AM 6.6

• 779 Odpowiedzi
  • 193402 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Bilunia

Odp: AM 6.6
« Odpowiedź #690 dnia: Wrzesień 15, 2010, 10:51:15 »
Może poczytaj troszeczkę o profilach prędkości. Wtedy, jest duża szansa, że trochę Ci zróżnicuje przebieg tras, nawet bez kombinacji "Alternatywnych". Bo takie rozwiązania zaproponowane przez AM, jakie podałaś wyżej, to już powinny Cię zmusić do samodzielnych ocen poszczególnych rozwiązań i wyciągnięcia stosownych wniosków.

*

Offline starsza.pani

• 328
  • Sprzęt: MODECOM MX3HD AM-oczywiście najnowsza
« Odpowiedź #691 dnia: Wrzesień 15, 2010, 11:15:32 »

Może poczytaj troszeczkę o profilach prędkości. Wtedy, jest duża szansa, że trochę Ci zróżnicuje przebieg tras, nawet bez kombinacji "Alternatywnych". Bo takie rozwiązania zaproponowane przez AM, jakie podałaś wyżej, to już powinny Cię zmusić do samodzielnych ocen poszczególnych rozwiązań i wyciągnięcia stosownych wniosków.

Bilunia, ja wprowadziłam sobie te prędkości, które Ty kiedyś podpowiedziałeś na forum. Mam je zanotowane i pierwsze co ustawiałam, to właśnie to.
Pytania zadawane przeze  mnie chyba świadczą o tym, że mam swoją ocenę i wyciągam wnioski.

Kliknęłam na "cytuj" i zostawiam to co samo się wpisało. Znak / jest na dolnym [/quote]
Uda się ten cytat?
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 15, 2010, 11:27:29 wysłana przez starsza.pani »

*

Offline akubit

• Ekspert GPS
  • 4001
  • Sprzęt: Navroad Vivo Plus, Huawei Honor 6
« Odpowiedź #692 dnia: Wrzesień 15, 2010, 11:52:36 »
Bilunia, ja wprowadziłam sobie te prędkości, które Ty kiedyś podpowiedziałeś na forum. Mam je zanotowane i pierwsze co ustawiałam, to właśnie to.

No to co się dziwisz, że Cię tak prowadzi  :E A tak poważnie, to nie widzę powodu, żeby korzystać tych profili prędkości. Ja nie korzystam i nie narzekam  :ok:

*

Offline starsza.pani

• 328
« Odpowiedź #693 dnia: Wrzesień 15, 2010, 11:56:59 »
Czyli powinny zostać domyślne?

*

Offline akubit

• Ekspert GPS
  • 4001
« Odpowiedź #694 dnia: Wrzesień 15, 2010, 11:58:42 »
Ja mam w ogóle wyłączone.

*

Offline mobilex

• *
  • 74
  • Sprzęt: NavRoad VIVO_S + AutoMapa Europe
« Odpowiedź #695 dnia: Wrzesień 15, 2010, 12:56:11 »
Ja też tego nie używam (a próbowałem) czyli mam tak jak domyślnie, ponieważ używając profili wychodziły cuda, tzn. ściągało mnie  z głównych dróg nawet z autostrad i prowadziło śmiesznymi drogami, bo nawi myśli wtedy że pojade mimo wszystko na danym rodzaju drogi (np. autostrada) na całej jej długości z prędkością podaną w profilu (np. 120km/h), a przecież tak nie jest, bo np. są bramki na autostradzie gdzie różnie to trwa i wtedy przed bramkami próbuje ściągnąć na droge niby o szybszym przejeździe. Przy domyślnych ustawieniach nawi korzysta z  danych zaszytych w mapach przesyłanych przez użytkowników LD.

*

Offline starsza.pani

• 328
« Odpowiedź #696 dnia: Wrzesień 15, 2010, 13:59:08 »
Czy ktoś, kto ma Nokia500 używa Amcenter?
Zainstalowałam, podłączyłam Nokię, ale aplikacja wyświetla "poszukiwanie dostępnych urządzeń" (i nie znajduje), a na ekranie Nokii "Tryb pamięci masowej". I nic się nie dzieje, nie mogę przeprowadzić synchronizacji.
Próbowałam kartę pamięci z AM włożyć do czytnika, ale też bez efektu.

