automapa wiesza się na HD2

• 22 Odpowiedzi
  • 12117 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline masi0

• *
  • 75
automapa wiesza się na HD2
« dnia: Luty 06, 2010, 11:58:35 »
wyglada to tak, jakby po zlapaniu sygnalu gps zwisala.
oczywiscie legalna wiec case zalogowany w AM ale moze tu ktos pomoze
ustawienia gps domyslnie a am zainstalowana na karcie SD

czy moze byc cos z karta SD? to jest sandisk mobile ultra 8gb sdhc

*

MarkNavi

Odp: automapa wiesza się na HD2
« Odpowiedź #1 dnia: Luty 06, 2010, 12:33:53 »
To może być coś z kartą. Pierwsza zasada naprawcza w przypadku AM zainstalowanej na karcie pamięci to zrobić kopię katalogu z programem na pc-ta, dalej pełny format karty i ponowne wgranie programu na kartę. Powinno pomóc.

*

Bilunia

« Odpowiedź #2 dnia: Luty 07, 2010, 03:39:31 »
wyglada to tak, jakby po zlapaniu sygnalu gps zwisala.
oczywiscie legalna wiec case zalogowany w AM ale moze tu ktos pomoze
ustawienia gps domyslnie a am zainstalowana na karcie SD

czy moze byc cos z karta SD? to jest sandisk mobile ultra 8gb sdhc
Sprawdź ustawienia GPS. Najprawdopodobniej masz włączoną synchronizację czasu z GPS. Wyłącz i powinno być dobrze. Sprawdź też, czy nie zablokowałeś zapisu na karcie.
Masz jedną z lepszych kart, więc to zapewne nie wina karty.
« Ostatnia zmiana: Luty 07, 2010, 03:42:26 wysłana przez Bilunia »

*

Offline andgoldi

• **
  • 121
  • Sprzęt: Xperia Z3 Compact
« Odpowiedź #3 dnia: Luty 07, 2010, 13:02:09 »
Wyłączenie w AM synchronizacji czasu z gps z pewnością pomoże.
Sony Xperia Z3 Compact + TomTom GPS Navigation Traffic

*

Offline rep007

• 302
  • Sprzęt: HTC HD2, HTC Kaiser, HP Hx4700, WM, Android, AM EU
« Odpowiedź #4 dnia: Luty 07, 2010, 14:20:21 »
jeśli chodzi o synchronizację czasu to nie powinno mieć znaczenia - ja w swoim sprawdzałem z włączonym i wyłączonym - AM działała cały czas bez większych problemów.
prawdopodobnie jakiś błąd zapisu na karcie - formatowanie powinno pomóc, a jak nie to HR (testowałem AM na różnych softach i nie miałem z nią jakich kolwik problemów - oczywiście na HD2)
ROM: NexusHD2 - Gingerbread 3.2a Nand

« Odpowiedź #5 dnia: Luty 10, 2010, 23:59:10 »
miałem podobny problem na HTC Diamond... wgrałem od nowa i wszystko działa elegancko, z automapy korzystam codziennie pracuje w trasie pozdrawiam.

*

Offline McAron

• **
  • 128
  • Sprzęt: HTC HD2 , SPV M650 , AM 6.6
« Odpowiedź #6 dnia: Luty 14, 2010, 19:54:24 »
Miałem podobny problem. Pomogło wgranie głównego programu do pamięci urządzenia a na karcie przechowywałem tylko mapy. Od tamtej pory zawsze tak robię i nie mam już tego problemu.

*

Offline jenek

• 27
« Odpowiedź #7 dnia: Luty 15, 2010, 12:41:27 »
Mam w firmie Diamonda II. Też były problemy po wgraniu Manili (nie pamiętam której) po wgraniu podstawowego ROM-u wszystko działa mi o.k.

*

Offline maskon

• **
  • 123
  • Sprzęt: Z1, One, Tablet Z
« Odpowiedź #8 dnia: Maj 04, 2010, 22:44:05 »
Sprawdź ustawienia GPS. Najprawdopodobniej masz włączoną synchronizację czasu z GPS. Wyłącz i powinno być dobrze.
Od kilku dni nie mogłem sobie poradzić z AM na HD2. Bardzo czesto wieszała się. Blokował się ekran i jedyne co można było zrobić to po przez klawisze sprzętowe wrócić do systemu. Potem aby uruchomić AM ponownie konieczny był SR. Byłem już pewny że to wina sprzętu (karta lub urządzenie).  W zasadzie byłem już zdecydowany reklamować sprzęt gdy trafiłem na ten watek. Po wyłączeniu synchronizacji czasu z GPS problem znikł momentalnie.

