A co punkatami POI np do TomTom-a i innych

• 54 Odpowiedzi
  • 12368 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline adam1976

• *
  • 52
  • Sprzęt: MDA Copmact III (HTC Artemis), SE P910i, SE P900, NOKIA 6310i, TomTom Go 720 T, Acer N50 Premium, iPhone 3GS 16 GB
A co punkatami POI np do TomTom-a i innych
« dnia: Sierpień 28, 2007, 01:38:49 »
Witam

zapytam tak z ciekawości jak mogę teraz pobierać punkty POI do tomtoma wcześniej było to możliwe a teraz lipa czy tylko użytkownicy automapy będą mieli taką możliwość?

TomTom GO 720 T
Lenovo Y530
iPhone 3GS 16 GB White

*

Offline palmus

• 623
  • Palmax-Holux
Odp: A co punkatami POI np do TomTom-a i innych
« Odpowiedź #1 dnia: Sierpień 28, 2007, 08:14:02 »
Przejrzyj forum-wszystko już zostało powiedziane.Miplo=serwis wyłącznie dla legalnych i upgradujacych AM.
palmus
palmus

*

Offline adam1976

• *
  • 52
  • Sprzęt: MDA Copmact III (HTC Artemis), SE P910i, SE P900, NOKIA 6310i, TomTom Go 720 T, Acer N50 Premium, iPhone 3GS 16 GB
« Odpowiedź #2 dnia: Sierpień 28, 2007, 11:04:21 »
to ja usuwam punkty dodane przezemnie do Miplo bo i tak nie dla mnie. Jestem legalnym olanym użytkownikiem TOMTOM-a. AUTOMAPA GÓRĄ CIEKAWE JAK DŁUGO !!! :mad:
« Ostatnia zmiana: Sierpień 28, 2007, 11:06:28 wysłana przez adam1976 »
TomTom GO 720 T
Lenovo Y530
iPhone 3GS 16 GB White

« Odpowiedź #3 dnia: Sierpień 28, 2007, 11:18:55 »
Być może w przyszłości będzie dostęp także dla innych platform - oczywiście za jakąś opłatą

*

Offline Qbik

• 1495
    • www.wikaro.pl
« Odpowiedź #4 dnia: Sierpień 28, 2007, 14:02:16 »
to ja usuwam punkty dodane przezemnie do Miplo bo i tak nie dla mnie. Jestem legalnym olanym użytkownikiem TOMTOM-a. AUTOMAPA GÓRĄ CIEKAWE JAK DŁUGO !!! :mad:

Skoro dodałeś już jakieś POI to co szkodzi ich zostawienie? Jakiemuś użytkownikowi mogą się przydać, ale o co ja proszę.
A tak BTW to niezła reakcja, to może niech wszyscy zabiorą zabawki i do innej piaskownicy...
axim x51v LennySh_Football WM6.1 L10 & iPhone 3G 16GB z 2.2.1 na pokładzie + BT-359 + 4gb SDHC & CF + AM 5.xx EU
http://www.pdaclub.pl/index.php?option=com_content&view=article&id=6656

*

Offline igab

• 1119
  • Sprzęt: Clarion Map780+AM6.6EU
« Odpowiedź #5 dnia: Sierpień 28, 2007, 14:06:00 »
Jak będziesz zabierał, to przy okazji oddaj te co dostaleś (czyt.: usuń).

*

Offline palmus

• 623
  • Palmax-Holux
« Odpowiedź #6 dnia: Sierpień 28, 2007, 14:26:47 »
Nie zabieraj zabawek tylko otwieraj nową, bezpłatną  piaskownicę z dowolnymi zabawkami ;-)

palmus
palmus

*

Dżeju

« Odpowiedź #7 dnia: Sierpień 28, 2007, 17:53:53 »
(...) AUTOMAPA GÓRĄ CIEKAWE JAK DŁUGO !!! :mad:

BEZTERMINOWO  :evil:

*

Offline prozor

• 1089
  • Człowieku, nie irytuj siebie i mnie. Zgoda?
  • Sprzęt: ZTE Blade
« Odpowiedź #8 dnia: Sierpień 28, 2007, 20:33:26 »
Jak będziesz zabierał, to przy okazji oddaj te co dostaleś (czyt.: usuń).

Dokładnie. Jak Kali zabrać kmuś krowę to dobrze, jak Kalemu zabiorą krowę to źle?
Dotychczasowe punkty będą zdeponowane po 9 września na pdaclub.pl
Napisane: Sierpień 28, 2007, 20:29:21
A tak BTW to niezła reakcja, to może niech wszyscy zabiorą zabawki i do innej piaskownicy...

