AM 6.6

• 779 Odpowiedzi
  • 193434 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline akubit

• Ekspert GPS
  • 4001
  • Sprzęt: Navroad Vivo Plus, Huawei Honor 6
Odp: AM 6.6
« Odpowiedź #660 dnia: Wrzesień 14, 2010, 15:41:17 »
Chyba, że będzie taka sytuacja, że wg SR w danej miejscowości będziemy o godzinie np. 15:00. Jednakże, na skutek różnych zdarzeń drogowych dojechaliśmy (jadąc wyznaczoną trasą) np. o 17:00.

O tym właśnie napisałem. Tylko niekoniecznie musi być różnica aż 2 godzin. Wystarczy, żeby wejść jakimkolwiek odcinkiem trasy w nowy zakres czasowy SR. Wtedy jakiekolwiek przeliczenie trasy, może zmienić jej przebieg.

*

Offline ochkarol

• 4813
  • Sprzęt: Samsung Galaxy A8
« Odpowiedź #661 dnia: Wrzesień 14, 2010, 15:48:45 »
... Wtedy jakiekolwiek przeliczenie trasy, może zmienić jej przebieg.
Właśnie, może. :mysli:  Ale czy ktoś się z tym spotkał w takich okolicznościach, że jednoznacznie i bez cienia wątpliwości mozna powiedzieć, że to "sprawka" SR?
Pozdrawiam
Karol
. : Kobietę łatwiej rozebrać wbrew jej woli, niż ubrać po jej myśli. : .

*

Offline akubit

• Ekspert GPS
  • 4001
« Odpowiedź #662 dnia: Wrzesień 14, 2010, 16:13:28 »
Ale ja w żadnym stopniu nie odnosiłem się do postu kocurqa, bo najprawdopodobniej tu rzeczywiście zadziałał LD, tylko do postu RUKATA i stwierdzenia, że zmiana trasy na skutek zmiany strefy czasowej SR to bug  :ohreally:
Zresztą do Twojego postu też  :P
Jak nie LD to co (jaka funkcja AM) może zmieniać wcześniej zaplanowaną trasę w trakcie jazdy?  :O

Właśnie SR  :ok:
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 14, 2010, 16:17:07 wysłana przez akubit »

*

Offline rgr

• 1045
« Odpowiedź #663 dnia: Wrzesień 14, 2010, 17:07:29 »
... Wtedy jakiekolwiek przeliczenie trasy, może zmienić jej przebieg.
Właśnie, może. :mysli:  Ale czy ktoś się z tym spotkał w takich okolicznościach, że jednoznacznie i bez cienia wątpliwości mozna powiedzieć, że to "sprawka" SR?
Wyłącz LD, wyznacz trasę (najlepiej taką o dużej zmienności w stosunku do pory dnia) i zostaw włączony GPS (np. na oknie). Zobaczymy :)
To nie tablica ogłoszeń !

*

Offline puniek

• 4617
  • Sprzęt: Samsung Galaxy S7 EDGE SM-G935F
« Odpowiedź #664 dnia: Wrzesień 14, 2010, 18:25:13 »
........
Wcale nie! Wystarczy, że rzeczywista droga odbiegała czasowo od wyznaczonej pierwotnie,.........

Specyficzny przypadek że 5min. w tą czy w tamtą robi różnicę,  ale tu było 2x przeliczane  czyli nie ten przypadek :-| Druga możliwość:  kierowca zjechał na obiad i trochę zabalował  :E   o tym też nic nie pisano  :ohreally:

Przy włączonym LD praktycznie co 5' przelicza trasę...i choć w becie robiła to bardziej spektakularnie to jednak przeliczanie trasy następuje co 5'...

Pozdrawiam
ISTQB Certified Tester

*

Offline RUKAT

• 2388
  • Sprzęt: POCO X3 NFC
« Odpowiedź #665 dnia: Wrzesień 14, 2010, 20:03:19 »
Ale ja w żadnym stopniu nie odnosiłem się do postu kocurqa, bo najprawdopodobniej tu rzeczywiście zadziałał LD, tylko do postu RUKATA i stwierdzenia, że zmiana trasy na skutek zmiany strefy czasowej SR to bug  :ohreally:
.....

