Ja znalazłem inny problem na wersji EU i wyznaczaniu tras już poza granicami Polski. Na wcześniejszej mapie tego nie zauważyłem.
Warunki są takie:
1. Świeża instalacja (bo myślałem, że przez aktualizacje mi się tak robi).
2. Wczoraj wieczorem ściągnięte dane z miplo.
3. Ustawiona trasa optymalna (bardziej krótka niż szybka).
4. Drogi płatne - omijaj (w poprzednich wersjach dało się wyznaczyć bez problemu trasę przy takich ustawieniach), promy - pytaj, autostrady - OK.
5. Trasa Zelów (konkretnie wioska Ignaców koło Zelowa) - Chorwacja miasto Split (centrum wg. AutoMapy).
Efekt -> wyskakuje komunikat po angielsku z windowsa, że "nie ma wystarczającej ilości pamięci, proszę wyłączyć inne aplikacje i spróbować ponownie". Po naciśnięciu OK AutoMapa się zamyka lub zawiesza.
W innych trybach czyli trasa, szybka, krótka czy te same warianty z drogami płatnymi dają ten sam efekt.
W programie zwiększyłem ilość dostępnej pamięci ale to nic nie dało.
Sprawdziłem też na innych zagranicznych miejscowościach i doszedłem do wniosku, że ten problem zależny jest chyba od odległości bo wyznaczenie trasy przy warunkach jak wyżej do Liege w Belgii czy Londynu trwa długo ale się udaje. Zaś większa odległość do Albacete w Hiszpanii wyrzuca błąd, że nie może wyznaczyć trasy przy takich ustawieniach kategorii dróg, więc włączyłem drogi płatne i jest to samo co z Chorwacją. Im dalej tym gorzej.
Możecie to sprawdzić u siebie?
Mój sprzęt to taki jak w opisie Nokia 500 (jak do tej pory dla mnie najlepsza nawigacja, szybko działa i ma sprzętową regulację głośności więc nie muszę celować w ekran podczas jazdy :-)). Oczywiście Nokia taka jak wyszła ze sklepu bez przeróbek.
PS. Możecie mi powiedzieć gdzie lub jak tu wyłączyć SR bo czasem robi mi absurdy prowadząc jakimiś polami czy ogródkami działkowymi a widzę, że główna droga jest przejezdna bezproblemowo.
Pozdrawiam