile zero i szuka sygnału. Zdarza się to dość często (wcześniej nie było takich jaj). Natomiast na TT przez całe Niemcy , Holandię i Belgię ani jednego zaniku sygnału (8-10), co ciekawe w hotelu pod dwoma kondygnacjami TT po parunastu minutach złapał 3, 4 satelity, co mnie zdziwiło, widział tylko okno a ja przeglądałem mapy.

« Odpowiedź #12 dnia: Lipiec 08, 2005, 13:48:49 »
Używam wbudowanej anteny w Acer n35 i jak jadę mostem to pokazuje mi że jestem 50m w prawo od mostu a amfibii nie posiadam :)

Często też jak jadę niezbyt szybko po centrum to wyznacza co chwilę nową trasę tak jak bym jechał mijaną właśnie poprzeczną lub równoległą. Zawsze o dziwo wskazuje punkt po prawej stronie.

Macie jakieś pomysły jak to skorygować?

*

Offline kanczug

• 19211
« Odpowiedź #13 dnia: Lipiec 08, 2005, 14:41:51 »
Byc moze sa duze odchylenia wskazan sygnalu GPS lub duzy blad pomiarow na mapach. Albo po prosu masz za malo satelitow w zasiegu? Ile trzyma Ci AM?

*

Offline irwi

• 33
« Odpowiedź #14 dnia: Lipiec 10, 2005, 08:55:49 »
Cytat: ravtdm
Używam wbudowanej anteny w Acer n35 i jak jadę mostem to pokazuje mi że jestem 50m w prawo od mostu a amfibii nie posiadam :)

Często też jak jadę niezbyt szybko po centrum to wyznacza co chwilę nową trasę tak jak bym jechał mijaną właśnie poprzeczną lub równoległą. Zawsze o dziwo wskazuje punkt po prawej stronie.

Macie jakieś pomysły jak to skorygować?

Proponuję przyspieszyć czytanie sygnału GPS z domyślnych 2 s na 1s to pomaga (tzn. jest wyznaczane na bieżąco pod warunkiem wyboru Auto w ustawieniach lub jakiegoś w miarę krótkiego czasu - zależy jaki szybki procek).
Bardzo ważne też jest bardziej poziome otwarcie "daszka" z anteną gdyż owszem sygnał GPS rośnie wraz z odchylaniem do pionu anteny, ale liczba namierzanych satelitów maleje....

*

grnt

« Odpowiedź #15 dnia: Lipiec 10, 2005, 13:20:24 »
fregata100
Zanim kupisz antenę spróbuj umieścić pda w okolicy lusterka wstecznego. Ja właśnie tam zamontowałem, niestety nie można korzystać z osłony słonacznej, ale obywam się bez anteny. Samochód to Megane II z metalizowaną szybą. Próbowałem też w innych samochodach z normalnymi szybami i właśnie przy takim zamontowaniu GPS widzi najwięcej i najlepiej. Antena jest ustawiona poziomo i zanjduje się maksymanie za lusterkiem.

« Odpowiedź #16 dnia: Lipiec 11, 2005, 11:21:00 »
Cytat: irwi
Proponuję przyspieszyć czytanie sygnału GPS z domyślnych 2 s na 1s to pomaga (tzn. jest wyznaczane na bieżąco pod warunkiem wyboru Auto w ustawieniach lub jakiegoś w miarę krótkiego czasu - zależy jaki szybki procek).

Jak zmieniłem na 1s to nie zauważyłem żadnych zmian (czas wyprzedzenia Auto).

Cytat: irwi
Bardzo ważne też jest bardziej poziome otwarcie "daszka" z anteną gdyż owszem sygnał GPS rośnie wraz z odchylaniem do pionu anteny, ale liczba namierzanych satelitów maleje....

Właśnie o to miałem się zapytać :)

--------

Kolega słyszał że odbiornik gps musi się "rozgrzać" i dopiero wtedy łapie satelity, w zimę jest chłodniej i będzie dłużej trwało znajdowanie satelit.

Dla mnie to jakiś kant, a może ktoś potwierdza tę regułę?

