AM 6.6

• 779 Odpowiedzi
  • 193915 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline mcglow

• *
  • 90
  • Sprzęt: Navroad Auro 2S, AM 6.15_EU
Odp: AM 6.6
« Odpowiedź #510 dnia: Sierpień 30, 2010, 23:13:22 »

Możesz to opisać do supportu?

Oczywiście, zrobię to. 

*

Offline jetsf

• 365
  • Sprzęt: Omnia 2,WM6.5, AM6.12.EU, BT-Q1000XT, GS2 ws 4.0.4
« Odpowiedź #511 dnia: Sierpień 30, 2010, 23:21:42 »
Niektórzy a propos mojego testu i wpisu z dzisiaj piszą, ze trasę wyznacza... ale niech spróbują się przejechać 2-3 km... co ja gadam... 100m!!!!!

Pozdrawiam
U mnie było tak:
- w ustawieniach - trasa optymalna - 2 "kliknęcia" w kierunku szybkiej oraz wyłączone profile prędkości
- trasa z W-wy pod adres w Paryżu który podałeś - została wyznaczona po ok. 1 min (mam w ustawieniach - wydłużanie czasu obliczeń, w celu ich lepszej jakości)
- podczas uruchamiania demo zapis trasy trwał długo - jak długo nie wiem, bo straciłem cierpliwość i odłożyłem sprzęt na bok, aż obliczy
- jazda w trybie demo (1x) wydaje się być poprawna - testowałem kilka minut
- jazda w trybie demo (4x) - występuje komunikat o "rozglądaniu" dosyć często
- jazda w trybie demo (64x) - trasa jest obliczana praktycznie bez przerwy (z małymi kilkusekundowymi przerwami, kiedy jedzie bez przeliczeń)
- po zminimalizowaniu AM w trakcie jazdy demo - w ustawieniach pamięci RAM miałem pokazywaną zajętość RAM przez AM = 2.6 MB, wolnych pozostawało  > 12 MB

W "realu" nie testowałem. 

« Ostatnia zmiana: Sierpień 31, 2010, 00:32:27 wysłana przez jetsf »

*

Offline puniek

• 4617
  • Sprzęt: Samsung Galaxy S7 EDGE SM-G935F
« Odpowiedź #512 dnia: Sierpień 31, 2010, 01:07:18 »

- jazda w trybie demo (64x) - trasa jest obliczana praktycznie bez przerwy (z małymi kilkusekundowymi przerwami, kiedy jedzie bez przeliczeń)

W "realu" nie testowałem.
W realu jest tak jak przy (64x) w Twoim Demo...

Połączone: [time]Sierpień 31, 2010, 08:06:43[/time]

Możesz to opisać do supportu?

Oczywiście, zrobię to.
Nie chcę poganiać ale nie zwlekaj z tym....
« Ostatnia zmiana: Sierpień 31, 2010, 08:07:15 wysłana przez puniek »
ISTQB Certified Tester

*

Offline mcglow

• *
  • 90
  • Sprzęt: Navroad Auro 2S, AM 6.15_EU
« Odpowiedź #513 dnia: Sierpień 31, 2010, 09:01:27 »
Nie chcę poganiać ale nie zwlekaj z tym....

Sprawdziłem jeszcze inne możliwości wyznaczenia trasy wokół Bałtyku i mam wrażenie, że  problem nie leży w jej długości, a przynajmniej nie jest on wyłącznym powodem zakłóceń. Już podczas kalkulowania trasy Warszawa-->Helsinki pojawia się komunikat: "Cel nie został osiągnięty mimo zbadania wszystkich możliwości". Ten komunikat nie pojawia się podczas kalkulowania trasy uwzględniającej punkt "przez" w Sankt Petersburgu. Trasy Warszawa-->St. Petersburg i St. Petersburg-->Helsinki wyznaczone odrębnie są kalkulowane szybko i poprawnie.
Dziś zgłoszę to do supportu.
« Ostatnia zmiana: Sierpień 31, 2010, 09:04:20 wysłana przez mcglow »

*

Offline puniek

• 4617
« Odpowiedź #514 dnia: Sierpień 31, 2010, 09:16:57 »
Już podczas kalkulowania trasy Warszawa-->Helsinki pojawia się komunikat: "Cel nie został osiągnięty mimo zbadania wszystkich możliwości".
Ale to zupełnie inny problem.. tam chodzi o niemożliwość jazdy i ciągłe kalkulowanie długiej trasy w pętli...