Problem tylko w tym, że tą inną piaskownicę trzeba zrobić, wysypać piaskiem, porządkować i utrzymywać w czystości. Uzupełniać piasek, gonić koty i inne brudzące do piasku zwierzaczki. Niestety, pozostanie tylko nikła nadzieja, że ktoś inny za kogoś zrobi taką piaskownicę. I będzie utrzymywać...
Jeśli chcesz się o coś zapytać, zadaj jasne i konkretnie pytanie. Ale pamiętaj żeby sprawdzić, czy wcześniej już nikt o to się nie zapytał i nie udzielił odpowiedzi... Przed zadaniem pytania, najpierw przeczytaj to: http://rtfm.killfile.pl/

*

Offline adam1976

• *
  • 52
« Odpowiedź #9 dnia: Sierpień 28, 2007, 22:06:22 »

Dokładnie. Jak Kali zabrać kmuś krowę to dobrze, jak Kalemu zabiorą krowę to źle?

z poi.mobilne.net nic nie usunąłem i nie mam zamiaru usuwać lecz z Miplo usunąłem ponieważ nie mam możliwości pobrania punktów POI nie są dla mnie
TomTom GO 720 T
Lenovo Y530
iPhone 3GS 16 GB White

*

Offline prozor

• 1089
« Odpowiedź #10 dnia: Sierpień 29, 2007, 00:27:11 »
z poi.mobilne.net nic nie usunąłem i nie mam zamiaru usuwać lecz z Miplo usunąłem ponieważ nie mam możliwości pobrania punktów POI nie są dla mnie

Szczerze mówiąc, jeśli usunęłeś wszystkie swoje 7 punktów, to i tak niewielkie zmartwienie. Aczkolwiek ja bym chyba nie był aż tak zawistny...
Popatrz się na Oławę - kolega lukas63, pomimo, że nie ma Automapy, to odwalił dla swojego miasta kawał dobrej roboty (wprowadził 270 punktów - o 263 więcej niż Ty). Jak stwierdził - dla potomnych. Takich ludzi cenię i im należy się szacunek. Podobnie ja wprowadzając (póki co) ok. 80 punktów w moim mieście nie robiłem tego tylko i wyłącznie dla siebie.
« Ostatnia zmiana: Sierpień 29, 2007, 00:34:33 wysłana przez prozor »
Jeśli chcesz się o coś zapytać, zadaj jasne i konkretnie pytanie. Ale pamiętaj żeby sprawdzić, czy wcześniej już nikt o to się nie zapytał i nie udzielił odpowiedzi... Przed zadaniem pytania, najpierw przeczytaj to: http://rtfm.killfile.pl/

*

Offline nocnyMarek

• 9913
  • Sprzęt: Palmax, viliv X70
« Odpowiedź #11 dnia: Sierpień 29, 2007, 00:33:30 »
Nie, usunął tylko 5 bo 2 już były zatwierdzone  :mrgreen:
Właśnie miałem mu napisać że przyroda na ziemi nie toleruje próżni,
i tych jego 5 usuniętych POI nic nie zmieni, ale to dobrze, że sobie ulżył...  :grin:
AM3/4/5/6, DPN/D6, AP, N2/9, OM-free

*

Offline palmus

• 623
  • Palmax-Holux
« Odpowiedź #12 dnia: Sierpień 29, 2007, 09:03:23 »
Popatrz się na Oławę - kolega lukas63, pomimo, że nie ma Automapy, to odwalił dla swojego miasta kawał dobrej roboty (wprowadził 270 punktów - o 263 więcej niż Ty). Jak stwierdził - dla potomnych. Takich ludzi cenię i im należy się szacunek. Podobnie ja wprowadzając (póki co) ok. 80 punktów w moim mieście nie robiłem tego tylko i wyłącznie dla siebie.

Brawo i szacunek dla lukasa63. I dla wszystkich którzy zasilali mobilne.net. I innych.
Ja i tak będę stał po stronie tych, którzy nie zgadzają się z polityką twórców AM i w jakiś tam sposób pokazują swoje niezadowolenie.
A ponieważ okupowanie siedziby AM nie wchodzi w grę, jedna z możliwości to to forum.

Zauważcie: nikt nie napada słownie i potępia w czambuł tych, którzy w całości, czy jakiejś tam częśći akceptują Miplo.
Ale każdy odmieniec, jak adam1976 jest zaraz gryziony po kostkach, jako aspołeczny typ...
AM nic nie robi społecznie- zauważcie...

