Jak wyłączyć SR w AM 6.8.1 d/e - przydatna instrukcja

• 49 Odpowiedzi
  • 21980 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Odp: Jak wyłączyć SR w AM 6.8.1 d/e - przydatna instrukcja
« Odpowiedź #30 dnia: Październik 19, 2011, 18:35:06 »
Są zaszyte i pozostaną. Taka jest odpowiedź Automapy. Statystycznie im wyszło, że tak jest fajnie i lepiej dla nas :)
Muszą zostać zaszyte. Alternatywnie musieliby robić dwie wersje tego pliku -- jedną dla SR, drugą dla nie-SR-owców.
No przecież w poprzednich wersjach działała opcja ich wyłączenia. Nie można jej było zachować? A jeśli rzeczywiście w tej chwili konieczne byłoby zrobienie dwóch wersji pliku - to jest taki mega kosmiczny problem?

*

Offline izaw

• 1165
« Odpowiedź #31 dnia: Październik 19, 2011, 20:44:51 »
Problem jest. Nawet jednej bezbłędnej nie mogą wypuścić, a co dopiero dwie  :mrgreen:.

A tak na serio. SR ma coraz więcej funkcji. Sądzę że jest przewidywane choćby do zdejmowania blokad z nowo oddanych dróg,  wyłączeniach z ruchu lub włączeniach. Szczególnie przydatne dla urządzeń bez neta. W chwili obecnej dwa miesiące między mapami daje duże zmiany w sieci dróg.

« Odpowiedź #32 dnia: Październik 30, 2011, 18:24:28 »
Wgrałem wczoraj 6.9d i ....
Dzisiaj AM chciała mnie prowadzić jakimiś bocznymi dróżkami trasą dłuższą o 30km (!!!!) bo w jej danych droga którą chciałem (i powinienem) jechać była zamknieta (remont) a tymczasem jest od paru dni otwarta (!!!)
 :shocked: :shocked: :shocked:
MASAKRA !!!!! jak co roku żałuje że przedłużyłem licencje na nastepny rok  :(

*

PapaD

« Odpowiedź #33 dnia: Październik 30, 2011, 19:12:55 »
archilopi , ty nie myślisz, czy po prostu przygotowałes prowokację ?  :ohreally: Droga od kilku dni przejezdna, a ty masz pretensje, ze na wgranej na swiezo mapie jest tam blokada ? A zastanowiles sie kiedy producent skonczyl mape do tego wydania ? Jak masz legala, to sciagnij swieze dane SR, mozesz tez posilkowac sie miplo i pewnie sie sytuacja poprawi, a jak nie , to zglos to do supportu, albo zglos odblokowanie drogi przez miplo i tyle.
« Ostatnia zmiana: Październik 30, 2011, 19:18:27 wysłana przez PapaD »

*

Offline izaw

• 1165
« Odpowiedź #34 dnia: Październik 30, 2011, 20:52:43 »
Wgrałeś 6.9d ? A skąd? Masz dojścia, już jest t wersja?

A jak mówisz o 6.8d to czego się spodziewasz po starej mapie z brakiem nowych danych SR?

Dodane.

Dla sensowności dyskusji przydałoby podać trasę, okoliczności aby móc to sprawdzić.
« Ostatnia zmiana: Październik 30, 2011, 20:54:14 wysłana przez izaw »

« Odpowiedź #35 dnia: Październik 31, 2011, 18:00:07 »
Wgrałeś 6.9d ? A skąd? Masz dojścia, już jest t wersja?
w pośpiechu sie "przejęzyczyłem" z tymi literkami wiadomo że chodziło o wersje najnowszą "b" i już, nie powód żeby sie od razu nabijać, przecież wiadomo o co chodzi i w czym problem.
A co do sensowności danych o zamknietych odcinkach to po prostu chodzi mi o to że dane AM nie nadążają za rzeczywistością i chciałbym mieć możliwość wyboru, którą miałem we wcześniejszych wersjach - o tym jest ten wątek chyba.
Szczęściem że jechałem trasą którą znam, ciekawe jak zadowoleni z takich udogodnień AM zareagowaliby gdyby sie okazało że nadkładają 20, 30, 40 km niepotrzebnie i to po drogach dziurawych jak sito.
Rzecz jest prosta: chce to włączam SR (czy jak tam go zwał), nie chce to wyłączam i już, a nie żeby mi narzucali bo wychodzi im że zadowlonych uzytkowników jest więcej i dlatego z automatu "walą" swoje udogodnienia.

