AM 6.6

• 779 Odpowiedzi
  • 193911 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline loww

• 16
  • Sprzęt: HTC P3300 (Artemis), NR560BF
Odp: AM 6.6
« Odpowiedź #210 dnia: Sierpień 23, 2010, 12:54:09 »
Witam kolegów. Krótka prośba. Czy możecie wyznaczyć trasę Gliwice (Polska) - Trogir (Chorwacja) via Żylina (Słowacja). Ja na Navroad 560 BF nie jestem w stanie tej trasy wyznaczyć. Bezpośrednio Gliwice-Trogir tak, ale po dodania via Żylina pokazuje punkt startu, końca i via, a trasy nie ma.

*

Offline rrudas

• **
  • 210
  • Sprzęt: Xiaomi Mi6, Modecom SX 7.1
« Odpowiedź #211 dnia: Sierpień 23, 2010, 14:00:49 »
Jak przeniosłem punkty start,przez i koniec w miejsca do których da się dojechać, to zrobił to bez żadnego problemu.
"Nie wystarczy mieć sprawny umysł, trzeba go jeszcze dobrze używać." - Kartezjusz (1596-1650)

Uczcie się języków - curva dei pedali

*

Offline yossarian-67

• **
  • 174
  • Sprzęt: PNA NAVROAD 430BT, HTC HD2, TT GO LIVE 1000
« Odpowiedź #212 dnia: Sierpień 23, 2010, 14:11:17 »
Sformatuj ją tym Canonem, w aparacie powinna być taka opcja.
Na format zawsze przyjdzie pora, chciałbym ją przywrócić do życia. Programów jest mnóstwo, ale czy ktoś może polecić konkretnie jakiś program, który nieinformatyk potrafiłby obsłużyć. Proszę o info na PW, aby nie zaśmiecać tego wątku.

*

Offline czyno

• 42
« Odpowiedź #213 dnia: Sierpień 23, 2010, 15:30:39 »
Sformatuj ją tym Canonem, w aparacie powinna być taka opcja.
Na format zawsze przyjdzie pora, chciałbym ją przywrócić do życia. Programów jest mnóstwo, ale czy ktoś może polecić konkretnie jakiś program, który nieinformatyk potrafiłby obsłużyć. Proszę o info na PW, aby nie zaśmiecać tego wątku.

Format format format to takie słowo klucz które jest namiętnie przez wielu jest używane...a mi wystarczy jak przesunę (ostatecznie skopiuje i wykasuje  :grin:) pliki z karty na dysk, a potem na nowo je przegram na kartę - w większości przypadków cel zostaje osiągnięty - czyli uzyskujemy ciągłość i integralność poszczególnych plików, a głównie plików z mapami. Robie tak zawsze po instalacji nowej wersji i wszystko działa

*

Offline akubit

• Ekspert GPS
  • 4001
  • Sprzęt: Navroad Vivo Plus, Huawei Honor 6
« Odpowiedź #214 dnia: Sierpień 23, 2010, 15:46:56 »
Jeżeli FAT jest uszkodzony, to ten zabieg go nie naprawi  :( Jedynie spowoduje defragmentację, dlatego lepiej jednak po skopiowaniu danych zrobić format. Nie boli i nawet szybszy od kasowania  :ok:

*

Offline altroch

• 667
  • Sprzęt: Modecom WinCE 6.0/AM 6.xx, SGS3, SG Note3
« Odpowiedź #215 dnia: Sierpień 23, 2010, 18:24:08 »
Nie używam LD ani SR. Nie mogę pojąć dlaczego trasa z A do B jest inna niż trasa z B do A? dla danego typu trasy różnica to nawet kilkadziesiąt km. Np. trasa Wrocław Kielce (szybka) ciągnie autostradą do Katowic dalej Zawiercie, Jędrzejów. Trasa odwrócona, albo wyznaczona z Kielc do Wrocławia to już przez Częstochowę Opole. Niestety boję się używać AM bez szczegółowego przeglądu trasy :evil:

*

Offline akubit

• Ekspert GPS
  • 4001
« Odpowiedź #216 dnia: Sierpień 23, 2010, 18:42:13 »
Nie mogę pojąć dlaczego trasa z A do B jest inna niż trasa z B do A?

Akurat w tym nic dziwnego nie ma. Np na początku weekendu, wszyscy wyjeżdżają z wielkich miast, a na koniec wracają. Więc jasne jest, że na początku weekendu korki tworzą się na drogach wyjazdowych, a na wjazdowych jest względnie pusto, a na koniec weekendu jest na odwrót.
 To samo  rano i wieczorem, gdy wszyscy albo jadą do pracy, albo wracają.

