3970 iPAQ + AUTOMAPA 3.8.2.2 -problem. Prośba o pomoc i radę

• 8 Odpowiedzi
  • 2661 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline wall

• 11
Witam !!!

Proszę wszystkich o dobą radę w następującym problemie. iPAQ 3970 z najnowszą Automapą 3.8.2.2. zawiesza sie cały czas przy włączonym GPS. Na początku pracy pokazuje pozycję prawidłowo a po 10 min. się zawiesza. Wyłączyłem wszytkie punkty POI aby było jak najmniej szczegółów. Na tym forum znalazłem opisy Palmtopów Acer n35 u których wystepuje podobny problem. Ale tam wystarczyło np. zainstlować wersje mapy 3.8.2.2 i wszystko było ok. Ja tymczasem taką wersję już posiadam. Czy to jest może problem z pamięcią czy ewentualnie z procesorem w moim iPAQ? Proszę o pomoc. Z góry dziękuję i pozdrawiam.

*

Offline kanczug

• 19211
    • http://www.pdaclub.pl
« Odpowiedź #1 dnia: Lipiec 24, 2005, 16:37:30 »
Byc moze masz wersje beta systemu WM 2003 for Pocket PC na swoim iPAQu? On mial problemy z laczeniem sie przez BT.

*

Offline wall

• 11
« Odpowiedź #2 dnia: Lipiec 25, 2005, 13:09:18 »
Hej Jakubie!!! Dzięki za szybką odpowiedź. Podam trochę więcej szczegółów. Otóż pracuję na sytemie PPC 2002. Miałem zainstalowaną AutoMapę 2 z roku 2003r. Ta mapa działała bez zarzutu. Była bardzo dokładna, a GPS dział i działa bez problemów. Określał moją pozycję z bardzo dużą dokładnością !!!! Oprócz tego jest też inny problem otóż na stonie www AutoMapy wyczytałem że, iPAQ w ciągu kilku sekund wyznacza trasę. Tymczasem u mnie trwa to kilka minut. Natomiast AutoMapa2 wyznacza trasę od 5 do 15 sekund. Jak by Ci przyszedł jakiś pomysł do głowy, jak rozwiązać ów problem to proszę o radę. Pozdrawiam.

*

Offline kanczug

• 19211
« Odpowiedź #3 dnia: Lipiec 25, 2005, 19:54:40 »
Ten model iPAQa nie jest zbyt szybki - ma wolny procesor z serii PXA250, dlatego wyznaczanie trasy moze tyle trwac. Probowales wybrac typ palmtopa w menu ustawien Automapy? Albo wlaczyc bufor odczytu danych z GPS po BT?

*

Offline PeDeA

• **
  • 239
  • Sprzęt: LOOX 720 + GNS 5843
« Odpowiedź #4 dnia: Lipiec 25, 2005, 21:14:43 »
Cytat: wall
Otóż pracuję na sysytemie PPC 2002. Miałem zainstalowaną AutoMapę 2 z roku 2003r. Ta mapa działała bez zarzutu. Była bardzo dokładna, a GPS dział i działa bez problemów. Określał moją pozycję z bardzo dużą dokładnością !!!! Oprócz tego jest też inny problem otóż na stonie www AutoMapy wyczytałem że, iPAQ w ciągu kilku sekund wyznacza trasę. Tymczasem u mnie trwa to kilka minut. Natomiast AutoMapa2 wyznacza trasę od 5 do 15 sekund.

A ile masz wolnej pamieci ?
Pozdrawiam PeDeA

*

Offline wall

• 11
« Odpowiedź #5 dnia: Lipiec 26, 2005, 11:16:08 »
Wolna pamięć to: Main (Storage) 23, 73 MB (Program) 25,32 MB
Karta pamieci: 445,13 MB. Karta ma pojemność 512 MB...

[Dodano: 2005-07-26 11:24:25]
[Probowales wybrac typ palmtopa w menu ustawien Automapy? Albo wlaczyc bufor odczytu danych z GPS po BT?[/quote]

TAK !!!! Próbowałem!!!! Teraz już całkiem wszystko się posypało. Teraz nawet AUTOMAPA nie wykrywa GPS... A iPAQ wykrywa!!!! Widać to w programie "GPS Viewer". Najpierw iPAQ wykrywa moduło GPS a potem łapie sygnał z satelity i widzę niebieskie i czerwone punkty satelit.
Czy ta wersja AUTOMAPY (3.8.2.2) wymaga jakiegoś sterownika BT do GPS ??? Wersja 2.2.5.5. chodzibez zastrzeżeń. W pewnym momencie usunęłem wersje 2.2.5.5. i od tego czasu nowsza wersja całkowicie odmówiła współpracy... Ech ... no comments...

*

Offline kanczug

• 19211
« Odpowiedź #6 dnia: Lipiec 26, 2005, 18:40:16 »
Jak masz wlaczony inny program do obslugi GPS to AM nie bedzie potrafila wykryc odbiornika. Czy nie o to teraz chodzi?

*

Offline wall

• 11
« Odpowiedź #7 dnia: Lipiec 27, 2005, 15:09:35 »
Witaj Jakubie!!!!
Spieszę z wyjaśnieniem. Otóż jak odpalam AM to wszytkie inne aplikacje (poza BT Manager) są oczywiście wyłączone. Ale nie poddaję się. Cały mój sprzęt + AM zaniosłem do sklepu gdzie sprzedawca ma zrobić Hard Reset i ponownie zainstalować AM. Może to pomoże??? Kto wie??? Jak już będzie po, to dam znać...
A pozostałym forumowiczom (sflustrowanym i nie tylko) polecam artykuł który znalazłem na ONECIE a dot. najnowszych technik. Szczególnie proszę zwrócić uwagę na ostatnie akapity artykułu.
http://wiadomosci.onet.pl/1239062,242,kioskart.html - pod tym linkiem proszę szukać artykułu. Pozdrawiam wszystkich forumowiczy.

*

Offline wall

• 11
« Odpowiedź #8 dnia: Sierpień 02, 2005, 13:52:30 »
Witam !!! To znowu ja!!!
W końcu sie udało!!!! Problem z zawieszaniem się iPAQ podczas pracy AM zniknął. Rozwiązanie tego problemu polegało na instalacji AM w wersji 3.8.1.1... Wcześniejsze zabiegi polegające na resetowaniu urządzenia, wyłączania innych aplikacji podczas pracy AM czy usuwanie ich z pamięci urządzenia nie przyniosło rezultatu. Teraz jest wszystko ok, ale i tak dalej go testuje. Trasę wyznacza bardzo szybko - tak samo jak w przypadku wersji AM 2.2.5.5. Jak coś będzie nie działało (odpukać w nie malowane), to oczywiście dam znać... Pozdrowienia dla Jakuba K.