Propozycja funkcjonalności - obsługa dróg płatnych w 4.5 EU

• 5 Odpowiedzi
  • 2717 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline macluke

• **
  • 180
  • Sprzęt: Mio p550m; Dell Axim X3
Propozycja funkcjonalności - obsługa dróg płatnych w 4.5 EU
« dnia: Styczeń 14, 2008, 10:41:15 »
Witam,

jeżdżąc z AM po Polsce i Europie, szczególnie z nową wersją 4.5 brakuje mi nieco bardziej zaawansowanej obsługi dróg płatnych.
Wybieram przykładowo trasę z Krakowa do Budapesztu przez Tychy.
Będę więc mógł teoretycznie jechać płatnym wyrobem autostradopodonym Kraków - Katowice ale powiedzmy, że nie chcę.

Pojawia sie komunikat, że na trasie są drogi płatne. Wybieram OMIJAJ, WYZNACZ PONOWNIE.

Od tej pory - wszystkie drogi płatne - Polska, Słowacja, Węgry - będą pomijane (drogi winietkowe są już bowiem obsługowane w AM).

W Polsce są 2 drogi płatne póki co więc problem nie jest zbyt duży. Ale podróżując po Europie (szczególnie Francja, gdzie płaci sie za przejechane odcinki) czy tez kraje winietkowe jak Słowacja, Czechy, Węgry też ma znaczenie.
BTW - Na Węgrzech jest dwóch operatorów autostrad i winietki jednego operatora nie działają u drugiego :)

Widziałbym to może jako listę dróg płatnych na wybranej trasie i wybieram, które chcę omijać a które nie.
Wymaga to przemyślenia ale brakuje mi takiej opcji więc chciałbym zgłosić to do AM jako propozycję.

*

Offline Qbik

• 1495
    • www.wikaro.pl
Odp: Propozycja funkcjonalności - obsługa dróg płatnych w 4.5 EU
« Odpowiedź #1 dnia: Styczeń 14, 2008, 10:57:21 »
to zgłoś im to, tylko dokładnie opisz czego Ci brakuje i jak to widzisz

Jak przedstawisz swoją propozycje również na forum to możliwe, że jeszcze kilka osób wyśle w tej sprawie maile do AM i pomysł zostanie zaadoptowany ;)
axim x51v LennySh_Football WM6.1 L10 & iPhone 3G 16GB z 2.2.1 na pokładzie + BT-359 + 4gb SDHC & CF + AM 5.xx EU
http://www.pdaclub.pl/index.php?option=com_content&view=article&id=6656

*

Offline akubit

• Ekspert GPS
  • 4001
  • Sprzęt: Navroad Vivo Plus, Huawei Honor 6
« Odpowiedź #2 dnia: Styczeń 15, 2008, 01:21:20 »
Popieram, coś takiego byłoby bardzo przydatne. Ale opcja pomijania wszelkich dróg płatnych powinna pozostać. Ewentualnie tekże rozbicie na winietkowe i komercyjne.

*

Offline jaz99

• *
  • 50
  • Sprzęt: HX4700/Asus P750
Odp: Propozycja funkcjonalności - obsługa dróg płatnych
« Odpowiedź #3 dnia: Sierpień 03, 2011, 15:29:05 »
Temat umarł, a funkcja jak najbardziej moim zdaniem potrzebna. Obecnie w AM brakuje funkcji akceptowania form płatności za przejazd i to najlepiej z podziałem na kraje. Jadąc po Europie mogę na przykład nie chcieć płacić za winietki, ale płatność gotówką/kartą jest akceptowalna (patrz Austria: A12 jest płatna za pomocą winietek, A13 gotówką za kilometry. W iGO jest możliwość selektywnego włączenia jednej z tych kategorii).

Podsumowując, najlepiej byłoby, gdyby AM pozwalała akceptować/pomijać drogi:

* płatne za kilometr (w tym płatne tunele/mosty)
* płatne za czas (winieta)
* strefy ekologiczne (szczególnie w Niemczech)
* płatne centra miast
* opłacane elektronicznie (systemy viaToll i inne, nie każda ciężarówka ma wszystkie możliwe terminale do płatności)

Najprawdopodobniej żadna nawigacja nie ma tak rozbudowanego systemu unikania opłat, co mogłoby Automapie wyjść na korzyść i dać przewagę nad konkurencją.

*

Offline MMac

• 41
« Odpowiedź #4 dnia: Sierpień 03, 2011, 22:46:44 »
A mi by wystarczyly na razie dwie rzeczy
- mozliwosc okreslenia ktore panstawa omijac. Jadac do Wloch  trasa moze przebiegac przez Slowacje lub Czechy. Kupilem winietki na Czechy i nie chcialem zeby mi wyznaczyla trasy przez Slowacje wiec sie wpatrywalem w mapke zeby wylapac jak jest poprowadzona trasa.
- no i fajna bylaby mozliwosc okreslenia godziny na ktora chce dojechac na miejsce a wtedy moglaby minimalizowac drogi platne na tyle zeby sie zmiescic w okreslonym czasie dotarcia (przydalo by sie np we Wloszech czy Francji gdzie sie placi za kilometr)

*

Offline iceneon

• 995
Odp: Propozycja funkcjonalności - obsługa dróg płatnych
« Odpowiedź #5 dnia: Sierpień 04, 2011, 12:24:18 »
Obecnie w AM brakuje funkcji akceptowania form płatności za przejazd i to najlepiej z podziałem na kraje.
Tego mi bardzo brakuje. Jadąc do Austrii w Czechach mam zaledwie 16km autostrady płatnej. Mam dwie możliwości. Wypatrywać gdzie zaczyna się płatna i zjechać, lub wyłączyć płatne, a wjeżdżając do Austrii z powrotem włączyć. Przy drugim rozwiązaniu mam pewność, że AM nie ściągnie mnie w Czechach z powrotem na płatną, jednak przez Austrię jadę jeszcze 250 km, a przy wyłączonych płatnych ETA zwiększa się o 3 godziny.