Co do profili prędkości, to odznaczyłam, ale wyznaczanie trasy takie jak poprzednio.

*

Offline ochkarol

• 4813
  • Sprzęt: Samsung Galaxy A8
« Odpowiedź #697 dnia: Wrzesień 15, 2010, 14:24:56 »
Ja wczoraj kartę z Nokii włożyłem do czytnika i AMCenter znalazł instalację AutoMapy i zaktualizował pliki.
Pozdrawiam
Karol
. : Kobietę łatwiej rozebrać wbrew jej woli, niż ubrać po jej myśli. : .

*

Offline starsza.pani

• 328
« Odpowiedź #698 dnia: Wrzesień 15, 2010, 14:28:52 »
Karta w czytniku - nic się nie dzieje :'( AMCenter szuka...........

*

Offline ochkarol

• 4813
« Odpowiedź #699 dnia: Wrzesień 15, 2010, 15:01:14 »
A spróbuj Nokię (bez karty - karta cały czas w czytniku) w tym samym czasie podłączyć do USB i uruchom AMCENter ponownie.
Pozdrawiam
Karol

*

Offline akubit

• Ekspert GPS
  • 4001
« Odpowiedź #700 dnia: Wrzesień 15, 2010, 15:04:42 »
Eee tam. Karta w czytniku i musi znaleźć. Przed chwilą sprawdzałem.
Chyba, że system operacyjny nie widzi karty.

*

Offline ochkarol

• 4813
« Odpowiedź #701 dnia: Wrzesień 15, 2010, 15:07:40 »
Musi(my) to tylko umrzeć. :mrgreen:
To jest kłopot "widzenia" czytnika przez OS jako podłączonego przez USB a nie PCI (gdzieś był o tym wątek). Jak jest via USB to czasem nawet instalator AM nie widzi karty i wtedy ponoć pomaga podpięcie do USB nawet pendrive'a.
Pozdrawiam
Karol

*

Offline akubit

• Ekspert GPS
  • 4001
« Odpowiedź #702 dnia: Wrzesień 15, 2010, 15:11:44 »
No tak, brałem to pod uwagę, pisząc, "chyba, że system operacyjny nie widzi karty", tylko nieco nieprecyzyjnie się wyraziłem   B)

*

Offline starsza.pani

• 328
« Odpowiedź #703 dnia: Wrzesień 15, 2010, 15:20:59 »
System operacyjny (czyli moja Vista?) widzi kartę, bo przecież robię synchronizację z Miplo przez czytnik. Zresztą po włożeniu karty do czytnika pokazuje się odpowiednie okno, a koło zegara jest ikona "bezpieczne usuwanie sprzętu".
Więc teraz jest tak, że AMCenter poszukuje, czytnik ma kartę, Nokia podpięta przez USB i... nic :'( :'( :'(

:banan: :lol: Odinstalowałam, komputer się zrestartował i zrobiłam na nowo synchronizację już bez instalowania (bezpośrednio z aplikacji) i udało się!!!!! :ok:
Powinnam to była najpierw zrobić, a dopiero potem lamentować.
Przepraszam za zamieszanie
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 15, 2010, 15:55:06 wysłana przez starsza.pani »

*

Offline ochkarol

• 4813
« Odpowiedź #704 dnia: Wrzesień 15, 2010, 17:36:55 »
... Odinstalowałam, komputer się zrestartował i zrobiłam na nowo synchronizację już bez instalowania (bezpośrednio z aplikacji) i udało się!!!!! :ok:...
Możesz nas oświecić co odinstalowałaś i zrobiłaś na nowo synchronizację (domniemywam, że AMCenter) już bez instalowania czego?
I co masz na myśli pisząc
bezpośrednio z aplikacji
:wink:
Pozdrawiam
Karol

*

Offline starsza.pani

• 328
« Odpowiedź #705 dnia: Wrzesień 15, 2010, 19:05:19 »
Pewnie, że mogę.
Wczoraj po raz pierwszy zapoznałam się z AMCenter i najpierw poczytałam informację. Ściągnęłam program na pulpit i próbowałam bez instalacji synchronizować - tak jak w instrukcji. Nie udało się, więc zainstalowałam, ale synchronizacja (automatyczna - jak w instrukcji) też się nie udała.
Odinstalowałam AMCenter i po restarcie komputera znów synchronizowałam klikając na "exe" i "synchronizuj" i tym razem poszło bez problemu. Karta była w czytniku laptopa, a pusta Nokia podłączona przez USB.

