A co by było gdyby...

• 12 Odpowiedzi
  • 3955 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline paulus

• **
  • 132
  • Sprzęt: NR450BV + AM EU 6.10.0
A co by było gdyby...
« dnia: Wrzesień 27, 2010, 14:42:06 »
No właśnie... coraz częściej słychać, że prawdopodobnie szykuje się nam 7 wersja naszego ukochanego produktu po tym, jak coraz więcej osób narzeka na błędy obecnej wersji "finalnej". A mnie się wymarzyło coś takiego: siadam sobie wygodnie w fotelu, włączam moje urządzonko, odpalam AM i planuje trasę. Ale nieee, nie tak "normalnie" jak to jest teraz, czyli wybieram start, potem po kolei punkty pośrednie i koniec trasy. Owszem, początek i koniec trasy mogę sobie wybrać i zaznaczyć, ale już punkty pośrednie chciałbym wpisać w dowolnej kolejności i poczekać, aż AM połączy się z tymi wszystkimi serwerami LD, sprawdzi wszelkie utrudnienia, poinformuje mnie o tym i na końcu sama ustali najbardziej optymalną trasę na przejechanie wszystkich tych punktów.
Oczywiście taka funkcja, jak wiele innych w AM, musiałaby być wyłączalna, a to z prostego powodu - dobrze sprawdzałaby się na krótkich trasach i w obrębie miast, natomiast jeżeli mielibyśmy zaplanowaną rodzinną wycieczkę, to każdy chyba chce sobie sam ustalać, kiedy będzie w danym miejscu.
Czy jakakolwiek nawigacja ma już coś takiego ? Jeśli nie, to ekipa AM może być pierwsza na świecie i wtedy to się na nich Laury posypią  :wink:

Odp: A co by było gdyby...
« Odpowiedź #1 dnia: Wrzesień 27, 2010, 17:50:41 »
AutoMapa ma to już od dawna. Po wyznaczeniu wszystkich punktów trasy, wybierasz Menu\Trasa\informacja i na pierwszej zakładce ustaw po najbliższych.

*

Offline robi557

• *
  • 55
  • Sprzęt: HTC Sensation, Google Nexus 7
« Odpowiedź #2 dnia: Wrzesień 27, 2010, 17:55:17 »
A to dobre. Trzy lata używam AM i o tym nie wiedziałem :D Hehe dzięki!
HTC Universal -> HTC Artemis -> HTC HD Mini -> HTC Sensation & Google Nexus 7 2013

*

Offline Visitor

• **
  • 172
  • Sprzęt: MDA I, MDA Compact IV, HTC HD2, Galaxy S4
« Odpowiedź #3 dnia: Wrzesień 27, 2010, 19:02:53 »
Też długo nie wiedziałem o istnieniu tej funkcji. Dla mnie do pełni szczęścia brakuje funkcji "prowadź po najszybszych".

*

Offline Dolek

• 2023
  • Sprzęt: Waze znakomicie się sprawuje
« Odpowiedź #4 dnia: Wrzesień 27, 2010, 19:40:14 »
Dla mnie do pełni szczęścia brakuje funkcji "prowadź po najszybszych".

:O
Czyli jak ??

*

Offline RUKAT

• 2388
  • Sprzęt: POCO X3 NFC
« Odpowiedź #5 dnia: Wrzesień 27, 2010, 19:57:18 »
AM ma od dawna ustaw po najbliższych ale kol. paulus proponował żeby AM optymalizowała kolejność PRZEZ w zależności od utrudnień na drogach  LD/SR   
Nic tak nie cieszy jak seria z pepeszy ;o)

*

Offline Visitor

• **
  • 172
  • Sprzęt: MDA I, MDA Compact IV, HTC HD2, Galaxy S4
« Odpowiedź #6 dnia: Wrzesień 28, 2010, 01:01:09 »
Dokładnie tak, jak powyżej. Najbliżej siebie położone miejsca wcale nie muszą być na najszybszej trasie. Chodzi o to, żeby zamiast trasy "krótkiej" dostać "szybką".

*

Offline smutny

• **
  • 113
« Odpowiedź #7 dnia: Wrzesień 28, 2010, 07:15:01 »
Jest jeszcze taka opcja  : wygodnie na PC odpalamy mapę Targeo zakładka traffic ustalamy trasę po drogach nam odpowiadających ( teraz lub korzystając z danych historycznych lub prognozowanych ) eksportujemy do automapy i szerokości
Polecam regulamin odnośnie avatarów, reklamy i stron www.

*

Offline jerzu

• 1323
    • Mój profil na FB
  • Sprzęt: iPhone 7
« Odpowiedź #8 dnia: Wrzesień 28, 2010, 07:51:05 »
(...) eksportujemy do automapy i (...)

"Wystąpiła wewnętrzna niezgodność danych"  :))
Dariusz "jerzu" Niemczyński
Telefon - iPhone 7 & Moto G5
Tablet - Huawei Media Pad T5

*

Offline paulus

• **
  • 132
  • Sprzęt: NR450BV + AM EU 6.10.0
« Odpowiedź #9 dnia: Wrzesień 28, 2010, 09:06:37 »
AutoMapa ma to już od dawna. Po wyznaczeniu wszystkich punktów trasy, wybierasz Menu\Trasa\informacja i na pierwszej zakładce ustaw po najbliższych.

No nie o to mi tak naprawdę chodziło, nie przeczytałeś uważnie.

AM ma od dawna ustaw po najbliższych ale kol. paulus proponował żeby AM optymalizowała kolejność PRZEZ w zależności od utrudnień na drogach  LD/SR

No właśnie o to chodzi  :ok:
W każdym razie ja nie słyszałem, żeby jakiś konkurencyjny produkt miał taką funkcję, więc mają chłopaki (o przepraszam, bo może pracują tam też panie) co robić  :wink:

*

Offline smutny

• **
  • 113
« Odpowiedź #10 dnia: Wrzesień 28, 2010, 09:38:39 »
(...) eksportujemy do automapy i (...)

"Wystąpiła wewnętrzna niezgodność danych"  :))
aj tam aj tam ) u mnie jest ok
Polecam regulamin odnośnie avatarów, reklamy i stron www.

*

Offline rgr

• 1045
« Odpowiedź #11 dnia: Wrzesień 30, 2010, 16:59:50 »
Dajcie już spokój :D. Automapa ledwo ustawia po najbliższych (a i tak robi to gorzej od Igo8), zresztą algorytm optymalnej trasy dla kilku punktów jest zbyt trudny nawet dla full-wypas-PC, a co dopiero takiego pudełka z wince...

Podsumowując - NIE MA SZANS.
To nie tablica ogłoszeń !

*

Offline RUKAT

• 2388
  • Sprzęt: POCO X3 NFC
« Odpowiedź #12 dnia: Wrzesień 30, 2010, 18:23:09 »
@ rgr  dlaczego mnie cytujesz  :-? Ja nie napisałem że tego chcę tylko przetłumaczyłem, z polskiego na nasze, co proponuje kol.paulus  bo inni koledzy "nie abla"  :E :E
Nic tak nie cieszy jak seria z pepeszy ;o)