[ANKIETA] Jakich ustawień ekranu używacie najczęściej w AM 4 ?

• 26 Odpowiedzi
  • 4702 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline puniek

• 4617
  • Sprzęt: Samsung Galaxy S7 EDGE SM-G935F
Prosze Was o wypełnienie ankiety i ewentualne opinie dotyczące zwłaszcza widoku 3D w AM 4
Proszę o zaznaczenie 3 opcji odpowiednio w kategorii: skala, pochylenie, grubośc linii
« Ostatnia zmiana: Luty 06, 2008, 15:44:31 wysłana przez Lutek II »
ISTQB Certified Tester

*

Offline nocnyMarek

• 9913
  • Sprzęt: Palmax, viliv X70
Odp: [ANKIETA] Jakich ustawień ekranu używacie w AM 4 ?
« Odpowiedź #1 dnia: Luty 06, 2008, 15:01:38 »
4 pytania, a tylko 3 dozwolone odpowiedzi?
A jak używam innej skali w 3D, a innej w 2D?
AM3/4/5/6, DPN/D6, AP, N2/9, OM-free

*

Offline puniek

• 4617
Odp: [ANKIETA] Jakich ustawień ekranu używacie najczęściej w AM 4 ?
« Odpowiedź #2 dnia: Luty 06, 2008, 15:06:21 »
4 pytania, a tylko 3 dozwolone odpowiedzi?
A jak używam innej skali w 3D, a innej w 2D?
Właśnie poprawiłem tytuł i pytanie ankiety i teraz dotyczy najczęściej używanych ustawień - co lepiej odzwierciedla cele.
Dziękuję za spostrzeżenie.

Pozdrawiam
« Ostatnia zmiana: Luty 06, 2008, 15:27:14 wysłana przez Lutek II »
ISTQB Certified Tester

*

Offline Wiceq

• **
  • 121
  • Sprzęt: iPhone 6S PLUS (iAM)
« Odpowiedź #3 dnia: Luty 06, 2008, 20:57:31 »
Prosze Was o wypełnienie ankiety i ewentualne opinie dotyczące zwłaszcza widoku 3D w AM 4

W ankiecie opcje zgodne z większością. Dodatkowo wyłączone:  budynki 3d, kontury, informacje o ulicy manewru, aktualna pozycja itp.
Układ pionowy 240x320, tryb pełnoekranowy. Chętnie bym się również pozbył prędkościomierza (mam w samochodzie większy i czytelniejszy :) oraz przewidywanego czasu jazdy. Za to powiększył bym godzinę dotarcia do celu i ilość km do celu.

W samej animacji manewrów brakuje mi płynności TT i bardzo drobnego ale pomocnego efektu. W AM zanim skończy się manewr znika żółta strzałka i prawie natychmiast zmienia się skala. W TT strzałka zmienia kolor i dłużej utrzymuje się sie skala zbliżenia. Szczególnie w gęstej sieci uliczek widać wtedy wyraźnie, czy się dobrze skręciło. Natomiast zupełnie mi nie odpowiada sposób pokazywania manewrów przez iGO. Wolę sam manewr mieć w 3D niż w 2D.

Bardzo brakuje też choćby możliwości regulacji podświetlenia, szczególnie w nocy, poprawy stabilności itp, ale to już trochę nie na temat.

Pozdrawiam
W.

*

Offline tomaszkap

• 8932
  • Mój avatar to Sawyer
  • Sprzęt: Samsung Galaxy A52 5G
« Odpowiedź #4 dnia: Luty 06, 2008, 21:05:00 »
Widzę, że Cię Lutek zainspirowała ankieta dot. AM 5.0  :)

Ja używam standardowych ustawień.
Było:Asus A696->SPV M650->Nuvifone M20->i5700->Kaiser-> SGSI,SGSII,SGSIV,Huawei,PALM Centro, Xiaomi Mi Mix 2s, Samsung Galaxy J4, Xiaomi Redmi Note 4 64/4 GB, Huawei P20 ProRealme 8Pro/8GB/128GB, Samsung A52s/A54 5G

*

Offline puniek

• 4617
« Odpowiedź #5 dnia: Luty 06, 2008, 21:40:42 »
Widzę, że Cię Lutek zainspirowała ankieta dot. AM 5.0  :)

Ja używam standardowych ustawień.
bardzo się staram, bardzo chcę pomóc :)
Ja mam spore zastrzeżenia do widoku 3D... ale to było w innym wątku :)
ISTQB Certified Tester

