AutoMapa 6.5,6.6 beta czy moze 5.3?

• 22 Odpowiedzi
  • 6275 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline xenium11

• 268
  • Sprzęt: Motorola Defy
AutoMapa 6.5,6.6 beta czy moze 5.3?
« dnia: Lipiec 24, 2010, 21:47:06 »
Witam prosze sie wypowiedziec ktorą wersje AM warto obecnie używać wybierając sie na urlop.Chodzi o to żeby nawigacja prowadziła mnie bezstresowo i w miarę dokładnie do celu.

*

Offline emisiu

• Ekspert AutoMapa
  • 2362
Odp: AutoMapa 6.5,6.6 beta czy moze 5.3?
« Odpowiedź #1 dnia: Lipiec 24, 2010, 22:00:57 »
Nie ma reguły bo na różnych trasach różne wersje sprawdzą sie lepiej czy gorzej. Ja urlop bezstresowo przejeździłem na... 6,2.

*

Offline plesniak

• 489
  • Sprzęt: smart Media-System TomTom
« Odpowiedź #2 dnia: Lipiec 24, 2010, 22:14:06 »
obecna beta jak dla mnie jest stabilna
Paweł

*

Offline poek

• 35
  • Sprzęt: HTC HD2
« Odpowiedź #3 dnia: Lipiec 24, 2010, 22:21:27 »
Ja właśnie zainstalowałem bete 6.6, potestuje tydzień i w niedziele wyruszam przy jej pomocy przez Polskę.

*

Offline Darek_Foto

• 1630
    • Fotografia ślubna Kraków
  • Sprzęt: HTC HD2, LeEco MAX2
« Odpowiedź #4 dnia: Lipiec 25, 2010, 12:03:01 »
Na becie 6.6 występują zamrożenia ekranu - właśnie jestem na urlopie i w trakcie jazdy na urlop spotkała mnie taka przykrość ze strony programu. Wystarczyło wyjść z AM i ją zamknąć. Po ponownym uruchomieniu wyznaczyła trasę i było już OK.
Dariusz B.
Skórki do AutoMapy dla WM, WinCE, PC: http://www.automapa.darekfoto.pl/

*

Offline puniek

• 4617
  • Sprzęt: Samsung Galaxy S7 EDGE SM-G935F
« Odpowiedź #5 dnia: Lipiec 25, 2010, 12:10:14 »
Na becie 6.6 występują zamrożenia ekranu
Ale w konkretnej sytuacji i na niektórych urządzeniach...
ISTQB Certified Tester

*

Offline jetsf

• 365
  • Sprzęt: Omnia 2,WM6.5, AM6.12.EU, BT-Q1000XT, GS2 ws 4.0.4
« Odpowiedź #6 dnia: Lipiec 25, 2010, 16:08:39 »
Na becie 6.6 występują zamrożenia ekranu - właśnie jestem na urlopie i w trakcie jazdy na urlop spotkała mnie taka przykrość ze strony programu. Wystarczyło wyjść z AM i ją zamknąć. Po ponownym uruchomieniu wyznaczyła trasę i było już OK.
Właśnie wczoraj też tego doświadczyłem. Ekran AM stał w miejscu, ale nawigacja głosowa działała (i to jak się później okazało poprawnie - od momentu zauważenia ok. 4 km szukając miejsca do zatrzymania). Pomogło wyłączenie i ponowne włączenie AM - dalej poprowadziła już bez problemu.   

*

pliers

« Odpowiedź #7 dnia: Lipiec 25, 2010, 17:19:22 »
ja akurat zrobiłem już ponad 2kkm na różnych trasach z wersją 6.6 beta 1 i nie mam zastrzeżeń (poza kilkoma babolami z wyznaczaniem trasy znanymi jeszcze z wersji 6.5)

osobiście polecam, według mnie dużo lepiej działa niż 6.5

*

Offline Teodoryk

• **
  • 173
  • Sprzęt: A696, Samsung I9070, Acer 811 3G
« Odpowiedź #8 dnia: Lipiec 25, 2010, 17:27:02 »
Pojeżdziłem trochę z betą. Stabilnośc bety w mojej opinii polega na tym że w czasie jazdy stabilnie cały czas wyznacza trasę ;)

dziś w czasie jazdy dopiero pomógł SR bo wyznaczanie trwało tak długo że straciłem cierpliwość, próba wyjścia do menu skończyła się komunikatem "nie można zakończyć wyznaczania trasy" :)  :grin: :grin:

