(Nie)aktualność AM

• 8 Odpowiedzi
  • 2467 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline emisiu

• Ekspert AutoMapa
  • 2362
(Nie)aktualność AM
« dnia: Czerwiec 09, 2006, 09:39:55 »
Właśnie 2 dni temu byłem w Strykowie, i ze zdumieniem stwierdziłem ze AM prowadzi drogą której już od dwóch lat w ogóle nie ma! (droga Stryków-Zgierz), to znaczy jest ona w innym miejscu. W AM nie ma ronda, nie ma wiaduktu, nie ma wszystkich tych zmian które wymusiło wybudowanie autostrady. Tam jest teraz zupełnie inny układ komunikacyjny.

Otwarcie autostrady A2 nie ma nic do rzeczy, bo przebudowy nastąpiły już dawno, i są trwałe. Jadąc tamtędy z AM można się wpuścić w niezły kanał.

Czy nienanoszenie zmian w AM to standard , czy też Stryków to jakiś odosobniony przypadek?

*

Offline redi

• 636
  • Sprzęt: NavRoad DUXO, Toshiba Encore
(Nie)aktualność AM
« Odpowiedź #1 dnia: Czerwiec 09, 2006, 09:45:42 »
Najlepiej napisz o tym do supportu AM. Oni naniosa poprawki i kiedys wypuszcza aktualna trase.

*

Offline soda73

• 28
  • HP Jornada 568 / Qtek 9100 / Toshiba G900
(Nie)aktualność AM
« Odpowiedź #2 dnia: Czerwiec 09, 2006, 09:46:27 »
Podobna jest sytuacja z zalewem koło Domaniowa (mazowieckie). Jest od kilku lat, na AM nie ma.

*

Offline emisiu

• Ekspert AutoMapa
  • 2362
(Nie)aktualność AM
« Odpowiedź #3 dnia: Czerwiec 09, 2006, 12:42:05 »
Cytat: "soda73"
Podobna jest sytuacja z zalewem koło Domaniowa (mazowieckie). Jest od kilku lat, na AM nie ma.

No wiesz, zalew to nie taki sam problem jak zmieniony całkowicie układ komunikacyjny w miejscu w którym „schodzi” się kilka tras. Chyba że przy okazji budowy zalewu zmieniły się też okoliczne drogi, no to wtedy rzeczywiście mogą być spore kłopoty.

Mnie zastanawia jedno – czy autorzy Automaty nie maja jakiejś stałej umowy z Wojskowymi Zakładami Kartograficznymi na bieżące aktualizowanie map? Bo ich (WZK) mapy są zaktualizowane, a w automacie nie. Chyba nie będą bazować jedynie na informacjach od użytkowników programu, bo to nie miało by sensu.

*

Offline jarek_wt

• 27
  • Sprzęt: Loox n560 + SD 1 GB + AM 4.1 EU
(Nie)aktualność AM
« Odpowiedź #4 dnia: Czerwiec 09, 2006, 21:27:14 »
Cytat: "redi"
Najlepiej napisz o tym do supportu AM. Oni naniosa poprawki i kiedys wypuszcza aktualna trase.

He, he naniosą poprawki He, he

Od ok roku pisze do nich na okoliczność poprawek i nic. Może przy okazji map w wersji 4 się przyjemnię zdziwię, choć coraz bardziej w to wątpię

pozdrawiam
Jarecki

*

Offline nocnyMarek

• 9913
  • Sprzęt: Palmax, viliv X70
(Nie)aktualność AM
« Odpowiedź #5 dnia: Czerwiec 09, 2006, 22:31:41 »
Cytat: "jarek_wt"

Nie wiem co w tym śmiesznego,
grubo ponad 90% zgłaszanych przeze mnie poprawek
jest nanoszonych w najbliższej aktualizacji map.
Może po prostu nie potrafisz zgłosić poprawki tak,
aby była dla nich zrozumiała, konkretna i jednoznaczna?
AM3/4/5/6, DPN/D6, AP, N2/9, OM-free

*

Offline emisiu

• Ekspert AutoMapa
  • 2362
(Nie)aktualność AM
« Odpowiedź #6 dnia: Czerwiec 10, 2006, 00:11:29 »
Cytat: "nocny_m"
Cytat: "jarek_wt"

Nie wiem co w tym śmiesznego,
grubo ponad 90% zgłaszanych przeze mnie poprawek
jest nanoszonych w najbliższej aktualizacji map.
Może po prostu nie potrafisz zgłosić poprawki tak,
aby była dla nich zrozumiała, konkretna i jednoznaczna?

