A co punkatami POI np do TomTom-a i innych

• 54 Odpowiedzi
  • 12344 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline puniek

• 4617
  • Sprzęt: Samsung Galaxy S7 EDGE SM-G935F
Odp: A co punkatami POI np do TomTom-a i innych
« Odpowiedź #30 dnia: Wrzesień 02, 2007, 14:51:48 »

jak już napisałem wcześniej...wymiana POI to dobra karta przetargowa AM. TomTom na pewno nie poradzi nic, bo nie mają w tym dużego interesu
Noooo... to już mamy odpowiedź ......
ISTQB Certified Tester

*

Offline bikekowal

• 13104
« Odpowiedź #31 dnia: Wrzesień 02, 2007, 18:19:22 »
myślę, że nie jest to dla nikogo zaskoczeniem...
Bądźcie realistami, żądajcie niemożliwego...

« Odpowiedź #32 dnia: Wrzesień 02, 2007, 23:47:48 »
A że tylko dla AM? Nie sądzę, żeby kiedykolwiek wprowadzono możliwość pobierania POI dla innych nawigacji, zwłaszcza tak jak to było (jest) w mobilne.net (czyli hurtem), z uwagi na duże prawdopodobieństwo wycieku informacji na zewnątrz (jeden płaci, udostępnia to wszystkim...).

He, he. Ciągle uważasz, że to gra do jednej bramki?

Razem stanowimy siłę. Osobno jesteśmy tylko robaczkami.
No chyba, że (pisałem już o tym) będziecie wrzucać do miplo wszystko co znajdziecie w necie, a z drugiej strony nie puścicie farby co tam siedzi w miplo. To właśnie byłoby żałośnie nieuczciwe i jak znam politykę AM sądzę, że takie właśnie założenie (iż taki przekręt będzie możliwy) przyświecał idei skomercjalizowania bazy POI.

PS. Jeżeli chodzi o sprawę najistotniejszą - o radary, nie mam zamiaru dzielić środowiska GPS na swoich i wrażych, zatem jeżeli ktoś jest zainteresowany podaję lokalizację 6 sztuk, których chyba nie było w ostatniej "open" bazie na poi.mobilne.net: http://www.garniak.pl/viewtopic.php?p=7412#7412

*

Offline prozor

• 1089
  • Człowieku, nie irytuj siebie i mnie. Zgoda?
  • Sprzęt: ZTE Blade
« Odpowiedź #33 dnia: Wrzesień 03, 2007, 08:33:56 »

Tak, Lechu - masz poniekąd sporo racji. Dlatego dobrze by było, gdyby serwis podobny do starego mobilne.net ruszył. Nie obawiaj się, że nie będzie możliwości puszczenia farby, co tam siedzi w miplo. Nic nie zapowiada, że żeby zobaczyć "co siedzi" trzeba będzie mieć ważną licencję AM. Co innego z hurtowym pobraniem danych, tu nastąpiła zmiana. Jednak jeśli miałbym do wyboru albo brak możliwości wymiany POI (z uwagi na to, że komuś się przestało opłacać prowadzić serwis) albo zgodzić się na to, żeby producent AM płacił za prowadzenie takiego serwisu z moich corocznych danin, to wybieram to drugie.

Ps. Dla mnie radary to sprawa... najmniej istotna. No może inaczej: traktuję informacje o możliwych kontrolach radarowych, jako ostrzeżenie o konieczności zwiększenia czujności na drodze. Prowadzę zgodnie z przepisami (szczególnie na terenie zabudowanym) a więc nie muszę obawiać się kontroli prędkości.  No może, poza terenem zabudowanym można się przyczepić, że nie trzymam 90 km/h ;), ale zawsze dostosowuję prędkość do warunków jazdy.
Dla mnie inne kategorie POI mają o wiele większe znaczenie, tak te ściśle "drogowe" (np. niebezpieczne miejsca, stacje paliwowe, itp.), jak i turystyczno-użytkowe (sklepy, bankomaty, itp.). No ale - dla każdego, coś użytecznego :).
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 03, 2007, 08:39:48 wysłana przez prozor »
Jeśli chcesz się o coś zapytać, zadaj jasne i konkretnie pytanie. Ale pamiętaj żeby sprawdzić, czy wcześniej już nikt o to się nie zapytał i nie udzielił odpowiedzi... Przed zadaniem pytania, najpierw przeczytaj to: http://rtfm.killfile.pl/

« Odpowiedź #34 dnia: Wrzesień 03, 2007, 10:03:53 »
Dla mnie inne kategorie POI mają o wiele większe znaczenie, tak te ściśle "drogowe" (np. niebezpieczne miejsca, stacje paliwowe, itp.), jak i turystyczno-użytkowe (sklepy, bankomaty, itp.). No ale - dla każdego, coś użytecznego :).

