AM 6.6

• 779 Odpowiedzi
  • 193691 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline DarekWa

• **
  • 149
  • Sprzęt: iPhone 6S, Galaxy S8
Odp: AM 6.6
« Odpowiedź #270 dnia: Sierpień 24, 2010, 20:08:07 »
PS: Podobnie jest z zapamiętaniem przez AM ustawień wyświetlania POI. Nie pamięta ich i pomaga tylko stworzenie własnego pliku.
AM zainstalowana na formatowanej karcie pamięci od zera.
Na NavRoadzie Q1, pamięta.
Ale problem jest z ustawieniami ostrzegania a nie wyświetlania...

Ale ja pisałem i o ostrzeganiu a w PS o wyświetlaniu

*

Offline puniek

• 4617
  • Sprzęt: Samsung Galaxy S7 EDGE SM-G935F
« Odpowiedź #271 dnia: Sierpień 24, 2010, 20:09:15 »
zapisz ustawienia do oddzielnego pliku (nie default) ze zmienioną nazwą. Następnie wczytaj te ustawienia. Od tego momentu już będzie pamiętało  :ok:
Nie musi być inna nazwa... ważne by był zapisany i wczytany ten co zapisany...
ISTQB Certified Tester

*

Offline DarekWa

• **
  • 149
  • Sprzęt: iPhone 6S, Galaxy S8
« Odpowiedź #272 dnia: Sierpień 24, 2010, 20:10:20 »
ale wczytanie własnego pliku robi się raz. Później AM pamięta i sama go wczytuje

*

Offline puniek

• 4617
« Odpowiedź #273 dnia: Sierpień 24, 2010, 20:16:13 »
ale wczytanie własnego pliku robi się raz. Później AM pamięta i sama go wczytuje
Ja mam ustyawione dla kierowców, nadpisałem go i za każdym razem mam wpisany dla kierowców...
ISTQB Certified Tester

« Odpowiedź #274 dnia: Sierpień 24, 2010, 21:18:12 »
Dzięki bardzo, sposób z zapisaniem i odczytaniem pliku działa.

*

Offline vonski

• a.k.a. borubar
  • 7226
  • Free bootloaders!
  • Sprzęt: OnePlus X, Galaxy S6, Xperia Z3 Tablet
« Odpowiedź #275 dnia: Sierpień 24, 2010, 21:21:57 »
Dodam z doświadczenia, że droga która jechałem jest na pewno szybsza, nie ma korków i jest krótsza...

Ręce opadają czasem.... 

No i sam sobie juz odpowiedziales... Ta trasa ktora jechales jest krotka... A trasa szybka prowadzi DW925 charakteryzujaca sie wyzsza kategoryzacja drog Nic w tym dla mnie dziwnego Wiem bo tu mieszkam  :wink: Jezdze tak samo jak Ty  :ok:
Aha. Czyli puenta z tego jest taka, że trasa Szybka nie jest ani najszybsza ani najkrótsza? Miodzio.

*

Offline twinsen

• 528
  • Sprzęt: FS Pocket Loox n560, Samsung i9000 Galaxy S
« Odpowiedź #276 dnia: Sierpień 24, 2010, 22:36:15 »
1. Trasa Będzin-Świebodzin nadal nie prowadzi w całości przez A4, tylko przez Strzelce Opolskie
2. Nie da się wstawić punktu 'PRZEZ' w wersji 'przez punkt'. Po przeliczeniu trasy punkt jest wstawiony gdzieś obok...

Ręce opadają...
--
twinsen

*

Bilunia

« Odpowiedź #277 dnia: Sierpień 24, 2010, 23:19:37 »
1. Trasa Będzin-Świebodzin nadal nie prowadzi w całości przez A4, tylko przez Strzelce Opolskie
2. Nie da się wstawić punktu 'PRZEZ' w wersji 'przez punkt'. Po przeliczeniu trasy punkt jest wstawiony gdzieś obok...

Ręce opadają...
Na wysokości m.Zimna Wódka A4 przecina się z przejazdem kolejowym. W miejscu przecięcia wstaw "Przez - punkt". Wyznaczy po A4 zarówno szybką, jak i optymalną. No może w zależności od Twoich ustawień.

