AM 6.6

• 779 Odpowiedzi
  • 193911 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline Waszko

• 1330
  • Sprzęt: TomTom Go 5200 WiFi, Discover
Odp: AM 6.6
« Odpowiedź #180 dnia: Sierpień 22, 2010, 12:10:00 »
Czy ktoś mógłby zweryfikować kwestię ostrzegania przy POI o której pisałem wczoraj? Bo nie wiem czy to tylko mój lokalny problem czy nie.

Jeśli Ci to pomoże to u mnie jest ok. Zaraz po instalacji ustawiłem po swojemu postrzeganie POI min. fotoradary i po wyłączeniu i włączeniu pamięta te ustawienia.

*

Offline puniek

• 4617
  • Sprzęt: Samsung Galaxy S7 EDGE SM-G935F
« Odpowiedź #181 dnia: Sierpień 22, 2010, 12:18:40 »
Czy ktoś mógłby zweryfikować kwestię ostrzegania przy POI o której pisałem wczoraj? Bo nie wiem czy to tylko mój lokalny problem czy nie.

Jeśli Ci to pomoże to u mnie jest ok. Zaraz po instalacji ustawiłem po swojemu postrzeganie POI min. fotoradary i po wyłączeniu i włączeniu pamięta te ustawienia.
U mnie nie pamięta ustawień ostrzegania - muszę zapisywać plik *.war...
ISTQB Certified Tester

*

Offline rpp

• *
  • 88
« Odpowiedź #182 dnia: Sierpień 22, 2010, 13:51:27 »
puniek w sumie jest to jakieś rozwiązanie.

Coś im się popsuło bo jak zapisałem swój plik .war to przy ponownym uruchomieniu już jest ok. Zapamiętał moje ustawienia :-) więc jest na to jakieś obejście.
Widać, że nie działa im to na standardowym pliku - tzn. zapamiętuje ustawienia tylko do czasu restartu AM.
W poprzedniej wersji na pewno zapamiętywał w tym standardowym bo nie tworzyłem własnego pliku z ustawieniami ostrzeżeń.

*

Offline Miedzio

• 492
« Odpowiedź #183 dnia: Sierpień 22, 2010, 15:40:26 »
Cichaczem pewnie wyjdzie wersja A, B badz C, ktora to poprawi, trzeba tylko czesto sprawdzac czy nie podmienili juz plikow na serwerze  :P

*

Offline kocureq

• 1216
    • Yet Another Tech Blog
  • Sprzęt: Samsung Galaxy Note, Galaxy S4
« Odpowiedź #184 dnia: Sierpień 22, 2010, 16:17:55 »
Wgrałem właśnie AM 6.6, przy starcie zapytała się którego profilu użyć (nagrywałem na 6.5 więc mogłaby pamiętać) synchronizacja Miplo dołożyła 10000 punktów zamiast ich ująć, coś skrewili z tą synchronizacją POI.
Palm m505 -> Treo 650 -> Eten M700 -> HTC Touch Pro -> HTC HD2 -> Samsung Galaxy Note -> Samsung Galaxy S4

*

Offline Waszko

• 1330
« Odpowiedź #185 dnia: Sierpień 22, 2010, 16:37:21 »
Nic ująć nie powinna bo POI bazuje na poprzedniej mapie. Więc idzie dalej. Przynajmniej u mnie.

*

Offline kocureq

• 1216
    • Yet Another Tech Blog
  • Sprzęt: Samsung Galaxy Note, Galaxy S4
« Odpowiedź #186 dnia: Sierpień 22, 2010, 18:26:25 »
A dlaczego POI bazuje na poprzedniej mapie?
Palm m505 -> Treo 650 -> Eten M700 -> HTC Touch Pro -> HTC HD2 -> Samsung Galaxy Note -> Samsung Galaxy S4

*

Offline puniek

• 4617
« Odpowiedź #187 dnia: Sierpień 22, 2010, 19:05:08 »
A dlaczego POI bazuje na poprzedniej mapie?
Może przeoczenie?
ISTQB Certified Tester

*

Offline jachraniak

• 2152
  • Sprzęt: iPhone 13
« Odpowiedź #188 dnia: Sierpień 22, 2010, 20:48:55 »

"... obecnie zakres zmian programu/map oraz POI nie wymaga zaimportowania bazy z Miplo.pl do najnowszej wersji.

