@jachraniak
Będę wdzięczny, za bardziej szczegółową lekcję i oświetlenie mojej "mrocznej drogi"

rozumowania - lubię czytać.
Pozdrawiam
Edit. Proponuję mały teścik - przed chwilą sam go zrobiłem.
Mam aktualne dane zdarzań SR (via AMCenter).
Włączam wymianę danych LD i pobieram dane. Po pobraniu w statystykach są adnotacje o pobraniu, jednak w pliku events nie ma żadnych zmian - nawet data pliku i jego modyfikacji się nie zmieniła. Gdzie zapisały się dane o zdarzeniach z LD ?
Teraz dalej.
1- wyłączyłem pliczek events.a (zmiana nazwy)
2- odpalam AM, wchodzę w podgląd zdarzeń - pusto. Zgodnie z oczekiwaniem.
3- włączam wymianę danych LD i pobieram dane używając "Pobierz" - są zdarzenia (pobrały się), chociaż nie widzę, by gdzieś się trwale zapisały.
4- wyłączam wymianę danych.
5- sprawdzam czy w dalszym ciągu zachowały się zdarzenia pobrane przez LD - pustka. Zdarzeń nie ma.
Wniosek jak dla mnie jest oczywisty - zdarzenia z LD, są dopóty, dopóki mamy włączoną opcję wymiany danych. Po jej wyłączeniu powracamy do danych statystycznych (w tym zdarzeń statystycznych)
Ale może czegoś nie kumam

, więc będę wdzięczny za komentarz

Jeden mądry w tej materii człowiek, nie tak dawno, identyczną sytuację (test był wykonany na 6.8.1g) skomentował tak:
Cyt. (trochę zmodyfikowany by był czytelniejszy i nawiązywał do tego, co wyżej)
"Pobranie zdarzen tym sposobem to jak pobranie danych LD, tylko ze pobiera aktualne zdarzenia z calego kraju (kazde pobranie danych LD pobiera tez zdarzenia, ale tylko z terenu objetego pobieranymi danymi LD)
Te zdarzenia sa traktowane jak dane LD i nie sa nigdzie zapisywane."
Nic dodać, nic ująć - nic się moim zdaniem w tej kwestii nie zmieniło, co wykazał powyższy test.
Linku do tej lekcji nie mogę podać, by się nie załapać na status "obserwowany"

, ale gdyby ktoś przypadkiem otarł się gdzieś o temat "Pliki do aktualizacji Traffic - DYSKUSJA" i zerknął w nim na 9-tą stronę, to polecam