Pozdrawiam
ISTQB Certified Tester

*

Offline cichyq

• **
  • 141
  • Sprzęt: HTC HD2; AM EU; HTC Sensation XE
« Odpowiedź #515 dnia: Sierpień 31, 2010, 10:59:19 »
Zauwazylem, ze moja AM EU 6.6 co jakis czas (+/- co 10 minut), po przejechaniu pokazywanego manewru, wysyla komunikat, ze zjechalem z trasy.
Mimo, ze jade dokladnie jak pokazuje, to krzyczy, ze zjechalem i niby wyznacza od nowa (niby, bo wizualnie nic sie nie dzieje).

Poza tym nie informuje mnie o punktach posrednich trasy (punkty PRZEZ).

Czy u Was też to samo sie dzieje ??

Pozdrawiam.
Nie kłóć się z głupim, bo zniży cię do swojego poziomu i pokona doświadczeniem.

*

Offline nocnyMarek

• 9913
  • Sprzęt: Palmax, viliv X70
« Odpowiedź #516 dnia: Sierpień 31, 2010, 11:02:04 »
Może masz za wysoko ustawione przewidywanie pozycji? (kompensację poóźnienia sygnału)
AM3/4/5/6, DPN/D6, AP, N2/9, OM-free

*

Offline cichyq

• **
  • 141
« Odpowiedź #517 dnia: Sierpień 31, 2010, 11:50:37 »
Mam ustawione na 1,1 sek + "uwzględniaj pokazując pozycję".
Mówisz, ze zmniejszenie tego powinno pomóc ??

Do tej pory nie mialem tego problemu.

Pozdrawiam.

*

Offline nocnyMarek

• 9913
  • Sprzęt: Palmax, viliv X70
« Odpowiedź #518 dnia: Sierpień 31, 2010, 12:20:03 »
Nie dam sobie za to nic uciąć  :wink:
Spróbuj całkiem wyłączyć, jeśli pomoże to znaczy, że przeczucie mnie nie myliło,
wtedy możesz stopniowo podnosić żeby zminimalizować efekt opóźnienia.
Jeśli nie pomoże, to nie mam pomysłu na przyczynę takiego zachowania.
A może po prostu wyłącz komunikat o zjechaniu z trasy?
Od daaawna go nie używam i dobrze mi z tym.   B)
AM3/4/5/6, DPN/D6, AP, N2/9, OM-free

*

Offline jetsf

• 365
  • Sprzęt: Omnia 2,WM6.5, AM6.12.EU, BT-Q1000XT, GS2 ws 4.0.4
« Odpowiedź #519 dnia: Sierpień 31, 2010, 12:57:22 »
Od momentu zainstalowania finalnej AM 6.6 mam problem z aktualizacją POI
Aktualizacja przebiega bez problemu jedynie wówczas, gdy wybiorę opcję [Pobierz jednorazowo wszystko]
Przy standardowej aktualizacji mam komunikat:
Nie powiodła się optymalizacja pliku z
Punktami użytkownika.
[100000]

Zna ktoś lekarstwo ?

*

Offline mariano52

• *
  • 63
  • Sprzęt: NavRoad AURO,Modecom MX4HD
« Odpowiedź #520 dnia: Sierpień 31, 2010, 13:14:52 »

Trasa z Myślenic do Oleśnicy prowadzi nie zakopianką a jakimiś wioskami obok (np. przez Biertowice. tryb trasy>Szybka)
Trasa spod Krakowa do Oleśnicy, typ Szybka, koniecznie każe mi zjechać z A4 na rzecz Opola i wcześniej Strzelce Opolskie.