Pozdrowienia / Regards / Mit freundlichen Gruessen
AutoMapa"
-----
Nie chcieli zrobić to nie mamy. To oni robią AutoMapę a my tylko ją maltretujemy. Skutecznie.

*

Offline mayek

• 281
  • A co to jest GPS ?
  • Sprzęt: HTC ONE S
« Odpowiedź #189 dnia: Sierpień 22, 2010, 21:02:42 »
A wyznacza wam drogę obojetnie z jakiego miasta do Kalisza?
u mnie wywala bład za każdym razem .

*

Offline dek

• **
  • 101
  • Sprzęt: hx4700 + AM 6.5
« Odpowiedź #190 dnia: Sierpień 22, 2010, 21:08:16 »
Jest O.K. - np. Łódź > Kalisz

*

Offline akubit

• Ekspert GPS
  • 4001
  • Sprzęt: Navroad Vivo Plus, Huawei Honor 6
« Odpowiedź #191 dnia: Sierpień 22, 2010, 21:12:28 »
Wyznacza, ale dając Kalisz bez szczegółowego adresu, lądujemy w miejscu, do którego nie można dojechać bez jazdy zamkniętym dla ruchu odcinkiem, czego AM bardzo nie lubi  :)

*

Offline dek

• **
  • 101
  • Sprzęt: hx4700 + AM 6.5
« Odpowiedź #192 dnia: Sierpień 22, 2010, 21:33:02 »
Najnowsza wersja AM, mapa sierpniowa, a w Emilii (między Zgierzem a Ozorkowem) zablokowany wjazd na autostradę - treść etykiety:
Zablokowany odcinek, A2/DK1 z powodu budowy punktu poboru opłat węzeł zamknięty do 2010-06-30.
Ponieważ po instalowaniu na czystej karcie pobrałem dane z MIPLO, nie wiem czy przeterminowany opis pochodzi z mapy czy z serwisu.
Edit:
Sprawdziłem - to jednak MIPLO.
« Ostatnia zmiana: Sierpień 22, 2010, 21:43:59 wysłana przez dek »

*

Offline yossarian-67

• **
  • 174
  • Sprzęt: PNA NAVROAD 430BT, HTC HD2, TT GO LIVE 1000
« Odpowiedź #193 dnia: Sierpień 22, 2010, 22:22:46 »
U mnie niestety wczorajsza instalacja AM skończyła się komunikatem o braku połączenia z serwerem (?), później karta już nie dawała się odczytać w żadnym komputerze, czytniku, PDA. Ciekawe jest że aparat (Canon) widzi jej zdjęcia. Podejrzewam że uszkodzona jest jakaś tablica alokacji plików (czy cos w tym rodzaju).
OfTop: Macie może pomysł jak odzyskać taka kartę? Szkoda mi 16GB karty microSD, tym bardziej że było tam sporo programów na PDA (HTC HD2), trochę zdjęć itp. Można próbować taką kartę przywrócić do życia? Jakimi programami?

*

Offline Waszko

• 1330
« Odpowiedź #194 dnia: Sierpień 22, 2010, 22:52:06 »
Wogóle jakiś cyrki z instalką 6.6.
6.5 instalowałem przez kompa z kartą w HTC, 6.6 się obraziła i nie chciała. AM nie widziała karty. Dopiero instalacja w czytniku samej karty i później rejestracja już w telefonie pomogła.
Raz tak, raz siak   B)

Chyba czas odisnalować AM 6.6
« Odpowiedź #195 dnia: Sierpień 22, 2010, 23:16:12 »
Miałem założyć nowy wątek o tytule jak wyżej, ale w końcu, po co bić pianę i podkręcać emocje. W końcu to tylko program, rzecz w tym, że w wersji "finalnej" 6.6 - za bardzo spieprzony.