Nie jestem zwolennikiem AutoMapy, ale jakoś nie chce mi się wierzyć żeby np. nie miała tych 99,9% stacji paliwowych w Polsce. Ba! jakoś jestem wewnętzrnie przekonany, że gdyby odrzucić jakieś poPeGeeRowskie pseudostacje, to AM ma 100% stacji paliw. Po co zatem to dublować? Podobnie z bankomatami czy "czarnymi punktami".  Dlatego mnie tego typu POI nie inetersują. Ja mam to w wystarczajacej ilości na mapach.

Co do radarów. Miło mi słyszeć że nie jeździsz "równo" (tzn. zawsze  90km/h). Jeżdżę podobnie jak Ty i mam problem z tymi, którzy na szosie jadą 90, a jak ich wyprzedzę "na trasie" i przychodzi wiocha, to taki kołek mnie dogania, wyprzedza lub jak nie może wyprzedzić prawie popycha zderzakiem, aby pokazać swoją dezapropbatę, że ja obawiając się o życie dzieciaków, które mogą wybiec z zagrody jadę wolno (nie mówię, że 50)

Niemniej jednak, nie zmienia to faktu, że poza białą tablicą z nazwą wsi czy ograniczeniem do 70 przy stacji paliwowej lub skrzyżowaniu dostrzegam dodatkowy psychologiczny efekt ostrzegania przed kontrolą. Noga automatycznie schodzi z pedału .....

*

Dżeju

« Odpowiedź #35 dnia: Wrzesień 03, 2007, 10:24:52 »
(...) to AM ma 100% stacji paliw. Po co zatem to dublować? Podobnie z bankomatami czy "czarnymi punktami".  Dlatego mnie tego typu POI nie inetersują. Ja mam to w wystarczajacej ilości na mapach (...)

Z całym szacuneczkiem kolego, ale w standardowych POI AM masz oczywiście stacje bezynowe (przychylam się, że na dzień wydania danej wersji AM jest to na poziomie zbliżonym do 100 %), ale:
- wszystkie pod jedną ikoną (dopiero jak klikniesz, to wiesz co to za stacja), a niektórzy preferują tylko jedną markę,
- ruch w stacjach (remonty, przebudowy, powstawanie nowych, likwidacje, itp.) obecnie jest tak duży, że w pewnych obszarach (np. na ścianie wschodniej), można się "naciąć" właśnie na brak stacji po PGR
- zależnie od opisu POI z mobilne lub miplo - można się dowiedzieć, czy jest tam ON czy np. tylko benzynka - takie stacje też są.

To samo dotyczy pozostałych POI, o których pisze Prozor - zgadzam się z nim w 100%.  Zaś suszarek, to nigdy nie ściągałem, bo to jakieś nieporozumienie.

pozdrawiam

*

Offline bikekowal

• 13104
« Odpowiedź #36 dnia: Wrzesień 03, 2007, 10:49:24 »
a ja muszę przyznać, że akurat suszarki interesują mnie najbardziej...szczególnie, że powstają nowe...trudno jednak zweryfikować, czy w danym fotoradarze, czy radarze przenośnym cokolwiek się znajduje, czy stoi tylko pusta skrzynka...z  tego względu właśnie POI z fotaradami są średnio przydatne...(chociaż zdarza się, że czasem ratują skórę)
Bądźcie realistami, żądajcie niemożliwego...

