A co dla tych którzy nie mają możliwości korzystania z LD?

• 26 Odpowiedzi
  • 7096 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Smerfik

A co dla tych którzy nie mają możliwości korzystania z LD?
« dnia: Czerwiec 10, 2012, 11:19:25 »
AM prowadzi tą trasą bez żadnych sztuczek, naturalnie... Wystarczy mieć włączony odbiór LD.
... a jakieś rady dla tych użytkowników AM, którzy nie mają możliwości korzystania z LD, korzystających ze sprzętów bez bezpośredniego dostępu do netu ?
Mają się zaopatrzyć w smartfony?
Może pora wypuścić zaktualizowane dane SR, skoro jak sam pokazałeś, AQ już dysponuje najnowszymi danymi.

*

Offline JD-MM

• 1145
  • Sprzęt: SGS6 SM-G920F
Odp: A co dla tych którzy nie mają możliwości korzystania z LD?
« Odpowiedź #1 dnia: Czerwiec 10, 2012, 11:36:44 »
....Mają się zaopatrzyć w smartfony?...
Przesadzasz, wystarczy 'Biedronkowy' sprzęt z bluetooth.

*

Offline izaw

• 1165
« Odpowiedź #2 dnia: Czerwiec 10, 2012, 11:42:22 »
Dobre, dobre.

Dobrą nawigację, choć bez netu mam zamienić na cegłę za kilkaset złotych. Tylko gdyby dopłacali. Sam net to nie wszystko. Choćby ekran jest wielokroć ważniejszy.

*

Offline Wojteksw49

• **
  • 182
  • Sprzęt: Modecom FreeWAY MX2, GMS 6501 AMEU
« Odpowiedź #3 dnia: Czerwiec 10, 2012, 12:40:20 »
Mam Modecoma MX2 i telefon bez Internetu bo mi jest niepotrzebny, czy w takim przypadku mam być traktowany gorzej od innych, przecież tak samo zapłaciłem za AM. Czy Ktoś z władców AM może zrozumieć, że takich jak ja jest dużo. Chciałbym przed wyjazdem wieczorem aktualizować mapę z wykorzystaniem komputera i to wszystko. Na siłę Ktoś próbuje mi wmówić, że muszę wykupić pakiet internetowy mimo, że tego nie chcę. Dlaczego na stronie AM nikt nie napisał, że AM nie będzie działać w 100% bez stałego dostępu do Internetu. Czuję się oszukany przez Auto Mapę i nikt mnie już nie przekona. Wiem o tym, że wielu będzie mnie krytykować, jaki jestem zacofany, nie idę z duchem czasu itp.

*

Offline nocnyMarek

• 9913
  • Sprzęt: Palmax, viliv X70
« Odpowiedź #4 dnia: Czerwiec 10, 2012, 12:54:00 »
... Chciałbym przed wyjazdem wieczorem aktualizować mapę z wykorzystaniem komputera i to wszystko.
Chyba pora zejść na ziemię, marzenia fajna rzecz, tylko nie wszystkie się spełniają.
Skoro to takie skromne oczekiwanie to powinieneś bez trudu znaleźć produkt który je spełni.
Poszukaj, która nawigacja pozwala wieczorkiem przy komputerze zaktualizować mapę
wg stanu sprzed kilku godzin i ją kup, a nie bądź jeleniem który daje się oszukiwać.
AM3/4/5/6, DPN/D6, AP, N2/9, OM-free

*

Offline jachraniak

• 2152
  • Sprzęt: iPhone 13
« Odpowiedź #5 dnia: Czerwiec 10, 2012, 13:22:29 »
On tak schodzi na ziemię od ponad roku  :ok:
Od kilku lat systematycznie opłacałem AM , właśnie kilka dni temu skończyła się subskrypcja i nie opłaciłem bo jeszcze nie ma nowej wersji mapy, w nagrodę wyłączono mi  AM Center. Też jestem zaskoczony bo przecież jestem legalnym użytkownikiem ostatniej wersji mapy ( nadal aktualnej).
Ponadto kilka razy dziennie pokazywał się bardzo niemiły komunikat abym zapłacił.
Na szczęście kilka dni temu w gazecie była mapa Navigo w cenie 7 zł. z gazetą. Po wgraniu okazało się, że posiada numerację budynków okolicy mojego miejsca zamieszkania, a muszą dodać, że najnowsza AM nie posiada takiej numeracji. Zrobiłem około 300 km i powiem, że jak na taką cenę jest bardzo dobrze, jedynie co mi przeszkadza to wielkość pokazywanej drogi, jest stanowczo za mała.
ale jakoś nie daje rady z tym Navigo

I tak będą marudzić, a że nie zapłacił, a że internet drogi, a że nie chce internetu w komórce, a ze komórka ma tylko... a że wyświetlacz ważny...  a że producent  nie myśli o klientach...