*

Offline lipciopda

• 6801
« Odpowiedź #17 dnia: Lipiec 11, 2005, 11:27:24 »
Cytat: ravtdm
Kolega słyszał że odbiornik gps musi się "rozgrzać" i dopiero wtedy łapie satelity, w zimę jest chłodniej i będzie dłużej trwało znajdowanie satelit.
moze kolega ma jakis lampowy odbiornik GPS :))

musi odswierzyc dane o pozycjach i sprawdzic gdzie jaki jest a nie rozgrzac sie

*

Offline krakers

• 286
    • http://n35.w.interia.pl
  • Sprzęt: iPaq HP 4150 SD 256MB i 1GB
« Odpowiedź #18 dnia: Lipiec 11, 2005, 22:10:48 »
Chmmm ?? zaraz zaraz ?? U mnie jest to samo ale pretestowałałem go Piaski-Szczawnbica Szczawnica-Piaski Piaski -Gdańsk Gdańsk-Piaski Piaski-Zakopane Zakopane-Piaski,. I 2 razy sygnał uciekł ale w mało znaczących monentch wwięc się nie przejmuję i zasówam z AM dalej. Ale Ale TomTom  5 jest już z Polską  ? Więc jak nie to to TT 5.

*

Offline cichy

• **
  • 119
« Odpowiedź #19 dnia: Lipiec 20, 2005, 21:45:29 »
Cytat: Maap
Ja Ci proponuje w ustawieniach GPS zaznaczyć/odznaczyć następujące opcje:
- Otwieraj port tylko gdy używany (odznacz - wyłącz)
- Czytaj bezpośrednio z portu (zaznacz - włącz)

Właściewie to ta opcja:
Czytaj bezpośrednio z portu jest tu kluczowa. Próbuj zaznaczać, odznaczać i sprawdź jaka jest różnica. U mnie na Mio była ogromna.

Potwierdzam te ustawienia które podał Maap pomagają, Mio 168 antena wbudowana, przestał gubić sygnał wszystko oki.

« Odpowiedź #20 dnia: Lipiec 22, 2005, 08:49:06 »
fregata100, jeszcze jedno ustawienie jest ważne, wbudowana antena od GPSu musi być otwarta poziomo do toru jazdy.

« Odpowiedź #21 dnia: Listopad 06, 2005, 22:33:40 »
Wszystki  te problemy skończyły się w momencie zakupu anteny zewnętrznej.
Ilość satelitów i moc sygnału ginie tylko w tunelach :).
Koszt niski bo ok 60 zł
Godne polecenia

*

Offline sp4jkk

• 322
    • http://www.odkurzacze.elk.pl
  • Sprzęt: HTC ONE V, Nokia E51 i E52
« Odpowiedź #22 dnia: Listopad 10, 2005, 21:50:16 »
A ja napisze odnosnie tej sprawy pokazywania pozycji zawsze na prawo od wlasciwej drogi.
Na swieta ostatnie jechalem przez Warszawe za Wroclaw i AM pokazywala wsio dobrze.
Gdy wracalem innadroga, w okolicach Plocka cos sie "popsulo" i zaczal szukac caly czas nowej trasy, bo wlasnie bylem 50m na prawo od wlasciwej. Myslalem ze moj sprzet nawalil (XDAII i GPS Gopass na kablu, antena na zewnatrz Renault Kangoo). Tak mnie to wkurzalo, bo wciaz mielil. Co pomoglo?
Wlazlem do totalcommandera, wykasowalem pliczki w katalogu glownym. Jeden nawet mial nieco ponad 1,7 mb. Odpalilem na nowo AM po resecie PDA i problem zniknal.
Mam nadzieje, ze to nie zbieg okolicznosci.
Choc teraz ostatnio, to sygnal z satelit jest na prawde kiepski. Jak zawsze mialem prawie na full i satelity i sygnal, to teraz pokazuje satelity 6-8 a sygnal czesto na zero. Moze pogoda, albo poligon??
SPV M3100 był, był Samsung Omnia. Była Omnia jest Nokia E51 i E52 oraz HTC ONE V. Do nawigacji jest Lark 50.2.

*

Offline lipciopda

• 6801
« Odpowiedź #23 dnia: Listopad 11, 2005, 01:54:05 »
Cytat: sp4jkk
Choc teraz ostatnio, to sygnal z satelit jest na prawde kiepski. Jak zawsze mialem prawie na full i satelity i sygnal, to teraz pokazuje satelity 6-8 a sygnal czesto na zero. Moze pogoda, albo poligon??
moze ilosc satelitow uzalezniona jest od ilosci plikow w katalogu glownym? :)) zart oczywiscie...

*

Offline nius

• *
  • 71
« Odpowiedź #24 dnia: Listopad 17, 2005, 00:38:22 »
ja mam taki sam problem MDAII i odbiornik rikaline E 705 raz ma sygnal,a po chwili juz nie bez wzgledu czy jest na zewnatrz czy w srodku zastanawiam sie nad zmiana anteny