AM 6.6

• 779 Odpowiedzi
  • 193719 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline puniek

• 4617
  • Sprzęt: Samsung Galaxy S7 EDGE SM-G935F
Odp: AM 6.6
« Odpowiedź #480 dnia: Sierpień 30, 2010, 07:33:54 »
Problem z liczeniem w pętli długich tras polega na tym, że liczy długo a jak przeliczy to jest się na tyle daleko, że zaczyna od nowa -  i tak w koło Macieju.....
ISTQB Certified Tester

*

Offline mif4

• **
  • 208
  • Sprzęt: SG Advance poprzednio: BLOW Sirrocco. Modecom AX
« Odpowiedź #481 dnia: Sierpień 30, 2010, 10:08:24 »
...że liczy długo a jak przeliczy to jest się na tyle daleko, że zaczyna od nowa -  i
Myślałem, że jest z siebie niezadowolona i chce coś poprawić   :D

*

Offline rafal66

• *
  • 96
  • Sprzęt: HTC Sensation Z710e + Acer Iconia Tab A500 (16)
« Odpowiedź #482 dnia: Sierpień 30, 2010, 10:35:05 »
Obawiam się jednak, że Aqurat tak mocno wierzy, że AM jest najlepsza i niezastąpiona, że woli zbywać ludzi standardowymi tekstami o chmurach i błedach GPS.

Nie wyobrażam sobie, żeby mogli to zrzucić na błąd GPS, skoro "skok w bok" i prowadzenie po równoległej jest na trasie zanim tam dojedziemy......

*

Offline puniek

• 4617
« Odpowiedź #483 dnia: Sierpień 30, 2010, 11:17:06 »
Witam!
Potwierdzam problem z długimi trasami, problem, który całkowicie uniemożliwia użytkowanie AM.
Proszę wyznaczyć trasę:
[1] Dowolne miejsce w Warszawie (lub gdzieś w Polsce - zależy gdzie kto mieszka)
[F] Paris, Place De L'Opera 1  (prowadź do)

Po przeliczeniu trasy nawet na postoju i ruszenie z miejsca to dowolny manewr (ze zmianą trasy ale bez jadąc po niej) wprowadza AM w ponowne obliczanie trasy, które trwa coś ok. 2 minuty po czym jak skończy obliczanie ponownie zaczyna obliczać trasę i tak w kółko w pętli. Pamiętam kiedyś jak była jeszcze AM 4 robiłem podobne testy (nawet z trasami 19.oookm) i nie było z tym problemu ale teraz nie daje się jej używać. Teraz mam urządzenie Blow 50Ybt ale podczas bety 1 testowałem to na Navroad Q1 (w DEMO)i też był ten problem.
Jeśli nawet coś zmienia się na trasie to powinna przeliczać najbliższy odcinek a nie całą trasę.

Wysłałem juz zgłoszenie do supportu.

Pozdrawiam
ISTQB Certified Tester

« Odpowiedź #484 dnia: Sierpień 30, 2010, 11:53:02 »
Sprawdziłem, wyznacza bez problemu. ASUS 636N, AM 6.6.0 Pozdr Sw

Witam!
Potwierdzam problem z długimi trasami, problem, który całkowicie uniemożliwia użytkowanie AM.
Proszę wyznaczyć trasę:
[1] Dowolne miejsce w Warszawie (lub gdzieś w Polsce - zależy gdzie kto mieszka)

Po przeliczeniu trasy nawet na postoju i ruszenie z miejsca to dowolny manewr (ze zmianą trasy ale bez jadąc po niej) wprowadza AM w ponowne obliczanie trasy, które trwa coś ok. 2 minuty po czym jak skończy obliczanie ponownie zaczyna obliczać trasę i tak w kółko w pętli. Pamiętam kiedyś jak była jeszcze AM 4 robiłem podobne testy (nawet z trasami 19.oookm) i nie było z tym problemu ale teraz nie daje się jej używać. Teraz mam urządzenie Blow 50Ybt ale podczas bety 1 testowałem to na Navroad Q1 (w DEMO)i też był ten problem.
Jeśli nawet coś zmienia się na trasie to powinna przeliczać najbliższy odcinek a nie całą trasę.

*

Offline piona

• 358
  • Sprzęt: Mio Moov
« Odpowiedź #485 dnia: Sierpień 30, 2010, 11:55:54 »
Witam!
Proszę wyznaczyć trasę:
[F] Paris, Place De L'Opera 1  (prowadź do...