Panowie trzeba inaczej stawiać problem...
Nie co Aqurat musi zrobić żebym miał aktualne mapy, tylko co ja mogę zrobić żeby być na bieżąco.

Oczywiście najlepiej gdyby SR był aktualizowany co godzinę i nie wymagał ważnej licencji żeby go pobrać   :evil:

Wtedy by było dobrze, nie nie? :E

Na koniec pragnę zauważyć, że wątek traktuje o LD!

*

Offline JD-MM

• 1145
  • Sprzęt: SGS6 SM-G920F
« Odpowiedź #6 dnia: Czerwiec 10, 2012, 13:58:25 »
...... Dlaczego na stronie AM nikt nie napisał, że AM nie będzie działać w 100% bez stałego dostępu do Internetu. Czuję się oszukany przez Auto Mapę i nikt mnie już nie przekona......
Napisał, tylko trzeba czytać a nie płakać.

"LiveDrive!
Technologia LiveDrive! wykorzystywana w systemie AutoMapa Traffic to nowatorskie podejście do zasilania nawigacji w dane o korkach i utrudnieniach w ruchu ulicznym. Dzięki internetowemu połączeniu urządzenia nawigacyjnego z serwerem AutoMapa Traffic, użytkownicy AutoMapy otrzymują w czasie rzeczywistym informacje o bieżącej sytuacji drogowej. Gdy tylko AutoMapa zorientuje się, że na trasie przejazdu tworzy się korek, inteligentne rozwiązania LiveDrive! przeanalizują sytuację, przeliczą, czy korzystniejsze będzie wyznaczenie tras alternatywnych, czy też zator powinien za chwilę zniknąć i nie warto zmieniać pierwotnej trasy. Dzięki inteligentnej technologii LiveDrive! AutoMapa zasilana jest również w bieżące informacje o realizowanych inwestycjach drogowych, dzięki czemu podróżując z AutoMapą sprawnie ominiemy zamknięte i remontowane odcinki dróg. Nowatorska technologia LiveDrive! pozwala również na zdalną aktualizację bazy ograniczeń prędkości znajdujących się w AutoMapie, a co za tym idzie, jeszcze dokładniejsze określenie czasu dotarcia do celu w zmieniającym się ruchu miejskim."

*

Offline spinnek

• 396
  • Sprzęt: Samsung Galaxy Tab (GT-P1000)
« Odpowiedź #7 dnia: Czerwiec 10, 2012, 14:37:07 »
Swoją drogą, to cieszy mnie ciśnienie producenta Automapy w kierunku technologii on-line (w tym wypadku - LD), oby tylko podołali finansowo i oby użytkownicy zaczęli zmieniać swoje przyzwyczajenia z epoki map drukowanych, akceptując swoimi pieniędzmi zmianę kursu. Choć może być z tym cieżko, czytając maile kilku przedmówców.

Po początkowym szoku (brak aktualnych danych SR) zaczynam to popierać, w tym szaleństwie jest metoda. Stękanie off-line'owców w niczym im nie pomoże, od kiedy zorientowano się, że korków, remontów i terminu otwierania autostrad nie da się przewidzieć, hehehehe ;) Oczywiście, tacy off-line'owi mają pretensje, bo tu droga zamiknięta, nie prowadzi przez nowootwartą autostradę, a tu Automapa wrąbałą mnie w korek po horyzont, jak śmiała.... ;)

Tyle tylko, że obawiam się, iż bez postawienia na nowoczesną user-friendly platform, za jaką obecnie mam Androida, może słabo wyjść z tymi planami, bo rozsądny użytkownik na chwilę obecną ma raczej potężny zgryz, jakie urządzenie kupić, by nie zostać z wartą sporo kasy cegłą. Być może nie doceniam Windows CE, i jest ono na tyle dobre, że można śmiało kupić sobie taki dedykowany sprzęt (czyli nie smartfon) z Internetem i będzie ok - nie mam w tym temacie doświadczeń.

