AM nie może otworzyć portu GPS

• 17 Odpowiedzi
  • 7556 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline Matthius

• *
  • 62
  • Sprzęt: Navroad 780H & Asus A632
AM nie może otworzyć portu GPS
« dnia: Październik 23, 2010, 20:09:16 »
Od kilku dni mam problem z AM (v6.6.0 oraz 6.6.1).

Program włącza się bez problemu, fix jest łapany w ciągu sekund. Po jakimś czasie (raz szybciej, raz później), AM wyświetla komunikat "brak sygnału GPS". Następuje próba restartu obsługi GPS, ale kończy się to takim błędem:
"nie można otworzyć portu com7"

Jest to poprawny port dla Navroad nr780h.

Co ciekawe, jeżeli po tym błędzie wyłączę AM i uruchomię inny program odczytujący dane z GPS, to działa on bez najmniejszego problemu.

Czasami jednak zamykanie AM po tym błędzie trwa dosłownie wieki, system przez kilka minut wygląda jakby się zawiesił.

Czy ktoś miał już kiedyś podobny problem?

*

Offline maryszek

• 326
  • Sprzęt: S. GALAXY S5 Neo+aAMPL
Odp: AM nie może otworzyć portu GPS
« Odpowiedź #1 dnia: Październik 23, 2010, 21:50:27 »
Ktoś gdzieś pisał, żeby port ustawić na "Auto (...)".
Pozdrawiam
Leszek

*

Bilunia

« Odpowiedź #2 dnia: Październik 23, 2010, 23:26:13 »
Ja bym ustawił właśnie na sztywno "COM7". Oczywiście, jeżeli to jest prawidłowy port GPS. Sprawdź też prędkość transmisji - być może tu tkwi problem.

*

Offline Matthius

• *
  • 62
« Odpowiedź #3 dnia: Październik 24, 2010, 00:45:09 »
Dzięki, niestety obie odpowiedzi nie rozwiązały problemu. :(

Tutaj pomógł HR:
http://pdaclub.pl/forum/omnia-lite-i-omnia-pro/samsung-b7300-i-klopot-z-polaczeniem-gps/

Spróbuję się dowiedzieć, jak go wykonać. Albo od nowa wgram firmware, efekt powinien być taki sam.

Mam jednak wrażenie, że AM nie potrafi poprawnie zwolnić portu. Restart obsługi GPS kończy się więc tym, że AM blokuje samą siebie w dostępie do COM7.

*

Offline angler22

• Redaktor
  • 4803
  • Sprzęt: Blow 50YBT, Goclever 5010, Wayteq X960, AM XL
« Odpowiedź #4 dnia: Październik 24, 2010, 11:14:19 »
Masz jeszcze możliwość odznaczenia "otwieraj port tylko gdy używany" oraz "czytaj w oddzielnym wątku". Warto spróbować poprzestawiać obie opcje.

*

Bilunia

« Odpowiedź #5 dnia: Październik 24, 2010, 20:07:11 »
Masz jeszcze możliwość odznaczenia "otwieraj port tylko gdy używany"
Z tego "ptaszka" akurat też korzystam - aktualnie z powodzeniem.
Natomiast są (były) inne programy navi (wersje), które pomimo ich wyłączenia, blokowały w dalszym ciągu port GPS, uniemożliwiając korzystanie z niego innym programom, w tym AutoMapie. Wtedy nie pomagał nawet ten ptaszek. Jedynym rozwiązaniem było wywalenie ich z urządzenia.
« Ostatnia zmiana: Październik 24, 2010, 20:09:57 wysłana przez Bilunia »

*

Offline angler22

• Redaktor
  • 4803
« Odpowiedź #6 dnia: Październik 25, 2010, 09:25:26 »
Do "uwalniania" portu GPS ta opcja się nie nadaje, ale Kolega pisał o "zawieszaniu" się odbiornika po pewnym czasie i tu na pewno warto sprawdzić, czy nie nawala jeden z tych dodatkowych mechanizmów obsługi portu. Ja nie zauważyłem żadnej różnicy w działaniu AM na PNA, po przestawieniu opcji "otwieraj gdy używany". Za to włączenie opcji nr 2, czyli "czytaj w oddzielnym wątku" powoduje na niektórych urządzeniach zawieszanie się, lub wyraźne zwiększenie obciążenia procesora. Dlatego chyba warto poeksperymentować.

