Duxo i AM 6.9 - kupa problemów

• 35 Odpowiedzi
  • 12173 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Duxo i AM 6.9 - kupa problemów
« dnia: Listopad 11, 2011, 19:04:34 »
Nie wiem, czy to problemy samej AM, czy w połączeniu z Navroad Duxo.

Problemów jest kilka:

1. Przez sporo kilometrów na górze ekranu mam napis "jesteś poza trasą", albo "rozglądam się", a pomimo tego widzę, że wszystko jest ok i program nawiguje bez problemu.
2. Co jakiś czas AM głupieje i najpierw pokazuje jakąś wzięta z kosmosu prędkość, a za chwilę całkowicie się gubi.
Co to znaczy? Jeśli wszystko jest ok, to mapa przesuwa się standardowo "z góry na dół" w czasie jazdy. A tutaj mam przypadki, że mapa przesuwa się w bok, a wskaźnik mojej pozycji idzie równolegle do prawidłowej drogi w odległości np. 200-300 m. Drugi ciekawy przypadek kiedy nagle mapa zaczęła w czasie jazdy przesuwać się z dołu do góry. Tak jakbym jechał na wstecznym. Mniej więcej wygląda to tak jakby nagle mapa 3D orientowała się "północ bezwarunkowo na górze" i jak jechałem na południe to pokazywała ten kawałek trasy, który już przejechałem :)
To gubienie prędkości raczej (!) nie wygląda na gubienie GPS, bo nic takiego nie widziałem - potrafiło mi nagle pokazywać te dziwne kierunki poruszania się na trasie prostej jak narysowana od linijki, a wokół były pola, więc nie było problemów z widocznością nieba.
3. Niby mały błąd, ale jednak - AM przy trasie ok. 60km pokazywała czas dojazdu na miejsce bardzo dziwny i w zasadzie do końca upierała sie przy swoim (ustawienia ETA w AM standardowe). Wyjechałem o 15:30, AM pokazuje że dojadę na 17:05. Przejechałem 50 km, do domu 10 km. Jest godzina 16:15, a AM pokazuje, że do celu dojadę o.... 17:03 :) Na 2 km przed metą nagle jej się odmieniło i pokazuje, że jednak nie 17:03, ale 16:28. Na innej trasie (ponad 400km) pokazywała ETA od początku realne.
Czy ktoś spotkał się z podobnymi problemami?
« Ostatnia zmiana: Listopad 11, 2011, 19:08:56 wysłana przez lovelypl »
Philips nino 200 > Eten M500 > HTC Kaiser > Samsung Galaxy S

*

PapaD

Odp: Duxo i AM 6.9 - kupa problemów
« Odpowiedź #1 dnia: Listopad 11, 2011, 20:33:43 »
Kolego to jest istny armagiedon  :E . Nie napisałeś, czy problemy miałeś równiez na starszych wersjach programu. Jak dla mnie to albo urządzenie masz skopane, bo na pewno AM tak się tragicznie nie zachowuje. Nie napisałeś również delikatnej kwestii, a mianowicie, czy AM została zainstalowana tak jak życzy sobie tego producent, czyli czy po zainstalowaniu programu z instalki pobranej ze strony www producenta zarejestrowałeś go online wpisując kilkuznakową licencję. Wersje testowe robią czasami cuda i to co ty opisujesz skłania mnie do niedobrej refleksji co do twojej instalacji.

*

Offline ochkarol

• 4813
  • Sprzęt: Samsung Galaxy A8
« Odpowiedź #2 dnia: Listopad 11, 2011, 22:11:34 »
... to co ty opisujesz skłania mnie do niedobrej refleksji co do twojej instalacji.
A mnie wcale...
Na mojej Omni potrafiło być podobnie.
Trzeba byłoby sprawdzić czy tak samo zachowuje się AM przy niewłączonym połączeniu DUN i wyłączonym trafficu.
Pozdrawiam
Karol
. : Kobietę łatwiej rozebrać wbrew jej woli, niż ubrać po jej myśli. : .