Pozdrawiam

Miałem to samo w wersji 6.5 jak jechałem nad morze.... Zgłaszałem ale zrzucono to na sprzęt i kazano mi przeinstalować AM...
Widzę, że nadal jest to samo.

A u mnie jestr jeszcze jeden błąd : AM ciągle wyłącza mi pilota. Muszę ciągle go uruchamiać w opcjach. U kogoś występuje jeszcze ten błąd?
piona

*

Offline jartro

• 555
  • Sprzęt: Auro S 6, AM EU aktualna, TomTom Go 6000, 6200
« Odpowiedź #486 dnia: Sierpień 30, 2010, 12:10:35 »
Potwierdzam problem z tym, że u mnie przelicza trasę do 50% i wykonuje zwis :E Nie ma u mnie problemu z trasą do Obzor (Bułgaria), jest dłuższa. Ode mnie ok. 2000 km, do Paryża 1500.
« Ostatnia zmiana: Sierpień 30, 2010, 12:15:51 wysłana przez jartro »

*

Offline hipeck

• **
  • 212
« Odpowiedź #487 dnia: Sierpień 30, 2010, 12:31:46 »
U mnie na Gocleverze 5065 FMBT, trasę zKrakowa na plac opery wyznacza bez problemu. Oczywiście po drodze ściaga do Strelc Opolskich.  pozdr

*

Bilunia

« Odpowiedź #488 dnia: Sierpień 30, 2010, 13:37:42 »
AM ciągle wyłącza mi pilota. Muszę ciągle go uruchamiać w opcjach. U kogoś występuje jeszcze ten błąd?
piona
Po wyznaczeniu trasy pilot automatycznie wskakuje na ekran. Nawet, jeżeli wyłączysz i włączysz ponownie urządzenie.
Jak nie masz wyznaczonej trasy, to chcąc zobaczć pilota musisz go włączyć ręcznie.

*

Offline mif4

• **
  • 208
  • Sprzęt: SG Advance poprzednio: BLOW Sirrocco. Modecom AX
« Odpowiedź #489 dnia: Sierpień 30, 2010, 14:10:42 »
z okienkiem AC_Off AP load imagnes fall". Tak było czasami przy AM 6.5, przy AM 6.6Beta - częściej, a przy 6.6 już wkurza.
Serwis NavRoada polecił aktualizację softu ze swojej strony:
http://www.navroad.com/pl/download,pl.htm
Podobno powinno pomóc  :ohreally:

*

Offline edmun

• 933
    • Zdjęcia ślubne, Fotografia ślubna
  • Sprzęt: SGH-I780
« Odpowiedź #490 dnia: Sierpień 30, 2010, 14:43:39 »
niestety po weekendzie również dopiszę że AM zaczyna coraz bardziej przypominać pole minowe dla kierowców. też zawsze polecałem. zawsze oryginał.
niestety ostatnio AM dobiła mnie kompletnie. pomimo bardzo dobrego sygnału zbyt często wpadała na drogi równoległe do autostrad. zjazdy z głównym dróg na 50-100m obok aby zaraz wrócić na główne (tak kazała, na szczęście człowiek mądrzejszy wciąż od urządzeń), problemy z wyliczaniem dróg (Start Zakopane> Przez Czarny Dunajec >Koniec Oleśnica dolnośląskie), ciągłe problemy z blokadami od Miplo (a miało być tak pięknie).
Trasa z Myślenic do Oleśnicy prowadzi nie zakopianką a jakimiś wioskami obok (np. przez Biertowice. tryb trasy>Szybka)
Trasa spod Krakowa do Oleśnicy, typ Szybka, koniecznie każe mi zjechać z A4 na rzecz Opola i wcześniej Strzelce Opolskie.
Ok nie poddaję się... przecież trasa ma być szybka - Wstawiam punkt przez "Oława". AM myśli i myśli, w końcu wybiera trasę po A4 do Wrocławia, następnie Oława i Oleśnica - paranoja.
Ok.. dalej się nie poddaję. Punkt przez Oławę, Jelcz Laskowice do Oleśnica. Automapa myśli i myśli po czym znowu wrzuca mi że mam zjechać z A4 na Opole. Hmm... różnica w km około 15, a mam się tłuc przez wioski ?
W końcu wyłączyłem dźwięki i jechałem po swojemu, aby na koniec dodać sobie punkt przez na węźle przy Oławie i Gaju Oławskim.