*

Offline nocnyMarek

• 9913
  • Sprzęt: Palmax, viliv X70
« Odpowiedź #278 dnia: Sierpień 24, 2010, 23:23:04 »
2... Po przeliczeniu trasy punkt jest wstawiony gdzieś obok...

Tylko wtedy jeśli chcesz go postawić na drodze, dla której masz włączone unkanie.
(np. jak zaznaczysz 'omijaj' dla dróg płatnych, to nie wstawisz 'via' na płatnym odcinku)
AM3/4/5/6, DPN/D6, AP, N2/9, OM-free

*

Bilunia

« Odpowiedź #279 dnia: Sierpień 25, 2010, 00:08:05 »
2... Po przeliczeniu trasy punkt jest wstawiony gdzieś obok...

Tylko wtedy jeśli chcesz go postawić na drodze, dla której masz włączone unkanie.
(np. jak zaznaczysz 'omijaj' dla dróg płatnych, to nie wstawisz 'via' na płatnym odcinku)
Na tym odcinku, te przepisy niestety się nie sprawdzają. Jak się wstawi "Przez - punkt" w miejscu które podałem wcześniej, prowadzi po A4 nie odbijając na Strzelce, ale dopiero od węzła Łany, po wcześniejszym zaliczeniu Bytomia i Pyskowic. Natomiast chcąc zmusić AM dodatkowo do wjazdu na A4 na węźle Murckowska (stawiając w tym miejscu "Przez - punkt",  zobacz co się dzieje w rejonie Strzelec (drugiego punktu) :shock:

*

Offline nocnyMarek

• 9913
  • Sprzęt: Palmax, viliv X70
« Odpowiedź #280 dnia: Sierpień 25, 2010, 02:22:10 »
Cytat: Bilunia
Na tym odcinku, te przepisy niestety się nie sprawdzają.
Ciekawe, a niby czemu?

Jak się wstawi "Przez - punkt" w miejscu które podałem wcześniej, prowadzi po A4 nie odbijając na Strzelce, ale dopiero od węzła Łany ...   
Nic z tych rzeczy, 1 via załatwia sprawę 'strzeleckiego wyskoku' i prowadzi po A4 od węzła Murckowska.

... zobacz co się dzieje w rejonie Strzelec...
Jak chcesz coś pokazać, to załącz screena, a nie pisz 'zobacz',
ja widzę co się dzieje w mojej AM, na moich i standardowych ustawieniach,
Twoje mnie zupełnie nie interesują.
AM3/4/5/6, DPN/D6, AP, N2/9, OM-free

*

Offline paulus

• **
  • 132
  • Sprzęt: NR450BV + AM EU 6.10.0
« Odpowiedź #281 dnia: Sierpień 25, 2010, 09:29:35 »
Witam!
Dzisiaj miałem taki problem:
Chodzi o trasę jak jak w załączniku. Jadąc ul. Marywilską zjechałem z niej na ul Płochocińską i zaraz po zjeździe zaraz kazała mi zawracać ale jak jechałem dalej pojawił się biały ekran i komunikat: "podczas obliczania trasy pojawił się nieznany błąd" po chwili jak nacisnąłem OK to znów był biały ekran i ten sam komunikat i tak 3x..... Wyłączyłem AM, włączyłem i dopiero wyliczyła tak jak powinno być...!

Pozdrawiam
Sprawa się wyjaśniła:
Otóż okazało się, że na Płochocińskiej była ustawiona blokada w dwóch miejscach nieopodal zjazdu z Marywilskiej. Moment z białym ekranem i komunikatem o nieznanym błędzie wystapił dokładnie na odcinku tej blokady. Nie wiem skąd pochodziła ta blokada... być może z miplotraffic (mam ustawione tylko: droga zablokowana, nieistniejąca, zakaz ruchu oraz antyblokada).
Jechałem wczoraj tą drogą i jest przejezdna.
Usunąłem tą blokadę i zsynchronizowałem i chyba jest już ok.. mam nadzieję (także, że była to błędna blokada a nie ustawiła mi ją AM podczas tego błędu)....

Pozdrawiam
Wczoraj zainstalowałem AM 6.6 i zauważyłem podobny błąd (po przejechaniu momentu skrętu, który wyznaczyła AM pojawił się błąd wskazany jako nieznany :O
Sprawdziłem na Targeo, ale nie widać tam żadnej blokady, więc nie mógł być to błąd z tym związany. A może to jest jednak jakiś błąd programu ?