A ja właśnie się do tego odnosiłem  :P  Jak wyznaczy trasę z włączonym SR i kierowca jedzie zgodnie z " rozkładem " tzn zgodnie z przewidzianym czasem dotarcia do poszczególnych etapów trasy,to po jakiego grzyba ma tą trasę przeliczać  (n+1)/3xk  razy * :E  Przecież dane SR się nie zmieniły i od początku można wyliczyć gdzie i w jakim przedziale czasowym będzie pojazd i odpowiednio przeliczyć trasę z uwzględnieniem danych z odpowiedniego przedziału czasowego. Jeśli działa to inaczej to nie jest to S jak smart tylko S jak stupid  :E :E   .  Oczywiście jeśli kierowca stanie na obiad , na dłuższe siku , panienki czy cokolwiek co opóźni jazdę w sposób nie do przewidzenia przez program to "oczywista oczywistość" że ma przeliczyć  amen  B) 

* Nie mówię o LD bo to ma prawo przeliczać  za każdym razem jak dostanie nowe dane

......Przy włączonym LD praktycznie co 5' przelicza trasę...i choć w becie robiła to bardziej spektakularnie to jednak przeliczanie trasy następuje co 5'...

.....

tym bardziej potwierdza to początkową tezę że nie SR spowodowało drastyczną zmianę trasy @ kocureq   B)
Nic tak nie cieszy jak seria z pepeszy ;o)

*

Offline ochkarol

• 4813
« Odpowiedź #666 dnia: Wrzesień 14, 2010, 20:10:25 »
... Oczywiście jeśli kierowca stanie na obiad , na dłuższe siku , panienki czy cokolwiek co opóźni jazdę w sposób nie do przewidzenia przez program to "oczywista oczywistość" że ma przeliczyć  amen  B)  ...
I takieże właśnie zachowanie SmartRotes obserwuję na swoim urządzeniu. Pytanie o przeliczenie trasy występuje jedynie w przypadku uskutecznienia postoju podczas podróży. W czasie jazdy nigdy AM nie zapytała mnie czy ma przeliczać trasę.

I dlategoż właśnie stoję twardo na stanowisku, że to podwójne przeliczenie trasy odbyło się na skutek działąnia funkcji LiveDrive właśnie.
Pozdrawiam
Karol

*

Offline puniek

• 4617
« Odpowiedź #667 dnia: Wrzesień 14, 2010, 20:33:00 »

tym bardziej potwierdza to początkową tezę że nie SR spowodowało drastyczną zmianę trasy @ kocureq   B)
Jeżeli LD działa tak jak powinno to czemu wyznaczało mi trasy po blokadach i przez nią mnie przeprowadziło...?
ISTQB Certified Tester

*

Offline ochkarol

• 4813
« Odpowiedź #668 dnia: Wrzesień 14, 2010, 20:48:24 »
Po których blokadach? Po tych płotkach ze zdarzeń drogowych?
To tylko obrazki  :mrgreen:
http://pdaclub.pl/forum/automapa/wariacje-na-temat-live()drive/msg1364309/#msg1364309
Na pewno nie po blokadach  z MiploTraffic.
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 14, 2010, 21:01:10 wysłana przez ochkarol »
Pozdrawiam
Karol

*

FISHBONE89

« Odpowiedź #669 dnia: Wrzesień 14, 2010, 22:05:56 »
Trasa:
START - Prochowice
KONIEC - Kalisz
TYP TRASY - obojętnie jaki

BŁĄD: Cel nie został osiągnięty dla żadnych klas dróg.