*

Offline ochkarol

• 4813
« Odpowiedź #706 dnia: Wrzesień 15, 2010, 19:14:18 »
Już kumam  :ok:
Ta cała instalacja dodaje tylko skrót do autostartu i wtedy działa cały czas w tle. Po włożeniu karty do czytnika, uaktywnia się.
Pozdrawiam
Karol

*

Offline starsza.pani

• 328
« Odpowiedź #707 dnia: Wrzesień 15, 2010, 19:34:47 »
Ja też już kumam :wink:.
Niezależnie od tego czy działa w tle, czy sama uruchamiam, ważne, żeby działało.
Jest to nauczka dla mnie na przyszłość, żeby najpierw samemu się pomęczyć. Była to nowość, a mnie nowości z trudnością wchodzą do głowy :(
W każdym razie dziękuję.

*

Offline msz1959

• 569
  • Sprzęt: HTC Touch HD/AM6.15 EU, iP4/iAM5.0, NavigonEU+TL
« Odpowiedź #708 dnia: Wrzesień 15, 2010, 21:58:43 »
...musze przyznać, że ostatnio w totalnie zakorkowanej Warszawie LD + blokady Miplo prowadziło mnie nadspodziewanie dobrze.
To nie LD prowadzi ale SR... a LD tylko omija (tzn powinien omijać gdyby LD działał) miejsca gdzie są jakieś zdarzenia drogowe.  Blokad LD jest w Warszawie tylko kilka.....więc jego wpływ na routing (gdyby nawet LD działał) byłby znikomy w skali Warszawy....
Cóż, AM nie daje żadnej możliwości bieżącego sprawdzenia tego co prowadzi - SR czy LD, więc możemy się przerzucać postami ale mimo wszystko wydaje mi się, że to raczej LD. Trasa, o której pisałem, wyznaczona "na sucho", na tę samą godzinę i dzień powszedni, prowadzi inaczej. A "na sucho" z pewnością używa TYLKO SR.

*

Offline starsza.pani

• 328
« Odpowiedź #709 dnia: Wrzesień 16, 2010, 11:39:06 »

Co do profili prędkości, to odznaczyłam, ale wyznaczanie trasy takie jak poprzednio.

Wracam na jeden post do tematu. Po synchronizacji z AMCenter wyznaczanie tras przebiega zupełnie inaczej - moim  zdaniem lepiej.
Może ta uwaga przyda się takim laikom jak ja.

*

Offline puniek

• 4617
  • Sprzęt: Samsung Galaxy S7 EDGE SM-G935F
« Odpowiedź #710 dnia: Wrzesień 16, 2010, 16:20:04 »
A "na sucho" z pewnością używa TYLKO SR.
A niby dlaczego... jeśli podłączysz się do LD i ściągniesz zdarzenia to gdyby LD działał a nie był atrapą to powinno to wpłynąć na routing - ale tylko tam gdzie trasa przebiegałaby przez blokady....
ISTQB Certified Tester

*

Offline ochkarol

• 4813
« Odpowiedź #711 dnia: Wrzesień 16, 2010, 16:29:21 »
Zapewne pisząc "na sucho" msz1959 miał na myśli nie podłaczanie się do LiveDrive.
Pozdrawiam
Karol

*

Offline msz1959

• 569
« Odpowiedź #712 dnia: Wrzesień 16, 2010, 19:24:30 »
Sorry, to taki skrót myślowy, przez który rozumiem wyznaczanie trasy "w domu", czyli bez włączonego GPS, przez jawne podanie punktów Start i Koniec. Wówczas AM, nawet przy włączonej opcji LD, nie łączy się z internetem a zatem z pewnością używa SR. Puniek ma rację, że wcześniejsze ściągnięcie zdarzeń drogowych LD (którego można dokonać także "na sucho") mogłoby mieć jakiś wpływ, ale nie o to mi chodziło. A o tych zdarzeniach trudno dyskutować skoro, jak wynika jasno z wcześniejszych wypowiedzi w różnych wątkach, nawet chyba programiści AM nie do końca wiedzą czy, kiedy i które "zdarzenia" są uwzględniane przy routingu.

