AutoMapa 6.6.1 - prowadzi autostradą przez wyjazdy i wjazdy

• 22 Odpowiedzi
  • 6156 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline michanek1

• 14
  • Sprzęt: Loox N560, HTC HD, HTC Leo
AutoMapa 6.6.1 - prowadzi autostradą przez wyjazdy i wjazdy
« dnia: Listopad 10, 2010, 20:18:22 »
Witam,
używam Auto Mapy 6.6.1 w Irlandii, jadąc autostradą prowadzi wciąż do wyjazdu z autostrady po czym znów każe wjeżdżać z powrotem.
Przy ograniczeniu prędkości 100 km/h pokazuje 128 km/h, przy 120 pokazuje 160km/h.

Ma ktoś może takie doświadczenia?
Może trzeba coś przestawić?

Pozdrawiam

*

MarkNavi

Odp: AutoMapa 6.6.1 - prowadzi autostradą przez wyjazdy i wjazdy
« Odpowiedź #1 dnia: Listopad 10, 2010, 20:33:37 »
Witam,
używam Auto Mapy 6.6.1 w Irlandii, jadąc autostradą prowadzi wciąż do wyjazdu z autostrady po czym znów każe wjeżdżać z powrotem.

Czy jeździsz z właczonym Live drive i Smart Routes ? Jeżeli tak, to może wyłącz to w ustawieniach , potem wyznacz na sucho w domu trasę i sprawdź , czy znowu program prowadzi cię podobnie źle. Obawiam się, że to może nie być przyczyną Twojego problemu, ale wyeliminować od razu na początku też tego nie chcę.
« Ostatnia zmiana: Listopad 10, 2010, 20:35:28 wysłana przez MarkNavi »

*

Offline nocnyMarek

• 9913
  • Sprzęt: Palmax, viliv X70
« Odpowiedź #2 dnia: Listopad 10, 2010, 20:46:07 »
Nie pisz głupot. SR i LD działają tylko w Polsce.
AM3/4/5/6, DPN/D6, AP, N2/9, OM-free

*

Offline surcouf

• **
  • 156
    • Sherkin Island
  • Sprzęt: Xperia X1; Galaxy Tab 2; Xperia T
« Odpowiedź #3 dnia: Listopad 10, 2010, 20:52:33 »
Witam,
Przy ograniczeniu prędkości 100 km/h pokazuje 128 km/h, przy 120 pokazuje 160km/h.

Ma ktoś może takie doświadczenia?
Może trzeba coś przestawić?

Pozdrawiam

Autostradą prowadziła dobrze, do co wyświetlanych prędkości:
u mnie przy ograniczeniu 100km/h pokazuje 160, przy 120 pokazuje 193.
wydaje mi sie ze program  przelicza dane z map ktore sa w milach na km/h, dziwne ze porzelicza tak tylko na drogach szybkiego ruchu i autostradach:)
Tungsten W; FS n560; iPAQ 4350; Xperia X1; HTC HD2Xperia X10mini; Motorola XOOM; Nokia Lumia 800; Galaxy S3; Galaxy Tab 2; Xperia T

*

MarkNavi

« Odpowiedź #4 dnia: Listopad 10, 2010, 20:53:28 »

dobrze  :ok: Mała tylko prośba, szanujmy się wzajemnie okey ? Zauważyłem NocnyMarku, że masz taką bardzo zła cechę. Jak ktoś ci czymś tam podpadnie, to nie potrafisz sie opanowywać w swoich postach do takiej osoby. Popracuj nad tym, bo nie najlepsze sobie wystawiasz świadectwo. To ja mogę popełniać takie gafy językowe, bo jestem zwykły forumowicz piątej kategorii, ale nie Ty. Ty powinieneś być ponad takimi jak ja. Jesteś moderatorem i oczekuję od ciebie wyższego poziomu i nie tylko technicznego.
Czy nie wystarczyło mi odpowiedzieć, że LD i SR działają w Polsce. Ja chciałem koledze pomóc i nie życze sobie takich słownych ataków, bo chciałem dobrze.
« Ostatnia zmiana: Listopad 10, 2010, 21:08:28 wysłana przez MarkNavi »

*

Offline nocnyMarek

• 9913
« Odpowiedź #5 dnia: Listopad 10, 2010, 21:33:03 »
Jak nie będziesz pisał głupot to nie będzie komentarzy.

*

MarkNavi

« Odpowiedź #6 dnia: Listopad 10, 2010, 21:43:28 »

Nie bede tego komentowal i to bedzie chyba najwlasciwsza moja reakcja. Trzymaj tak dalej  :ok:

*

pliers

« Odpowiedź #7 dnia: Listopad 10, 2010, 22:10:35 »
jak już nawet moderator pozwala sobie pisać "od czapy" i nie na temat to ja też sobie pozwolę:

prostactwo Panie, prostactwo...