*

Dżeju

« Odpowiedź #3 dnia: Listopad 11, 2011, 22:41:30 »
Nie wiem, czy to problemy samej AM, czy w połączeniu z Navroad Duxo. (...)
To są problemy ostatniej wersji AM wraz z niezbędnymi oczywiście bzdetami typu SR i LD, tak więc się nie przejmuj. Na HTC Athenie, też to się zdarza, a już wiszenie napisu przez ponad 20 km: "Jesteś poza trasą", to standard, tak samo zresztą jak zmienianie nieobliczalne trasy, bo... gdzieś na trasie ponoć jest korek  :evil: :mrgreen:
Na szczęście jadąc z radyjkiem wiemy naprawdę co i jak jest po trasie.
« Ostatnia zmiana: Listopad 11, 2011, 22:43:35 wysłana przez Dżeju »

*

Offline Dolek

• 2023
  • Sprzęt: Waze znakomicie się sprawuje
« Odpowiedź #4 dnia: Listopad 11, 2011, 22:44:41 »
1. Przez sporo kilometrów na górze ekranu mam napis "jesteś poza trasą", albo "rozglądam się", a pomimo tego widzę, że wszystko jest ok i program nawiguje bez problemu.

To niestety standard od przynajmniej kilku wersji AM.

*

Offline izaw

• 1165
« Odpowiedź #5 dnia: Listopad 12, 2011, 00:35:43 »
Jest na to proteza. Nie rozwiązanie, a proteza.

Trzeba kliknąć na ikonę najbliższego manewru. Odświeży wtedy panel nazwą w którą manewr będzie.

*

q1w2

« Odpowiedź #6 dnia: Listopad 12, 2011, 10:51:52 »
Trzeba byłoby sprawdzić czy tak samo zachowuje się AM przy niewłączonym połączeniu DUN i wyłączonym trafficu.
Nie wiem, jak 6.9b zachowuje się z włączonym DUN i SR/LD, bo z tych udogodnień w czasie jazdy nie korzystam, ale zapewniam, że bez w/w nie przysparza mi opisywanych tutaj problemów. Chyba ochkarol masz rację, co do kierunku poszukiwania przyczyn :wink:
Dodam, że moje urządzenie do "rakiet" nie należy - 64 RAM, ok. 533 procek
« Ostatnia zmiana: Listopad 12, 2011, 11:09:30 wysłana przez q1w2 »

*

Offline Dolek

• 2023
  • Sprzęt: Waze znakomicie się sprawuje
« Odpowiedź #7 dnia: Listopad 12, 2011, 11:09:19 »
U mnie komunikaty "Jesteś poza trasą" i "Rozglądam się" się występują od pół roku pomimo tego że nigdy nie korzystałem z połączenia z telefonem (nawet nie mam sparowanych tych urządzeń).

*

q1w2

« Odpowiedź #8 dnia: Listopad 12, 2011, 11:13:14 »
Co masz ustawione w Menu -> Ustawienia -> GPS od 2-giej pozycji w dół (tylko na głównej stronie)
U mnie komunikaty "Jesteś poza trasą" i "Rozglądam się" się występują od pół roku pomimo tego że nigdy nie korzystałem z połączenia z telefonem (nawet nie mam sparowanych tych urządzeń).
Ale korzystasz z SR.
By się przekonać gdzie tkwi problem, może wyłącz na jakiś czas speeds.a i zobacz jakie będą efekty
« Ostatnia zmiana: Listopad 12, 2011, 11:16:01 wysłana przez q1w2 »

*

Offline ochkarol

• 4813
« Odpowiedź #9 dnia: Listopad 12, 2011, 11:17:48 »
Chyba ochkarol masz rację, co do kierunku poszukiwania przyczyn :wink:
Myślę, że wydajność sprzętu nie ma nic do rzeczy. W O2 jest procek 800 MHz i 80MB wolnego RAMu.
Napisałem tak dlatego, bo zaobserwowałem, że po wyłączeniu LD (SR nie ma tu nic do rzeczy) wracało wsio do normy.
Pozdrawiam
Karol