Jak wyłączę opcję pomijania dróg po klasie to wtedy mam taki komunikat:
Cel nie został osiągnięty mimo zbadania wszystkich możliwości.
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 14, 2010, 22:07:27 wysłana przez FISHBONE89 »

*

Offline nocnyMarek

• 9913
  • Sprzęt: Palmax, viliv X70
« Odpowiedź #670 dnia: Wrzesień 14, 2010, 22:34:00 »
Już o tym było, wybierz konkretny cel w Kaliszu, a nie samą miejscowość to trasę wyliczy.
Nazwa miejscowości jest umiejscowiona na 1-kierunkowym odcinku za odcinkiem z zakazem ruchu
i na tej zagwozdce program zużywa znaczną ilość pamięci, jak ma jej za mało, to się wykłada.
Na PC liczy trasę bez problemu, informując o konieczności przejazdu przez zablokowany odcinek
(ul. Zamkowa).
AM3/4/5/6, DPN/D6, AP, N2/9, OM-free

*

Offline jerzu

• 1323
    • Mój profil na FB
  • Sprzęt: iPhone 7
« Odpowiedź #671 dnia: Wrzesień 14, 2010, 22:54:10 »
Jak nie LD to co (jaka funkcja AM) może zmieniać wcześniej zaplanowaną trasę w trakcie jazdy?  :O

Nie wiem co, ale takie rzeczy się zdarzają. Dzisiaj zaobserwowane dwa razy na trasie Warszawa > Toruń > Bydgoszcz > Warszawa
Dariusz "jerzu" Niemczyński
Telefon - iPhone 7 & Moto G5
Tablet - Huawei Media Pad T5

*

Offline starsza.pani

• 328
  • Sprzęt: MODECOM MX3HD AM-oczywiście najnowsza
« Odpowiedź #672 dnia: Wrzesień 14, 2010, 22:55:10 »
Podpowiedzcie, proszę.
Zainstalowałam właśnie 6.6, i czytam instrukcję. Mam pytanie o Amcenter. Zainstalowałam, ale do końca nie mam pewności co do użytkowania. Nokia500 nie ma połączenia z internetem, więc przed podróżą (która mnie czeka za kilka dni) powinnam sobie przeprowadzić synchronizację?? Czy wtedy wyznaczona już (i zapisana na potem) trasa zostanie zaktualizowana do aktualnej sytuacji na drogach? Przy wyznaczaniu trasy podałam odpowiednią datę i wszystkie typy trasy prowadzą jednakowo.
To będzie trasa: Bielsko-Biała - Horyniec Zdrój i bardzo mi się nie podoba, że mnie chce prowadzić przez Wadowice na Zakopiankę, ale AM nie ma innego pomysłu.

*

Offline ochkarol

• 4813
« Odpowiedź #673 dnia: Wrzesień 14, 2010, 23:13:11 »
Nie wiem co, ale takie rzeczy się zdarzają. Dzisiaj zaobserwowane dwa razy na trasie Warszawa > Toruń > Bydgoszcz > Warszawa
Jeśli robiłeś postoje, to praktycznie po każdym dłuższym SR pyta czy przeliczyć trasę.

Połączone: [time]Wrzesień 14, 2010, 23:18:15[/time]
Podpowiedzcie, proszę.
Zainstalowałam właśnie 6.6, i czytam instrukcję. Mam pytanie o Amcenter. Zainstalowałam, ale do końca nie mam pewności co do użytkowania. Nokia500 nie ma połączenia z internetem, więc przed podróżą (która mnie czeka za kilka dni) powinnam sobie przeprowadzić synchronizację??
Nie zaszkodzi.
Czy wtedy wyznaczona już (i zapisana na potem) trasa zostanie zaktualizowana do aktualnej sytuacji na drogach? Przy wyznaczaniu trasy podałam odpowiednią datę i wszystkie typy trasy prowadzą jednakowo.
Jak uruchomisz AutoMapę z wyznaczoną przed jej zamknięciem trasą to ona ją powinna przeliczyć.
To będzie trasa: Bielsko-Biała - Horyniec Zdrój i bardzo mi się nie podoba, że mnie chce prowadzić przez Wadowice na Zakopiankę, ale AM nie ma innego pomysłu.
Ale Ty (widzę) masz pomysł na trasę alternatywną, więc użyj punktów przez albo skorzystaj w AM z przycisku Trasa Alternatywna (Menu\Trasa\Modyfikuj\Alternatywna).
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 14, 2010, 23:29:33 wysłana przez ochkarol »
Pozdrawiam
Karol