Wracając do przykładu węzła w Strykowie – to jak niby mam zgłosić taką poprawkę? Zatrudnić geodetę żeby zrobił nowe mapy? Tam się kompletnie nic nie zgadza, i pewnie taka sytuacja dotyczy ogromnej ilości miejsc wzdłuż całej nowowybudowanej autostrady A2.
Nie sądzę żeby autorzy AM nie zdawali sobie z tego sprawy. Dziwi mnie to że ni nie robią w tym kierunku, skoro mapy są tak mocno nieakualne.

*

Offline lyck

• *
  • 62
(Nie)aktualność AM
« Odpowiedź #7 dnia: Czerwiec 10, 2006, 10:31:57 »
Wracając do przykładu węzła w Strykowie – to jak niby mam zgłosić taką poprawkę? Zatrudnić geodetę żeby zrobił nowe mapy? Tam się kompletnie nic nie zgadza, i pewnie taka sytuacja dotyczy ogromnej ilości miejsc wzdłuż całej nowowybudowanej autostrady A2.

Oj z taką postawą to możesz nie doczekać się poprawek, albo zawsze będą one be. Śmieszy mnie oczekiwanie, że każda zmiana w przeciągu np. ostatnich lat będzie ujęta na mapach. Nie zdajecie sobie sprawy ile takich zmian w tym czasie się dokonuje - one idą w setki jeśli nie tysiące. Mocy przerobowych by je wszystkie w tak krótkim czasie uwzględnić nie ma żaden urząd, wojsko czy prywatna firma. Nie ma w Polsce żadnego "centralnego rejestru" robót drogowych (pod tym względem jesteśmy trzecim światem) i wojsko w niczym tu nie pomoże bo ma prawdobodobnie (przynajmniej w części) sporo mniej aktualne mapy niż Automapa, przynajmniej w kwestii sieci dróg. Cykl aktualizacji map wojskowych do niedawna rozkładał się na 10-lecia a nie lata... A to że masz arkusz aktualny, nie oznacza że wszystkie pozostałe też takie są.
Tradycje kartograficzne mamy cienkie poza paroma chlubnymi wyjątkami. Błędów i na mapach papierowych jest na kopy, ale kto by je tam dojrzał. Nie ma innej drogi poprawy błędów jak ich samodzielne zgłaszanie. Jeśli nie przez stronę:
http://www.automapa.com.pl/?PEI=38149
to przynajmniej przez mobilne.net
http://poi.mobilne.net/?strona=punkty&etap=lista&id=97
Ja wiem, że zaraz powiecie, że za te pieniądze mapa ma być aktualna i basta. Tylko, że tak mówiąc ani trochę nie zmniejszycie ilości danych do przerobienia aby mapa taką się stała. Geodezję mamy polską ze wszystkimi tego konsekwencjami, dopiero z GPSem zaczęła wyłazić jej mizeria. Wcześniej większość błędów map była kiepsko wykrywalna, a dziś dostrzec może je prawie każdy - i stąd te morze pretensji. A tu się nawarstwiły braki z dziesięcioleci o nie tylko ostatnich lat... Pretensjami się ich nie usunie... i tylko zgłaszanie może dać pozytywny efekt. Wątpię by to się zmieniło gdy np. TomTom wreszcie wypuści równie dokładną jak w Automapie mapę Polski...

*

Offline nocnyMarek

• 9913
  • Sprzęt: Palmax, viliv X70
(Nie)aktualność AM
« Odpowiedź #8 dnia: Czerwiec 10, 2006, 22:10:05 »
Cytat: "emisiu"
Wracając do przykładu węzła w Strykowie – to jak niby mam zgłosić taką poprawkę? Zatrudnić geodetę żeby zrobił nowe mapy?

Też możesz  :lol: ale są prostsze sposoby.
Wiesz o tym gdzie są te błędy bo tamtędy przejeżdżasz,
więc następnym razem jak będziesz tam przejeżdżał nagraj ślad,
a jak będziesz przejeżdzał w drugą stronę to też nagraj.
Jeśli w ustawieniach AM przypiszesz jakiś klawisz sprzętowy
do nagrywania śladu, to cała operacja będzie kwestią wciśnięcia
tego klawisza - by zacząć nagrywanie i kolejnego wciśnięcia - by zakończyć.
Później przy jakiejś okazji przejrzyj ślady, nazwij je jakoś sensownie,
(bo domyślna nazwa to data+czas)
np. wezel Strykow-nowy zjazd na TutkiFrutki :wink: .gps i wyślij do supportu AM.
Możesz (choć niekoniecznie) dopisać zdanie czy dwa komentarza jeśli uważasz,
że ślad+jego nazwa niosą za mało informacji.
AM3/4/5/6, DPN/D6, AP, N2/9, OM-free