*

Offline iceneon

• 995
« Odpowiedź #217 dnia: Sierpień 23, 2010, 19:22:47 »
Zamiast snuć teorie sprawdził byś o czym pisze altroch.
Trasa wyznaczona przed chwilą i odwrócona. Mi wyznaczyło jeszcze ciekawiej (trasa szybka).

*

Offline rrudas

• **
  • 210
« Odpowiedź #218 dnia: Sierpień 23, 2010, 19:34:55 »
Nie mogę pojąć dlaczego trasa z A do B jest inna niż trasa z B do A?

Może mały przykład pomoże ci pojąć to niesamowite zjawisko.

Weźmy jakąkolwiek drogę jednokierunkową w wyznaczmy punkty oddalone o 100 m. na tej drodze.
Trasa zgodna z kierunkiem jazdy będzie miała 100m.
Trasa w kierunku przeciwnym może mieć i 65 km. (odcinek autostrady Katowice - Kraków w pobliżu Krakowa)

Jeszcze coś wyjaśniać?
« Ostatnia zmiana: Sierpień 23, 2010, 19:38:27 wysłana przez rrudas »
"Nie wystarczy mieć sprawny umysł, trzeba go jeszcze dobrze używać." - Kartezjusz (1596-1650)

*

Offline iceneon

• 995
« Odpowiedź #219 dnia: Sierpień 23, 2010, 19:38:08 »
Twoje wyjaśnienie naprawdę rozwiało wszelkie wątpliwości...
Zauważyłeś, że trasa biegnie zupełnie inaczej? Polecam lekarza, tego od oczu.

*

Offline akubit

• Ekspert GPS
  • 4001
« Odpowiedź #220 dnia: Sierpień 23, 2010, 19:41:59 »
Zamiast snuć teorie sprawdził byś o czym pisze altroch.
Trasa wyznaczona przed chwilą i odwrócona. Mi wyznaczyło jeszcze ciekawiej (trasa szybka).

A Ty, może byś zauważył, że trasa szybka, to szybka, i czasem 5 minut może zmienić jej przebieg, bo tak wynika z obliczeń. To samo zresztą tyczy się trasy optymalnej, a w mniejszym stopniu krótkiej, choć i tu mogą się pojawiać różnice.

*

Offline puniek

• 4617
  • Sprzęt: Samsung Galaxy S7 EDGE SM-G935F
« Odpowiedź #221 dnia: Sierpień 23, 2010, 19:45:40 »
Witam!
Dzisiaj miałem taki problem:
Chodzi o trasę jak jak w załączniku. Jadąc ul. Marywilską zjechałem z niej na ul Płochocińską i zaraz po zjeździe zaraz kazała mi zawracać ale jak jechałem dalej pojawił się biały ekran i komunikat: "podczas obliczania trasy pojawił się nieznany błąd" po chwili jak nacisnąłem OK to znów był biały ekran i ten sam komunikat i tak 3x..... Wyłączyłem AM, włączyłem i dopiero wyliczyła tak jak powinno być...!

Pozdrawiam
ISTQB Certified Tester

*

Offline iceneon

• 995
« Odpowiedź #222 dnia: Sierpień 23, 2010, 19:51:05 »
A Ty, może byś zauważył, że trasa szybka, to szybka, i czasem 5 minut może zmienić jej przebieg, bo tak wynika z obliczeń. To samo zresztą tyczy się trasy optymalnej, a w mniejszym stopniu krótkiej, choć i tu mogą się pojawiać różnice.
Dla siedmiu minut 55 km. Naprawdę super  :ok:

*

Offline akubit

• Ekspert GPS
  • 4001
« Odpowiedź #223 dnia: Sierpień 23, 2010, 19:56:39 »
Nie ma to znaczenia. To tak jak 2+2=4. Szybka, to szybka, jeżeli to Ci nie pasuje - wybierz optymalną.

*

Offline iceneon

• 995
« Odpowiedź #224 dnia: Sierpień 23, 2010, 19:59:58 »
Nie musi mi pasować to co wyznaczy program, sam to mogę skorygować. Chodzi mi o idiotyczne wyznaczanie.
55 km to trochę dużo, chyba przyznasz mi rację.
« Ostatnia zmiana: Sierpień 23, 2010, 20:04:41 wysłana przez iceneon »

*

Offline akubit

• Ekspert GPS
  • 4001
« Odpowiedź #225 dnia: Sierpień 23, 2010, 20:10:31 »
Nie przyznam. Powtarzam, szybka to szybka (w domyśle najszybsza) i nic tego nie zmieni. Różnica czasu nawet jednej sekundy ma tu znaczenie. Co innego optymalna, bo ona bierze już inne czynniki pod uwagę. Ale tu również wyliczona matematycznie wartość, bioroąca pod uwagę te czynniki wraz z ich wagami, ma tu znaczenie decydujące. A nie czyjeś widzimisię.