*

Offline jerzu

• 1323
    • Mój profil na FB
  • Sprzęt: iPhone 7
« Odpowiedź #8 dnia: Czerwiec 10, 2012, 15:08:14 »
AM prowadzi tą trasą bez żadnych sztuczek, naturalnie... Wystarczy mieć włączony odbiór LD.

Jak bez sztuczek, skoro trzeba mieć włączony LD? Jaki % urządzeń z zainstalowaną AM to potrafi? Bo śmiem twierdzić, że te z NE to 100%  :P

Połączone: Czerwiec 10, 2012, 15:09:23
Przesadzasz, wystarczy 'Biedronkowy' sprzęt z bluetooth.

Plus telefon z obsługą DUN.
Dariusz "jerzu" Niemczyński
Telefon - iPhone 7 & Moto G5
Tablet - Huawei Media Pad T5

*

Offline jachraniak

• 2152
« Odpowiedź #9 dnia: Czerwiec 10, 2012, 15:26:32 »
Jak bez sztuczek, skoro trzeba mieć włączony LD?
:O jerzu słońce Ci przygrzało? jaka to sztuczka...

Jaki % urządzeń z zainstalowaną AM to potrafi? Bo śmiem twierdzić, że te z NE to 100%  :P
a żeś wypalił  :P

*

Offline jerzu

• 1323
    • Mój profil na FB
« Odpowiedź #10 dnia: Czerwiec 10, 2012, 15:45:28 »
:O jerzu słońce Ci przygrzało? jaka to sztuczka...

Taka, że nie każde urządzenie, a śmiem nawet twierdzić, że zdecydowana mniejszość ma możliwość aktualizacji LD. I dlatego uważam, że jest to sztuczka.

*

Offline spinnek

• 396
  • Sprzęt: Samsung Galaxy Tab (GT-P1000)
« Odpowiedź #11 dnia: Czerwiec 10, 2012, 15:53:23 »
Zauważyłem, że nareszcie pojawiły się blokady ulic związane ze strefą kibica w Poznaniu, lepiej późno (strefa obowiązuje już od 1 czerwca), niż wcale. :)

*

Offline jachraniak

• 2152
« Odpowiedź #12 dnia: Czerwiec 10, 2012, 16:04:36 »
jeśli chodzi o iAM - każde.  :P

*

Offline jerzu

• 1323
    • Mój profil na FB
« Odpowiedź #13 dnia: Czerwiec 10, 2012, 16:18:00 »
jeśli chodzi o iAM - każde.  :P

Znajdujemy się w dziale AutoMapa (WinCE, WM, WP6.x), więc... :P   

*

Offline sbi

• 592
  • Sprzęt: 6630, Tungsten T3, N73, GO930, 5800XM, HTC Hero
« Odpowiedź #14 dnia: Czerwiec 10, 2012, 16:39:40 »
podprowadzone z innego wątku... ale bardzo w temacie
Nie wiem jak inne navi ale wygląda na to, że NE jako jedyny uruchomił ten kawałek A2 w sposób niewymagający specjalnych zabiegów.

Wczoraj wieczorem otwarto Południową Obwodnicę Gdańska...

http://www.tvn24.pl/pomorze,42/poludniowa-obwodnica-gdanska-otwarta,257086.html

NE również tamtędy prowadzi bez żadnych sztuczek, na korkosferze jest stara mapa

*

Offline ochkarol

• 4813
  • Sprzęt: Samsung Galaxy A8
« Odpowiedź #15 dnia: Czerwiec 10, 2012, 22:12:27 »
Nie co Aqurat musi zrobić żebym miał aktualne mapy, tylko co ja mogę zrobić żeby być na bieżąco.
No teraz to pojechałeś  :E
Chyba zapomniałeś kto komu płaci. :S

Jeśli firma ma narzędzie, dzięki któremu każdy jej klient może mieć trwale poodblokowywane to co potrzeba (a nie tylko wybrańcy z LD), to powinna to zrobić jeśli chce być wobec wszystkich fair.
Ale widać nie chce...
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 10, 2012, 22:15:37 wysłana przez ochkarol »
Pozdrawiam
Karol
. : Kobietę łatwiej rozebrać wbrew jej woli, niż ubrać po jej myśli. : .