*

Offline Matthius

• *
  • 62
« Odpowiedź #7 dnia: Październik 26, 2010, 13:05:06 »
Czytanie w oddzielnym wątku oraz otwieranie tylko gdy używany miałem cały czas włączone. Próbowałem wyłączać i włączać te opcje. Efekt był taki, ze każda z tych zmian powodowała natychmiast restart obsługi GPS - a ten kończył się znajomym błędem.

Na urządzeniu jest tylko jedna aplikacja potrafiąca czytać dane z GPS, jest ona wbudowana w system i nie mogę jej wywalić. Urządzenie jednak zawsze wyłącza się gdy wychodzę z auta, odpala się razem z silnikiem. Nie ma więc możliwości, aby coś siedziało w pamięci podczas uruchomienia AM.

W piątek wrócę do PL i będę eksperymentować z hard resetem. Spróbuję też czystej instalacji AM, bez importu ustawień z plików.

No i chyba nie ma zmiłuj, będę musiał poprosić wsparcie AM o diagnozę.

Dzięki za pomoc, dam znać jeśli uda mi się rozwiązać problem.

*

Offline Matthius

• *
  • 62
« Odpowiedź #8 dnia: Listopad 17, 2010, 09:38:42 »
Czas ożywić wątek. :)

Po dłuższej dyskusji z supportem zalecono mi instalację AM 6.2.2 beta.
Faktycznie, jest pewna poprawa. Jeżeli ustawię port na Auto(COM7), restarty obsługi GPS się udają.
Niestety, wpisanie na sztywno COM7 skutkuje wiadomym błędem. Ale system nie wygląda już jakby się zawiesił.

Nie dostałem jednak odpowiedzi na pytanie, co jest przyczyną "odpadania" AM od portu. Wciąż się to sporadycznie zdarza. Na szczęście restart GPS łagodzi objawy tego zjawiska.

Choć wolałbym, aby leczenie było bardziej ukierunkowane na przyczynę, niż skutki.

*

Offline RUKAT

• 2388
  • Sprzęt: POCO X3 NFC
« Odpowiedź #9 dnia: Listopad 17, 2010, 15:15:06 »
.......Jeżeli ustawię port na Auto(COM7), restarty obsługi GPS się udają.
Niestety, wpisanie na sztywno COM7 skutkuje wiadomym błędem..........
Tak sobie gdybam:    Może przyczyną jest niewłaściwy "baud rate"  , w trybie auto  AM sobie go przestawi a przy ustawieniu na sztywno - COM  jest właściwy ale prędkość transmisji danych nie i AM  gps'a nie widzi
Nic tak nie cieszy jak seria z pepeszy ;o)

*

Offline Matthius

• *
  • 62
« Odpowiedź #10 dnia: Listopad 17, 2010, 16:12:42 »
Tak sobie gdybam:    Może przyczyną jest niewłaściwy "baud rate"

Też to sprawdzałem.
Auto ustawia prędkość na 4800 (choć Navroad podaje 9600 jako właściwą).
Ręczne ustawienie baud rate 4800 nie usuwa problemu (podobnie 9600, 14400, 19200 - dalej nie chciało mi się testować).

*

Offline nocnyMarek

• 9913
  • Sprzęt: Palmax, viliv X70
« Odpowiedź #11 dnia: Listopad 17, 2010, 17:39:11 »
Może przyczyną jest niewłaściwy "baud rate"  , w trybie auto  AM sobie go przestawi ...
Nie przestawi,  'auto' dotyczy jedynie poszukiwania portu, przy źle ustawionej prędkości odczytu
może w ogóle nie wykryć GPS.