Tragedia

(SR i LD włączone)
SGH-I780 + Heineken78 Marvel Dream WM 6.5.3 96dpi
HTC ONE S
TTI TCB-880 + Sirio ML145
Alhambra TDI

*

Offline mcglow

• *
  • 90
  • Sprzęt: Navroad Auro 2S, AM 6.15_EU
« Odpowiedź #491 dnia: Sierpień 30, 2010, 15:47:25 »
Witam!
Proszę wyznaczyć trasę:

Witam,
Trasa z Warszawy (plac Emila Młynarskiego) na Place de l'Opera 1 została wyznaczona na NR 430 BT.
Trasa optymalna, bez dróg płatnych, bez promów, z autostradami. Długość trasy 1614 km.

*

Offline msz1959

• 569
  • Sprzęt: HTC Touch HD/AM6.15 EU, iP4/iAM5.0, NavigonEU+TL
« Odpowiedź #492 dnia: Sierpień 30, 2010, 16:02:53 »
Czy osoby piszące, że im trasę wyznaczyło, wykonały drugi punkt instrukcji, czyli "ruszyły w tę trasę", choćby na parkingu, z włączonym już GPS? Bo jak rozumiem puńkowi trasę też wyznaczyło, problem pojawił się po "wyruszeniu" w nią.

*

MarkNavi

« Odpowiedź #493 dnia: Sierpień 30, 2010, 16:04:02 »
Tragedia
(SR i LD włączone)

Kolego i tu masz przyczynę. Wyłącz to badziewie. Ja używam tego tylko i wyłącznie na terenie zakorkowanego miasta jakim jest Warszawa i czasem nawet się przydaje. Jak trasa ma być pomiędzy miastami, to jadę już bez tych "udogodnień"

*

Offline rafal66

• *
  • 96
  • Sprzęt: HTC Sensation Z710e + Acer Iconia Tab A500 (16)
« Odpowiedź #494 dnia: Sierpień 30, 2010, 16:16:16 »
Jak trasa ma być pomiędzy miastami, to jadę już bez tych "udogodnień"

Jeśli te systemy wprowadzają taki chaos i są powodem skoków w bok to AM powinna je mieć domyślnie wyłączone :E  Już widzę dziesiątki nieświadomych osób które szukają zjazdu z ekspresówki, żeby po przejechaniu przydrożnego parkingu, na ekspresówkę wrócić  :D

*

Offline stano0

• 15
  • Sprzęt: Navroad 560BF; Nokia N82, Samsung GalaxyS
« Odpowiedź #495 dnia: Sierpień 30, 2010, 16:27:13 »
z okienkiem AC_Off AP load imagnes fall". Tak było czasami przy AM 6.5, przy AM 6.6Beta - częściej, a przy 6.6 już wkurza.
Serwis NavRoada polecił aktualizację softu ze swojej strony:
http://www.navroad.com/pl/download,pl.htm
Podobno powinno pomóc  :ohreally:

Nie pomaga,
aktualizowałem soft w czerwcu a od tego czasu nowego softu na 560BF nie ma
« Ostatnia zmiana: Sierpień 30, 2010, 16:29:10 wysłana przez stano0 »

*

Offline altroch

• 667
  • Sprzęt: Modecom WinCE 6.0/AM 6.xx, SGS3, SG Note3
« Odpowiedź #496 dnia: Sierpień 30, 2010, 16:30:14 »
Zainstalowałem AM 5.5.3 AM6.2, AM6.5, AM6.6.
Pamiętam, że v.5.5.3 bardzo mi pasowała i tu na forum też była chwalona za wyznaczanie tras. No to zacząłem się bawić tymi wersjami. Nie wnikając w szczegóły w zasadzie AM5.5.3 niewiele różni się od AM6.2 i 6.5. W zasadzie mogę zaakceptować sposób wyznaczania tras. Natomiast AM6.6 poza znanymi tu problemami (zapętlanie przy wyznaczaniu tras długich, problem zawracania itp.) ma jeszcze dziwne wyznaczanie tras. Czasami wystarczy przesunąć punkt start, koniec aby trasa wyglądała zupełnie inaczej. Weźmy np. start A4 Katowice, koniec A4 Wrocław. Trasa szybka i optymalna po A4 184 km, trasa krótka przez Strzelce, Opole, Brzeg 189 km. A więc jaka krótka? Jeżeli koniec damy na drodze Wrocław Trzebnica to zarówno optymalna jak i szybka zjeżdża z A4 do Strzelc, żeby zaraz powrócić na A4? W wersjach 6.5, 6.2, 5.5.3 tego nie ma.

