A gdyby AM obsługiwała TMC ...

• 16 Odpowiedzi
  • 7278 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline nocnyMarek

• 9913
  • Sprzęt: Palmax, viliv X70
A gdyby AM obsługiwała TMC ...
« dnia: Czerwiec 03, 2010, 23:42:12 »
Ankieta wynikła z ciekawości jak wielu z nas ma sprzęt z obsługą TMC,
jak wielu zainwestowałoby w sprzęt z TMC,
a ilu TMC z powodu braku sprzętu z TMZ w ogóle nie zainteresuje.
AM3/4/5/6, DPN/D6, AP, N2/9, OM-free

*

Offline baciarek

• 687
  • Sprzęt: Samsung Galaxy S5
Odp: A gdyby AM obsługiwała TMC ...
« Odpowiedź #1 dnia: Czerwiec 04, 2010, 00:05:02 »
Dla mnie osobiście zaangażowanie się w stronę sieci internetowej jako medium przesyłania danych do użytkowników nawigacji jest bardzo dobrym pomysłem. Problem jest w ilości i jakości zbierania danych i kto to by musiał robić. Jeśli tylko użytkownicy to efekty widzimy w AM. Jeśli Zamiast TMC rmf dbałby o dane w sieci tak samo jak w TMC plus jakieś służby mundurowe to efekt byłby ciekawszy niż z TMC. Do sieci można mieć dostęp szybciej i łatwiej niż do nadawania TMC - kwestia softu - dostęp jest łatwy. Pasowało by tylko tą idęę propagować. To że na zachodzie TMC się sprawdza to kwestia pewnie, że to funkcjonuje od lat, teraz są inne możliwości. Problem tylko, że mało jest profesjonalnych dostarczycieli danych o sytuacji na drogach ( teraz tylko użytkownicy AM)
Kobieta + 50ml = CHMOD 777

*

Offline puniek

• 4617
  • Sprzęt: Samsung Galaxy S7 EDGE SM-G935F
« Odpowiedź #2 dnia: Czerwiec 04, 2010, 00:09:37 »
Dla mnie osobiście zaangażowanie się w stronę sieci internetowej jako medium przesyłania danych do użytkowników nawigacji jest bardzo dobrym pomysłem.
No tak ale jak wszyscy zaczną jeździć z włączoną transmisja pakietową to tą technologię będzie sobie można wyrzucić do kosza...
ISTQB Certified Tester

*

Offline jachraniak

• 2152
  • Sprzęt: iPhone 13
« Odpowiedź #3 dnia: Czerwiec 04, 2010, 00:32:33 »
plusy
1) brak opłat
2) solidne centrum informacji, może jeszcze nie u nas, które ciężko ocenić, gdyż jeszcze nie miałem do czynienia z naszym TMC, ale na zachodzie śmiga rewelacyjnie.
3) informacje niezależne od ilości sprzedanych licencji przez konkretnego producenta. Dostawca TMC - daje sygnał wszystkim wyposażonym w antenę TMC
4) zgodność z europejskimi przestarzałymi* rozwiązaniami - cała cywilizowana Europa jeździ z TMC za friko odbierając komunikaty via FM...

to plusy

minus jeden... choć poważny

1) TMC generalnie skupia się na ruchu na obwodnicach i autostradach - w naszych realiach wszystkiego do kupy może będzie z 1500km - więc niewiele. Ale może jak nie ma autostrad to skupią się na DK i DW.

Mimo poważnego minusa mój głos idzie w stronę obecności TMC w AM głównie ze względu na podróże poza granice RP.

Tak swoją drogą czekam na porównanie np z garmina (obsługującego nasze TMC) i jakiegoś AMsprzętu na konkretnej trasie w przypadku utrudnień w ruchu. Co będzie lepsze? Live Drive od AM czy TMC od RMF FM...

* - w cywilizowanej Europie autostrady budowano kilkadziesiąt lat temu. Przestarzałe  rozwiązanie... Zabawne, prawda?