*

Dżeju

« Odpowiedź #37 dnia: Wrzesień 03, 2007, 10:53:42 »
a ja muszę przyznać, że akurat suszarki interesują mnie najbardziej...szczególnie, że powstają nowe...trudno jednak zweryfikować, czy w danym fotoradarze, czy radarze przenośnym cokolwiek się znajduje, czy stoi tylko pusta skrzynka...z  tego względu właśnie POI z fotaradami są średnio przydatne...(chociaż zdarza się, że czasem ratują skórę)

Kolego Bikekowal, ja pisałem (może niezbyt ściśle) o suszarkach w rękach Misiaczków, czyli o  pkt. kontroli drogowej (czy jakoś tak), zaś fotoradary jak najbardziej pobieram :ok:

« Odpowiedź #38 dnia: Wrzesień 03, 2007, 11:03:55 »
- ruch w stacjach (remonty, przebudowy, powstawanie nowych, likwidacje, itp.) obecnie jest tak duży, że w pewnych obszarach (np. na ścianie wschodniej), można się "naciąć" właśnie na brak stacji po PGR

Rozumiem. Ja po prostu nie odczuwam takiej potrzeby, bo tankuję wyłącznie na markowych stacjach, a tam likwidacje nie są aż tak częste. No i tego typu stacje oferują pełen asortyment paliw.

Jeżeli chodzi o tę jednolitość ikon, to jakoś nie widzę problemu. Przecież podczas jazdy i tak nie widzę na ekranie tego co będzie za 100km, a jeżeli dana stacja będzie za 5km i jest to markowa stacja, to już dawno o niej wiadomo, bo było info przy drodze. Natomiast szukając stacji "w pobliżu trasy" po prostu odfiltrowuję co mi potrzeba. Sprawdzenie, czy w pobliżu mojej trasy są np. stacje BP zajmuje w NUVIM 15 sekund.

*

Offline bartek_63

• 584
    • http://www.bayercropscience.pl/strony/1/i/91.php?pracownik_id=113
  • Sprzęt: Mio-169; NavRoad VIVO Plus; AM6; Nuvi 660; CN
« Odpowiedź #39 dnia: Wrzesień 03, 2007, 11:04:53 »
Koledzy, co komu potrzebne i czego używa to temat morze.
Lepiej zacznijcie składać deklaracje, że poprowadzicie nowy bezpłatny serwis dla wszystkich użytkowników nawigacji drogowych.
Jestem fanem AM i mam ważną licencję (i będę miał ją nadal) ale to co się stanie z innymi kolegami lubiącymi inne programy woła o pomstę do ...  no właśnie do kogo?

Może jak napisał

Razem stanowimy siłę. Osobno jesteśmy tylko robaczkami.
No chyba, że (pisałem już o tym) będziecie wrzucać do miplo wszystko co znajdziecie w necie, a z drugiej strony nie puścicie farby co tam siedzi w miplo.

Nie potrzebne nam będzie to co jest w miplo bo będziemy mieli lepszy serwis.
Piszę tak, (choć mocno pracuję nad aktualnością miplo) bo jednak wolę działalność charytatywną.
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 03, 2007, 11:13:05 wysłana przez bartek_63 »

*

Dżeju

« Odpowiedź #40 dnia: Wrzesień 03, 2007, 11:33:03 »
(...) Sprawdzenie, czy w pobliżu mojej trasy są np. stacje BP zajmuje w NUVIM 15 sekund.

No to kolego, ja od razu widzę na ekranie, że w promieniu ok. 20 km mam tylko jedną stację Orlenu (inne mnie nie interesują), bądź nie ma żadnej. Dla mnie to jest największa zaleta indywidualnie definiowanych POI.

Bartek_63, osobiście uważam, że serwis całkowicie bezpłatny się nie sprawdzi

*

Offline bartek_63

• 584
« Odpowiedź #41 dnia: Wrzesień 03, 2007, 11:45:50 »
Bartek_63, osobiście uważam, że serwis całkowicie bezpłatny się nie sprawdzi
A do tej pory się sprawdzał ???
Trzeba tylko chcieć i zawsze znajdzie się paru zapaleńców.
Ale jak będziemy podchodzić do tego z założeniem "tego sie ni da zrobić"
to na pewno się nie da.

*

Dżeju

« Odpowiedź #42 dnia: Wrzesień 03, 2007, 12:17:56 »
Sprawdzał się w pewnym zakresie - na 90 %  ???  Sam wiesz najlepiej, że w niektórych kategoriach "misz-masz" był niezły i o to mi chodziło w mej wypowiedzi. 

*

Offline bartek_63

• 584
« Odpowiedź #43 dnia: Wrzesień 03, 2007, 12:34:21 »
...w niektórych kategoriach "misz-masz" był niezły ...