*

Offline akubit

• Ekspert GPS
  • 4001
« Odpowiedź #674 dnia: Wrzesień 14, 2010, 23:19:28 »

A jaką godzinę wyjazdu podałaś? Bo mi przy wyjeździe jutro o 9 rano prowadzi przez Zator. Natomiast jeżeli startujesz nocą, to nie ma żadnego powodu, żeby nie prowadzić Zakopianką.

*

Offline starsza.pani

• 328
« Odpowiedź #675 dnia: Wrzesień 14, 2010, 23:36:57 »
Podałam datę 26.09. godzina 6.30. Chyba lepiej by było jechać na Oświęcim i potem autostradą na Kraków, ale to jeszcze do wypróbowania przede mną.
Na razie chodzi mi o Amcenter, bo tego do tej pory nie używałam.
Godzinę temu zainstalowałam AM i na razie próbuję ustawiać. Instalowałam na sformatowanej karcie wszystko od nowa, bo wczoraj po raz pierwszy od używania AM dwa razy pokazał mi się komunikat o niezgodności danych, czy jakoś tak i nie wiedziałam co z tym zrobić, a i tak czekała mnie aktualizacja AM.

Spróbowałam podać datę tak jak akubit, wyznacza mi dokładnie tak jak przedtem przez Andrychów - Wadowice - Kalwarię (optymalna)
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 15, 2010, 00:29:39 wysłana przez starsza.pani »

*

Offline puniek

• 4617
« Odpowiedź #676 dnia: Wrzesień 14, 2010, 23:40:57 »
Po których blokadach? Po tych płotkach ze zdarzeń drogowych?
To tylko obrazki  :mrgreen:
http://pdaclub.pl/forum/automapa/wariacje-na-temat-live()drive/msg1364309/#msg1364309
Na pewno nie po blokadach  z MiploTraffic.
Przecież cały czas o tym piszę, ze blokady z miplotraffic działają a te pseudo-blokady z LD to tylko ikonki, które sama AM olewa i po nich prowadzi więc... LD obecnie to ściema... niby jest ale co z tego bo nie odgrywa żadnej roli poza sciąganiem pakietów GPRS...
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 14, 2010, 23:43:13 wysłana przez puniek »
ISTQB Certified Tester

*

Bilunia

« Odpowiedź #677 dnia: Wrzesień 15, 2010, 00:26:17 »
Bielsko - Horyniec
Zobacz, jaką ciekawą traskę wyznaczy na odcinku pomiędzy Kalwarią, a Bochnią w wariancie krótkim (przez Myślenice, Gdów). Wystarczy to rozwiązanie wymusić na trasie optymalnej, czy szybkiej.
Przecież wystarczy popatrzeć na mapę, chwilę pomyśleć i postawić jeden "przez", by osiągnąć swoje zamierzenia. Uważasz, że AM zrobi to lepiej ?

*

Offline starsza.pani

• 328
« Odpowiedź #678 dnia: Wrzesień 15, 2010, 00:37:13 »
Bilunia, ja po prostu nie miałam pomysłu jak jechać i myślałam, że AM mając dane z traffika wymyśli mi coś mądrzejszego. Stale tu czytam jak po Warszawie inteligentnie prowadzi  omijając korki bocznymi ulicami to miałam nadzieję na podpowiedź jak nie jechać w niedzielę Zakopianką.
Umiem sobie wprowadzić "przez", nieraz z tego korzystam, ale do Horyńca nie jechałam jeszcze

Jak to możliwe, że po zainstalowaniu AM na sformatowanej karcie mam ustawienia POI dotyczące ostrzegania i wyświetlania są takie jak miałam w 6.5?
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 15, 2010, 00:49:20 wysłana przez starsza.pani »

*

Offline nocnyMarek

• 9913
« Odpowiedź #679 dnia: Wrzesień 15, 2010, 00:58:14 »
Myślisz że w niedzielę rano będą takie korki do Krakowa że warto mysleć nad inną trasą?
Szczerze wątpię, ja bym się zastanawiał w tygodniu, ale nie w niedzielę.