*

Smerfik

« Odpowiedź #16 dnia: Czerwiec 10, 2012, 22:34:20 »
Chyba zapomniałeś kto komu płaci. :S
:ok:
Jeśli firma ma narzędzie, dzięki któremu każdy jej klient może mieć trwale poodblokowywane to co potrzeba (a nie tylko wybrańcy z LD), to powinna to zrobić jeśli chce być wobec wszystkich fair.
Ale widać nie chce...
:ok: Lepiej tego nie mogłeś ująć. :ok:

*

Offline Qbek

• **
  • 129
  • Sprzęt: N8, Omnia_1
« Odpowiedź #17 dnia: Czerwiec 10, 2012, 23:22:44 »
A ja zapytam inaczej...
Do kogo będziecie mieć pretensje, że Wasz Rubin nie wyświetla obrazu w HD?  :grin:

Żenująca dyskusja :O Jak komuś zależy na narzędziu, nie zabawce do jazdy "w koło komina", to bez mrugnięcia okiem kupi sprzęt do korzystania z dobrodziejstw LD.

*

Offline ochkarol

• 4813
  • Sprzęt: Samsung Galaxy A8
« Odpowiedź #18 dnia: Czerwiec 10, 2012, 23:31:53 »
Wcale nie żenująca.
Nie dostrzegasz różnicy pomiędzy Rubinem a AutoMapą.

Rubin nie będzie wyświetlał obrazu w HD, bo nie ma takiej technicznej możliwości --> rozdzielczość kineskopu.
Każda AutoMapa (i ta bez LD) mogłaby mieć aktualne blokady, bo istnieje taka techniczna możliwość --> AM'Center.

Mogłaby, gdyby producent tratował wszystkich swoich klientów poważnie.
Pozdrawiam
Karol
. : Kobietę łatwiej rozebrać wbrew jej woli, niż ubrać po jej myśli. : .

*

Offline Qbek

• **
  • 129
« Odpowiedź #19 dnia: Czerwiec 10, 2012, 23:39:05 »
A może lepiej otworzyć szerzej oczy i dostrzec, że takie działanie jest celowe i ma na celu "promowanie" korzystania z urządzeń z LD oraz ich "premiowanie"?

*

Smerfik

« Odpowiedź #20 dnia: Czerwiec 11, 2012, 00:23:06 »
A może lepiej otworzyć szerzej oczy i dostrzec, że takie działanie jest celowe i ma na celu "promowanie" korzystania z urządzeń z LD oraz ich "premiowanie"?
Rozumiem, że z oczywistych względów, użytkownicy LD są premiowani w postaci "bieżącej" sytuacji prędkościowej i "korkowej". Ale żeby ludzi nie korzystających z LD odcinać od bieżących danych SR, które AQ posiada (skoro udostępnia je użytkownikom LD), to już jest czyste *****two.
Idąc Twoim tokiem rozumowania, to użytkownicy "nie promowani", mogą poczuć się zwolnieni z "premiowania" kasy AQ. Co wcale nie musi oznaczać, że przestaną używać AM :) Jak Kuba ....
Nie mogę zrozumieć, co chcesz wyrazić swoimi wypowiedziami, broniąc stanowiska AQ, które różnicuje swoich klientów na lepszych i gorszych. Skoro istnieje możliwość zadowolenia wszystkich, aktualizując dane SR, to dlaczego AQ tego nie robi?
Przypomnę, że od oddania wsch i zach obwodnicy Poznania minęło = 7 dni.
Nie będę się powtarzał w temacie babola dot. odcinka A2 stanowiącego bezpłatną obwodnicę Poznania, który wg. 6.10d jest płatny. To też Ci pasi?