Czy uważasz, że w płatnym serwisie będzie mniejszy ???
To czy jest misz-masz, a dla mnie po prostu bałagan, nie zależy czy serwis jest płatny czy nie tylko od tego czy moderatorowi, adminowi zależy na porządku czy nie.
Myślisz, że miplo będzie się sprawdzać w 100%?  :grin: :grin: :grin:
To jesteś jednak optymistą a po poprzednich wypowiedziach o konieczności płacenia za wszystko już myślałem...
Trzeba wierzyć w ludzi bezinteresownych. Czy myślisz, że zgłaszający uwagi do AM czy miplo, dodający nowe punkty do serwisu itd. liczą na jakąś zapłatę? Nie. Oni chcą mieć dobry program i możliwość pobrania punktów POI.
Trzeba im to tylko udostępnić a będą dbali o swoje dobro.
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 03, 2007, 12:43:54 wysłana przez bartek_63 »

*

Offline puniek

• 4617
« Odpowiedź #44 dnia: Wrzesień 03, 2007, 13:04:14 »
...w niektórych kategoriach "misz-masz" był niezły ...

Czy uważasz, że w płatnym serwisie będzie mniejszy ???
To czy jest misz-masz, a dla mnie po prostu bałagan, nie zależy czy serwis jest płatny czy nie tylko od tego czy moderatorowi, adminowi zależy na porządku czy nie.

Ale jak sa z tego pieniążki to większa jest motywacja.... :E
ISTQB Certified Tester

« Odpowiedź #45 dnia: Wrzesień 03, 2007, 13:05:10 »
Dla mnie to jest największa zaleta indywidualnie definiowanych POI.

Nie zmienia to faktu, że stacje Orlenu nie powstają jak grzyby po deszczu i informację o ich lokalizacji mogę wyciągnąć z mapy. W tym sensie - nadal nie widzę potrzeby zbierania takich informacji w terenie i prowadznia jakiejś odrębnej bazy POI.

Sądzę, że nasze podejście do zgadnienia wynika głównie z użytykowania różnych systemów. Mapy Garmina można najzwyczajej w świecie wczytać do edytora (MapEdit) i wyciągnąć potrzebne informacje, filtrując to zarówno wg typów ikon jak też po nazwie. Wyciągniecie wszystkich stacj benzynowych, a potem odfiltrowanie z nich wszystkich Orlenów i zrobienie z tego zbioru POI, albo wręcz swojej transparentnej mapki wyświetlanej wraz z mapą główną to naprawdę 5 minut roboty. Oczywiście ikonki możesz sobie zrobić jakie chcesz. W sumie - jak widać - wychodzi na to samo, o czym Ty napisałeś, tyle że nie musisz z tego powodu prowadzić żadnej bazy POI.

Ale to moje indywidualne podejście do zagadnienia - tzn. to, że nie zbieram tego typu (stacje benzynowe, ATM) POI w terenie. Zbieram za to inne. Np. ławeczki (miejsca odpoczynku) przy szlakach górskich, czyli zbieram to, czego nie ma na mapach komercyjnych.

Inaczej sprawę traktują koledzy z UMP_PCPL (amatorska freewarowa mapa samochodowa do Garmina). Oni choćby z przyczyn licencyjnych (nie bez znaczenia też są błędy, które w przypadku ATM są czasem w GPMapie upierdliwe) zbierają jednak POI w terenie i taka baza POI funkcjonuje. Użytkownik końcowy może z niej skorzystać w postaci mapy.  Wiem jednak, że ta baza jest różna od bazy z poi.mobilne.net i podejrzewam, że szefowie projektu UMP_PCPL nie będą chcieli kontynuwać bazy z moblilnych. Dlaczego? O ile wiem - po kilku "kontrolach" w terenie doszli do wniosku, że tam jest za duży bałagan i za dużo błędów.

Podsumowując: uwzględniając otwartość systemu Garmina, a także sceptyczne podejście sporej części garminowców do jakości bazy z poi.mobilne.net raczej nie liczyłbym na to, że garminowcy jakoś hurtem przystąpią do ogólnego, otwartego projektu POI. Odrębnym zagadnieniem są punkty ostrzegawcze. Taką bazę - z wykorzystaniem skorygowanej bazy z poi.mobilne.net - na pewno będziemy prowadzili i rozwijali, o czym wspomniałem parę postów wyżej podając link do odpowiedniego wątku.

*

Dżeju

« Odpowiedź #46 dnia: Wrzesień 03, 2007, 13:32:10 »
Ale to moje indywidualne podejście do zagadnienia - tzn. to, że nie zbieram tego typu (stacje benzynowe, ATM) POI w terenie. Zbieram za to inne. Np. ławeczki (miejsca odpoczynku) przy szlakach górskich, czyli zbieram to, czego nie ma na mapach komercyjnych.