*

Offline iceneon

• 995
« Odpowiedź #226 dnia: Sierpień 23, 2010, 20:36:57 »
A ja powtarzam że to nie 55 metrów, a kilometrów! Program powinien brać pod uwagę nie tylko czas, ale i kilometry.
Widzę, że dyskusja z Tobą to rzucanie grochem o ścianę, więc nie będę jej kontynuował.

*

Offline akubit

• Ekspert GPS
  • 4001
« Odpowiedź #227 dnia: Sierpień 23, 2010, 20:38:19 »
I vice wersa. Szkoda Twojego grochu i mojego czasu.
« Ostatnia zmiana: Sierpień 23, 2010, 20:39:56 wysłana przez akubit »

*

Offline msz1959

• 569
  • Sprzęt: HTC Touch HD/AM6.15 EU, iP4/iAM5.0, NavigonEU+TL
« Odpowiedź #228 dnia: Sierpień 23, 2010, 20:39:44 »
Nie ma to znaczenia. To tak jak 2+2=4. Szybka, to szybka, jeżeli to Ci nie pasuje - wybierz optymalną.
Ciekawe czy ktoś wie jak się ma "optymalna z suwakiem max. w stronę szybkiej" do "szybkiej". Może być rozwiązaniem dla iceneona.

Z tą szybką to niby jest 2+2=4 ale jak to kiedyś w skeczach Rossa i Fronczewskiego, "4" było "za dokładnie" :) Już kilka razy jeżdżąc po Warszawie (zawsze "szybką") obserwowałem takie zjawisko, że tuż po zignorowaniu wskazówki AM co do dalszej trasy ("bo ja wiem lepiej" :) ) następowało przeliczenie trasy i czas dojazdu ... skracał się o 1-2 minuty. To oczywiście nie jest żaden dowód ale pewna wskazówka.

*

Offline matthiasgor

• 368
  • Sprzęt: NavRoad Vivo S, Nokia E7
« Odpowiedź #229 dnia: Sierpień 23, 2010, 20:44:46 »
A mnie się nie wysypuje 6.6 EU (mam HTC Touch Pro) i tak się zastanawiam jaki jest procent zgłąszających którzy mają HTC HD2, chyba duży.
U mnie też ok. HTC HD2...
--
Pozdrawiam
Maciej

*

Offline kocureq

• 1216
    • Yet Another Tech Blog
  • Sprzęt: Samsung Galaxy Note, Galaxy S4
« Odpowiedź #230 dnia: Sierpień 23, 2010, 20:45:50 »
A ja powtarzam że to nie 55 metrów, a kilometrów! Program powinien brać pod uwagę nie tylko czas, ale i kilometry.
Dla optymalnej bierze!

Jeśli zaś mówisz programowi "wyznacz najszybszą jak się da, mam gdzieś kilometry" to on tak robi. Czego chcesz więcej? Żeby na przekór twojemu wyborowi typu trasy miał się domyślać o jaką Ci chodziło?
Palm m505 -> Treo 650 -> Eten M700 -> HTC Touch Pro -> HTC HD2 -> Samsung Galaxy Note -> Samsung Galaxy S4

*

Offline jarok

• 38
« Odpowiedź #231 dnia: Sierpień 23, 2010, 20:47:17 »
Nie przyznam. Powtarzam, szybka to szybka (w domyśle najszybsza) i nic tego nie zmieni. Różnica czasu nawet jednej sekundy ma tu znaczenie. Co innego optymalna, bo ona bierze już inne czynniki pod uwagę. Ale tu również wyliczona matematycznie wartość, bioroąca pod uwagę te czynniki wraz z ich wagami, ma tu znaczenie decydujące. A nie czyjeś widzimisię.
Czy aby na pewno ta teoria jest wlasciwa jesli kolega altroch napisal, ze nie uzywa SR i LD a tego juz nie ujales cytujac kolege.
To co piszesz moze i ma racje bytu jesli jest wlaczony SR ale kolega altroch wyraznie napisal, ze ma to wylaczone.

--
jarok

*

Offline iceneon

• 995
« Odpowiedź #232 dnia: Sierpień 23, 2010, 20:47:59 »
Ciekawe czy ktoś wie jak się ma "optymalna z suwakiem max. w stronę szybkiej" do "szybkiej". Może być rozwiązaniem dla iceneona.