[gmod]Bluzg z jedną gwiazdką to dalej bluzg, proszę o kulturę[/gmod]
« Ostatnia zmiana: Lipiec 01, 2012, 21:00:03 wysłana przez vonski »

*

Offline pR0SiAczek

• 286
  • Sprzęt: HTC Touch HD / Neo V / BBZ10
« Odpowiedź #21 dnia: Czerwiec 11, 2012, 07:14:56 »
@Smerfik:
też nie potrafię pojąć jaki to problem robić i udostępniać co kilka dni update danych SR zawierających to co dla ludzi z LD (ja korzystam z tego ustrojstwa od kiedy tylko technicznie mogłem) jest "od ręki" prawie. Szczególnie w tak wyjątkowym czasie jak usilne otwieranie dziesiątek kilometrów tras umożliwiających przejazd przez ten kraj o godzinę czy dwie szybciej. Premiowaniem to mogłaby być darmowa subskrypcja dla tych z LD - źródełek. A tu wyróźnianie poprzez karanie tych którzy nie mają LD :( W rodzinie są 3 AM, 2 AM bez dostępu do LD (PNA i PDA) już po terminie i nikt nie zamierza za to płacić, bo przecież i tak poprowadzi po staremu... Ja się silę ze swoim HTC i doceniam blokady i antyblokady w trybie live - ale dla całego kraju to tylko po ręcznym pobraniu danych. Ile ja się naklikałem żeby A2 w mojej podpiętej do neta na stałe AM była przejezdna w momencie startu a nie dojeżdżania do Warszawy... Błędy przy pracy - jakkolwiek niedopuszczalne - mogą się zdarzyć i AQ się nagminnie zdarzają, vide: płatność A2 czy ronda opisywane jako nie ronda w trójkącie bermudzkim ;) Lekceważenie sporej grupy użytkowników (być może już niedługo nimi będą) zemści się podwójnie.

*

Offline rgr

• 1045
« Odpowiedź #22 dnia: Czerwiec 11, 2012, 10:13:58 »
NE również tamtędy prowadzi bez żadnych sztuczek, na korkosferze jest stara mapa
Prowadzić prowadzi, ale dopóki nie wyznaczysz trasy to S7 nie zobaczysz -- u mnie pole :).
Dopiero po wyznaczeniu trasa się pojawia.

Połączone: Czerwiec 11, 2012, 10:19:15
Napiszę krótko: LD mnie w żaden sposób nie interesuje, skorzystałem kilka razy, ale nie chce mi się za każdym razem wyjmować telefonu z kieszeni i potwierdzać połączenie po BT i to dwa razy.

Poza tym wystarczy mi już kwiatków w SR, dodatkowych już naprawdę nie potrzebuję.

Przykład z wczoraj -- trasa Jelenia Góra->A4(Strzegom) -- po DK3+DK5. Test NE vs. AM.
Różnica w szacunku ETA między NE a AM (ok. 10-12 minut).

I choć jechałem powyżej przeciętnej i starałem się (ale bez przesady, maks. +20km/h nawet na fotoradarach), to nie byłem w stanie zbliżyć się do czasów AM.
Za to czas NE pobiłem o 3-4 minuty i +/- właśnie o ile szybciej pojechałem od Statystycznego Kowalskiego.
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 11, 2012, 10:19:15 wysłana przez rgr »
To nie tablica ogłoszeń !

*

Offline Qbek

• **
  • 129
« Odpowiedź #23 dnia: Czerwiec 11, 2012, 10:44:24 »
Przykład z wczoraj -- trasa Jelenia Góra->A4(Strzegom) -- po DK3+DK5. Test NE vs. AM.
Jaki rodzaj trasy miałeś ustawiony w AM?

*

Offline rgr

• 1045
« Odpowiedź #24 dnia: Czerwiec 11, 2012, 13:05:12 »
Nie ma znaczenia, droga jest w zasadzie tylko jedna. Chyba akurat była szybka.

*

Offline Qbek

• **
  • 129
« Odpowiedź #25 dnia: Czerwiec 11, 2012, 13:23:57 »
Może mieć znaczenie, bo AM lubi prowadzić w z pominięciem głównej między Bolkowem a Kaczorowem, i to nie tylko Optymalną.

*

Offline rgr

• 1045
« Odpowiedź #26 dnia: Czerwiec 12, 2012, 13:52:52 »
Wiem, ale prowadziło tak jak napisałem -- DK3+DK5.

Dlatego też porównanie jest w jedną stronę -- do Jeleniej Góry Automapa chciała mnie przewieźć przez Jawor (DW).