Rozwagi więcej panowie!

palmus
palmus

*

Offline Qbik

• 1495
    • www.wikaro.pl
« Odpowiedź #13 dnia: Sierpień 29, 2007, 09:33:55 »
można się nie zgadzać z polityka i parę osób już o tym napisało na forum, ale ważny jest też poziom takiego oporu, a z tekstami, sokro nie mogę ja mieć, to wy też nie będziecie ich mieli to trochę tak hmm śmieszne ...
Te punkty i tak ktoś dopisze wcześniej czy później

Jak dla mnie, najważniejsze rzeczy zostały już napisane i dopóki ktoś nie weźmie się za zrobienie konkurencyjnej platformy z POI to w miarę możliwości należy wspierać tą co jest, bo lepiej taka niż żadna.
Mam licencję AM więc łatwo mi tak pisać, ale nikt nigdy nie mówił, że dla wszystkich będzie lekko, SAMO ŻYCIE

« Ostatnia zmiana: Sierpień 29, 2007, 10:18:47 wysłana przez Qbik »
axim x51v LennySh_Football WM6.1 L10 & iPhone 3G 16GB z 2.2.1 na pokładzie + BT-359 + 4gb SDHC & CF + AM 5.xx EU

*

Offline barek74

• 384
  • Sprzęt: różnie to bywało, obecnieBB BOLD9900 i Galaxy SIII
« Odpowiedź #14 dnia: Sierpień 29, 2007, 09:57:46 »
Lubimy monopol, czy też nie, co? :-)
Poza tym- jeśli użytkownicy poświęcają "pro publico bono" swój czas na dodawanie punktów, to nie jest całkiem fajne, że ktoś to wykorzystywać będzie do wzmacniania swojego produktu... chyba, że zapłaci podatek od otrzymanej darowizny, która podnosi wartość jego produktu, albo jakoś wynagrodzi/będzie premiował punkto-dawców :-)
Tak mi się zdaje, jeśli miplo.pl ma działać jako dodatkowa usługa czyniąca Automapę atrakcyjniejszą,
bo jeśli jako komercyjny serwis niezależny, to pewnie warunki korzystania z niego powinny być różne dla użytkowników konkurencyjnych prog. nawigacyjnych- bo to będzie generować większy ruch.
barek ;-)

*

Offline Qbik

• 1495
    • www.wikaro.pl
« Odpowiedź #15 dnia: Sierpień 29, 2007, 10:34:38 »
Poza tym- jeśli użytkownicy poświęcają "pro publico bono" swój czas na dodawanie punktów, to nie jest całkiem fajne, że ktoś to wykorzystywać będzie do wzmacniania swojego produktu... chyba, że zapłaci podatek od otrzymanej darowizny, która podnosi wartość jego produktu, albo jakoś wynagrodzi/będzie premiował punkto-dawców :-)

Nie lubię monopolu z przyczyn o jakich wszyscy chyba wiedza (brak konkurencji), ale póki takowej nie ma to, tak jak pisałem będę wspierał to co jest. Jak powstanie inny serwis z punktami to tam też będę w miarę możliwości i czasu się udzielał.
Ktoś jednak musi ten inny serwis zrobić. Jak na razie to wszyscy tylko narzekają, że miplo to komercja itp. To może trzeba się  skrzyknąć i spróbować coś zrobić, ale tak całkiem za darmo to się nie da, chyba że za domenę i serwer mają płacić tylko twórcy nowego serwisu i siedzieć nocami żeby działało i spełniało nie małe wymagania userów...

Punkty z mobilne.net będą (lub już są) przekazane do pdaclub, ale póki co nie można liczyć, że tu powstanie jakaś alternatywa dla miplo.pl przynajmniej w najbliższym czasie... (to moje zdanie)

Więc jeśli nie będzie jakiegoś pospolitego ruszenia w tej sprawie lub kilku społeczników to będziemy skazani na miplo i może nam się coś w ich polityce i zachowaniach nie podobać, ale i tak z racji monopolu jesteśmy na nich skazani

*

Offline bikekowal

• 13104
« Odpowiedź #16 dnia: Sierpień 29, 2007, 13:08:41 »
Tak mi się zdaje, jeśli miplo.pl ma działać jako dodatkowa usługa czyniąca Automapę atrakcyjniejszą,
bo jeśli jako komercyjny serwis niezależny, to pewnie warunki korzystania z niego powinny być różne dla użytkowników konkurencyjnych prog. nawigacyjnych- bo to będzie generować większy ruch.

