AM na Lark 50.1

• 31 Odpowiedzi
  • 13892 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline matmat

• 356
  • Sprzęt: MIO A701
AM na Lark 50.1
« dnia: Listopad 28, 2011, 18:47:06 »
Mam problem z instalacja AM na Lark-u dochodzę do końcowego momentu wcisnięcia OK (już po przełozeniu karty z urządzenia) i nic okienko nie  niknie.
suport AM odpowiedział:
"I to jest wlasnie objaw tego braku wspolpracy. Urzadzenie nie generuje numeru karty jak powinno"
Czy jest na to sposób bo wiem że na Larku instalują AM

*

Offline nocnyMarek

• 9913
  • Sprzęt: Palmax, viliv X70
Odp: AM na Lark 50.1
« Odpowiedź #1 dnia: Listopad 28, 2011, 19:37:16 »
Cytat: matmat
...bo wiem że na Larku instalują AM
No to zapytaj tych co instalują.
IMO oryginał działał nie będzie. Skoro urządzenie nie generuje prawidłowo
numeru karty, to nawet jak ominiesz ten problem przy instalacji,
np. rejestrując mapę na kartę na innym sprzęcie, to i tak powróci on przy każdym
uruchomianiu AM na tym Larku, bo wtedy też jest sprawdzana zgodność licencji.
AM3/4/5/6, DPN/D6, AP, N2/9, OM-free

*

Offline matmat

• 356
« Odpowiedź #2 dnia: Listopad 28, 2011, 20:08:10 »
Czyli wszystko wskazuje na to, że trzeba się z AM rozstać, bo to była (wykorzystanie jej na Larku) ostatnia deska ratunku dla AM.

*

Offline izaw

• 1165
« Odpowiedź #3 dnia: Listopad 28, 2011, 20:14:00 »
Ale numer karty nie ma nic wspólnego z nawigacją. Zarejestrować poprzez czytnik kart w komputerze i po sprawie. Po co jeszcze angażować Larka.

*

Offline ochkarol

• 4813
  • Sprzęt: Samsung Galaxy A8
« Odpowiedź #4 dnia: Listopad 28, 2011, 20:21:57 »
Bo to Lark musi wygenerować numer karty, jeśli przypisujesz do karty licencję.
Instalując na karcie w czytniku przecież przełożyć musisz do urządzenia na chwilę, obojętne czy licencję przypisujesz do karty czy do urządzenia.

Połączone: Listopad 28, 2011, 20:23:28
IMO oryginał działał nie będzie. Skoro urządzenie nie generuje prawidłowo
numeru karty, to nawet jak ominiesz ten problem przy instalacji,
np. rejestrując mapę na kartę na innym sprzęcie, ...
A przypisując licencję do urządzenia?
« Ostatnia zmiana: Listopad 28, 2011, 20:23:28 wysłana przez ochkarol »
Pozdrawiam
Karol
. : Kobietę łatwiej rozebrać wbrew jej woli, niż ubrać po jej myśli. : .

*

Offline matmat

• 356
« Odpowiedź #5 dnia: Listopad 28, 2011, 20:29:52 »
No właśnie, spróbuję jeszcze przypisać do urządzenia, ale chyba suport by to poradził, pewnie znowu nie zarejestruje bo urządzenie nie wygeneruje numeru.

« Odpowiedź #6 dnia: Listopad 28, 2011, 21:27:13 »
Myślę ze jeżeli posiadasz oryginalna licencje i podmienisz scrakowany plik AM i zmienisz potem na swoje dane z licencji to nie jest to złamanie prawa...  :police: a na pewno rozwiąże problem... piractwa nie popieram ale rozwiązuje to problem

*

Offline matmat

• 356
« Odpowiedź #7 dnia: Listopad 28, 2011, 21:56:51 »
No ale nie mam skrakowanego pliku, poza tym nie o to chodzi, żeby ciągle coś kombinować.
Do urządzenia nie mogę przypisać, bo licencje mam przypisana do karty, musieli by chyba odblokować w AM, ale nie ma żadnej gwarancji, że na tym Larku pójdzie. Dam sobie spokój.