Zaciekawiło mnie jednak co jest przyczyna tego że włączenie tej funkcji powoduje zwiechy AM. Czy jest to jakoś powiązane ze sprzętem czy po prostu funkcja ta powoduje problemy na wszystkich urządzeniach. 

*

Offline akubit

• Ekspert GPS
  • 4001
  • Sprzęt: Navroad Vivo Plus, Huawei Honor 6
« Odpowiedź #9 dnia: Maj 04, 2010, 23:09:01 »
Na moich sprzętach nie powoduje problemów.

*

Offline maskon

• **
  • 123
« Odpowiedź #10 dnia: Maj 04, 2010, 23:28:23 »
Dlatego właśnie ciekawi mnie czy jest to kwestia wadliwości jakiegoś sprzętu czy raczej niedopracowania softu. Wydaje mi się że to drugie jednak z chęcią przeczytałbym jakieś szersze wytłumaczenie kogoś dobrze obeznanego w temacie :)

*

Offline MarioM74

• 381
  • Sprzęt: HTC Desire S, Blow GPS35V
« Odpowiedź #11 dnia: Maj 04, 2010, 23:51:41 »
Zależy jaki masz ROM. Na moim Topazie ten problem zdarzał się na niektórych, bo nie wszystkich, gotowanych Romach. Na oficjalnych tego problemu z synchronizacją czasu z GPS nie miałem i nie mam.

*

Offline Bigu1975

• 349
  • Sprzęt: H 1910, H 2210, Hx2490b, HP 614c, Xperia X1 (na sprzedaż), Hx4700, HTC HD2
« Odpowiedź #12 dnia: Maj 07, 2010, 16:00:12 »
Witam,

U mnie AM (włącznie z 6.2) wieszała się jak wściekła jeśli w opcjach GPSu miałem zaznaczone opcje: "Otwieraj port tylko gdy używany" oraz "Czytaj port w oddzielnym wątku".

Po odznaczeniu opcji problem zniknął.

*

Offline maskon

• **
  • 123
« Odpowiedź #13 dnia: Maj 07, 2010, 16:43:55 »
Problem powtórzył się na HD2  kolegi z pracy. AM wieszała się parę chwil po złapaniu fixa. Po wyłączeniu synchronizacji czasu z GPS problem znikł momentalnie.

*

Offline jarom

• **
  • 169
    • http://paragliding.in.poland.nid.pl/
  • Sprzęt: Compaq 4600 -> Hp5500 -> Hp4700 -> Eten x500 -> Eten X800 -> HTC Touch HD
« Odpowiedź #14 dnia: Maj 07, 2010, 20:53:39 »
Też ma hd2 i AM 6.2 mam wyłączona synchornizację zegara z GPS - Automapa działa bez ani jednego zawieszenia. Co więcej - zadziwiająco współpracuje w GPSem. Fix pojawia się szybciej niż w jakimkolwiek innym urzadzeniu i w pomieszczeniach zamknietych. W tej chwili pda lezy obok mnie na biurku i AM wskazuje pozycję.

*

Offline robix1999

• Ekspert HTC HD2
  • 1767
  • KRK
  • Sprzęt: Kaiser,TG01,LE0, SGS2, SGSIII, SGS4 Exynos Octa
« Odpowiedź #15 dnia: Maj 08, 2010, 14:34:30 »
automapa ewidentnie nie lubi się z nowymi rdzeniami WM 6.5.3 - są albo zwisy, albo problemy z wyświetlaniem w landscape - np. menu są pionowo wyświetlane mimo poziomej pozycji pda - mapy są prawidłowo wyświetlane - częstokroć też nie pojawia się okienko żądania połączenia z modułem BT GPSa
ja używam zewnętrznego modułu gps i też się zawiesza raz na jakiś czas - nie reaguje wtedy na nic i nie daje się niczym zamknąć nawet z poziomu managera(synchronizacja nie ma z tym nic wspólnego)