*

Bilunia

« Odpowiedź #680 dnia: Wrzesień 15, 2010, 00:59:40 »
... to miałam nadzieję na podpowiedź jak nie jechać w niedzielę Zakopianką.
To akurat mi podpowiedziało nawet przy wyłączonych gadżetach. Wystarczyło włączyć 'krótką". Wcześniejsza podpowiedź akubita też wydaje się zasadna.

Jak to możliwe, że po zainstalowaniu AM na sformatowanej karcie mam ustawienia POI dotyczące ostrzegania i wyświetlania są takie jak miałam w 6.5?
Jesteś zapewne jedyną osobą, która ma szansę na to pytanie odpowiedzieć, a jakoś nie chce mi się wierzyć w wariant, że poprzedniej wersji nie zmieniałaś wartości domyślnych w tej materii.
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 15, 2010, 01:10:40 wysłana przez Bilunia »

*

Offline nocnyMarek

• 9913
« Odpowiedź #681 dnia: Wrzesień 15, 2010, 01:08:42 »
Prawdę mówiąc, to gdybym miał wybrać trasę alternatywną omijającą Zakopiankę,
 to brałbym pod uwagę chyba jeszcze tylko wariant przez Tychy, Mysłowice + płatna A4.

*

Offline ochkarol

• 4813
« Odpowiedź #682 dnia: Wrzesień 15, 2010, 03:08:50 »
... LD obecnie to ściema...
Ameryki nie odkryłeś...  :wink: :mrgreen:
Pozdrawiam
Karol

*

Offline jerzu

• 1323
    • Mój profil na FB
  • Sprzęt: iPhone 7
« Odpowiedź #683 dnia: Wrzesień 15, 2010, 07:23:37 »
Jeśli robiłeś postoje, to praktycznie po każdym dłuższym SR pyta czy przeliczyć trasę.

A jak nie robiłem?
Dariusz "jerzu" Niemczyński
Telefon - iPhone 7 & Moto G5
Tablet - Huawei Media Pad T5

*

Offline msz1959

• 569
  • Sprzęt: HTC Touch HD/AM6.15 EU, iP4/iAM5.0, NavigonEU+TL
« Odpowiedź #684 dnia: Wrzesień 15, 2010, 08:34:00 »
... LD obecnie to ściema...
Przy wszystkich zastrzeżeniach co do LD, w tym chyba najpoważniejszym - wirtualnością LD-owych blokad i "zdarzeń" - musze przyznać, że ostatnio w totalnie zakorkowanej Warszawie LD + blokady Miplo prowadziło mnie nadspodziewanie dobrze. Kilka razy postanowiłem zaufać Hołkowi, choć na pozór prowadził mnie "w paszczę lwa" (np. o 17:00 przez rozkopane Al. Niepodległości) i okazywało się, że jest tam niemal pusto - najwyraźniej wszyscy postanowili omijać te miejsca innymi ulicami.

*

Offline puniek

• 4617
« Odpowiedź #685 dnia: Wrzesień 15, 2010, 09:22:20 »
...musze przyznać, że ostatnio w totalnie zakorkowanej Warszawie LD + blokady Miplo prowadziło mnie nadspodziewanie dobrze.
To nie LD prowadzi ale SR... a LD tylko omija (tzn powinien omijać gdyby LD działał) miejsca gdzie są jakieś zdarzenia drogowe.  Blokad LD jest w Warszawie tylko kilka.....więc jego wpływ na routing (gdyby nawet LD działał) byłby znikomy w skali Warszawy....
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 15, 2010, 09:24:10 wysłana przez puniek »
ISTQB Certified Tester

*

Offline akubit

• Ekspert GPS
  • 4001
« Odpowiedź #686 dnia: Wrzesień 15, 2010, 09:23:21 »

Zapewne masz ustawione domyślne ostrzeganie z pliku default.war.