Takie kwiatuszki mam co moment.

poniżej dwa filmiki prezentujące wyznaczanie trasy AM6.6 i dla porównania IGO08

Ten z AM nawet że szczęsliwy, pokazała się mapa z całą trasą, tak mi się tylko zdarza raz na dwa-trzy razy. Częsciej po wyznaczeniu trasy natychmiast przystepuje do jej wyznaczanie raz jeszcze.

Nadmienię że AM ZAWSZE instaluję po HR i formacie karty.

Powiem tylko jeszcze że wczoraj próbowałem starą AM5.5.3 - co za ulga, jest stabilna jak skała i pięknie działa, wygląda na to że kolejne wesje AM tylko krok po kroku tę stabilnośc destabilizują, wprowadza się nowe bajery i program po prostu nie wyrabia.

Drogi Aquaracie, poproszę o AM5.5.3 z nowymi mapami, a te wszystkie bajery wsadźcie sobie do .... eee znaczy się:  należałoby poważnie przemysleć sens ich dodawania jeżeli  poważnie destabilizują program, lub też pomyśleć o napisaniu nowej wersji od podstaw.

DSCF0721.AVI

DSCF0719.AVI
« Ostatnia zmiana: Lipiec 25, 2010, 17:44:10 wysłana przez Teodoryk »

*

Offline ochkarol

• 4813
  • Sprzęt: Samsung Galaxy A8
« Odpowiedź #9 dnia: Lipiec 25, 2010, 18:09:19 »
... Nadmienię że AM ZAWSZE instaluję po HR i formacie karty.
Współczuję. Ja nie mam żadnych problemów ze stabilnością AM 6.6 beta.
Żadnych "wewnętrznych niezgodności danych" itp komunikatów.
Nadmienię, że instaluję zawsze na kartę w stanie takim jakim ona jest (żadnego formatowania itp).
« Ostatnia zmiana: Lipiec 25, 2010, 21:56:10 wysłana przez ochkarol »
Pozdrawiam
Karol
. : Kobietę łatwiej rozebrać wbrew jej woli, niż ubrać po jej myśli. : .

*

Offline izaw

• 1165
« Odpowiedź #10 dnia: Lipiec 25, 2010, 20:14:57 »
Zatem jak zwykle. Poprawiono stabilność na niektórych urządzeniach, psując na innych.

@ochkarol, nie martw się przyjdzie kolej i na ciebie  :grin:

*

Offline yarex

• 17
« Odpowiedź #11 dnia: Lipiec 25, 2010, 20:32:01 »
Witam

Ja jechałem dziś z AM 6.5.0 (1076) i mapą Polski 1006 z Krosna do Opola na Omni 2, gdzie mam 76MB wolnej pamięci (celowo ponownie uruchomiłem Omnie przed odpaleniem AM) i 800MHz procek, pierwsza niespodzianka na pierwszych światłach w Krośnie - "wewnętrznna niezgodności danych" ale pojechałem dalej i nic prowadził normalnie (AM zainstalowałem dzień wcześniej, bo miałem najnowszą betę).

Natomiast cyrki zaczęły się na obwodnicy Krakowa (celowo wyznaczyłem trasę z pominięciem płatnych odcinków) - ledwo na nią wjechałem to już kazał zjeżdżać, chociaż fizycznie nie było takiej możliwości, często-gęsto orientował się gdzie jest i wyznaczał od nowa trasę (chociaż z początku wyznaczył trasę praktycznie tak jak jechałem - przez całą obwodnicę), więc jechałem na pamięć dalej i zjechałem dopiero na ostatnim zjeździe przed bramkami, dalej było już prawie idealnie - poprowadził mnie na zamkniętą odcinek z zakazem wjazdu (chociaż mam i livedrive i smartroure), no i kawałek drogi z takimi dziurami, że ręce opadają.  Inne przyuważony błąd - jedziesz prosto a AM pokazuje jak byś zjeżdżał z drogi zjazdem i zaczyna od nowa liczyć trasę dla tego zjazdu - nie wiem może w omni jest jakiś kiepski odbiornik GPS-a.