*

Offline msz1959

• 569
  • Sprzęt: HTC Touch HD/AM6.15 EU, iP4/iAM5.0, NavigonEU+TL
« Odpowiedź #497 dnia: Sierpień 30, 2010, 16:46:17 »
Obawiam się jednak, że Aqurat tak mocno wierzy, że AM jest najlepsza i niezastąpiona, że woli zbywać ludzi standardowymi tekstami o chmurach i błedach GPS.

Nie wyobrażam sobie, żeby mogli to zrzucić na błąd GPS, skoro "skok w bok" i prowadzenie po równoległej jest na trasie zanim tam dojedziemy......
Są chyba dwa różne problemy z tym związane:
1. "skoki" od razu na świeżo wyznaczonej trasie - biorą się z wadliwie działającego systemu SR/LD, któremu się wydaje, że po parkingu będzie szybciej
2. "skoki" w trakcie jazdy - te mogą być albo z tego samego co w (1) albo z błędów pozycji GPS/wadliwie działającego algorytmu "przyciągania" pozycji do drogi - AM nagle uznaje, że przeskoczyliśmy na równolegle idącą drogę lokalną albo w pole i zaczyna wyznaczać nową trasę.
To drugie jest zwykle tłumaczone właśnie kłopotami ze wskazaniami GPS, choć moim zdaniem w conajmniej równym stopniu jest efektem marnych algorytmów kompensacji tych błędów, które są nieuniknione

*

Offline piona

• 358
  • Sprzęt: Mio Moov
« Odpowiedź #498 dnia: Sierpień 30, 2010, 17:08:24 »
AM ciągle wyłącza mi pilota. Muszę ciągle go uruchamiać w opcjach. U kogoś występuje jeszcze ten błąd?
piona
Po wyznaczeniu trasy pilot automatycznie wskakuje na ekran. Nawet, jeżeli wyłączysz i włączysz ponownie urządzenie.
Jak nie masz wyznaczonej trasy, to chcąc zobaczć pilota musisz go włączyć ręcznie.

Dziś dwa razy się nie włączył mimo wyznaczonej trasy....
piona

*

Offline luckynyc

• **
  • 236
  • Sprzęt: Asus A696, Navroad NR560BF
« Odpowiedź #499 dnia: Sierpień 30, 2010, 17:19:31 »
też miałem problem z zapętlaniem na trasie Opole - Toruń ale znalazłem rozwiązanie - przełączyłem na trasę optymalną
zapętlanie powstawało nawet jak stałem w miejscu

rozwiązanie u mnie działało o ile w ustawieniach trasa optymalna nie była ustawiona jak szybka
« Ostatnia zmiana: Sierpień 30, 2010, 17:34:31 wysłana przez luckynyc »

*

Offline jerzu

• 1323
    • Mój profil na FB
  • Sprzęt: iPhone 7
« Odpowiedź #500 dnia: Sierpień 30, 2010, 19:24:42 »
Miałem to samo w wersji 6.5 jak jechałem nad morze.... Zgłaszałem ale zrzucono to na sprzęt i kazano mi przeinstalować AM...

Też to miałem, trasa W-wa - Łeba. Co dziwne, tylko na wtedy mi to się pojawiło. Często pokonuje trasy 300-400 kilometrów i nigdy wcześniej ani później to nie wystąpiło.
Dariusz "jerzu" Niemczyński
Telefon - iPhone 7 & Moto G5
Tablet - Huawei Media Pad T5

*

Offline golob

• 28
« Odpowiedź #501 dnia: Sierpień 30, 2010, 19:33:26 »
[...] wprowadza AM w ponowne obliczanie trasy, które trwa coś ok. 2 minuty po czym jak skończy obliczanie ponownie zaczyna obliczać trasę i tak w kółko w pętli.
U mnie podobny efekt powodowało włączone "Uwzględniaj profil prędkości w trasach".
Po wyłączeniu jest OK.
Używam LD i SR.