*

Offline Yoggi

• Nasz Poeta
  • 507
  • Sprzęt: LOOX N-560 GPS+ACER n35 GPS+ I-Phone 16 GB
« Odpowiedź #6 dnia: Luty 06, 2008, 21:59:31 »
Czy w ankiecie nia ma aby błędu? Chodzi o to,że 3 dozwolone odpowiedzi to za mało. Skala-jedna odpowiedź,pochylenie - druga,ale grubość linii to DWIE odpowiedzi,bo można używać osobnej dla widoku 2D i 3D. Tak mi się wydaje.
Lepiej rok odsiedzieć w celi - niźli słuchać Wuwuzeli
Trąba bowiem tak ogłusza,że człowieka cierpi dusza.

*

Offline RUKAT

• 2388
  • Sprzęt: POCO X3 NFC
« Odpowiedź #7 dnia: Luty 06, 2008, 22:12:24 »
A w której AM jest  "pochylenie 80"  bo u mnie 75 to max
Nic tak nie cieszy jak seria z pepeszy ;o)

*

Dżeju

« Odpowiedź #8 dnia: Luty 06, 2008, 22:24:50 »
Lutek II zamysł niezły, wręcz dobry  :ok:  Ale zawsze jest jakieś ale, ... brak mi rozszerzonych odpowiedzi dotyczących stosowanej skali, np. przy 2D (której osobiście używam) - i jest to dużo więcej niż te 120 m  :mrgreen: myślę także, że dobre by było jeszcze pytanie, kto na co dzień używa wodotrysku - brył budynków w 3D  :mrgreen:

*

Offline Qbik

• 1495
    • www.wikaro.pl
« Odpowiedź #9 dnia: Luty 06, 2008, 23:38:02 »
Ja =)
i jakoś mi to nie przeszkadza przyzwyczaiłem się
axim x51v LennySh_Football WM6.1 L10 & iPhone 3G 16GB z 2.2.1 na pokładzie + BT-359 + 4gb SDHC & CF + AM 5.xx EU
http://www.pdaclub.pl/index.php?option=com_content&view=article&id=6656

*

Offline puniek

• 4617
« Odpowiedź #10 dnia: Luty 07, 2008, 07:36:52 »
Czy w ankiecie nia ma aby błędu? Chodzi o to,że 3 dozwolone odpowiedzi to za mało. Skala-jedna odpowiedź,pochylenie - druga,ale grubość linii to DWIE odpowiedzi,bo można używać osobnej dla widoku 2D i 3D. Tak mi się wydaje.
No tak ale którejś opcji używa się chyba częściej... chyba, że dokładnie po 50% używa się 2D i 3D... ale to bardzo szczególny przypadek :)
Właściwie to chciałem dodać Budynki 3D ale niestety to to forum w modyfikacjach nie ma możliwości zmiany ilość dopuszczalnych  odpowiedzi....
ISTQB Certified Tester

*

Offline tomaszkap

• 8932
  • Mój avatar to Sawyer
  • Sprzęt: Samsung Galaxy A52 5G
« Odpowiedź #11 dnia: Luty 07, 2008, 08:34:13 »
Też mi się wydawało, że brakuje odpowiedzi ale wybrałem opcję do 3D bo 2D w ogóle nie używam.
Było:Asus A696->SPV M650->Nuvifone M20->i5700->Kaiser-> SGSI,SGSII,SGSIV,Huawei,PALM Centro, Xiaomi Mi Mix 2s, Samsung Galaxy J4, Xiaomi Redmi Note 4 64/4 GB, Huawei P20 ProRealme 8Pro/8GB/128GB, Samsung A52s/A54 5G

*

Offline prozor

• 1089
  • Człowieku, nie irytuj siebie i mnie. Zgoda?
  • Sprzęt: ZTE Blade
« Odpowiedź #12 dnia: Luty 07, 2008, 12:10:34 »
Ankieta nie dla mnie - używam czegoś, czego się nie mogę doprosić, a co jest bardzo przydatne (nie tylko dla mnie!). Mianowicie trybu 2D w czasie normalnej nawigacji (skala coś koło 280 m), a tylko sam manewr w 3D! Oczywiście nie ma możliwości ustawienia tego z międzymordzia użytkownika, trzeba ręcznie poprawić plik konfiguracyjny.
Dlaczego tak? Bo rzut oka na mapę zapewnia mi rozpoznanie terenu i wybranie alternatywnego przejazdu/objazdu/dojazdu. Za to manewr jest dobrze pokazany w trybie 3D i o to chodzi (bez brył, może jak będę latał motolotnią, to tego użyję ;) )

