@ochkarol
Masz rację, że w miastach może być problem, bo większość użytkowników wie przecież, gdzie jedzie, więc nie włącza nawigacji

Ich pradziadowie nie używali nawigacji po mieście, ich dziadowie też nie, rodzice też nie, więc oni też nie mają zamiaru

Upatruję szansy w tym, że:
- część samochodów ma na stałe włączony GPS+GSM (służbowe, dostawcze, kurierskie, ciężarówki itp)
- coraz mniej zachodu (pieniędzy, czasu) trzeba, by mieć nawigację on-line; może część użytkowników stuknie w aplikację nawigacji, nudząc się w korkach
Być może rzeczywiście rozwiązaniem jest kupowanie danych o ruchu komórek?
Może fotoradary odcinkowe też pomogą (sygnalizacji anomalii - nagłe zmniejszenie liczby kierowców na trasie)?
Może będzie jakiś program motywacyjny w stylu - włącz nawigację on-line, co tydzień losowanie nagród?
Może z czasem pojawi się program rządowy odnośnie obserwacji ruchu na drogach i sygnalizacji utrudnień (to pewnie 2025, jak dobrze pójdzie

...
Acha, kolejny pomysł: by wszyscy producenci aplikacji nawigacyjnych powołali konsorcjum, które zgarnia dane trafficowe od wszystkich aplikacji i udostępnia je wszystkim aplikacjom.
Niemniej, ja sobei wiele obiecuję po tym centrum alarmowym z prawdziwego zdarzenia

)))
Połączone: [time]Styczeń 24, 2012, 22:22:37[/time]
@ochkarol
Ale do tego wszystkiego jeszcze daleka droga - powinno być sporo łatwiejsze raportowanie znanych problemów, choćby poprzez ten półautomatyczny interfejs (pomysł Nocnegomarka), w którym powinny być wymienione wszystkie możliwe akcje korekcyjne, by użytkownik sam coś poprawił, i by ta właśnie zmiana czekała tylko na zatwierdzenie, a nie, na razie my opisujemy, co jest źle (mówię o raportowaniu w Targeo), a ktoś to jeszcze musi przetworzyć.
Inna sprawa, że większość ludzi woli kilka godzin w miesiącu spędzać na pytaniu się innych o drogę lub staniu wspólnie w korkach

To zbliża i daje poczucie przynależności, łehehehehehe

Połączone: Styczeń 24, 2012, 22:28:51
@PapaD
Nie wiem, jak to widać od strony biznesu, ale decyzja o wydaniu w pierwszej kolejności Automapy na iphone'a była chyba pod względem zainteresowania kompletnym niewypałem.
Wiele sobie obiecuję po tym, że zainteresowanie wersją Androidową spowodowało lawinę postów, bo sądząc po ilości wpisów na pdaclub.pl/forum/nawigacja-gps-dla-iphone (wiem, że nie jest to żaden superobiektywny probierz

, wersją na Iphone'a interesują się chyba tylko bezpośredni znajomi programisty, który ją pisał