Dla mnie to jest największa zaleta indywidualnie definiowanych POI.
Nie zmienia to faktu, że stacje Orlenu nie powstają jak grzyby po deszczu i informację o ich lokalizacji mogę wyciągnąć z mapy. W tym sensie - nadal nie widzę potrzeby zbierania takich informacji w terenie i prowadznia jakiejś odrębnej bazy POI.
Sądzę, że nasze podejście do zgadnienia wynika głównie z użytykowania różnych systemów. Mapy Garmina można najzwyczajej w świecie
wczytać do edytora (MapEdit) i wyciągnąć potrzebne informacje, filtrując to zarówno wg typów ikon jak też po nazwie. Wyciągniecie wszystkich stacj benzynowych, a potem odfiltrowanie z nich wszystkich Orlenów i zrobienie z tego zbioru POI, albo wręcz swojej transparentnej mapki wyświetlanej wraz z mapą główną to naprawdę 5 minut roboty. Oczywiście ikonki możesz sobie zrobić jakie chcesz. W sumie - jak widać - wychodzi na to samo, o czym Ty napisałeś, tyle że nie musisz z tego powodu prowadzić żadnej bazy POI.
Ale to
moje indywidualne podejście do zagadnienia - tzn. to, że nie zbieram tego typu
(stacje benzynowe, ATM) POI w terenie. Zbieram za to inne. Np. ławeczki
(miejsca odpoczynku) przy szlakach górskich, czyli zbieram to, czego nie ma na mapach komercyjnych.
Inaczej sprawę traktują koledzy z UMP_PCPL
(amatorska freewarowa mapa samochodowa do Garmina). Oni choćby z przyczyn licencyjnych
(nie bez znaczenia też są błędy, które w przypadku ATM są czasem w GPMapie upierdliwe) zbierają jednak POI w terenie i taka baza POI funkcjonuje. Użytkownik końcowy może z niej skorzystać w postaci mapy. Wiem jednak, że ta baza jest różna od bazy z poi.mobilne.net i podejrzewam, że szefowie projektu UMP_PCPL nie będą chcieli kontynuwać bazy z moblilnych. Dlaczego? O ile wiem - po kilku "kontrolach" w terenie doszli do wniosku, że tam jest za duży bałagan i za dużo błędów.
Podsumowując: uwzględniając otwartość systemu Garmina, a także sceptyczne podejście sporej części garminowców do jakości bazy z poi.mobilne.net raczej nie liczyłbym na to, że garminowcy jakoś hurtem przystąpią do ogólnego, otwartego projektu POI. Odrębnym zagadnieniem są
punkty ostrzegawcze. Taką bazę - z wykorzystaniem skorygowanej bazy z poi.mobilne.net - na pewno
będziemy prowadzili i rozwijali, o czym wspomniałem parę postów wyżej podając link do odpowiedniego wątku.