*

PapaD

« Odpowiedź #36 dnia: Październik 31, 2011, 18:09:52 »
.....bo wychodzi im że zadowlonych uzytkowników jest więcej i dlatego z automatu "walą" swoje udogodnienia.
Kolego niepotrzebnie tak agresywnie sie wypowiadasz, ale wracajac do tematu, to jezeli uzytkownikow forum AM na forum pdaclub.pl uznac jako probke do badania statystycznego, to twoje zacytowane odkrycie może być prawdziwe :) Podejrzewam, ze gdyby zrobic ankiete to pewnie zwyciezylaby obecna funkcjonalnosc, choc pewnie kilka glosow byloby za pozostawieniem mozliwosci wyboru, bo czemu nie prawda ? Kolego jak chcesz zminimalizowac wplyw SR na routing to sprobuj pojezdzic na typie trasy "latwa". Ja z tym jezdze i musze ci powiedziec, ze nie jest wcale zle. Ja jestem zadowolony, nawet widzialem ze koledzy tez tu zaczynaja chwalic routing takiej trasy.
« Ostatnia zmiana: Październik 31, 2011, 18:19:16 wysłana przez PapaD »

« Odpowiedź #37 dnia: Październik 31, 2011, 18:34:33 »
proponuje wrócić do początku wątku i postów od których temat sie zaczął (zwłaszcza pierwszego postu), bo mam wrażenie że gdzieś umknęło to o co w nim chodziło i jakich użytkowników on dotyczy.
ja niestety mam urzadzenie które nie łaczy sie z netem i wcale nie uśmiecha mi sie co chwila podłączać sie do kompa żeby zaktualizować dane SR, bo może coś odblokowali.
chyba pora zmienić forum z PDA na jakieś PNA.
"na marginesie" po co umieszczać w programie "przycisk" on/off funkcji skoro on nie działa?

*

Offline ochkarol

• 4813
  • Sprzęt: Samsung Galaxy A8
« Odpowiedź #38 dnia: Październik 31, 2011, 19:03:09 »
Podejrzewam, ze gdyby zrobic ankiete to pewnie zwyciezylaby obecna funkcjonalnosc, choc pewnie kilka glosow byloby za pozostawieniem mozliwosci wyboru, bo czemu nie prawda ?
Myślę, że jesteś w błędzie.
Wydaje mi się, że większość (pomimo korzystania z SR) wolałaby mieć możliwość jego wyłączenia,
Opinię swoją buduję na tym, jaka dyskusja była tutaj gdy ta funkcjonalność zniknęła.
Pozdrawiam
Karol
. : Kobietę łatwiej rozebrać wbrew jej woli, niż ubrać po jej myśli. : .

*

Offline JD-MM

• 1145
  • Sprzęt: SGS6 SM-G920F
« Odpowiedź #39 dnia: Październik 31, 2011, 19:15:24 »
...bo w jej danych droga którą chciałem (i powinienem) jechać była zamknieta (remont) a tymczasem jest od paru dni otwarta (!!!)
 ...MASAKRA !!!!! jak co roku żałuje że przedłużyłem licencje na nastepny rok  :(
...ja niestety mam urzadzenie które nie łaczy sie z netem i wcale nie uśmiecha mi sie co chwila podłączać sie do kompa żeby zaktualizować dane SR, bo może coś odblokowali....
To jak wyobrażasz sobie zdejmowanie (zakładanie blokad)? Jak by Cię AM wprowadziła w zablokowany odcinek (po wyłączeniu SR), też byś pisał masakra.

« Odpowiedź #40 dnia: Październik 31, 2011, 20:23:21 »
 :-?
No i cały czas odbiegamy od problemu którego dotyczy wątek "jak wyłączyć pewne funkcje".