*

Offline ochkarol

• 4813
« Odpowiedź #8 dnia: Listopad 28, 2011, 22:23:41 »
Nie zaszkodzi spróbować, licencję zwolnią chyba szybko a i my wszyscy będziemy bogatsi o nową wiedzę ;)
Pozdrawiam
Karol

*

Offline ycbo

• 810
  • Sprzęt: iPhone 11 Pro
« Odpowiedź #9 dnia: Listopad 29, 2011, 02:35:11 »
Miałem Larka 50.1 i 50.2 na jednym i drugim AutoMapa instalowała się bez problemów z lic. przypisaną do karty.
Coś musisz robić nie tak, sformatuj kartę, sprawdź czy wszystko robisz zgodnie z instrukcją ze strony AuroMapy, może wybierasz nie właściwy system (ja miałem na 50.1 Win 6), może po przełożeniu z Larka do czytnika nie wskazujesz gdzie ma być licencja. Na forum My xxxx jest pełno legalnych z AM na tym modelu - tam zapytaj.
Temat jest bardzo ciekawy bo pierwszy raz się z takim problemem spotykam na Larku.

*

q1w2

« Odpowiedź #10 dnia: Listopad 29, 2011, 03:06:20 »
Instalowałem koledze 6.9b PL na Larku (któryś z serii 50)
Jak instalowałem na karcie w czytniku podpiętym do PC, wynikły identyczne problemy z rejestracją - zabawa kończyła się w momencie przełożenia karty do urządzenia.
Zrobiłem tak:
- format karty
- karta do urządzenia
- urządzenie podpięte do PC
- instalacja z przypisaniem licencji do karty
Trwało to zdecydowanie dłużej, ale bez jakichkolwiek problemów.

Możesz też spróbować tak:
Zainstaluj na karcie w czytniku, ale pomiń rejestrację.
Po pełnej instalacji włóż kartę do urządzenia, podepnij urządzenie do PC-ta, odpal AM i wtedy zarejestruj.
« Ostatnia zmiana: Listopad 29, 2011, 03:10:28 wysłana przez q1w2 »

*

Offline matmat

• 356
« Odpowiedź #11 dnia: Listopad 29, 2011, 09:52:50 »
Spróbowałem zainstalować poprzez urządzenie i przypisać do karty - na koniec pojawił się komunikat " Licencja dla innej platformy lub innego urządzenia, spróbuj z innym numerem licencji"
Poprzednio miałem przypisane do karty właśnie po to aby można było instalować na innym urządzeniu.

*

Offline robertpiaty

• **
  • 101
  • Sprzęt: Cruser Alpha B50
« Odpowiedź #12 dnia: Listopad 29, 2011, 10:50:32 »
Jeśli Lark faktycznie generuje w inny sposób numer karty to można domniemywać że podczas instalacji do aquratu wysyłany jest inny numer karty niż ten, który odczytywało inne urządzenie. Napisz do suportu aby odblokowali Ci licencje i spróbuj ponownie zainstalować.

*

Offline matmat

• 356
« Odpowiedź #13 dnia: Listopad 29, 2011, 11:14:44 »
Napisałem, ale poprzednio już mi odpisali że Lark nie jest przez nich certyfikowany.
W sumie to jest dziwne, taka firma jak AM i ma takie problemy, do navigo przedzwoniłem odblokowali licencje i zainstalowałem navigo na Larku bez problemu, czyli numer jest generowany prawidłowo bo rejestracja navigo przebiega tak samo jak AM poprzez generacje numeru z urządzenia.

*

q1w2

« Odpowiedź #14 dnia: Listopad 29, 2011, 12:08:23 »
Napisałem, ale poprzednio już mi odpisali że Lark nie jest przez nich certyfikowany.
Więc im napisz, że zamierzasz zmienić kartę i dlatego prosisz o zwolnienie licencji.
Zamiast klientowi pomóc, to podnoszą poprzeczki. Swoją drogą, jeżeli ten lark jest na gwarancji, to może warto by go reklamować. Co z tego, że nawet jak Ci odblokują lic. przypiszesz ją do karty, skoro możesz tego co na niej zainstalujesz nie odpalić na innym sprzęcie, który odczyta tą instalację jako kopię (bo odczyta inny numer karty).

*

Offline matmat

• 356
« Odpowiedź #15 dnia: Listopad 29, 2011, 12:18:08 »
Lark jest raczej w porządku bo jak pisałem z instalacją navigo nie było żadnego problemu, a tam też odczytuje nr karty lub urządzenia.
Czekam na odpowiedz z AM

*

q1w2

« Odpowiedź #16 dnia: Listopad 29, 2011, 12:26:24 »
Gdybyś AM pierwszy raz rejestrował na tym sprzęcie, też zapewne nie miałbyś problemu.
Problem w tym, że poprzednie urządzenie, na którym wcześniej rejestrowałeś AM, wygenerowało dla tej karty inny numer, niż generuje Lark.