*

q1w2

« Odpowiedź #10 dnia: Listopad 12, 2011, 11:25:26 »
Właśnie napisałem, że moim zdaniem wydajność sprzętu nie ma tu nic do rzeczy. Natomiast proponuję trochę precyzji w określeniach, co dla kogo jest normą.
Zauważ też, że Dolek nie korzysta z LD (takie odniosłem wrażenie z jego wypowiedzi), a problemy ze stabilnością pozycjonowania ma. Więc nie pisz, że coś nie ma nic do rzeczy, bo akurat ja upatruję przyczyn albo w ustawieniach GPS, albo włączonym SR, albo synchronizacji czasu z GPS.
Przypomnę Ci Twoją wcześniejszą wypowiedź:
Na mojej Omni potrafiło być podobnie.
Więc trzymaj się jakiejś konkretnej linii, bo negowanie wszystkiego, nie jest najlepszym sposobem na znalezienie przyczyn
« Ostatnia zmiana: Listopad 12, 2011, 11:29:25 wysłana przez q1w2 »

*

Offline ochkarol

• 4813
« Odpowiedź #11 dnia: Listopad 12, 2011, 13:34:34 »
Właśnie napisałem, że moim zdaniem wydajność sprzętu nie ma tu nic do rzeczy.
Gdzie?
Podałeś jedynie parametry.
Jeśli nie dopatrujesz się problemów wynikających z konfiguracji sprzętowej to po co podajesz te parametry?
Dlatego do tego się odniosłem.

Natomiast proponuję trochę precyzji w określeniach, co dla kogo jest normą.
Nie bardzo wiem o co Ci chodzi.

Zauważ też, że Dolek nie korzysta z LD (takie odniosłem wrażenie z jego wypowiedzi), a problemy ze stabilnością pozycjonowania ma. Więc nie pisz, że coś nie ma nic do rzeczy, bo akurat ja upatruję przyczyn albo w ustawieniach GPS, albo włączonym SR, albo synchronizacji czasu z GPS.
Napisałem, że wydajność oraz SR nie ma nic do rzeczy ponieważ czytam o tychże problemach tutaj (których sam doświadczam) od początku tego roku (od wersji 6.7 bodajże) i nikt, nigdzie nie napisał, że wyłączenie SR mu pomogło (jeśli się mylę, to proszę o link).
Problemy, o których mówimy występują na wszelkiej maści urządzeniach (w zdecydowanej większości - jesli nie tylko - z działającym LD) o różnych wydajnościach. Stąd wysnuć sobie pozwoliłem wnioskek, że wydajność nie ma nic do rzeczy.

Więc trzymaj się jakiejś konkretnej linii, bo negowanie wszystkiego, nie jest najlepszym sposobem na znalezienie przyczyn
Trzymam się konkretnej linii i nie widzę sprzeczności pomiędzy moimi wypowiedziami.
Nie neguję wszytskiego, odniosłem się jedynie do wydajności i SR. Być może zintepretowałeś sobie moje wypowiedzi w niewłaściwy sposób.
Na przyszłość proponuję nie interpretować a zapytać "co poeta miał na myśli".

Nie odnosiłem się do ustawień GPS, bo niektórym uzytkownikom, na niektórych wersjach programu, na niektórych sprzętach zmiany różnych ustawień  pomagały.
Ale nie zauważyłem jakiejś prawidłowości czy powtarzalności, któro pozwoliłaby na wysnucie tezy, że jakieś konkretne ustawienia GPS w AM likwidują skutki jej błędnego zachowania się.
U mnie na przykład żadne zmiany, któychklolwiek parametrów ustawień GPS nie wnosiły nic ciekawego.

« Ostatnia zmiana: Listopad 12, 2011, 13:37:09 wysłana przez ochkarol »
Pozdrawiam
Karol

« Odpowiedź #12 dnia: Listopad 12, 2011, 16:52:06 »
Nie wiem skąd podejrzenie, że korzystam z wersji "od niezależnego dystrybutora" :)
Duxo kupiłem do firmy od razu z AM w pakiecie. Była to wersja 6.9, więc na takiej występują te wszystkie problemy.
Co do skopania urzadzenia, to też może być problem, ale stawiam jednak na AM - niestety.
Wyłączę traffic i te wszystkie duperele dzięki którym być może AM głupieje.
Pomimo, że Duxo ma miejsce na kartę SIM to z niej nie korzystam.
Oby całkowite przejście w "offline" pomogło.

ps: na HTC TyTN II AM 6.8 działa od dawna bezproblemowo - aż boję się robić upgrade do 6.9 :)