*

Offline starsza.pani

• 328
« Odpowiedź #687 dnia: Wrzesień 15, 2010, 09:24:59 »
Cytat: Bilunia
Cytat: starsza.pani
Jesteś zapewne jedyną osobą, która ma szansę na to pytanie odpowiedzieć, a jakoś nie chce mi się wierzyć w wariant, że poprzedniej wersji nie zmieniałaś wartości domyślnych w tej materii.
Oczywiście, że zawsze po swojemu ustawiam ostrzeganie i wyświetlanie, ale AM 6.6 zainstalowałam na czyściutkiej karcie, więc ustawienia powinny być domyślne, a nie moje. Chyba, że Nokia500 jest tak genialna. Co wydaje mi się nonsensem.

Wyznaczyłam trasy od nowa w różnych wariantach podając tylko start i koniec.
Trasa krótka: 360 km przez Wadowice - Kalwarię - Zakopiankę
trasa krótka alternatywna: 398 km przez Andrychów - Zator - Spytkowice - Skawinę - Brzesko (ładnie mi krótka! prawie 40 km dalej)
trasa optymalna: 361 km jak krótka przez Zakopiankę
trasa szybka: 364 km jak krótka przez Zakopiankę
Sprawdzałam trasę na mapie tylko do Krakowa, dalej nie patrzyłam, być może stąd minimalne różnice w km.

Jakoś sobie po swojemu trasę wyznaczę, mam przecież mapy papierowe i w internecie.
Moje pytanie przede wszystkim dotyczyło Amcenter, bo to dla mnie nowość. Trasy wyszły przy okazji.

Dziękuję za rady. Pewnie pojadę do Tychów na A4 

Zapewne masz ustawione domyślne ostrzeganie z pliku default.war.
A skąd one by się wzięły? POI jeszcze nie ustawiałam.
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 15, 2010, 11:07:10 wysłana przez nocnyMarek »

*

Offline akubit

• Ekspert GPS
  • 4001
« Odpowiedź #688 dnia: Wrzesień 15, 2010, 09:32:20 »
A skąd one by się wzięły? POI jeszcze nie ustawiałam.

AM po instalacji ma domyślne ustawienia wyświetlania i ostrzegania. Być może Twoje się z nimi pokrywają.

Połączone: Wrzesień 15, 2010, 09:41:33
Wyznaczyłam trasy od nowa w różnych wariantach podając tylko start i koniec.
Trasa krótka: 360 km przez Wadowice - Kalwarię - Zakopiankę
trasa krótka alternatywna: 398 km przez Andrychów - Zator - Spytkowice - Skawinę - Brzesko (ładnie mi krótka! prawie 40 km dalej)
trasa optymalna: 361 km jak krótka przez Zakopiankę
trasa szybka: 364 km jak krótka przez Zakopiankę

U mnie 26.09 o 6.30 zarówno szybka, jak i optymalna prowadzi przez Zator.
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 15, 2010, 09:41:33 wysłana przez akubit »

*

Offline starsza.pani

• 328
« Odpowiedź #689 dnia: Wrzesień 15, 2010, 09:56:34 »
U mnie 26.09 o 6.30 zarówno szybka, jak i optymalna prowadzi przez Zator.

Czy to można jakoś wytłumaczyć? Bo to chyba dość ważna sprawa, przecież mamy tę samą wersję? Nie wydaje mi się właściwe za każdym razem przy wątpliwościach  zawracać głowę tu na forum.

Nie udaje mi się cytowanie :( [mod] Dasz radę, tylko trochę poćwicz :) było o ten znak za dużo: /[/mod]
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 15, 2010, 11:04:28 wysłana przez nocnyMarek »