Z tą szybką to niby jest 2+2=4 ale jak to kiedyś w skeczach Rossa i Fronczewskiego, "4" było "za dokładnie" :) Już kilka razy jeżdżąc po Warszawie (zawsze "szybką") obserwowałem takie zjawisko, że tuż po zignorowaniu wskazówki AM co do dalszej trasy ("bo ja wiem lepiej" :) ) następowało przeliczenie trasy i czas dojazdu ... skracał się o 1-2 minuty. To oczywiście nie jest żaden dowód ale pewna wskazówka.
Kolego ja nie szukam rozwiązania, tylko pokazuję jak kretyńsko jest wyznaczana ta sama trasa. Rozumiem, jak by się różniła w niewielkim stopniu, ale ona prowadzi zupełnie inną drogą. Gdzie Olkusz, a gdzie Piotrków Trybunalski ?

Połączone: [time]Sierpień 23, 2010, 20:53:07[/time]
Od jakiegoś czasu mam wrażenie, że AM zaczyna zmuszać do używania SR.
Poniżej ta sama trasa z włączonym SR. Nie różni się aż tak drastycznie.
« Ostatnia zmiana: Sierpień 23, 2010, 20:55:55 wysłana przez iceneon »

*

Offline rrudas

• **
  • 210
« Odpowiedź #233 dnia: Sierpień 23, 2010, 20:56:01 »
Jeżeli masz wyłączone SR i LD to czas przejazdu przez odcinek jest liczony jako długość odcinka * prędkość przypisana kategorii drogi w bieżącym profilu (możesz to zmieniać).

Jeżeli jest włączone SR to dla niektórych odcinków, jest uwzględniana "średnia prędkość historyczna".

Nie musi mi pasować to co wyznaczy program, sam to mogę skorygować. Chodzi mi o idiotyczne wyznaczanie.
55 km to trochę dużo, chyba przyznasz mi rację.

Czyli według tego toku myślenia odpowiedź na pytanie "Co jest cięższe 1000 kg powietrza czy 999 kg ołowiu?" powinna brzmieć "Ołów", przecież powietrze zajmuje dużo więcej miejsca.

Mam nadzieję, że od twoich decyzji nie zależy czyjeś życie.
« Ostatnia zmiana: Sierpień 23, 2010, 21:37:42 wysłana przez rrudas »

*

Offline akubit

• Ekspert GPS
  • 4001
« Odpowiedź #234 dnia: Sierpień 23, 2010, 21:42:26 »
Czy aby na pewno ta teoria jest wlasciwa jesli kolega altroch napisal, ze nie uzywa SR i LD a tego juz nie ujales cytujac kolege.
To co piszesz moze i ma racje bytu jesli jest wlaczony SR ale kolega altroch wyraznie napisal, ze ma to wylaczone.

O fakt, nie zauważyłem, że altroch napisał, że nie używa SR i LD - przeczytałem, że używa. Co w niczym nie zmienia zasady wyliczania trasy szybkiej i tego, że przy minimalnych różnicach czasu, trasy wytyczone mogą być zupełnie inne.

*

Offline iceneon

• 995
« Odpowiedź #235 dnia: Sierpień 23, 2010, 21:47:52 »
Czyli według tego toku myślenia odpowiedź na pytanie "Co jest cięższe 1000 kg powietrza czy 999 kg ołowiu?" powinna brzmieć "Ołów", przecież powietrze zajmuje dużo więcej miejsca.
Kolejny powalający argument. Rozwalasz mnie swoją inteligencją. Szacun.

*

Offline ochkarol

• 4813
  • Sprzęt: Samsung Galaxy A8
« Odpowiedź #236 dnia: Sierpień 23, 2010, 21:48:25 »
Dla siedmiu minut 55 km. Naprawdę super  :ok:
Już kiedyś przerabiałem ten temat. Algorytm jest bezlitosny.
Pozdrawiam
Karol
. : Kobietę łatwiej rozebrać wbrew jej woli, niż ubrać po jej myśli. : .

*

Offline altroch

• 667
  • Sprzęt: Modecom WinCE 6.0/AM 6.xx, SGS3, SG Note3
« Odpowiedź #237 dnia: Sierpień 23, 2010, 21:55:53 »
Wsadziłem kij w mrowisko.
To trzeba zmienić algorytm, na AM 6.5 to nie występuje tak drastycznie

*

Offline rrudas

• **
  • 210
« Odpowiedź #238 dnia: Sierpień 23, 2010, 22:24:29 »
To trzeba zmienić algorytm.

A co według ciebie poza prognozowanym czasem przejazdu, z podanych danych, powinien uwzględnić algorytm wyliczający trasę "najszybszą", aby dalej wyliczał trasę najszybszą.
« Ostatnia zmiana: Sierpień 23, 2010, 22:27:18 wysłana przez rrudas »

« Odpowiedź #239 dnia: Sierpień 23, 2010, 22:28:29 »
Algorytm jest OK. Ma wyznaczyć najszybszą trasę, to wyznacza.

Od tego jest trasa "optymalna" i suwak zmieniający wagi algorytmu, żeby nie nadkładać kilkudziesięciu kilometrów dla paru minut przewagi.