*

Offline emisiu

• Ekspert AutoMapa
  • 2362
« Odpowiedź #4 dnia: Czerwiec 04, 2010, 00:39:17 »
4) zgodność z europejskimi przestarzałymi* rozwiązaniami - cała cywilizowana Europa jeździ z TMC za friko odbierając komunikaty via FM...

Nie cała, tylko część. U nas też nie ma za free.

*

Offline baciarek

• 687
  • Sprzęt: Samsung Galaxy S5
« Odpowiedź #5 dnia: Czerwiec 04, 2010, 00:52:12 »
Dla mnie osobiście zaangażowanie się w stronę sieci internetowej jako medium przesyłania danych do użytkowników nawigacji jest bardzo dobrym pomysłem.
No tak ale jak wszyscy zaczną jeździć z włączoną transmisja pakietową to tą technologię będzie sobie można wyrzucić do kosza...

A tego to nie do końca zrozumiałem .... chodzi ci o zapchanie sieci GSM ? Myślę, że nie doceniasz ile ludzi chodzi z synchronizowanymi telefonami z netem i cały czas ich przybywa - to raz. Cała Polska nie jest w trasie, ludzie jeszcze pracują w biurach, kopalniach, sklepach itd. itp. więc nie sądzę, że to jakoś strasznie obciąży sieci czy system. Z czasem pojemność sieci się zwiększy, rynek to wymusi. Poza tym zobacz jakie wielkie paczki idą z automapy od i do usera - uzbierało się komuś 1 MB ????

Pozdrawiam
Kobieta + 50ml = CHMOD 777

*

Offline jachraniak

• 2152
  • Sprzęt: iPhone 13
« Odpowiedź #6 dnia: Czerwiec 04, 2010, 00:56:39 »

Nie cała, tylko część. U nas też nie ma za free.

nawigacja radiowa znaczy się taka że już nie da się zapłacić dodatkowo za TMC...
Becker Indianapolis oprogramowanie v7 obejmuje ono środkową Europę - i tak:

Coverage:
Austria, Belgium, Denmark, Germany, the Netherlands, Switzerland, Poland,  Liechtenstein, Luxembourg

you can also receive Traffic Message Channel codes on motorways in:
Austria, Belgium, Denmark, Germany, the Netherlands, Switzerland

z 9 państw 6 ma TMC dostępne dla wszystkich, 3 pozostałe nie... ale Liechtenstein, Luxembourg - hehe

pozostaje Polanda - tak troszkę słabo z punktu widzenia Europejczyka  :mrgreen:
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 04, 2010, 01:09:15 wysłana przez jachraniak »

*

Zachu

« Odpowiedź #7 dnia: Czerwiec 04, 2010, 10:40:04 »
Zasięg TMC w Europie, status odpłatności i dostawcy sygnału.
Brakuje Węgier i Słowenii. Widocznie jeszcze oficjalnie nie uruchomili.
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 04, 2010, 10:43:32 wysłana przez Zachu »

*

Offline emisiu

• Ekspert AutoMapa
  • 2362
« Odpowiedź #8 dnia: Czerwiec 04, 2010, 12:41:19 »
"A gdyby AM obsługiwała TMC ..." ... to licencja AM na Polskę byłaby droższa o 30-40 euro. Mniej więcej tyle za kanał premium (za jeden kraj na okres roku) pobiera Destia Traffic od swoich klientów.

*

Offline dluba

• **
  • 157
  • Sprzęt: Redmi 4 Pro, TT 5100
« Odpowiedź #9 dnia: Czerwiec 04, 2010, 12:50:42 »
ale trzeba rozróżnić TMC od TMC Pro - wstawienie TMC do AM znacznie zwiększyłoby jej użyteczność POZA granicami Polski - i tutaj cena nie musiałaby wzrastać. Ponadto myślę że gdyby AM rzeczywiście chciała negocjować z Destią - to i TMC Pro kupiłaby na Polskę taniej niż kwoty o których piszesz.
Pozdrawiam
Daniel