*

Offline matmat

• 356
« Odpowiedź #17 dnia: Listopad 29, 2011, 13:04:35 »
No dobra, ale navigo miałem tak samo na poprzednim sprzęcie i z rejestracja nie było problemu, odblokowali mi licencje i poszło, czemu tak nie mozna w AM ?

*

Offline robertpiaty

• **
  • 101
« Odpowiedź #18 dnia: Listopad 29, 2011, 13:59:53 »
Ważne że poszło.

Czemu tak się dzieje w AM - może być wiele powodów np.
  • AM celowo utrudnia życie posiadaczom Larków (ja bym jednak tego nie obstawiał)
  • Być może Larki dodają coś do numeru karty np. biały znak (spacja, enter itp), słowo "Lark:" itp itd przed lub za numerem karty

Tych powodów może być znacznie więcej i na pewno wielu z Was by było wstanie coś dopisać do tej listy.

Fakt jest taki, że jest coś z tym odczytem numeru karty skoro po odblokowaniu licencji poszło. O tej różnicy wiedzą producenci navigo a nie wiedzą (lub nie chcą wiedzieć) ci od AM.

*

Offline matmat

• 356
« Odpowiedź #19 dnia: Listopad 29, 2011, 14:12:55 »
Wydaje mi się że problem tkwi w odblokowaniu licencji, na razie czekam na odpowiedz z AM, ale im się dzisiaj nie spieszy. Chociaż trzeba przyznać, ze suport AM działa nawet w niedzielę wieczorem i odpowiada na maile.

*

q1w2

« Odpowiedź #20 dnia: Listopad 29, 2011, 14:13:10 »
No dobra, ale navigo miałem tak samo na poprzednim sprzęcie i z rejestracja nie było problemu, odblokowali mi licencje i poszło, czemu tak nie mozna w AM ?
Navigo Ci poszło, ale też dopiero po odblokowaniu wcześniejszej rejestracji (licencji).
AM po odblokowaniu Ci licencji, też zapewne pójdzie bez przeszkód. Przecież z odblokowaniem licencji łaski Ci nie robią - to Twoje prawo. Nic im do tego, czy w AQ lubią larki, czy też nie.
Osobiście, gdyby mnie coś takiego spotkało, to w pierwszej kolejności wymieniłbym Larka, bo jest z nim coś nie tak, skoro "przekręca" numer karty. Nie znam się na tym, ale coś w tym musi być. Ciekawe jak się zachowa zainstalowany na nim program (AM) z przypisaną rejestracją do karty, po przełożeniu jej do innego urządzenia. A przecież po to przypisujesz rejestrację do karty, byś mógł z niej skorzystać również na innym urządzeniu o zgodnym systemie.
Oczywiście to Twój koń i Twoje sianko - postąpisz jak uznasz. Ja tylko zwróciłem Ci uwagę na pewne rzeczy.
Pozdrawiam

*

Offline ochkarol

• 4813
« Odpowiedź #21 dnia: Listopad 29, 2011, 14:15:35 »
Fakt jest taki, że jest coś z tym odczytem numeru karty skoro po odblokowaniu licencji poszło.
Ke?  :shock:
Albo ja źle interpretuję albo Ty  :mrgreen:
Jak dla mnie, to "poszło" z Navigonem.

Jakby chcieli, to by sobie z tym poradzili. Nie od dziś wiadomo, że Nokia 500 też generuje numer karty w specyficzny dla siebie sposób (dlatego nic nie daje przypisanie licencji do karty - i tak nie można korzystać z AM na innym urządzeniu).
Ale jest w kodzie programu wyjątek dla tego urządzenia, skoro na nim działa.
Uważam, że analogiczny warunek, dopisany w kodzie dla tego modelu Larka rozwiązałby problem. Ale Aquratowi na tym nie zależy, bo wiadomo, że większość AM na tych urządzeniach to kradzione wersje.
A że przy okazji pokrzywdzonych jest trochę legalnych użytkowników, to inna bajka. Widać im na nich nie zależy.
Pozdrawiam
Karol

*

Offline robertpiaty

• **
  • 101
« Odpowiedź #22 dnia: Listopad 29, 2011, 14:19:47 »
No właśnie źle chyba zrozumiałem. Sorki :)

Podejrzewam że z AM będzie jak z Navigo - po odblokowaniu licencji ruszy z kopyta.