To tak OT, ale co tam. Po naszych pięknych górach (a przedreptałem prawie całe wzdłuż i wszerz), to tylko z papierową  :proud:  Co do tzw. punktów ostrzegawczych, to masz 100 % racji.

« Odpowiedź #47 dnia: Wrzesień 03, 2007, 13:49:08 »
To tak OT,
Cały ten wątek jest jakby trochę OT  :wink:
A propos gór. Może zainteresuje Ciebie coś takiego: http://www.garniak.pl/viewtopic.php?t=43&start=0
Zobaczyłbyś, że garminowcy to całkiem fajni ludzie  :ok:
Pomiajm fakt, że więkoszość z tej listy ma PDA. Niektórzy mają nawet AM.

*

Dżeju

« Odpowiedź #48 dnia: Wrzesień 03, 2007, 13:54:25 »
Zaglądałem już kilkanaście razy i myślę, że na dniach dołączę - może się spotkamy gdzieś na szlaku lub na zlocie Alf  :) 

« Odpowiedź #49 dnia: Wrzesień 03, 2007, 13:59:39 »
lub na zlocie Alf  :) 
Co prawda i ja (146) i żona (147) jeździmy tą marką, ale nie jest to jakieś nasze hobby i nie uczestniczymy w tych imprezach  :(
W góry natomiast zapraszam jak najgoręcej.

*

Offline bartek_63

• 584
« Odpowiedź #50 dnia: Wrzesień 03, 2007, 14:05:01 »
Koledzy, ja tu lobbuję powstanie nowego serwisu a wy sie na piwo umawiacie (i to mnie nie zapraszacie - wstyd, też mam nuvi).
Sio mi do tego parku albo doniosę komu trzeba.

*

Offline puniek

• 4617
« Odpowiedź #51 dnia: Wrzesień 03, 2007, 14:05:12 »
lub na zlocie Alf  :) 
Co prawda i ja (146) i żona (147)
Separacja czy cos.....
ISTQB Certified Tester

« Odpowiedź #52 dnia: Wrzesień 03, 2007, 14:12:35 »
Koledzy, ja tu lobbuję powstanie nowego serwisu a wy sie na piwo umawiacie  ....

Nie na piwo, ale na nalewkę na papryczkach chilii  :ok:

A sprawy nowego serwisu ...... można obgadać także w górach i to właśnie przy nalewce.
Zatem zapraszamy, zapraszamy ...... lista ciągle jest otwarta. A jak zabraknie miejsc noclegowych w "Stajni", to jest jeszcze schronisko w Wołosatem, albo normalna "gleba" na korytarzu. Tak czy siak na poprzednich zlotach nie zdarzyła się sytuacja żebyśmy kogoś wygonili "na świeże powietrze".  :wink:   :P

*

Offline bartek_63

• 584
« Odpowiedź #53 dnia: Wrzesień 03, 2007, 14:27:31 »
Nie na piwo, ale na nalewkę na papryczkach chilii  :ok:
Jeszcze gorzej. Taka nalewka to na pewno nie piwo. :O~
Zatem zapraszamy, zapraszamy ......
Teraz to się nie liczy, jak się sam wprosiłem.  :)

« Odpowiedź #54 dnia: Wrzesień 03, 2007, 18:24:46 »
Teraz to się nie liczy, jak się sam wprosiłem.  :)

Ale cała ta zabawa polega "na wpraszaniu"  :smile:

Organizator (tym razem wypadło na mnie) tylko wymyśla termin oraz atrakcyjne miejsce spotkania. Odpowiedzialny jest także za jakieś zajęcia "wieczorne" no i oczywiście za rezerwację noclegów. Tyle. A ludziska sami się zgłaszają, czyli mówiąc Twoimi słowami ..... "wpraszają" dopisując swój akces na końcu wątku.

W sumie część osób decyduje się w ostatniej chwili (tak było zarówno w Murowanej Goślinie, jak i na Śnieżniku) i w ogóle przyjeżdża bez zapisania na listę. W konsekwnecji może się okazać że brak miejsca noclegowego "na miękkim", dlatego wspomniałem o noclegu typu "gleba". Jeżeli ktoś przyjedzie bez zapisu - musi - na wszelki wypadek - zabrać śpiwór i karimatę.