*

Offline jerzu

• 1323
    • Mój profil na FB
  • Sprzęt: iPhone 7
« Odpowiedź #8 dnia: Listopad 10, 2010, 23:29:19 »

Panie moderator, dajesz zły przykład.
Dariusz "jerzu" Niemczyński
Telefon - iPhone 7 & Moto G5
Tablet - Huawei Media Pad T5

*

Offline izaw

• 1165
« Odpowiedź #9 dnia: Listopad 10, 2010, 23:33:08 »
nocnyMarek, a ile razy Ty piszesz głupoty? Tylko w Twoim mniemaniu jesteś nieomylny. Czy Twoim wzorem mamy jechać Ci po życiorysie za każdą nieścisłość czy pomyłkę? Zamiast dawać dobry przykład zachowujesz się jak mały zawszony kundelek!

*

Offline emisiu

• Ekspert AutoMapa
  • 2362
« Odpowiedź #10 dnia: Listopad 10, 2010, 23:49:38 »
Zamiast dawać dobry przykład zachowujesz się jak mały zawszony kundelek!

Kolego IZAW jak już używasz takich poetyckich porównań to się najpierw zastanów dobrze nad ich znaczeniem a potem stosuj.
A mój mały zawszony kundelek zabrany ze schroniska wyrósł na pięknego i czujnego psa, którego nie zamienię na żadnego rasowca (a miałem już kilka).

*

Offline izaw

• 1165
« Odpowiedź #11 dnia: Listopad 11, 2010, 00:16:33 »
I jeszcze brzydkie kaczątko...

W przepiękny sposób poszybowałeś w dal od problemu. Dużo się można tutaj nauczyć (poza obsługą AM oczywiście).

*

Offline kiniu

• *
  • 89
  • Sprzęt: Goclever4366FMBT & HTC HD2  & (FSn560)
« Odpowiedź #12 dnia: Listopad 11, 2010, 07:39:48 »
Panowie RELAX.
Od razu zaznaczam że mojej wypowiedzi nie kieruję do nikogo personalnie tylko jako coś do przemyślenia ...
Obserwuję od jakiegoś czasu co się dzieje na forum i widzę że nie jest dobrze. Ja rozumiem że za niedługo wybory i nerwy mogą dawać się we znaki :) ale ...
Nie jest dobrze jak ludzie którzy jeszcze do niedawna fajnie z sobą współpracowali i wymieniali poglądy teraz skaczą sobie do gardeł.
Co wątek to odejście od tematu i jazda po kolesiach. Nie bronię nikogo ani nikogo nie atakuję, ale weźmy Panowie parę głębokich wdechów i wyluzujmy.

Pozdrawiam

*

pliers

« Odpowiedź #13 dnia: Listopad 11, 2010, 08:02:30 »
a ja spróbuję wrócić do tematu... w Polsce też zdarzały mi się sytuacje gdy AM chciała żebym zjechał z A2, jechał kilkaset metrów drogą równoległą potem wrócił znów na A2. Miało to miejsce na autostradowej obwodnicy Poznania

*

MarkNavi

« Odpowiedź #14 dnia: Listopad 11, 2010, 08:18:05 »
a ja spróbuję wrócić do tematu... w Polsce też zdarzały mi się sytuacje gdy AM chciała żebym zjechał z A2, jechał kilkaset metrów drogą równoległą potem wrócił znów na A2. Miało to miejsce na autostradowej obwodnicy Poznania

To prawda, ale jeżeli dobrze pamiętam to chyba poprawili ten błąd w ostatniej oficjalnej wersji, czyli 6.6.1. Od tej wersji chyba już nikt nie zgłaszał takich dolegliwości programu. Dokładnie na stronie Automapy mozna przeczytać, cytuję : "Poprawki związane z nawigacją, gdy obok drogi głównej biegnie droga równoległa"
« Ostatnia zmiana: Listopad 11, 2010, 08:20:08 wysłana przez MarkNavi »

*

Offline bombercoil

• 44
  • Sprzęt: Navroad Auro 2S - AM 6.16; Samsung SIII
« Odpowiedź #15 dnia: Listopad 11, 2010, 08:38:46 »
Podobne sytuacje miałem na A4, ale w 6.6.0. W 6.6.1 było już dobrze. Mam nadzieję, że nie poprawili tego w 6.6.2 :-)

*

Offline Miedzio

• 492
« Odpowiedź #16 dnia: Listopad 11, 2010, 22:24:29 »

Nie jest dobrze jak ludzie którzy jeszcze do niedawna fajnie z sobą współpracowali i wymieniali poglądy teraz skaczą sobie do gardeł.