*

Offline puniek

• 4617
« Odpowiedź #282 dnia: Sierpień 25, 2010, 09:50:57 »
Wczoraj zainstalowałem AM 6.6 i zauważyłem podobny błąd (po przejechaniu momentu skrętu, który wyznaczyła AM pojawił się błąd wskazany jako nieznany :O
Sprawdziłem na Targeo, ale nie widać tam żadnej blokady, więc nie mógł być to błąd z tym związany. A może to jest jednak jakiś błąd programu ?
Sprawdź w swojej AM czy nie ma blokady. Może być też tak jak u mnie, że blokada została zdjęta, zsynchronizowałeś i już nie ma śladu po tej blokadzie...
ISTQB Certified Tester

*

Offline tesbor

• **
  • 242
  • Sprzęt: Galaxy sIII + Galaxy Note II
« Odpowiedź #283 dnia: Sierpień 25, 2010, 09:58:30 »
Jak czytam tutejsze wypowiedzi / spory co komu wyznacza lub nie i bazujac na moich skromnych doswiadczeniach to mam wrazenie, ze czesto wszyscy maja racje. Np. niedawno pisalem, ze moja AM nie wyznacza trasy poznan-charzykowy-gdansk (2x instalacja AM, formatowanie karty, weryfikacja ustawien, sprawdzanie blokad...) - innym AM trase wytyczala. Ja moglem wyznaczyc tylko bez LD i SR.

Ale od wczoraj moja AM trase wyznacza i to z LD i SR! Ja od tego czasu nic nie zmienialem w konfiguracji - do tej pory nie wiem co bylo nie tak!

Wiec dlatego twierdze, ze czasami wszyscy (uogulniajac mocno) maja racje mimo, ze prezentowane efekty pracy AM moga byc zupelnie skrajne (sprzeczne/alogiczne)!

*

Offline tetrus

• 33
  • Sprzęt: HTC TyTN II
« Odpowiedź #284 dnia: Sierpień 25, 2010, 10:43:03 »
Mam banalne pytanie, ale nie wiem jak to zrobic.
W gornym prawym rogu mam ikone stanu baterii. Jak ja wylaczyc?

*

Offline jachraniak

• 2152
  • Sprzęt: iPhone 13
« Odpowiedź #285 dnia: Sierpień 25, 2010, 10:45:39 »
jeśli chcesz żeby bateria znikła - podłącz zasilanie  :E

*

Offline tetrus

• 33
  • Sprzęt: HTC TyTN II
« Odpowiedź #286 dnia: Sierpień 25, 2010, 11:00:31 »
Faktycznie znikla :)
No, ale pozostala gorna belka. Mozna ja wylaczyc/usunac?

*

Offline piona

• 358
  • Sprzęt: Mio Moov
« Odpowiedź #287 dnia: Sierpień 25, 2010, 11:30:28 »
Wiec dlatego twierdze, ze czasami wszyscy (uogulniajac mocno) maja racje mimo, ze prezentowane efekty pracy AM moga byc zupelnie skrajne (sprzeczne/alogiczne)!

Niestety obecnie dzięki LD i SR jest tyle parametrów, że praktycznie nie ma możliwości zweryfikować większości przypadków.
Do tego dochodzą blokady i konia z rzędem temu, kto to ogarnie.
Ja już nawet nie mam czasu śledzić całego wątku bo czasu brakuje.
piona

*

Bilunia

« Odpowiedź #288 dnia: Sierpień 25, 2010, 11:45:04 »

... ja widzę co się dzieje w mojej AM, na moich i standardowych ustawieniach,
Twoje mnie zupełnie nie interesują.

Jak zawsze miły - przynajmniej w stosunku do mnie.
Ja Ciebie też pozdrawiam  :ok:.