*

Offline piechucki

• **
  • 206
  • Sprzęt: C600>Touch>Zest>Acer S200>V970>Coolpad F1
« Odpowiedź #13 dnia: Listopad 12, 2011, 17:07:20 »
Sporadycznie i krótko mam problemy opisane w pkt. 1 ("na górze ekranu mam napis "jesteś poza trasą", albo "rozglądam się"") i dość często pkt. 2 ("przypadek kiedy nagle mapa zaczęła w czasie jazdy przesuwać się z dołu do góry. Tak jakbym jechał na wstecznym."). AM najnowsza, Traffic wlączony, a urządzenie to Acer S200 i też się zastanawiam czy to program czy "maszyna". Do tej pory korzystałem z wersji 6.8 (chyba z literką "g", ale już nie pamiętam dokładnie) na Larku 35.7 i takich "cudów" nie zaobserwowałem ... Mam zamiar poeksperymentować z różnymi opcjami, może zaobserwuję jakąś prawidłowość.

*

Offline RUKAT

• 2388
  • Sprzęt: POCO X3 NFC
« Odpowiedź #14 dnia: Listopad 12, 2011, 17:26:17 »
Nie wiem może to i wina AM że nie radzi sobie z obsługą  GPSa , może :-?  ale u mnie na takie przypadłości zawsze pomaga reset GPSa (używam oddzielnego GPSa więc mam łatwo ,włącznikiem wył/zał i już  B)  ) .
Dodam że w 6.9 jeszcze takiego numeru, jak opisujecie, nie miałem a zdarzały się od AM4.xx
Nic tak nie cieszy jak seria z pepeszy ;o)

*

q1w2

« Odpowiedź #15 dnia: Listopad 12, 2011, 17:27:45 »
i nikt, nigdzie nie napisał, że wyłączenie SR mu pomogło (jeśli się mylę, to proszę o link).
Wystarczyło czytać uważnie :wink:
Nie wiem, jak 6.9b zachowuje się z włączonym DUN i SR/LD, bo z tych udogodnień w czasie jazdy nie korzystam, ale zapewniam, że bez w/w nie przysparza mi opisywanych tutaj problemów.....
Teraz chyba bardziej rozjaśniłem, dlaczego dziwnego zachowania AM upatruję w jednym z n/w elementów:
- ustawieniach GPS
- SR (bo z LD koledzy pisali że nie korzystają)
- synchronizacja czasu z GPS
Pytałem wcześniej kolegów (z problemami), jakie mają w tej materii ustawienia - cisza.
Więc po co mamy się Karol "buksować" między sobą, skoro zainteresowani nie odpowiadają na postawione pytania. Więc życzę wszystkim kolorowych snów i pogody ducha :proud:

*

Offline jachraniak

• 2152
  • Sprzęt: iPhone 13
« Odpowiedź #16 dnia: Listopad 12, 2011, 18:12:36 »
@lovelypl pobierz nową wersję oprogramowania

http://www.navroad.com/pl/produkt,105,pl.htm

a po tym jak zaktualizujesz soft  ustaw sobie parametry GPS zgodnie z zaleceniami producenta

http://www.navroad.com/pl/faq,pl.htm

GPS COM1:,9600

SR na 100% nie zaburza działania programu, LD nie powoduje zawirowań jak np w HTC HD2

*

PapaD

« Odpowiedź #17 dnia: Listopad 12, 2011, 18:13:17 »
Wyłączę traffic i te wszystkie duperele dzięki którym być może AM głupieje.
Oby całkowite przejście w "offline" pomogło.
Kolego wystarczy jak wyłączysz live drive, a zobaczysz zupełnie inne oblicze tego naprawdę dobrego programu, przyjazne oblicze. Ja bardzo sobie chwalę właśnie to wcielenie programu  :ok: Co do stabilności i tych wszystkich czekam na ruch, rozglądam się itp nie mam zarzutów. Szkoda, że tylko to czekam na ruch wystepuje zaraz po wyznaczeniu trasy przy złapanym fixie, ale tak jest od zawsze i dopuki będzie taki silnik od syrenki w programie, to żadna wersja tego nie uleczy.