Połączone: Listopad 17, 2010, 17:42:29
Cytat: Matthius
Auto ustawia prędkość na 4800 (choć Navroad podaje 9600 jako właściwą).
Nie ustawia, to jest po prostu prędkość 'pierwsza z brzegu',
jeśli producent zaleca inną, powinieneś tę zalecaną ustawić.
« Ostatnia zmiana: Listopad 17, 2010, 17:42:29 wysłana przez nocnyMarek »
AM3/4/5/6, DPN/D6, AP, N2/9, OM-free

*

Offline angler22

• Redaktor
  • 4803
« Odpowiedź #12 dnia: Listopad 17, 2010, 17:55:29 »
Cały czas uważam, że winny tu będzie jakiś proces nakładki chodzący w tle i np. synchronizujący zegar, albo ustawiający podświetlenie na dzień/noc. Od czasu do czasu "wcina" się na port GPS i powoduje problemy. Trzeba by pozamykać wszystkie procesy poza systemowymi i wtedy spróbować.

*

Offline Matthius

• *
  • 62
« Odpowiedź #13 dnia: Listopad 18, 2010, 08:37:43 »
Cały czas uważam, że winny tu będzie jakiś proces nakładki chodzący w tle

Nie sądzę - nie instalowałem dodatkowego softu poza AM. Zanim problem wystąpił, przejechałem z różnymi wersjami AM kilka tysięcy kilometrów. Dopiero przy AM6.6.0 coś zaczęło się psuć (ale też nie od razu).
No i dlaczego Auto(COM7) działa jak należy, a COM7 już nie?

Baud rate okazało się nie mieć znaczenia - testowałem wartości od 4800 do 19200 włącznie, AM najwyraźniej nie robiło to różnicy.

*

Offline angler22

• Redaktor
  • 4803
« Odpowiedź #14 dnia: Listopad 18, 2010, 10:09:03 »
Nie sądzę - nie instalowałem dodatkowego softu poza AM. Zanim problem wystąpił, przejechałem z różnymi wersjami AM kilka tysięcy kilometrów. Dopiero przy AM6.6.0 coś zaczęło się psuć (ale też nie od razu).
No i dlaczego Auto(COM7) działa jak należy, a COM7 już nie?
Nie mówię, że winny jest tylko dodatkowy proces, ale jakaś zmiana, która pojawiła się w AM 6.6.1 z takim procesem może się gryźć (coś podobnego występuje na Medionie 5430).
Opcja "auto" być może ma zaszyte coś w rodzaju odświeżania i dlatego działa lepiej.

*

Offline RUKAT

• 2388
  • Sprzęt: POCO X3 NFC
« Odpowiedź #15 dnia: Listopad 18, 2010, 11:26:30 »
........
Baud rate okazało się nie mieć znaczenia - testowałem wartości od 4800 do 19200 włącznie, AM najwyraźniej nie robiło to różnicy.
Jak to nie robi różnicy tzn. co : na każdym ustawieniu działa czy na każdym nie działa :-?
Prędkość transmisji danych  COM-a powinna być taka sama jak podłączonego do niego chipsetu gps . Na COM-ie ustawia się to łatwo na chipsecie raczej nie,chyba że masz program do obsługi chipsetu. Więc albo masz ten program i ustawiasz i tu i tu. Albo jeśli Ci nie działa na żadnym z tych ustawień baud Rate  a przyczyna braku jest inna to i tak musisz najpierw baud Rate dobrze ustawić żeby nie nakładały Ci się przyczyny  niesprawności B)
Nic tak nie cieszy jak seria z pepeszy ;o)

*

Offline Matthius

• *
  • 62
« Odpowiedź #16 dnia: Listopad 18, 2010, 15:21:11 »
Na każdym działa.  :)
Sypie się dopiero przy awaryjnym restarcie obsługi GPS (restart "ręczny" działa).
Oczywiście, mowa o na sztywno ustawionym COM7.

*

Offline angler22

• Redaktor
  • 4803
« Odpowiedź #17 dnia: Listopad 18, 2010, 16:21:11 »
Bo większość wbudowanych odbiorników GPS samoczynnie dostosowuje do prędkości wymaganej przez program. Możesz otworzyć dany port z dowolnym baudrate i zawsze będzie działał. Oczywiście są nawigacje (np. Mio), które tego nie potrafią (a przynajmniej niektóre z nich).