*

Offline ochkarol

• 4813
« Odpowiedź #713 dnia: Wrzesień 16, 2010, 21:12:29 »
Czy włączysz GPS czy nie, a urządzenie nie połączy się z netem to i tak nie będzie żadnych danych LD - czyli "na sucho".
Pozdrawiam
Karol

*

Offline msz1959

• 569
« Odpowiedź #714 dnia: Wrzesień 16, 2010, 21:46:00 »
Jakoś nie możemy się porozumieć :) Spróbuję zrekapitulować:

1. Przy wyłączonym GPS, wyznaczenie trasy od Start do Koniec, nawet przy zaznaczonej opcji LD, nie powoduje nawiązania połączenia z serwerem a zatem nie ściagają się dane o aktualnych średnich prędkościach czyli podstawowe dane usługi LD. Nazywam to na swój użytek wyznaczaniem trasy na sucho.

2. W AM 6.6 można pobrać zdarzenia drogowe - nazwijmy je dodatkowymi danymi LD. To pobranie powoduje nawiązanie połączenia z serwerem a następnie jego przerwanie (mimo, że ja mam odznaczone wszystkie opcję "rozłączaj" w ustawieniach AM Traffic - to oczywisty bug AM6.6, ale to dygresja). Teraz jeśli po takim pobraniu wyznaczę trasę na sucho to - przynajmniej teoretycznie - te dodatkowe dane LD (zdarzenia) mogłyby być uwzględnione w routingu. Wydaje mi się, że to miał na myśli puniek. Chętnie bym to sprawdził ale nie bardzo wiem jak - w szczególności trzeba by jakoś tymczasowo usunąć blokady MiploTraffic albo znaleźć (pewnie nietrywialne zadanie) blokadę, która jest w zdarzeniach LD a nie ma jej w MT. I jeszcze taką, którą akurat AM chciałaby uwzględnić - a nikt nie wie dokładnie które "zdarzenia" są uwzględniane (jeśli w ogóle).

Chyba jaśniej nie umiem :)

*

Offline nocnyMarek

• 9913
  • Sprzęt: Palmax, viliv X70
« Odpowiedź #715 dnia: Wrzesień 16, 2010, 22:37:08 »
Chętnie bym to sprawdził ale nie bardzo wiem jak - w szczególności trzeba by jakoś tymczasowo usunąć blokady MiploTraffic

To jest trywialne, wystarczy wczytać jakikolwiek inny niż domyślny plik blokad np. utworzyć nowy
(po zabawie znów trzeba wczytać domyślny plik blokad - z blokadami z Miplo)
AM3/4/5/6, DPN/D6, AP, N2/9, OM-free

*

Offline puniek

• 4617
« Odpowiedź #716 dnia: Wrzesień 16, 2010, 23:02:29 »
Jakoś nie możemy się porozumieć :) Spróbuję zrekapitulować:

1. Przy wyłączonym GPS, wyznaczenie trasy od Start do Koniec, nawet przy zaznaczonej opcji LD, nie powoduje nawiązania połączenia z serwerem a zatem nie ściagają się dane o aktualnych średnich prędkościach czyli podstawowe dane usługi LD. Nazywam to na swój użytek wyznaczaniem trasy na sucho.

Chyba jaśniej nie umiem :)
"dane o aktualnych średnich prędkościach" nie ściągają się w LD ale są zapisane w plikach map (SR) i można je co jakiś czas  aktualizować programem AMCENTER.exe - ale nie do tego nic LD zwany Traffic-iem

Czytając wpis Kolegi w punkcie 1 i 2 widzę (proszę sie nie obrazić bo pisze to bez złośliwości), ze Kolega nie rozumie znaczenia i działania oraz różnic pomiędzy LD i SR bo mieszasz i przeinaczasz te pojęcia - proszę bez obrazy ...
Do Twojego punktu 2 dodam, ze dane LD ściągają się w pewnym obszarze od położenia więc po to potrzebne jest złapanie "FIX-a" ale można ręcznie wymusic pobranie tych danych z całej Polski dzięki opcji pobierz zdarzenia drogowe...
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 16, 2010, 23:12:54 wysłana przez puniek »
ISTQB Certified Tester

*

Offline msz1959

• 569
« Odpowiedź #717 dnia: Wrzesień 16, 2010, 23:25:56 »
No cóż, może niech rozsądzą inni, ale ja zostaję na razie przy swoim zdaniu, że SR to są "statystyczne uśrednione" prędkości na danych odcinkach dróg a LD to "aktualne" czyli mierzone w danej chwili przez użytkowników AM jeżdżących z włączonym Traffikiem.
Kolega uważa chyba, że LD to wyłącznie zdarzenia drogowe, co nie wydaje mi się poprawną interpretacją.