Długo szukałeś rozwiązania, aż w końcu znalazłeś - użyłeś "Przez okolicę"  :wink:.
Tak strzelam, bo żaden inny wariant nie rozwiązuje tego problemu  :proud:
Racz też zwrócić uwagę, że użycie "Przez - okolicę", nie w każdym miejscu na tym odcinku daje tak zachwycający efekt  :worried: jak na Twoim zrzucie.
Wspomnę też, że większość użytkowników navi, trasę planuje sposobem:
1- prowadź do
2 - miasto + ew. adres
3 - wybór ptymalna, lub szybka

*

Offline altroch

• 667
  • Sprzęt: Modecom WinCE 6.0/AM 6.xx, SGS3, SG Note3
« Odpowiedź #289 dnia: Sierpień 25, 2010, 11:50:04 »
Dokładnie tak chcę używać AM, Prowadź do i jazda. Teraz niestety trzeba prześledzić trasę i wstawiać punkty przez :evil:

*

Offline ochkarol

• 4813
  • Sprzęt: Samsung Galaxy A8
« Odpowiedź #290 dnia: Sierpień 25, 2010, 13:04:23 »
Długo szukałeś rozwiązania, aż w końcu znalazłeś - użyłeś "Przez okolicę"  :wink:.
Nie trafiony. Ja użyłem "Przez" (nie "przez okolicę") i punkt przez pozostał na A4 i tamtędy też trasa.
Ustawiłem wcześniej "droki płatne" - OK.
Pozdrawiam
Karol
. : Kobietę łatwiej rozebrać wbrew jej woli, niż ubrać po jej myśli. : .

*

Bilunia

« Odpowiedź #291 dnia: Sierpień 25, 2010, 14:24:15 »
Nie trafiony. Ja użyłem "Przez" (nie "przez okolicę") i punkt przez pozostał na A4 i tamtędy też trasa.
Ustawiłem wcześniej "droki płatne" - OK.
Zobacz dokładnie zrzut przedstawiony przez nM i porównaj u siebie, jak z punktem "Przez - punkt" wstawionym na A4 w rejonie Strzelec, poprowadzi Cię w rejonie Katowic.
Może wy macie inny program ?
Najdziwniejsze jest to, że jak w rejonie Strzelec (i to nie w każdym punkcie) wstawimy "Przez - okolicę", to prowadzi jak na zrzucie nM, natomiast jak wstawimy w dokładnie w tym samym miejscu "Przez - punkt", to zmienia się przebieg początkowy trasy - nie prowadzi wtedy przez Węzeł Murckowska, ale ciągnie nas przez Bytom i Pyskowice.
Dla jasności - swoje profile wyłączyłem i Traffik również.
Przypomnę Ci dodatkowo, że na tym odcinku nie kasują za przejazd - chyba, że o czymś nie wiem ?
Tak dla lepszego przyswojenia problemu.
Dokładnie ta sama trasa Będzin - Świebodzin (szybka).
Dokładnie te same punky Start i Koniec.
Dokładnie w tym samym miejscu wstawiony punkt "Przez", tylko że w jednym przypadku "Przez - okolicę", a w drugim "Przez - punkt".
« Ostatnia zmiana: Sierpień 25, 2010, 14:50:54 wysłana przez Bilunia »

*

Offline ochkarol

• 4813
« Odpowiedź #292 dnia: Sierpień 25, 2010, 14:47:40 »
Aleś się uparł.
SR włączone, profile predkości wyłączone, drogi płatne OK, start 15 minu temu, MiploTraffic właczony.
LD nie włączone.

Wniosek nasuwa się taki, że może konfiguracja Waszych AM nie pozwala na postawieni punktu "Przez" na A4 w okolicach Strzelec.
« Ostatnia zmiana: Sierpień 25, 2010, 14:53:11 wysłana przez ochkarol »
Pozdrawiam
Karol

*

Bilunia

« Odpowiedź #293 dnia: Sierpień 25, 2010, 14:57:23 »
Dodałem Ci obrazki, bo widzę, że istoty problemu nie chcesz pokazać na swoich, albo mało uważnie przeczytałeś moją wypowiedź i nie zrozumiałeś problemu - w co wątpię.
Ten temat kończę, bo zmęczyło mnie udowadnianie, że czarne, jest rzeczywiście czarne.

*

Offline puniek

• 4617
« Odpowiedź #294 dnia: Sierpień 25, 2010, 15:13:08 »
Witam!
Jak opisałem problem z niezapisywaniem ustawień ostrzegania (przeddzień publikacji na adres pomoc@automapa.pl) to po kilku dniach odpisali:

Nie udalo nam sie powtorzyc problemu. Byc moze rzeczywiscie trzeba porobic jakies kosmiczne kombinacje z profilami zeby oszukac system.
Nie mamy tez zadnych innych zgloszen na ten temat.