Wczoraj jechałem do Berlina z Krakowa też mi kazała jechać na Strzelce Opolskie.Co nowsza wersja AM tym większe badziewie.W wersji AM5... to jeszcze działało.Podczas wczorajszej jazdy na odcinku 1250km zawiesiła się z 6 razy!!!Wszyscy instalujemy tą samą wersję,na jednym urządzeniu działa a na drugim nie.Wciskają AM prawie do każdego urządzenia byle tylko zrobić kasę.Kupując zachwalaną wszędzie AM liczyłem że będzie chociaż działać!!!Nawigacja powinna być prosta w obsłudze bo to jest urządzenie pomocne w pracy kierowcy.a w coraz nowszej wersji jest większym bublem.

*

Offline rpp

• *
  • 88
« Odpowiedź #521 dnia: Sierpień 31, 2010, 13:26:26 »
cichyq jest to dokładnie takie zachowanie o którym wcześniej pisałem. Tylko u mnie objawiało się tym, że przeliczenia następowały co 2 min. a w którymś momencie wręcz non-stop.
Przy jak długiej trasie Ci się to pojawiło?

No i koniecznie napisz do supportu AM. Im więcej osób zgłosi im tego typu problem tym większa szansa, że się tym zajmą.
Tym bardziej, że problem występuje na różnych urządzeniach więc zwalanie winy na błąd odbiornika GPS jest średnio sensowne.

*

Offline luckynyc

• **
  • 236
  • Sprzęt: Asus A696, Navroad NR560BF
« Odpowiedź #522 dnia: Sierpień 31, 2010, 16:19:32 »
AM już od kilku wersji wstecz, ma problem z wyznaczaniem tras szybkich
AM Traffic dodatkowo ten problem zwiększa
dlatego zasugerowałem AM aby dodali typ trasy - tylko drogami głównymi, aby AM nie próbowała wyznaczać tras po drogach powiatowych

*

Offline ycbo

• 810
  • Sprzęt: iPhone 11 Pro
« Odpowiedź #523 dnia: Sierpień 31, 2010, 18:49:29 »
Przejechałem z Warszawy do Hamburga i przez Norymbergę do Warszawy, nic specjalnego i krytycznego z AM 6.6 się nie działo, nigdy nie było informacji "jesteś poza trasą"
Mam wyłączone wszelkie pomagacze i nieaktualne informacje o korkach i innych utrudnieniach, z informacji pilota mam tylko "Pozostało do celu" reszta nie jest mi potrzebna, nie korzystam też z POI.
AutoMapa nie przeliczała i cały czas prowadziła dobrze na tych prostych i przewidywalnych drogach na których bardziej ja sprawdzałem AM niż ona mi pomagała (drogę znam i jadę nią kilka razy w roku).
Czytając wszystkie krytyczne opinie mam wrażenie że problemy stwarzają zbyt wygórowane i skomplikowane ustawienia.
Przy okazji mam pytanie czy po odhaczeniu "Uwzględnij profil prędkości w trasach" ustawianie parametrów prędkości na poszczególnych drogach jest potrzebne i coś zmienia, oraz z jakiego pliku powinno się uruchamiać AM, czy z pliku wceAM.exe czy z AutoMapaEU.exe.

*

Offline jartro

• 555
  • Sprzęt: Auro S 6, AM EU aktualna, TomTom Go 6000, 6200
« Odpowiedź #524 dnia: Sierpień 31, 2010, 19:29:16 »
Ustawianie parametrów prędkości na poszczególnych drogach pozwala na podanie właściwego czasu dojazdu czy też przejazdu.
Jeśli chodzi o uruchamianie AM to bardziej zaawansowani użytkownicy polecają wceAM.exe ale ja nie wiem dlaczego bo aż tak zaawansowany nie jestem :(
« Ostatnia zmiana: Sierpień 31, 2010, 19:32:52 wysłana przez jartro »

*

Offline mariano52

• *
  • 63
« Odpowiedź #525 dnia: Sierpień 31, 2010, 20:03:39 »
Ustawianie parametrów prędkości na poszczególnych drogach pozwala na podanie właściwego czasu dojazdu czy też przejazdu.