Oto cytat ze strony AM:
Podczas nawigacji, użytkownicy AutoMapy są wspierani przez technologię LiveDrive!, dzięki której, prócz informacji o sytuacji drogowej przekazywanej w czasie rzeczywistym, pobierane są z serwera AutoMapa Traffic dane o aktualnych utrudnieniach i blokadach na drodze. Dane wpływają na wyznaczanie tras i pozwalają ograniczyć do minimum problemy wynikające z nowej organizacji ruchu w okolicy zablokowanych odcinków.
Wynika z niego dość jasno, że zdarzenia czyli "aktualne utrudnienia i blokady" to informacje dodatkowe, uzyskiwane oprócz informacji podstawowych czyli "sytuacji drogowej w czasie rzeczywistym", co ja rozumiem właśnie jako dane o natężeniu/średniej prędkości ruchu na poszczególnych odcinkach dróg. Ponadto zupełnie nie jestem w stanie zrozumieć, jakie informacje zbierałyby serwery AM Traffic od kierowców z włączonym LD - tylko i wyłącznie na użytek kolejnych aktualizacji SR? Brzmi bez sensu. No bo przecież o blokadach i wypadkach z tych informacji AM się nie dowie.

Chętnie bym usłyszał zdanie innych, bo jeśli rację ma kol. puniek a ja się mylę, to system LD jest całkowicie bezużyteczny. A ja zacznę szukać nawigacji z prawdziwego zdarzenia.

*

Offline nocnyMarek

• 9913
  • Sprzęt: Palmax, viliv X70
« Odpowiedź #718 dnia: Wrzesień 17, 2010, 00:02:12 »
Cytat: puniek
"dane o aktualnych średnich prędkościach" nie ściągają się w LD ale są zapisane w plikach map (SR) i można je co jakiś czas  aktualizować programem AMCENTER.exe - ale nie do tego nic LD zwany Traffic-iem
To są dane o statystycznych średnich prędkościach z podziałem na pory dnia i dni tygodnia,
dane aktualne czyli dane z uwzględnieniem  aktualnych warunków drogowych
w promieniu X km od aktualnej pozycji uzyskujemy z LD.

Cytat: puniek
Do Twojego punktu 2 dodam, ze dane LD ściągają się w pewnym obszarze od położenia więc po to potrzebne jest złapanie "FIX-a" ale można ręcznie wymusic pobranie tych danych z całej Polski dzięki opcji pobierz zdarzenia drogowe...
Nie, nie można, pobranie ich dla całego kraju wymagałoby pobrania ogromnej liczby danych,
które i tak za chwilę się zdezaktualizują. Może kiedyś ...
... w erze darmowego szybkiego bezprzewodowego internetu będzie to miało sens.
Pobranie zdarzeń drogowych to nic innego jak tylko pobranie plików z serwera GDDKiA:
http://www.gddkia.gov.pl/article/serwis_dla_kierowcow/pliki_do_pobrania/
tyle że nie w postaci plików XML do samodzielnej obróbki, ale w postaci 'gotowca' zrozumiałego dla AM.
AM3/4/5/6, DPN/D6, AP, N2/9, OM-free

*

Offline puniek

• 4617
« Odpowiedź #719 dnia: Wrzesień 17, 2010, 00:16:51 »
Może się mylę ale jak ściągam zdarzenia LD to ściąga mi Roboty drogowe i blokady... a te usrednione szybkości sa lokalnie zapisane w postaci usługi nazwanej SR (także z uwzględnieniem pory dnia...etc) ale  wg mnie LD do tego nic nie ma
Marku,  jak ściągam/pobieram zdarzenia LD to ściąga mi nawet takie oddalone o 400km.....!
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 17, 2010, 00:22:29 wysłana przez puniek »
ISTQB Certified Tester