« Odpowiedź #18 dnia: Listopad 12, 2011, 22:03:08 »
@jachraniak: dzięki za info. Jak ostatnio patrzyłem, to jeszcze nie było nowego firmware. Oby pomogło.
@PapaD: LD wyłączę na pewno, na razie chciałem zostawić wszystko jak jest, ale widać, że opcje w wersji "pre-alfa" trzeba jednak wyłączać :)

*

Offline ycbo

• 810
  • Sprzęt: iPhone 11 Pro
« Odpowiedź #19 dnia: Listopad 13, 2011, 14:23:54 »
Wyłączenie LD bardzo pomaga na rozglądanie się, na wyznaczanie nowych głupszych tras i na omijanie nie istniejących korków i utrudnień na trasie.
Wyłączenie SR (tu na tym forum jest sposób jak to zrobić bez kasowania plików i ustawiania nie działającego wyłącznika w "Moje menu") a więc wyłączenie powoduje że AutoMapa zamienia się w odpowiednik mapy papierowej z naniesionymi drogami i blokadami, zasysanie danych przez AutoMapaCenter nie zdejmowało mi blokad z oddanych nie dawno do ruchu obwodnic.
Włączenie SR i LD i pobranie danych przez AM spowodowało że blokady zostały skasowane i stan taki pozostał po wyłączeniu LD, wyłączenie SR przywraca blokady na nowo.
Tak więc aby nie kopać się z koniem (Aqurat nie ma zamiaru na przekór użytkownikom przywrócić włącznika SR programowego) mam włączone SR i wyłączone LD, co jakiś czas włączam LD - program pobiera dane i natychmiast wyłączam.
AutoMapę PL mam i lubię tylko z powodu dobrych map, które zresztą nie są zasługą producenta programu, program jest pełen błędów i utrudnień, patrz ustawienia nie zrozumiałe dla większości użytkowników nie spędzających kilku godzin dziennie na dokształcaniu się na przeróżnych forach. Tylko w AM można wybierać adresy o numeracji np. 8A, tylko w AM są drogi o których inni producenci nawet nie mają pojęcia, niestety tylko w AM jest tyle problemów z poprawnym działaniem i ustawieniami.

*

PapaD

« Odpowiedź #20 dnia: Listopad 13, 2011, 14:54:51 »
Wyłączenie LD bardzo pomaga na rozglądanie się, na wyznaczanie nowych głupszych tras i na omijanie nie istniejących korków i utrudnień na trasie.
.......
...mam włączone SR i wyłączone LD, co jakiś czas włączam LD - program pobiera dane i natychmiast wyłączam.
Zgadzam się z kolegą w tych dwóch kwestiach. Ja podobnie korzystam z technologii LD, tzn przed podróżą włączam na chwilę jeszcze w domu LD i po pobraniu danych, głównie chodzi o zdarzenia wyłączam ten dodatek. Przy takim korzystaniu z programu praktycznie jeszcze się nie zawiodłem na AutoMapie pod każdym względem - polecam  :ok:  Technologię SR aktualizuję na bieżąco via AMCenter.

*

q1w2

« Odpowiedź #21 dnia: Listopad 13, 2011, 20:32:26 »
Ja podobnie korzystam z technologii LD, tzn przed podróżą włączam na chwilę jeszcze w domu LD i po pobraniu danych, głównie chodzi o zdarzenia wyłączam ten dodatek. Przy takim korzystaniu z programu praktycznie jeszcze się nie zawiodłem na AutoMapie pod każdym względem - polecam  :ok: 
Ten "chwyt" jest dobry, pod warunkiem, że "kręcisz się" w promieniu ok. 40 km od miejsca pobrania danych i nie wybierasz się w dalszą podróż. Na dodatek dane pobrane przez LD są nietrwałe - wystarczy na chwilę wyłączyć AM i znikną. Na dojazd do pracy, wystarczy :ok: Nie wspominając już o tym, że po kilku minutach, dane mogą się okazać nieaktualne.
Czyli jak by na to nie spojrzał, jest to dalej cyt. :wink: z kol. ycbo "kopanie się z koniem"
« Ostatnia zmiana: Listopad 13, 2011, 20:38:02 wysłana przez q1w2 »

*

Offline jachraniak

• 2152
« Odpowiedź #22 dnia: Listopad 13, 2011, 21:27:42 »
Ten "chwyt" jest dobry, pod warunkiem, że "kręcisz się" w promieniu ok. 40 km od miejsca pobrania danych i nie wybierasz się w dalszą podróż.

Myślę, że PapaD jest bardziej wyrobiony w temacie użytkowania AM od Ciebie i wie jak pobrać zdarzenia dla całej Polski bez pobierania informacji o prędkościach (w promieniu 40km), które nota bene uważa za bezużyteczne...