No i niestety, dwa razy AM (beta więc odpuszczam) zawiesiło mi telefon w taki sposób, że nie mogłem nic zrobić, po za przemieszczaniem się między odpalonymi okienkami  otwartych w tle aplikacji (Samsungowego Main Menu  i Parlingo).

pozdrawiam
Jarek

*

Offline JB46

• *
  • 63
  • Sprzęt: Cruser Sigma B50
« Odpowiedź #12 dnia: Lipiec 25, 2010, 21:56:04 »
Na becie 6.6 występują zamrożenia ekranu
Trzy wyjazdy i trzy zamrożenia ekranu po przejechaniu początkowych 10 km. Marzena prowadzi dalej.
Wracam do 6.5.0.

*

Offline ochkarol

• 4813
  • Sprzęt: Samsung Galaxy A8
« Odpowiedź #13 dnia: Lipiec 25, 2010, 21:58:53 »
... poprowadził mnie na zamkniętą odcinek z zakazem wjazdu (chociaż mam i livedrive i smartroure)
A co ma piernik do wiatraka?  :O
no i kawałek drogi z takimi dziurami, że ręce opadają.  ...
Nie za dużo wymagasz od nawigacji? :-?
Pozdrawiam
Karol
. : Kobietę łatwiej rozebrać wbrew jej woli, niż ubrać po jej myśli. : .

*

Offline Teodoryk

• **
  • 173
« Odpowiedź #14 dnia: Lipiec 26, 2010, 00:54:01 »
Nie za dużo wymagasz od nawigacji? :-?

Dziś byłem w Krakowie w centrum na  Małym Rynku,  to co wyrabiała AM to przechodzi ludzkie pojęcie, najprostrza i naszybsza droga ode mnie ze wsi to radzikowskiego/ opolska/29 list/ warszawska/ szpitalna.
Nie patrzyłem na ekran bo ruch był dośc spory ale co moment miałem na opolskiej skrec w prawo, przed placem ibramowskim zawróć a lewo a na warszawskiej skrec w lewo, i  zawróć w lewo. dopiero na szpitalnej  się uspokoiła, trasę ustawiłem "szybką" lidrive włączony a ta cholera  uparcie  mi  każe jechać przez  azory , koło jednostki wojskowej pod mostem, wrocławką, nowy kleparz, alejami , warszawską, ogrodową i pawią a na koniec SIC z westerplatte pod prąd w mikołajską, tam od zawsze ruch idzie od małego rynku do westerplatte.
 Abstrahując od tego ewidentnego buga to zdecydowanie najwolniejsza droga mnóstwo świateł i wąskich uliczek. Dziękuje Ci Automapo. dobrze że znam każda uliczke w Krakowie na pamieć.

*

Offline edmun

• 933
    • Zdjęcia ślubne, Fotografia ślubna
  • Sprzęt: SGH-I780
« Odpowiedź #15 dnia: Lipiec 26, 2010, 08:17:27 »
Dziękuje Ci Automapo. dobrze że znam każda uliczke w Krakowie na pamieć.
To jak widzisz błędy to je zgłaszaj. Tym bardziej przy betowych wersjach
SGH-I780 + Heineken78 Marvel Dream WM 6.5.3 96dpi
HTC ONE S
TTI TCB-880 + Sirio ML145
Alhambra TDI

*

Offline nocnyMarek

• 9913
  • Sprzęt: Palmax, viliv X70
« Odpowiedź #16 dnia: Lipiec 26, 2010, 09:28:49 »
Cytat: Teodoryk
a na koniec SIC z westerplatte pod prąd w mikołajską, tam od zawsze ruch idzie od małego rynku do westerplatte.

Tym bugiem aż tak bym się nie podniecał, na Mikołajskiej jak na większości starówki jest zakaz ruchu,
więc skoro tam jechałeś widocznie jesteś jednym z mieszkańców/dostawców, których zakaz nie obowiązuje.
Byłby wstyd dla AM, gdyby prowadziła pod prąd w centrum Krakowa w jakimś ogólnodostępnym miejscu,
a tak jest tylko błąd bez większego znaczenia.