Najwidoczniej AM poczuła oddech konkurencji na plecach. Na rynku pojawiło się kilku nowych graczy, starzy też mocno się wzmocnili a AM nadrabia swoją pozycję tym, że ma serwis przy którym pracuje nie sama, ale pracują właśnie userzy...Z jednej strony taka jest polityka, jestem przekonany że cieszą się z tego co dzieje się na tym forum...że co chwila powstaje jakiś temat o miplo. Pewnie nie bardzo interesuje ich, że w dużej mierze userzy narzekają na nowy serwis...przecież i tak z niego będą korzystać. Ograniczenie się do POI z AM jest też sposobem na promocje. Dla nich to przecież dobry interes...tym bardziej że konkurencja śpi...mają pole do popisu reklamując się...kupując AM dostajesz jeszcze miliony POI których nie ma nikt inny...i wierzcie mi, to, że większości tutaj wypowiadających się puszczają nerwy wcale ich nie obchodzi...w końcu...ktoś kiedyś powiedział: "nie ważne co o Tobie mówią, byleby mówili" - i chyba to motto przyświeca twórcom AM...
Bądźcie realistami, żądajcie niemożliwego...

*

Offline jachu

• [OpenBSD rulez]
  • 3596
    • http://www.pdaclub.pl
  • Sprzęt: Galaxy NOTE
« Odpowiedź #17 dnia: Sierpień 29, 2007, 13:57:29 »

NIe denerwuj sie , spokojnie.
Myslimy juz , wzasadzie projekt jest gotowy ( czesc teoretyczna :) ). We wrzesniu dostajemy baze poi z mobilne.net. Jak ja bedziemy mieli zaczniemy sie zabierac za udostepnienie jej w jakis logiczny i przyjazny sposob dla userow roznych nacji nawigacji ;)

pozdrawiam
Jachu

*

Offline palmus

• 623
  • Palmax-Holux
« Odpowiedź #18 dnia: Sierpień 31, 2007, 08:02:35 »
Światełko w monopolistycznym tunelu???
palmus
palmus

« Odpowiedź #19 dnia: Sierpień 31, 2007, 13:43:04 »
Jakie światełko??? - przecież to będzie dystrybucja starych punktów z mobile

*

Offline bartek_63

• 584
    • http://www.bayercropscience.pl/strony/1/i/91.php?pracownik_id=113
  • Sprzęt: Mio-169; NavRoad VIVO Plus; AM6; Nuvi 660; CN
« Odpowiedź #20 dnia: Sierpień 31, 2007, 18:07:37 »
Jak coś takiego zrobicie to źle wróżę miplo.

*

Offline jas_pik:: Janusz Piwiński

• 7793
    • https://www.facebook.com/mediapik/
  • Sprzęt: Athena &amp iPhone
« Odpowiedź #21 dnia: Sierpień 31, 2007, 18:29:46 »
Jak ja bedziemy mieli zaczniemy sie zabierac za udostepnienie jej w jakis logiczny i przyjazny sposob dla userow roznych nacji nawigacji ;)
Świetna sprawa .
Proponuję aby jednak korzystanie z tej bazy było odpłatne (premium SMS)  .Ktoś musi nią administrować a nie będzie robił tego za darmo. Oczywiście zniżki dla osób dodających POI powinny być znaczne.  :grin:
Bardzo by mnie cieszyło aby baza obejmowała całą Europę .
potrzebna zgoda

*

Offline puniek

• 4617
  • Sprzęt: Samsung Galaxy S7 EDGE SM-G935F
« Odpowiedź #22 dnia: Sierpień 31, 2007, 23:22:25 »
Krzyżyk na drogę.
ISTQB Certified Tester

*

Offline bikekowal

• 13104
« Odpowiedź #23 dnia: Wrzesień 01, 2007, 13:19:50 »
Jak ja bedziemy mieli zaczniemy sie zabierac za udostepnienie jej w jakis logiczny i przyjazny sposob dla userow roznych nacji nawigacji ;)
Świetna sprawa .
Proponuję aby jednak korzystanie z tej bazy było odpłatne (premium SMS)  .Ktoś musi nią administrować a nie będzie robił tego za darmo. Oczywiście zniżki dla osób dodających POI powinny być znaczne.  :grin:
Bardzo by mnie cieszyło aby baza obejmowała całą Europę .

Generalnie warto się zastanowić nad stworzeniem jakieść płatności, bo faktycznie serwis trzeba postawić i obstawić osobę do moderacji...a to już jest kawał pracy...