Tu do pobrania mała demonstracja, jak to w praktyce wygląda: http://guru.strefa.pl/ftp/inne/Video04.avi

Widać tu dobrze efekt znikania żółtej strzałki manewru...
« Ostatnia zmiana: Luty 07, 2008, 13:00:15 wysłana przez prozor »
Jeśli chcesz się o coś zapytać, zadaj jasne i konkretnie pytanie. Ale pamiętaj żeby sprawdzić, czy wcześniej już nikt o to się nie zapytał i nie udzielił odpowiedzi... Przed zadaniem pytania, najpierw przeczytaj to: http://rtfm.killfile.pl/

*

Offline puniek

• 4617
« Odpowiedź #13 dnia: Luty 07, 2008, 13:11:01 »
Żeś chłopie wymyślił..... do głowy by mi nie przyszło  :)
Chyba rzeczywiście nie dla Ciebie :)
ISTQB Certified Tester

*

Dżeju

« Odpowiedź #14 dnia: Luty 07, 2008, 15:25:47 »
... Tu do pobrania mała demonstracja, jak to w praktyce wygląda: http://guru.strefa.pl/ftp/inne/Video04.avi...

Nie jesteś osamotniony Kolego Prozor - ja też tylko tak pomykam, ale z większą skalą przy 2D - ok. 900 m. Na diabła mi widzieć na ekranie tylko kreskę drogi - to przecież widzę przez szybę  :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

*

Offline puniek

• 4617
« Odpowiedź #15 dnia: Luty 07, 2008, 16:03:53 »
Sluchajcie.... a może by zgłosić do AM pomysł by była opcja płynnego dostosowywania   skali do szybkości czyli podobnie jak to ma miejsce w przypadku głośności???
ISTQB Certified Tester

*

Offline igab

• 1119
  • Sprzęt: Clarion Map780+AM6.6EU
« Odpowiedź #16 dnia: Luty 07, 2008, 18:10:35 »
Ja jeżdżę na ustawieniach kolegi Prozora, które opublikował w tym wątku:
http://pdaclub.pl/forum/index.php?topic=81020.0
i jest super.

*

Offline prozor

• 1089
  • Człowieku, nie irytuj siebie i mnie. Zgoda?
  • Sprzęt: ZTE Blade
« Odpowiedź #17 dnia: Luty 07, 2008, 22:32:28 »
Jeeeny :banan: koledzy Deju i igab a już myślałem, że tylko ja mam takie poglądy na to, co mam widzieć ;).
Powiem szczerze, że już mi się znudziło proszenie producentów Automapy o ten, jakże prosty, a patencik - 2D do szybkiej orientacji w terenie i możliwość 3D do prezentacji manewru. Może myśleli, że jednym użytkownikiem nie ma co się przejmować? Może teraz łaskawie wprowadzą tą specyficzną opcję do interfejsu użytkownika?
Jeśli chcesz się o coś zapytać, zadaj jasne i konkretnie pytanie. Ale pamiętaj żeby sprawdzić, czy wcześniej już nikt o to się nie zapytał i nie udzielił odpowiedzi... Przed zadaniem pytania, najpierw przeczytaj to: http://rtfm.killfile.pl/

*

Offline nocnyMarek

• 9913
  • Sprzęt: Palmax, viliv X70
« Odpowiedź #18 dnia: Luty 07, 2008, 23:21:17 »
Definiowana płynnie granica trybów 2D/3D to całkiem niegłupi pomysł. Ten tryb 3D przy 'średniodużej' skali
też mi czasem z lekka doskwiera, choć nie na tyle, żeby chciałoby mi się grzebać w plikach konfiguracyjnych.
Jasne, że sam masz małe szanse, właśnie dopiero co o tym pisałem w wątku obok (w drugiej części)
Niniejszym masz moje poparcie  :ok:
AM3/4/5/6, DPN/D6, AP, N2/9, OM-free

*

Offline puniek

• 4617
« Odpowiedź #19 dnia: Luty 07, 2008, 23:39:08 »
A ja dzisiaj zgłosiłem propozycję zmiany skali w  zależności od szybkości tak jak to jest z regulacją głośności komunikatów.... zobaczymy może nasze pomysły "chwycą"....
ISTQB Certified Tester

*

Offline stafid

• 445
  • o drogę nie pytam
    • Perfect
  • Sprzęt: Asus 636N, AM EU
« Odpowiedź #20 dnia: Luty 08, 2008, 12:25:28 »
A ja dzisiaj zgłosiłem propozycję zmiany skali w  zależności od szybkości tak jak to jest z regulacją głośności komunikatów.... zobaczymy może nasze pomysły "chwycą"....