Jest to nie potrzebny bajer który zaśmieca AM.W profilu osobowy algorytm powinien wyliczyć trasę zgodnie z dostosowaną predkością na trasie przejazdu.
Tak samo dla profilu ciężarowy taką samą trasę powinien wyliczyć wolniej ze względu na mniejsze dopuszczalne prędkości.
Jadąc teraz do Berlina 630 km dla ciężarówki wyliczyła 5,45 h
Poprzednio używałem Garmina i tam dokładność wyliczenia czasu było zgodne plus minus 10 minut
« Ostatnia zmiana: Sierpień 31, 2010, 20:07:19 wysłana przez mariano52 »

*

Offline rafal66

• *
  • 96
  • Sprzęt: HTC Sensation Z710e + Acer Iconia Tab A500 (16)
« Odpowiedź #526 dnia: Sierpień 31, 2010, 20:19:00 »
Czytając wszystkie krytyczne opinie mam wrażenie że problemy stwarzają zbyt wygórowane i skomplikowane ustawienia.

Czyli potwierdza się to co pisałem wcześniej - te wszystkie super bajery powinny być wyłączone w domyślnej instalacji....
Może zrobimy poradnik dla początkujących i mniej obeznanych z technika pt. jak doprowadzić AM do poprawnego działania, tj. wyłączyć zbędne dodatki (tak żeby np. nie kluczyła po parkingach, stacjach benzynowych czy drogach równoległych).

*

Offline mariano52

• *
  • 63
« Odpowiedź #527 dnia: Sierpień 31, 2010, 20:34:44 »

Czyli potwierdza się to co pisałem wcześniej - te wszystkie super bajery powinny być wyłączone w domyślnej instalacji....
Może zrobimy poradnik dla początkujących i mniej obeznanych z technika pt. jak doprowadzić AM do poprawnego działania, tj. wyłączyć zbędne dodatki (tak żeby np. nie kluczyła po parkingach, stacjach benzynowych czy drogach równoległych).
Ja mam wszystkie bajery wyłączone i tak nie działa poprawnie.

*

Offline jartro

• 555
  • Sprzęt: Auro S 6, AM EU aktualna, TomTom Go 6000, 6200
« Odpowiedź #528 dnia: Wrzesień 01, 2010, 06:24:57 »
Przeczytajcie na ten temat uwagi ochkarola w wątku o ustawieniach prędkości za i przeciw. Sprawa nie jest taka prosta :ohreally:
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 01, 2010, 06:53:39 wysłana przez jartro »

*

Offline ochkarol

• 4813
  • Sprzęt: Samsung Galaxy A8
« Odpowiedź #529 dnia: Wrzesień 01, 2010, 07:00:10 »
AM już od kilku wersji wstecz, ma problem z wyznaczaniem tras szybkich
AM Traffic dodatkowo ten problem zwiększa
Możesz precyzyjniej? Chodzi Ci o SmartRoutes czy LiveDrive? Czy o oba? Bo nie wiadomo.
Może wystarczy zamiast szybkiej wybrać optymalną i suwak konfiguracji tego typu trasy przesunąc prawie na maksa w prawo?
dlatego zasugerowałem AM aby dodali typ trasy - tylko drogami głównymi, aby AM nie próbowała wyznaczać tras po drogach powiatowych
Z powiatowymi to przesada. Ale po wojewódzkich potrafi bez sensu poprowadzić. Ale też (dzięki SmartRoutes) potrafi z sensem np. tak jak tu ). Bez tej funkcjonalności gnicie w korku gwarantowane.

Połączone: Wrzesień 01, 2010, 07:05:27
... Czytając wszystkie krytyczne opinie mam wrażenie że problemy stwarzają zbyt wygórowane i skomplikowane ustawienia.
Przeważnie uzytkownicy Ci nie mają "nagrzebane" w ustawieniach tylko mają AM konfigurowaną tak jak domyślnie program po instalacji proponuje, czyli:
- profile prędkości wyłączone
- SmartDrive włączony
- LiveDrive właczony (i on największy zamęt sieje) ... [/quote]
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 01, 2010, 07:05:27 wysłana przez ochkarol »
Pozdrawiam
Karol
. : Kobietę łatwiej rozebrać wbrew jej woli, niż ubrać po jej myśli. : .