*

Offline Daneczek

• 25
  • Sprzęt: SGS III.
« Odpowiedź #16 dnia: Maj 13, 2010, 07:05:51 »
Dwa dni ćwiczę hd2 , pierwsze wrażenia bardzo pozytywne !!!! AM6.5 beta wgrała się szybciutko bez problemów.W porównaniu do mio i nawet Q1 -to szybkość działania rewelacja.Symulacja trasy W-wa-Porto  moment - 14s. A na q1 nawet 2 min. Satelity łapie b. szybko.No różnica jest kolosalna , szybki procek robi swoje.Rozdzielczość daje komfort czytelności . Zobaczymy jak się będzie sprawował w słońcu bo ten b. błyszczący ekranik trochę mnie niepokoi .Wszystkie inne funkcje  ( jeszcze nie wiem ile) działają bez problemów.Oprócz ceny jestem b. zadowolony z tego wyboru zakupu. Czytałem o problemach  z HD2 -ja ich nie zauważyłem.

*

MarkNavi

« Odpowiedź #17 dnia: Maj 13, 2010, 07:18:54 »
Dwa dni ćwiczę hd2 , pierwsze wrażenia bardzo pozytywne !!!! AM6.5 beta wgrała się szybciutko bez problemów.W porównaniu do mio i nawet Q1 -to szybkość działania rewelacja.Symulacja trasy W-wa-Porto  moment - 14s. A na q1 nawet 2 min. Satelity łapie b. szybko.No różnica jest kolosalna , szybki procek robi swoje.Rozdzielczość daje komfort czytelności . Zobaczymy jak się będzie sprawował w słońcu bo ten b. błyszczący ekranik trochę mnie niepokoi .Wszystkie inne funkcje  ( jeszcze nie wiem ile) działają bez problemów.Oprócz ceny jestem b. zadowolony z tego wyboru zakupu. Czytałem o problemach  z HD2 -ja ich nie zauważyłem.

świetnie, to nie zapomnij nam opisać jak ci na postojach obraca mapą i rekalkuluje trasę :P

*

Offline Daneczek

• 25
  • Sprzęt: SGS III.
« Odpowiedź #18 dnia: Maj 13, 2010, 18:34:29 »
Z tym również nie mam problemu .Dzisiaj pokręciłem się po W-wie i nie było żadnych problemów.Ale jestem czujny i jak coś złego zauważę to napiszę. Aha oczywiście bateria jest do tej zabawy za słaba - musi być zasilacz samochodowy (w zestawie nie ma :S)

*

Offline ochkarol

• 4813
  • Sprzęt: Samsung Galaxy A8
« Odpowiedź #19 dnia: Maj 13, 2010, 18:42:49 »
Czy u Was też położenie wskaźnika nie reaguje na zmiany w plikach car*.bmp.settings?
Chodzi mi o parametr iAltGPSMarkerBottomMargin.
Pomaga jedynie zmiana tego parametru w pliku AutoMapa.skin.consts... :(
Analogicznie miałem w AM 6.2
Pozdrawiam
Karol
. : Kobietę łatwiej rozebrać wbrew jej woli, niż ubrać po jej myśli. : .

« Odpowiedź #20 dnia: Lipiec 22, 2010, 00:35:07 »
Zaznaczam że się kompletnie na tym nie znam. Dotknęły mnie ostatnio zwisy Auto Mapy 6.5, która wcześnie hulała z synchronizacja czasu via GPS, otwieranie portu gdy pobiera dane itp. Rzeczą, która być może nie ma znaczenia a uległa zmianie była karta sim w Leosiu, z Ery na Orange. Niektórym użytkownikom AM w Leosiach działa, a innym przy tych samych nastawach się wysypuje, czy karta SIM może mieć jakikolwiek na to wpływ?

*

Offline valnar

• 3
  • Sprzęt: HTC HD2
« Odpowiedź #21 dnia: Styczeń 30, 2011, 20:53:55 »
w moim wypadku miałem do czynienia z częstym zawieszaniem się AM. Aktualnie zainstalowałem na pamięci telefonu program, a mapy wrzuciłem na kartę pamięci. Dodatkowo wyłączyłem synchronizację czasu z GPSem i mimo usilnych prób podczas 20min testu nie udało mi się zwiesić nawigacji. Niestety na światłach (b. długi postój) zgubił się zasięg i już więcej nie powrócił. Może ktoś z was miał podobny przypadek?

*

Offline ycbo

• 810
  • Sprzęt: iPhone 11 Pro
« Odpowiedź #22 dnia: Styczeń 31, 2011, 12:07:32 »
Wiadomości napisanych : 2, a ile przeczytanych ?.