:mrgreen:

PS
Żeby nie było, że jakaś wycieczka miała tu miejsce. Ot po prostu widzę że q1w2 nie wie  tym, że można mieć zdarzenia dla całego kraju...

*

q1w2

« Odpowiedź #23 dnia: Listopad 13, 2011, 23:36:57 »
@jachraniak
Będę wdzięczny, za bardziej szczegółową lekcję i oświetlenie mojej "mrocznej drogi" :proud: rozumowania - lubię czytać.
Pozdrawiam
Edit. Proponuję mały teścik - przed chwilą sam go zrobiłem.
Mam aktualne dane zdarzań SR (via AMCenter).
Włączam wymianę danych LD i pobieram dane. Po pobraniu w statystykach są adnotacje o pobraniu, jednak w pliku events nie ma żadnych zmian - nawet data pliku i jego modyfikacji się nie zmieniła. Gdzie zapisały się dane o zdarzeniach z LD ?
Teraz dalej.
1- wyłączyłem pliczek events.a (zmiana nazwy)
2- odpalam AM, wchodzę w podgląd zdarzeń - pusto. Zgodnie z oczekiwaniem.
3- włączam wymianę danych LD i pobieram dane używając "Pobierz" - są zdarzenia (pobrały się), chociaż nie widzę, by gdzieś się trwale zapisały.
4- wyłączam wymianę danych.
5- sprawdzam czy w dalszym ciągu zachowały się zdarzenia pobrane przez LD - pustka. Zdarzeń nie ma.
Wniosek jak dla mnie jest oczywisty - zdarzenia z LD, są dopóty, dopóki mamy włączoną opcję wymiany danych. Po jej wyłączeniu powracamy do danych statystycznych (w tym zdarzeń statystycznych)
Ale może czegoś nie kumam :wink:, więc będę wdzięczny za komentarz :proud:

Jeden mądry w tej materii człowiek, nie tak dawno, identyczną sytuację (test był wykonany na 6.8.1g) skomentował tak:
Cyt. (trochę zmodyfikowany by był czytelniejszy i nawiązywał do tego, co wyżej)
"Pobranie zdarzen tym sposobem to jak pobranie danych LD, tylko ze pobiera aktualne zdarzenia z calego kraju (kazde pobranie danych LD pobiera tez zdarzenia, ale tylko z terenu objetego pobieranymi danymi LD)
Te zdarzenia sa traktowane jak dane LD i nie sa nigdzie zapisywane."

Nic dodać, nic ująć - nic się moim zdaniem w tej kwestii nie zmieniło, co wykazał powyższy test.

Linku do tej lekcji nie mogę podać, by się nie załapać na status "obserwowany" :proud:, ale gdyby ktoś przypadkiem otarł się gdzieś o temat "Pliki do aktualizacji Traffic - DYSKUSJA" i zerknął w nim na 9-tą stronę, to polecam :ok:
« Ostatnia zmiana: Listopad 14, 2011, 01:49:24 wysłana przez q1w2 »

« Odpowiedź #24 dnia: Listopad 14, 2011, 00:12:20 »
Wracając do tematu  :mrgreen:
Od trzech miesięcy jeżdżę z AM na Duxo i również często zdarza mi się nawigować bokiem i do tyłu.
Czasami AM pokazuje prędkości rzędu 550-600km/h w trakcie "jazdy" na przełaj.
Radzę sobie z tą przypadłością otwierając MENU i od razu je zamykając. Co sugeruje, że to raczej problem AM a nie sprzętu.

Pozdrawiam

jacek

*

q1w2

« Odpowiedź #25 dnia: Listopad 14, 2011, 01:20:57 »
.... Co sugeruje, że to raczej problem AM a nie sprzętu.
Ależ o tym kolego powszechnie wiadomo. Ale prościej wciskać ludziom kit, by sobie wymienili sprzęt :O~
Poczytaj między wierszami - wyłącz wymianę danych LD, a stwierdzisz, że Twój sprzęt to 1-sza klasa, a AM, to super program. :ok:
PS. Teraz, to mi się dostanie. :wink:

« Odpowiedź #26 dnia: Listopad 14, 2011, 07:26:56 »
...wyłącz wymianę danych LD, a stwierdzisz, że Twój sprzęt to 1-sza klasa, a AM, to super program.
Trafiłeś kulą w płot  :grin: Auto Mapy używam od wersji 2.x, w miedzyczasie był TomTom (EU, PL) i I'go.
Rozwiązań Garmina używam do innych celów (outdoor, rower, bieganie - 3 urządzenia).
Za wszystkie komercyjne programy płaciłem (płacę) własnymi pieniędzmi - nie korzystam z wersji "testowych".
Mimo występujących baboli uważam AM za najlepszy program do nawigacji.
Chociaż czasem mnie wkurza  :-| Podobnie jak produkty Microsoft...

Pozdrawiam
jacek

*

Offline jachraniak

• 2152
« Odpowiedź #27 dnia: Listopad 14, 2011, 08:24:44 »
@jachraniak
Będę wdzięczny, za bardziej szczegółową lekcję i oświetlenie mojej "mrocznej drogi" :proud: rozumowania - lubię czytać.
menu> 2 stona> AM'Traffic > Zdarzenia AM'Traffic... na dole jest "Pobierz" skutkuje on pobraniem zdarzeń dla całego kraju bez pobierania informacji o prędkościach.
Pozdrawiam
Edit. Proponuję mały teścik - przed chwilą sam go zrobiłem.
Kolego... test który raczyłeś zaproponować ja wymyśliłem i opublikowałem na tym forum dawno dawno temu - troszkę wyczucia :mrgreen:

test
« Ostatnia zmiana: Listopad 14, 2011, 08:32:06 wysłana przez jachraniak »

*

q1w2

« Odpowiedź #28 dnia: Listopad 14, 2011, 10:21:45 »
@jackut
Nie wiem, co chciałeś pokazać swoją wypowiedzią, bo na pewno niczym nie jest związana z moją, którą raczyłeś zacytować. Nie rozumiem, dla kogo te wstawki o płaceniu, wersjach testowych itp. Mam nadzieję, że nie odnoszą się do mnie.
Natomiast z jednym się z Tobą zgodzę:
Twój cytat - "Mimo występujących baboli uważam AM za najlepszy program do nawigacji".

menu> 2 stona> AM'Traffic > Zdarzenia AM'Traffic... na dole jest "Pobierz" skutkuje on pobraniem zdarzeń dla całego kraju bez pobierania informacji o prędkościach.
Zapewniam Cię, że o tym wiedziałem. Ale wiem też o tym, że dane pobrane tą drogą znikają z chwilą wyłączenia wymiany danych via LD.

kol. jachraniak
Co do testu, praw autorskich, wyczucia ...
Zapewniam, że Twojego testu wcześniej nie widziałem. A szkoda, bo zaoszczędziłbym sobie sporo roboty :ok:
Dziwi mnie jednak fakt, że nie pociągnąłeś testu trochę dalej, o punkt 4 i 5 mojego testu. Wtedy byś kolegów PapaD i ycbo nie utwierdzał w przekonaniu, że po pobraniu zdarzeń via LD (Pobierz) i następnie wyłączeniu wymiany danych, mają coś więcej, niż mieli wcześniej. Dalej jadą na czystym SR - ale za to z jaką radością  :proud: :D :D
Ale sądzę, że po przeczytaniu naszej wymiany informacji, sami powtórzą teścik w całości i wyciągną stosowne wnioski. Może będą pomykali z ciut mniejszą radością :wink:, ale za to z pełną świadomością, że po wyłączeniu wymiany danych, AM korzysta wyłącznie z danych SR :proud:
Pozdrawiam wszystkich
« Ostatnia zmiana: Listopad 14, 2011, 10:40:11 wysłana przez q1w2 »

*

Offline ycbo

• 810
  • Sprzęt: iPhone 11 Pro
« Odpowiedź #29 dnia: Listopad 14, 2011, 20:43:37 »
Kolega ycbo faktycznie porusza się z radością i wie że dane o korkach i innych nie istniejących utrudnieniach znikają po wyłączeniu Trafica bo w jaki niby sposób miały by być aktualizowane np. objazd z powodu wypadku po którym już zostało posprzątane.
Pozostają natomiast skasowane blokady na nowo oddanych drogach czyli tzw. stałe zdarzenia i to mi wystarcza.