*

Offline yossarian-67

• **
  • 174
  • Sprzęt: PNA NAVROAD 430BT, HTC HD2, TT GO LIVE 1000
« Odpowiedź #530 dnia: Wrzesień 01, 2010, 11:20:09 »
Ustawianie parametrów prędkości na poszczególnych drogach pozwala na podanie właściwego czasu dojazdu czy też przejazdu.(...)
I tu się zgodzę, jednak te dane powinny być zaszyte w programie, ponieważ nierozważne grzebanie w tych ustawieniach potrafi całkowicie rozwalić poprawny routing.
Informacja o przewidywanym czasie dojazdu która też jest obecna też w TT bardzo pomaga zaplanować jazdę w rozkładzie dnia. Ba TomTom umożliwia pokazać czy się spóźnimy, lub czy mamy zapas czasu, gdy informację o żądanym czasie dojazdu wprowadzimy przy planowaniu trasy. Dla mnie funkcja jak najbardziej na plus.

*

Offline mobilex

• *
  • 74
  • Sprzęt: NavRoad VIVO_S + AutoMapa Europe
« Odpowiedź #531 dnia: Wrzesień 01, 2010, 12:56:58 »
Dużo osób pisze, że Traffic nie działa tak jak powinien. Podam taki przykład dlaczego.
Załóżmy, że mam ustawione pobieranie standardowo czyli co 5 min. zasięg średni (15 km).
Jade i nawigacja pobrała właśnie dane na 15 km do przodu. Jade autostradą z prędkością 120 km/h tj. 2 km/1 min. czyli za 5 min (do następnego pobrania danych) przejade 10 km i zostanie zapasowych danych na 5 km (tylko!). Pobiera znowu dane na następne 15 km co przy 120 km/h znowu wystarczy na 10 km (do kolejnego pobrania) i zapasu na 5 km (tylko). Jeśli nastąpi korek lub wypadek 20 km (lub więcej) przede mną to nawigacja nie może już na to zareagować, bo miała dane tylko na 15 km. Tak więc dopiero następne pobranie danych będzie zawierało już info o wypadku lub korku, ale faktycznie to zdarzenie będzie za 5 min jazdy czyli za 5 km, a tu nie będzie żadnego zjazdu z autostrady ani zawrotki i trzeba stać jak inni (dlatego niby pcha w korki). Tym przykładem chciałem pokazać, że pobieranie co 5 min. o zasięgu średnim jest tylko do miasta przy małych prędkościach jazdy. Na autostradach i poza miastami powinno być ustawione zasięg duży tj. 40 km i może być co 5 min (nie więcej).
Najlepiej gdyby dane pobierane były automatycznie nie na podstawie czasu (np. co 5 min) tylko przejechanych kilometrów, np. co 5 km (i o zasięgu dużym) wtedy jadąc 120 km/h pobierałoby co 2,5 min, ale jadąc 30 km/h pobierałoby co 10 min, jadąc 60 km/h (tj. średnią jaką prawie każdy jedzie) pobierałoby co 5 min czyli tak jak teraz i wtedy transfer danych nie zwiększył by się w stosunku do ustawień jakie są teraz, bo średnio też pobierałoby co 5 min.

*

Offline gornik

• 13
    • www.eridanus.org
  • Sprzęt: Modecom Freeway MX2
« Odpowiedź #532 dnia: Wrzesień 01, 2010, 14:49:44 »
Najlepiej gdyby dane pobierane były automatycznie nie na podstawie czasu (np. co 5 min) tylko przejechanych kilometrów, np. co 5 km (i o zasięgu dużym) wtedy jadąc 120 km/h pobierałoby co 2,5 min, ale jadąc 30 km/h pobierałoby co 10 min, jadąc 60 km/h (tj. średnią jaką prawie każdy jedzie) pobierałoby co 5 min czyli tak jak teraz i wtedy transfer danych nie zwiększył by się w stosunku do ustawień jakie są teraz, bo średnio też pobierałoby co 5 min.

A nie lepiej jakby pobierało na podstawie wyznaczonej trasy? Jeśli wyznaczona jest krótka trasa, np. po mieście, to i zasięg wystarczy nieduży. Jak długa to i zasięg powinien być większy. Wtedy można uniknąć objeżdżania w ostatniej chwili jakimiś gruntowymi drogami, tylko zawczasu wyznaczyć inną drogę.