Lutek bardzo dobry pomysl tez o tym wielokrotnie myslalem no ale skoro madrzejsi w tym nocni moderatorzy nic o tym nie trabia to siedzialem jak mysz pod miotla coby sie nie osmieszyc  :ok:

*

Offline puniek

• 4617
« Odpowiedź #21 dnia: Luty 08, 2008, 12:51:02 »

Lutek bardzo dobry pomysl tez o tym wielokrotnie myslalem no ale skoro madrzejsi w tym nocni moderatorzy nic o tym nie trabia to siedzialem jak mysz pod miotla coby sie nie osmieszyc  :ok:
Ale daj spokój... nikt nie ma patentu na mądrośc i każdy zarówno wymyslić genialną rzecz i palnąć niczym kulą w płot....
Co do ankiety to zastanawia mnie mała ilośc odpowiedzi dotyczących skali..... czy oznacza to, że 50% ludzi jeżdzi bez skali automatycznej a samą skalę ustawia przypadkowo suwakiem ???
« Ostatnia zmiana: Luty 08, 2008, 12:53:32 wysłana przez Lutek II »
ISTQB Certified Tester

*

Dżeju

« Odpowiedź #22 dnia: Luty 08, 2008, 16:13:33 »
...Co do ankiety to zastanawia mnie mała ilośc odpowiedzi dotyczących skali..... czy oznacza to, że 50% ludzi jeżdzi bez skali automatycznej a samą skalę ustawia przypadkowo suwakiem ???

Chyba nie, tylko jak jeżdżą na innej, której nie wymieniłeś, to nic nie zaznaczają  :-|

*

Offline puniek

• 4617
« Odpowiedź #23 dnia: Luty 08, 2008, 16:34:47 »
Chyba nie, tylko jak jeżdżą na innej, której nie wymieniłeś, to nic nie zaznaczają  :-|
Ale przecież wymieniłem większośc tych które sa w menu ... za wyjątkiem bardzo wielkich... rozumiem, ze niektórzy ich używają ale brakuje mi 50% ???
ISTQB Certified Tester

*

Dżeju

« Odpowiedź #24 dnia: Luty 08, 2008, 16:51:34 »
Może trudno uwierzyć, ale być może te brakujące 50 % używa właśnie dużych skali ?

*

Offline altroch

• 667
  • Sprzęt: Modecom WinCE 6.0/AM 6.xx, SGS3, SG Note3
« Odpowiedź #25 dnia: Luty 08, 2008, 21:34:18 »
Definiowana płynnie granica trybów 2D/3D to całkiem niegłupi pomysł. Ten tryb 3D przy 'średniodużej' skali
też mi czasem z lekka doskwiera, choć nie na tyle, żeby chciałoby mi się grzebać w plikach konfiguracyjnych.
Jasne, że sam masz małe szanse, właśnie dopiero co o tym pisałem w wątku obok (w drugiej części)
Niniejszym masz moje poparcie  :ok:

Granice skali 2D/3D płynnie zmienia zmienna MaxScalefor3D w pliku am.settings. Ta zmienna działa jednak w powiązaniu z ustawieniem autoskali dla 2D/3D w ustawieniach interfejsu (zmienne DriveScale i Drive Scale3D dla 2D/3D). Ustawione te zmienne bezpośrednio w pliku am.settings powoduje, że w AM po wejściu w ustawienia interfejsu i kliknięciu OK. zmienia ich wartości na ustawione w ustawieniach. Ja też używam rozwiązania Prozora ale niestety musiałem metodą prób ustawić MaxScalefor3D. (Zbyt mała wartość powoduje, że nie mamy 3D)

*

Offline puniek

• 4617
« Odpowiedź #26 dnia: Luty 18, 2008, 09:16:31 »
Z wstępnej analizy wynika, że najpopularniejsze ustawienie to:
-Skala 45m
-Pochylenie auto
-Grubość linii normalna
ISTQB Certified Tester