A to wszystko przez AM, bo wprowadzilo SR i LD :P

Jednym sie to podoba, inni dostali "zrodlo problemu" wszystkich bledow w AM... a przyklad idzie pewnie z gory, moze w tym kraju juz nie da sie rozmawiac, tylko trzeba sobie skakac do gardel... :(

*

Offline rgr

• 1045
« Odpowiedź #17 dnia: Listopad 12, 2010, 15:01:28 »
A to pewna informacja (konkretnie o SR). Mapy Navteqa mają informacje o natężeniu ruchu, ale a) nie wiem czy NQ dostarcza je Aquratowi, b) a jeżeli tak, to czy Aqurat z nich korzysta.

BTW. Jak w takim razie wygląda szacowanie ETA za granicą? Takie z d**y jak przed erą SR?
To nie tablica ogłoszeń !

*

Offline nocnyMarek

• 9913
« Odpowiedź #18 dnia: Listopad 15, 2010, 21:23:06 »
Tak brzmiała odpowiedź supportu na pytanie zadane w lutym:
obecnie funkcja Traffic dziala na terytorium Polski. Jesli chodzi o inne kraje to nie jestesmy w stanie powiedziec kiedy zostana dodane dane Traffic.
Gdyby coś się od tamtej pory zmieniło, jestem pewien,
że głośno by się tym chwalili, a jak widać jest cisza.

Wg AM ciągu godziny pokonasz 130km na niemieckiej autostradzie i 65 km na drodze głównej (czerwona)
bez względu na to czy masz włączone czy wyłączone SR/LD.
Jeśli chcesz poznać ETA na innych kategoriach dróg to nic nie stoi na przeszkodzie, żebyś sobie wyznaczył
trasy przebiegające w całości po drogach tej samej kategorii, podzielił odległość przez czas dojazdu
i przekonał się jakie prędkości do szacowania ETA stosuje AM na drogach innych kategorii.

*

Offline michanek1

• 14
  • Sprzęt: Loox N560, HTC HD, HTC Leo
« Odpowiedź #19 dnia: Listopad 15, 2010, 22:06:40 »
Funkcję Live drive i Smart Routes mam wyłączone.
Myślałem że coś może w ustawieniach mam źle, przeliczanie z mil na kilometry nie powinno mieć miejsca, jeżdżę głównie po Republice Irlandii a tu obowiązują kilometry od dawna, z resztą w starszej wersji AM nie było tego problemu.
Być może będę musiał wrócić do starszej wersji...
Tak czy inaczej dziękuję za zainteresowanie.

Pozdrawiam wszystkich.

*

Offline nocnyMarek

• 9913
« Odpowiedź #20 dnia: Listopad 15, 2010, 22:33:17 »
Problem występuje od wersji 6.2 (z mapa 1001) i support o nim wie,
skoro występuje nadal, znaczy że priorytet na załatanie tego buga jest wyjątkowo niski ...

*

Offline debart

• **
  • 181
  • Sprzęt: VIVO PLUS + 16GB SDHC + VW Phaeton
« Odpowiedź #21 dnia: Listopad 16, 2010, 00:23:10 »
No, trzeba się przyzwyczaić :)
Mnie tez AM na trasie Cieszyn-Bielsko (wiem wiem, po co wyznaczać trasę na takim odcinku - ano dla jaj...) kazała zjechać z dwupasmówki przed zjazdem na Katowice, żeby za zjazdem kazać mi znowu wjechać na tę samą trasę, bo tak było OPTYMALNIE wg AM... :E
Ten typ tak ma....

A co do wycieczek słownych p. moderatÓrza to jak z AM. Ten typ tak ma i też trzeba się do tego przyzwyczaić  :P

« Odpowiedź #22 dnia: Listopad 16, 2010, 15:10:28 »
W zeszłym tygodniu leciałem z Katowic do Legnicy. Z włączonym SR-LD na jednym laptopie, na drugim z wyłączonym. W obu przypadkach 6.6.1 + połączenie z siecią (czyli dane Traffica non stop). Tam gdzie było wyłączone SR-LD Automapa poszła jak strzała do Legnicy A4. Z włączonym SR-LD 4 razy próbowała zjechać z autostrady i ponownie na nią wjechać na tym samym węźle. Oprócz tego wymyśliła przez Wrocław (g. 18.30-19.30) i dalej pipidówkami. W obu przypadkach typ trasy był ustawiony na szybki. W sumie mam kompletny brak zaufania do prowadzonej w ten sposób nawigacji. Ja rozumiem drogi o niższym numerze, ale zjeżdżać z autostrady i pchać się przez taką aglomerację jak Wrocław do oddalonej o 60km Legnicy jak się ma prostą droge pod nosem ? Dziwnie działają algorytmy w tej mapie. Takich kwiatków zauważam w niej więcej (większość związana z funkcjami SR i LD). Owszem można to wyłączyć - tylko za co płacimy w takim razie w subskrypcji - za teoretyczne poprawki na mapach ?

Piotr

AM 6.6.1EU/PC  AM 6.6.1PL/Mio