*

Offline akubit

• Ekspert GPS
  • 4001
  • Sprzęt: Navroad Vivo Plus, Huawei Honor 6
« Odpowiedź #533 dnia: Wrzesień 01, 2010, 18:15:28 »
Nie lepiej. Zanim przejedziesz 500km, sytuacja na 450 kilometrze zmieni się diametralnie.

*

Offline puniek

• 4617
« Odpowiedź #534 dnia: Wrzesień 01, 2010, 19:26:03 »
Witam!
"podczas obliczania wystąpił nieznany błąd" - taki oto komunikat otrzymałem dzisiaj gdy zamiast skręcić do celu jazdy zacząłem się od niego oddalać. Błąd ten można odtworzyć przy użyciu załączonych plików.
Jadąc ul. Obrońców Tobruku skręciłem w ul. Zbigniewa Pieniążka a następnie w Osmańczyka a potem zamiast skręcić w uliczkę dojazdową pomiędzy blokami gdzie był cel trasy zacząłem się od niego oddalać. Po chwili nastąpiła rekalkulacja trasy ( z z komunikatem zawróć) ale ja jechałem dalej i w końcu przy drugiej rekalkulacji pojawił się biały ekran z komunikatem: "podczas obliczania wystąpił nieznany błąd" !!!
Wczytajcie plik trasy z załącznika a następnie odtwórzcie plik ścieżki trasy z załącznika  - przy 2 rekalkulacji występuje ten błąd!

Pozdrawiam
ISTQB Certified Tester

*

Offline AdamMie

• 1033
  • Sprzęt: Asus 636N, NavRoad Q1, AM 6.10 _PL
« Odpowiedź #535 dnia: Wrzesień 01, 2010, 20:14:10 »
Dość często występuje ten komunikat w wersji AM 6.6PL, zgłosiłem do supportu.

*

Offline rafal66

• *
  • 96
  • Sprzęt: HTC Sensation Z710e + Acer Iconia Tab A500 (16)
« Odpowiedź #536 dnia: Wrzesień 01, 2010, 20:25:12 »
"podczas obliczania wystąpił nieznany błąd"

Dość często występuje ten komunikat w wersji AM 6.6PL, zgłosiłem do supportu.

też mam często ten błąd, ale co ciekawe po zamknięciu okna błędu i wybraniu ikonki nawigacji (tej zielonej w dolnym prawym rogu, nie wiem jak ją inaczej opisać) nawigacja jest kontynuowana bez problemów - nie trzeba restartować AM, w każdym razie u mnie.

*

Offline AdamMie

• 1033
  • Sprzęt: Asus 636N, NavRoad Q1, AM 6.10 _PL
« Odpowiedź #537 dnia: Wrzesień 01, 2010, 20:34:46 »
Zgadza się, nie trzeba restartować AM ale aby dalej prowadziła, trzeba zmienić na inny tryb trasy (ponowne wczytanie trasy).
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 01, 2010, 20:37:50 wysłana przez AdamMie »

*

Offline puniek

• 4617
« Odpowiedź #538 dnia: Wrzesień 01, 2010, 21:03:01 »
trzeba zmienić na inny tryb trasy (ponowne wczytanie trasy).
Czy jest to bezpieczne w ruchu?
ISTQB Certified Tester

*

Offline cichyq

• **
  • 141
« Odpowiedź #539 dnia: Wrzesień 02, 2010, 09:22:01 »
cichyq jest to dokładnie takie zachowanie o którym wcześniej pisałem. Tylko u mnie objawiało się tym, że przeliczenia następowały co 2 min. a w którymś momencie wręcz non-stop.
Przy jak długiej trasie Ci się to pojawiło?

No i koniecznie napisz do supportu AM. Im więcej osób zgłosi im tego typu problem tym większa szansa, że się tym zajmą.
Tym bardziej, że problem występuje na różnych urządzeniach więc zwalanie winy na błąd odbiornika GPS jest średnio sensowne.

Przełączenie opcji o ktorej pisal nM na wartosc 0,6 sek pomoglo.
Problem calkowicie zniknął (odpukać).

Pozdrawiam.