Pozdrowienia / Regards / Mit freundlichen Gruessen AutoMapa (mp)

Ja jednak nie dałem za wygraną i napisałem, zę chyba mnie nie zrozumieli i jeszcze raz opisałem (łopatologicznie) na czym polega problem i dzisiaj dostałem odpowiedź:

Rzeczywiscie jest w tym miejscu blad. Zgloszenie zostalo przeslane do odpowiedniego dzialu. Dziekujemy.

Pozdrowienia / Regards / Mit freundlichen Gruessen 
AutoMapa (pd)

Wynika z tego, że przy najbliższej aktualizacji powinien (powtarzam powinien) ten problem wyć wyeliminowany.

Pozdrawiam
ISTQB Certified Tester

*

Offline ochkarol

• 4813
« Odpowiedź #295 dnia: Sierpień 25, 2010, 15:14:56 »
Dodałem Ci obrazki, bo widzę, że istoty problemu nie chcesz pokazać na swoich, albo mało uważnie przeczytałeś moją wypowiedź i nie zrozumiałeś problemu - w co wątpię.
Ten temat kończę, bo zmęczyło mnie udowadnianie, że czarne, jest rzeczywiście czarne.
Faktycznie nie doczytałem o co chodzi dokładnie  :ok:
Ale jak się przyjrzysz mojemu pierwszemu zrzutowi u mnie wogóle nie występuje "problem Bytomia i Pyskowic".
I nieważne czy mam punkt "Przez (punkt)" czy "Przez okolicę" czy w ogóle nie ma przez - trasa w Katowicach nie prowadzi przez Bytom i Pyskowice.
Czyli czarne nie jest czarne?
Pomimo wytyczenia bzdurnej "wycieczki" do Strzelec w Katowicach jest chyba ok.
« Ostatnia zmiana: Sierpień 25, 2010, 15:49:48 wysłana przez ochkarol »
Pozdrawiam
Karol

« Odpowiedź #296 dnia: Sierpień 25, 2010, 15:26:12 »
Automapa chyba doczekała momentu kiedy musi byc na pisana od  nowa.... prosto bo widze ze robia sie  bugi na bugu... za duzo ciekawostek dodali w sumie pozytecznych ale komplikuja cały program...

moze zamiast LD SR...  ustalic punkty start stop przez... i wysyłac info na serwer niech operator albo zespoł ustali  optymalna trase... i przysle ja na PDA:)

*

Bilunia

« Odpowiedź #297 dnia: Sierpień 25, 2010, 15:27:37 »
Karol
Przeczytaj jeszcze raz uważnie:
http://pdaclub.pl/forum/automapa/am-6-6/msg1359967/#msg1359967
Nie wal tego Żubra od rana, bo masz po nim problemy z kojarzeniem faktów.
Gdzie ja napisałem, że wstawiony punkt "Przez" zostaje przesunięty ?
Zastanów się trochę, przemyśl sprawę, a później sięgaj po pióro.
« Ostatnia zmiana: Sierpień 25, 2010, 15:30:06 wysłana przez Bilunia »

*

Offline ochkarol

• 4813
« Odpowiedź #298 dnia: Sierpień 25, 2010, 15:29:05 »
Już poporawiłem posta.  :ok:
Niedoczytałem - mam syndrom powrotu z urlopu.  :wink:
Pozdrawiam
Karol

*

Offline Rooyss

• 16
    • Portal Informacyjny
  • Sprzęt: Mio P560 + 6.5c AM XL
« Odpowiedź #299 dnia: Sierpień 25, 2010, 19:05:54 »
od wczoraj mam zainstalowaną 6.6 i już mam problem - buga?

Wyznaczam trasę i pojawia mi się komunikat "Podczas wyznaczania wystąpił nieznany błąd?"

Wiem w czym jest problem, w mojej okolicy jest kilka zamkniętych odcinków i chyba teraz 6.6 sobie z tym nie radzi. Wcześniejsza wersja informowała, że na wyznaczonej trasie są zablokowane odcinki, a teraz tego nie ma! Można jakoś to rozwiązać? czy zgłaszać do supportu? AM ma problem z wyznaczeniem trasy do mnie, ale ode mnie sobie z tym radzi. Głupie to jakieś.

Zamias dodawać zbędne wodotryski do programu, czas zająć się jej stabilnością i bugami. Z utęsknieniem wspominam 5.5.3 ;)