*

Offline mcglow

• *
  • 90
« Odpowiedź #502 dnia: Sierpień 30, 2010, 19:35:07 »
Czy osoby piszące, że im trasę wyznaczyło, wykonały drugi punkt instrukcji, czyli "ruszyły w tę trasę", choćby na parkingu, z włączonym już GPS? Bo jak rozumiem puńkowi trasę też wyznaczyło, problem pojawił się po "wyruszeniu" w nią.

Tak, wykonując drugi punkt instrukcji ruszyłem w trasę (w realu) i dojechałem do Łowicza. AM nie wariowała, nie przeliczała niczego, po prostu prowadziła.

*

Offline puniek

• 4617
« Odpowiedź #503 dnia: Sierpień 30, 2010, 20:16:56 »
Niektórzy a propos mojego testu i wpisu z dzisiaj piszą, ze trasę wyznacza... ale niech spróbują się przejechać 2-3 km... co ja gadam... 100m!!!!!

Pozdrawiam
ISTQB Certified Tester

*

Offline rpp

• *
  • 88
« Odpowiedź #504 dnia: Sierpień 30, 2010, 20:40:52 »
Napisałem do supportu w tej sprawie - pewnie zwalą to na wadę urządzenia czy cokolwiek w tym stylu

Jak widzę problem z ciągłym przeliczaniem występuje nie tylko u mnie - a byłoby to strasznie dziwne, że nagle u sporej liczby osób GPS zaczął źle funkcjonować (we wcześniejszych wersjach [5.x] jakoś nie widziałem takich problemów).

*

Offline puniek

• 4617
« Odpowiedź #505 dnia: Sierpień 30, 2010, 20:43:31 »
Napisałem do supportu w tej sprawie - pewnie zwalą to na wadę urządzenia czy cokolwiek w tym stylu

Jak widzę problem z ciągłym przeliczaniem występuje nie tylko u mnie - a byłoby to strasznie dziwne, że nagle u sporej liczby osób GPS zaczął źle funkcjonować (we wcześniejszych wersjach [5.x] jakoś nie widziałem takich problemów).
Zanim kupiłem Blow to dobrze się ich wypytałem i polecili mi go szczególnie, który ma ich akredytację...
Mieszkam w Warszawie i jestem gotów poświęcić godzinę i przejechać się z nimi i im to pokazać....
« Ostatnia zmiana: Sierpień 30, 2010, 20:52:45 wysłana przez puniek »
ISTQB Certified Tester

*

Offline luckynyc

• **
  • 236
  • Sprzęt: Asus A696, Navroad NR560BF
« Odpowiedź #506 dnia: Sierpień 30, 2010, 21:23:19 »
Koledzy a jak się wyłącza te LD - Live Drive i SR - Smart Drive
mam NR560 bez internetu więc chyba mam te funkcje wyłączone??

*

Offline puniek

• 4617
« Odpowiedź #507 dnia: Sierpień 30, 2010, 21:25:56 »
Koledzy a jak się wyłącza te LD - Live Drive i SR - Smart Drive
mam NR560 bez internetu więc chyba mam te funkcje wyłączone??
Navroad łączy LD Internetu OnLine....
ISTQB Certified Tester

*

Offline mcglow

• *
  • 90
« Odpowiedź #508 dnia: Sierpień 30, 2010, 21:32:59 »
Witam!
Proszę wyznaczyć trasę: ..................

Problem istnieje. W AM 6.6 beta2 wyznaczyłem sobie trasę urlopową wokół Bałtyku przez Sankt Petersburg, Helsinki, Luleę, Sztokholm, Kopenhagę. AM 6.6.0, przy tych samych zadanych parametrach: trasa optymalna, drogi płatne - ok, promy - omijaj, autostrady - ok, nie wyznacza informując, że "cel nie został osiągnięty, pomimo przeanalizowania wszystkich możliwości". Trasa miała ok. 4500 km. Spróbowałem czegoś dłuższego: Murmańsk - Lizbona, przy tych samych parametrach. Trasa została wyznaczona: 5493 km. Demo odpaliłem i jedzie.

*

Offline puniek

• 4617
« Odpowiedź #509 dnia: Sierpień 30, 2010, 21:43:29 »
Witam!
Proszę wyznaczyć trasę: ..................

Problem istnieje. ...
Możesz to opisać do supportu?
ISTQB Certified Tester