*

Offline emisiu

• Ekspert AutoMapa
  • 2362
« Odpowiedź #10 dnia: Czerwiec 04, 2010, 14:33:20 »
Po pierwsze AM jest w przeważającej większości używana w Polsce a używanie za granicą jest wręcz minimalne. Po drugie liczba urządzeń z odbiornikiem TMC na których używana jest AM to znowu jakiś margines tylko. Po trzecie to na jakiej podstawie sądzisz że Destia brałaby mniej kasy w Polsce niż w innych krajach? Przecież im tez to musi się opłacać, a Aqart nie jest jej jakimś uprzywilejowanym klientem lecz wprost przeciwnie.

*

Offline ochkarol

• 4813
  • Sprzęt: Samsung Galaxy A8
« Odpowiedź #11 dnia: Czerwiec 04, 2010, 14:38:55 »
... Po trzecie to na jakiej podstawie sądzisz że Destia brałaby mniej kasy w Polsce niż w innych krajach? Przecież im tez to musi się opłacać, a Aqart nie jest jej jakimś uprzywilejowanym klientem lecz wprost przeciwnie. ...
A nie sądzisz, że taki np. Orlen płaci trochę inny abonament za swoje komórki niż przeciętna inna firma?
Pozdrawiam
Karol
. : Kobietę łatwiej rozebrać wbrew jej woli, niż ubrać po jej myśli. : .

*

Offline emisiu

• Ekspert AutoMapa
  • 2362
« Odpowiedź #12 dnia: Czerwiec 04, 2010, 14:47:39 »
Czy uważasz że liczba licencji jakie mają w Europie Garmin lub Navigon jest mniejsza niż liczba licencji AM? Bo sądzę że co najmniej kilka-kilkanaście razy wyższa, a może i kilkadziesiąt.

*

Offline ochkarol

• 4813
  • Sprzęt: Samsung Galaxy A8
« Odpowiedź #13 dnia: Czerwiec 04, 2010, 15:26:00 »
W Polsce.
Pozdrawiam
Karol
. : Kobietę łatwiej rozebrać wbrew jej woli, niż ubrać po jej myśli. : .

*

Offline dluba

• **
  • 157
  • Sprzęt: Redmi 4 Pro, TT 5100
« Odpowiedź #14 dnia: Czerwiec 04, 2010, 16:16:18 »
Czy uważasz że liczba licencji jakie mają w Europie Garmin lub Navigon jest mniejsza niż liczba licencji AM? Bo sądzę że co najmniej kilka-kilkanaście razy wyższa, a może i kilkadziesiąt.

ale zobacz ile kosztuje korzystanie z TMC Pro użytkowników Garmina - piszesz o koszcie przedłużenia licencji na AM większym o kilkanaście € - dla Garmina TMC to koszt 35€ - subskrypcja jest ważna bezterminowo. Dla Polski nie jest jeszcze wyceniona - ale kwestia skali mogłaby dać AM przewagę cenową.
Pozdrawiam
Daniel

*

Offline emisiu

• Ekspert AutoMapa
  • 2362
« Odpowiedź #15 dnia: Czerwiec 04, 2010, 22:17:44 »
Ale AM nie ustawiła się jak widać w kolejce po TMC od Destii, więc o przewadze cenowej to sobie można tylko pogdybać.

*

Offline jagga68

• **
  • 187
  • Sprzęt: NR460 + AM EU, Nokia E52 + Ovi Maps, HTC Desire S
« Odpowiedź #16 dnia: Czerwiec 04, 2010, 23:33:09 »
hmm.... jak dla mnie pytania w ankiecie są tendencyjne...  :] 99% z użytkowników forum ma "jakąś tam nawigację", myślę że skoro ptaynie pojawia sie na forum AM to 95% ma nawigację ktora nie wspiera TMC...., tak więc propozycja wymiany sprzętu u 95% użyszkodników... hmmm... nierealne. Może za parę lat, tak. Ale teraz, raczej nie.