*

PapaD

« Odpowiedź #41 dnia: Październik 31, 2011, 20:38:33 »
kolego, ale w czym ty masz problem ? czy nie możesz po prostu napisać email do producenta, w którym dokładnie opiszesz problem. Poprosisz w nim o stosowną funkcjonalność i może przekonasz go do swoich racji. Kolego ten temat był wałkowany tu nie jeden raz i jak widzisz producent nic z tym nie zrobił, więc widocznie taką mają strategię. Smutna prawda ale jednak prawda.

*

Offline Wojteksw49

• **
  • 182
  • Sprzęt: Modecom FreeWAY MX2, GMS 6501 AMEU
« Odpowiedź #42 dnia: Październik 31, 2011, 21:50:31 »
W nowej mapie pod pozycją 120 jest przycisk włącz-wyłącz, przypisałem go do Moje menu poz 8. Po kliknięciu tego przycisku a następnie w ikonę Traffic sprawdzam, jest status – Traffic wyłączony. Poprzednio znikała ikona Traffic, teraz nie, ale przycisk działa.

*

Offline nocnyMarek

• 9913
  • Sprzęt: Palmax, viliv X70
« Odpowiedź #43 dnia: Listopad 07, 2011, 10:11:19 »
Super, potrafisz zmienić status trafiku na wyłączony, tylko że nie wiesz
że w AM 6.9 w ten sposób wyłączasz tylko LD, a nie SR jak to było w AM 6.8.1.
W AM 6.9 przycisk włącz/wyłącz AM`Traffic jest tylko skrótem do funkcji
Menu>Ustawienia>Trasa>Traffic LiveDrive!...>Wymieniaj dane
AM3/4/5/6, DPN/D6, AP, N2/9, OM-free

*

q1w2

« Odpowiedź #44 dnia: Listopad 07, 2011, 10:29:32 »
Czyli pozostaje sprawdzony sposób:
1- Speeds.a (zmiana nazwy)

*

Offline izaw

• 1165
« Odpowiedź #45 dnia: Listopad 07, 2011, 10:32:16 »
Nie bój żaby.  Od następnej wersji AM nie uruchomi się bez plików SR. Będzie komunikat błędu  :grin:

*

Offline nocnyMarek

• 9913
  • Sprzęt: Palmax, viliv X70
« Odpowiedź #46 dnia: Listopad 07, 2011, 10:53:14 »
To niestety jest całkiem możliwe.
AM3/4/5/6, DPN/D6, AP, N2/9, OM-free

*

q1w2

« Odpowiedź #47 dnia: Listopad 07, 2011, 11:07:31 »
Skąd w Was tyle pesymizmu :worried:
Uważacie, że AQ stać już tylko na negatywne ruchy w stosunku do klienta :worried:
... a może właśnie przywrócą włącznik SR jak to kiedyś było. Wiecie ilu użytkowników byłoby im wdzięcznych :proud:

*

Offline izaw

• 1165
« Odpowiedź #48 dnia: Listopad 07, 2011, 11:14:46 »
To nie ma nic wspólnego ze stosunkiem do klienta.

Taka jest po prostu polityka AQ, że SR jest nierozerwalną częścią AM. Czy to dobrze? Wg m,nie nie, ale z ich wizją nie da się dyskutować. Zrobią tak jak uważają. Już najpewniej pracują nad zamykaniem furtek wyłączenia Sr czego przykładem jest zmiana funkcji.

*

Offline Wojteksw49

• **
  • 182
  • Sprzęt: Modecom FreeWAY MX2, GMS 6501 AMEU
« Odpowiedź #49 dnia: Listopad 07, 2011, 14:44:26 »
Super, potrafisz zmienić status trafiku na wyłączony, tylko że nie wiesz
że w AM 6.9 w ten sposób wyłączasz tylko LD, a nie SR jak to było w AM 6.8.1.
W AM 6.9 przycisk włącz/wyłącz AM`Traffic jest tylko skrótem do funkcji
Menu>Ustawienia>Trasa>Traffic LiveDrive!...>Wymieniaj dane
Dzięki za wyjaśnienie, a myślałem, że będzie tak jak dawniej.