EDIT: okazuje się, że AM po odblokowaniu ulic z zakazem ruchu uwzglednia ich kierunkowość.
Skoro masz więc prawo poruszać się po tamtym terenie powinieneś po prostu
odblokować sobie obszar starego miasta, albo choć ulice którymi sie poruszasz.
W przeciwnym razie AM traktuje zakaz ruchu jako ważniejszy od kireunkowości
i jeśli stawiasz punkt trasy na zakazie ruchu to prowadzi trasę tak,
by na zakazie ruchu był jak najmniejszy odcinek trasy.
(a na niemal całej Szpitalnej też jest zakaz ruchu)
« Ostatnia zmiana: Lipiec 26, 2010, 09:52:26 wysłana przez nocnyMarek »
AM3/4/5/6, DPN/D6, AP, N2/9, OM-free

*

Offline Teodoryk

• **
  • 173
« Odpowiedź #17 dnia: Lipiec 26, 2010, 11:33:59 »
Nocny Marku,

Przecież sporo turystów przyjeżdza i mieszka w hotelach w strefie B , mają prawo tam wjechać dobrze by było żeby nie musieli wykonywać mrówczej pracy i odblokowywać ręcznie wszyskie uliczki w obrębie plant. A jeszcze lepiej gdy nie byli kierowani w uliczki jednokierunkowe pod prąd :)
Ja się właśnie za to zabrałem , ciekaw jestem wyników ;) nie wiem jak to rozwiązać, może powinna być stworzona osobna kategoria dla centrum Krakowa, bez blokad ale z oznaczeniem "wjazd tylko na mieszkańców i osób uprawionych".

*

Offline nocnyMarek

• 9913
« Odpowiedź #18 dnia: Lipiec 26, 2010, 13:00:06 »
Cytat: Teodoryk
... mrówczej pracy i odblokowywać ręcznie wszyskie uliczki ...
No bez jaj, sprawę załatwia raptem 5 stuknięć +1 przesunięcie po ekranie.
Nie po to AM jest kombajnem nawigacyjnym żeby kosić ręcznie każdy kłos (odcinek) z osobna :P

*

Offline Teodoryk

• **
  • 173
« Odpowiedź #19 dnia: Lipiec 26, 2010, 13:38:31 »
raczej nie da się użyć funkcji odblokuj obszar, ponieważ w centrum jest sporo ulic wyłączonych z ruchu. Tak więc trzeba to zrobić ręcznie odcinek po odcinku.

*

Offline izaw

• 1165
« Odpowiedź #20 dnia: Lipiec 26, 2010, 14:20:45 »
Odblokowanie obszaru paradoksalnie nie zdejmuje blokad. Też w innym miejscu próbowałem "na skróty" i porażka. Co innego blokuj-odblokuj obszar, co innego poszczególne drogi.

*

Offline nocnyMarek

• 9913
« Odpowiedź #21 dnia: Lipiec 26, 2010, 14:32:43 »
raczej nie da się użyć funkcji odblokuj obszar, ponieważ w centrum jest sporo ulic wyłączonych z ruchu. Tak więc trzeba to zrobić ręcznie odcinek po odcinku.
Mam rozumieć, że są 2 rodzaje zakazów ruchu? Bezwzględne i z wyjątkami? (ta strefa B?)
Jeśli tak to faktycznie trzeba będzie trochę podziobać...
Wtedy najlepiej utworzyć sobie osobny plik z tymi antyblokadami,
żeby w razie czego tylko dodać z pliku, a nie dziobać od nowa.

*

Offline Teodoryk

• **
  • 173
« Odpowiedź #22 dnia: Lipiec 26, 2010, 18:08:44 »
tak dokładnie, strefa B pozwala wjechać do centrum mieszkańcom i turystom mieszkającym w hotelach, ale już przecież na rynek czy mały rynek już  nie wolno.

wjazd do strefy B masz tylko od  Szpitalnej, św Krzyża, Poselskiej, Franciszkańskiej, św Anny  Szczepańskiej i Sławkowskiej i te trzeba odblokować, plus parę ulic przejezdnych, Tomasza, Marka, Gołębia Bracka, Jana, juz mi się nie chce wymieniać wszystkich ;)