Jako ciekawostkę podam, że żona jeździ na jakimś Larku od Tepsy i tam AM lepiej hula niż na moim Cruserze który ma 128 MB ramu i inne bajery (wspieranym przez AM). Mam 2 oddzielne licencje i ona używa swojej karty a ja swojej.
« Ostatnia zmiana: Listopad 29, 2011, 14:25:44 wysłana przez robertpiaty »

*

q1w2

« Odpowiedź #23 dnia: Listopad 29, 2011, 14:25:46 »
Ale Aquratowi na tym nie zależy, bo wiadomo, że większość AM na tych urządzeniach to kradzione wersje.
A że przy okazji pokrzywdzonych jest trochę legalnych użytkowników, to inna bajka. Widać im na nich nie zależy.
I tutaj koło się zamyka. Ale ten kij ma dwa końce - sami zmuszają w ten sposób ludzi (użytkowników np. Larków) do "adekwatnych" zachowań :mysli:

*

Offline robertpiaty

• **
  • 101
« Odpowiedź #24 dnia: Listopad 29, 2011, 14:41:24 »

Jakby chcieli, to by sobie z tym poradzili. Nie od dziś wiadomo, że Nokia 500 też generuje numer karty w specyficzny dla siebie sposób (dlatego nic nie daje przypisanie licencji do karty - i tak nie można korzystać z AM na innym urządzeniu). [...]

Ochkarol, a Ty gdy przypisywałeś licencje do karty to korzystałeś już z tego urządzenia?

*

Offline matmat

• 356
« Odpowiedź #25 dnia: Listopad 29, 2011, 14:55:27 »
Nie sądzę że kradzione to tylko na larkach, myślę, że sprzęt nie ma tutaj nic do rzeczy

*

Offline ochkarol

• 4813
« Odpowiedź #26 dnia: Listopad 29, 2011, 17:05:06 »
Ochkarol, a Ty gdy przypisywałeś licencje do karty to korzystałeś już z tego urządzenia?
Miałem Nokię 500 2 lata.
Przypisywałem cały czas licencję do urządzenia (na wypadek padu karty).
Ale jak kupiłem Omnię zachciało mi się korzystać z AM na dwóch urządzeniach (przecież wolno). Przypisałem licencję do karty a tu zonk.
Napisałem do supportu ale odpowiedzieli, że nie da się, bo Nokia 500 itd...

Połączone: Listopad 29, 2011, 17:07:19
Nie sądzę że kradzione to tylko na larkach, myślę, że sprzęt nie ma tutaj nic do rzeczy
Kradzione nie tylko na Larkach - to oczywiste.
Ale fakt dużej liczby nielegalnych kopii AM na tych urządzeniach wymieniono, jako jeden z powodów wycofania się ze wsparcia dla tych produktów (co było dość kuriozalne).
« Ostatnia zmiana: Listopad 29, 2011, 17:07:19 wysłana przez ochkarol »
Pozdrawiam
Karol

*

Offline izaw

• 1165
« Odpowiedź #27 dnia: Listopad 29, 2011, 17:17:29 »
Zdecydowana większość wśród gwałcicieli to mężczyźni. Może zatem "profilaktycznie" wszystkich (tfu, tfu) wykastrować?

Tak to jest gdy stosuje się odpowiedzialność zbiorową. Tylko gdy ktoś zmuszonych do manipulacji rejestracją z czasem kiedyś zapomni o subskrypcji, to stracą kasę. A o ile nie korzysta z LD to nawet tego może nie zauważyć.

*

Offline matmat

• 356
« Odpowiedź #28 dnia: Listopad 29, 2011, 18:54:32 »
No i odblokowali licencje i program udało się zainstalować i zarejestrować na Larku.
Co dziwne to nie dało rady bezpośrednio w czytniku na karcie tylko na urządzeniu podpiętym do kompa.
Może następnemu klientowi od razu odblokują licencje zamiast kazać się wozić (straciłem parę godzin).

*

Offline ochkarol

• 4813
« Odpowiedź #29 dnia: Listopad 29, 2011, 19:25:29 »
Co dziwne to nie dało rady bezpośrednio w czytniku na karcie tylko na urządzeniu podpiętym do kompa.
Via Activesync?
Pozdrawiam
Karol