*

Offline bartek_63

• 584
    • http://www.bayercropscience.pl/strony/1/i/91.php?pracownik_id=113
  • Sprzęt: Mio-169; NavRoad VIVO Plus; AM6; Nuvi 660; CN
« Odpowiedź #24 dnia: Wrzesień 01, 2007, 14:43:01 »
Generalnie warto się zastanowić nad stworzeniem jakieść płatności, bo faktycznie serwis trzeba postawić i obstawić osobę do moderacji...a to już jest kawał pracy...
Do tej pory moderowanie oparte było na zapaleńcach i było dobrze. Może ta forma jednak zdała egzamin?

*

Dżeju

« Odpowiedź #25 dnia: Wrzesień 01, 2007, 14:56:31 »
Kolego Bartku, zadała egzamin, ale do pewnego momentu jak widać - osobiście jestem za płatnym serwisem i wynagradzaniem moderatorów - wówczas, będzie to profesjonalny serwis.

*

Offline prozor

• 1089
« Odpowiedź #26 dnia: Wrzesień 01, 2007, 18:26:38 »
Kolego Bartku, zadała egzamin, ale do pewnego momentu jak widać - osobiście jestem za płatnym serwisem i wynagradzaniem moderatorów - wówczas, będzie to profesjonalny serwis.

No i dlatego powstało MIPLO pamiętacie dyskusję z 2005 roku, jak na chłopakach psy wieszano, że idą w komercję? Że są fuj i pazerni? Zauważcie, że dla ludzi odnawiających licencję na AM serwis miplo jest praktycznie wartością dodaną, nie wymagającą (póki co?) dodatkowych opłat za planowaną funkcjonalność serwisu. Mniejsza o to, kiedy serwis będzie choć w części funkcjonalny (czyli POI) a kiedy w pełni, czyli wszystkie zapowiadane udogodnienia... A że tylko dla AM? Nie sądzę, żeby kiedykolwiek wprowadzono możliwość pobierania POI dla innych nawigacji, zwłaszcza tak jak to było (jest) w mobilne.net (czyli hurtem), z uwagi na duże prawdopodobieństwo wycieku informacji na zewnątrz (jeden płaci, udostępnia to wszystkim...).

Alternatywą pozostanie (płatne lub nie) pdaclub.pl i przeniesiona baza z mobilne.net, jednak czy i jak będzie ona rozwijana, tego sam jestem ciekaw. Jeśli będzie płatna (sms, abonament - obojętnie), to zaraz zaczną się żądania autorów punktów o profity. No bo jak - wprowadzić to za darmochę, a pobrać to płacić? Sytuacja będzie chyba jeszcze gorsza, niż w miplo.pl - tam od ludzi posiadający ważną licencję AM nikt nie będzie żądał dodatkowej opłaty i serwis będzie się rozwijał.

*

Offline palmus

• 623
  • Palmax-Holux
« Odpowiedź #27 dnia: Wrzesień 01, 2007, 21:27:57 »
A do tego wycieki via Emule i Torrenty.....
Kwestia czasu jak nic...
palmus
palmus

*

Offline puniek

• 4617
  • Sprzęt: Samsung Galaxy S7 EDGE SM-G935F
« Odpowiedź #28 dnia: Wrzesień 02, 2007, 11:54:50 »
Witam

zapytam tak z ciekawości jak mogę teraz pobierać punkty POI do tomtoma wcześniej było to możliwe a teraz lipa czy tylko użytkownicy automapy będą mieli taką możliwość?

To pytanie powinni sobie zadawać klienci przed kupnem TomTom - "co daje dostawca programu "....
Ewentualinie proszę pytać producenta TomTom "co radzą dalej?"....
ISTQB Certified Tester

*

Offline bikekowal

• 13104
« Odpowiedź #29 dnia: Wrzesień 02, 2007, 14:28:55 »
Witam

To pytanie powinni sobie zadawać klienci przed kupnem TomTom - "co daje dostawca programu "....
Ewentualinie proszę pytać producenta TomTom "co radzą dalej?"....

jak już napisałem wcześniej...wymiana POI to dobra karta przetargowa AM. TomTom na pewno nie poradzi nic, bo nie mają w tym dużego interesu...Oni na naszym rynku i tak większości nie ugrają...więc jeśli komukolwiek powinno zależeć na stworzeniu konkurencyjnego serwisu z POI to tylko i wyłącznie Nam, czyli użytkownikom, w szczególności tym, którzy nie korzystają tylko z AM ale jeszcze z innego oprogramowania. Być może producenci zaobserwują problem, jednak nie jest pewne, że powstanie serwis ogólnodostępny z wymianą POI między kilkoma programami. Na to potrzebne są spore środki finansowe, ale przede wszystkim ludzkie do zbudowania i prowadzenia...