Oczywiście mogą to być moje subiektywne odczucia, ale jeśli na tym samym sprzęcie mam wersje od 5.3 aż do 6.6, to chyba mogę porównać czy coś działa stabilnie i logicznie, czy nie... (a sprzęt to HTC HD - oryginalny ROM, bez żadnych modyfikacji). Włączone SR i LD, jeśli to kogoś interesuje.

Oto spostrzeżenia ogólne z ostatnich 2 dni: program lubi się zamrażać, zwykle po wypowiedzeniu jakiegoś komunikatu (wyjście do głównego panelu i powrót - odmraża). Teraz coś gorszego, czego nigdy wcześniej nie było - kilka razy zdążył zgłosić błąd wyznaczania trasy - błąd nieznany (czy coś w tym stylu). Dzieje się to w okolicznościach zupełnie nieskomplikowanych, po prostu nagle coś wysiada, podejrzewam, że po ściągnięciu kolejnej porcji danych LD, zgłasza błąd i... po potwierdzeniu OK na okienku z błędem, przez kilkanaście sekund jedzie dalej jakby nie było żadnej trasy, po czym nagle wyznacza trasę znowu.

Dziś z kolei wyciął taki numer: jadąc, ogólnie rzecz ujmując z Myślenic do Zawoi, przez Zembrzyce, dotarłem do Budzowa i tu zobaczyłem znak drogowy - że droga 956 w stronę Zembrzyc jest zamknięta za kilka km. No to zonk, skoro zamknięta (bardzo dziwne....), to nakręcę i przecież mam AM, to coś wyznaczy nowego. Niestety, przez kolejny kwadrans jazdy AM nakłaniała mnie wyłącznie do... wykonania nawrotu (ustawienia nt zawracania mam "fabryczne"). Po bodaj 10-tym wypowiedzeniu tego komunikatu o zawracaniu AM zgłosiła... brak pamięci i wyleciała (ustawiania dla map i POI - mam również wartości domyślne). Ewidentny bug, który w jakiś sposób wyczerpuje pamięć i to tak szybko. O routingu jaki AM próbowała wykonać nie będę nawet pisał... dobrze, że miałem papierową mapę :-(

I na koniec już humorystycznie, ale też uważam, że to jest bug. Otóż, wracając wieczorem przez Pcim, jechałem przezornie boczną drogą (równoległą do S7). Przezornie, bo na wysokości Zarabia jest zwężenie - skutkujące gigantycznym korkiem. AM oczywiście próbowała mnie wpakować na S7 (prosto w środek korka, który widziałem!!! - a co tam, przecież mam włączone LD, na szczęście mam też oczy...). Ponieważ nie skorzystałem to zobaczyłem niezwykły routng - otóż AM nakazała: "wjedź na S7 w przeciwnym kierunku !!!! jedź tak do Pcimia i zawróć oczywiście żeby pojechać na S7". Masakra. Nie skorzystałem. Potem było już tylko śmiesznie, jadąc drogą zbiorczą AM raz widziała mnie jadącego S7, a raz zbiorczą. Ja wiem, że GPS ma pewną dokładność (ustawienia u mnie: toleruj średnie), ale jeśli program bezrefleksyjnie przeskakuje z jednej drogi na zupełnie inną, to jest to duży błąd!

Tak sobie myślę, że skoro wg AM ja "jechałem" S7, na której tak naprawdę stał długi sznur aut w korku, to na pewno poważnie (przy włączonym LD) podniosłem średnią prędkość przejazdu (lol!).

Reasumując: wracam do 6.5. Pozdrawiam.

p.s. wykonałem pewne dochodzenie z palcem na mapie... jeśli wam się chce to obejrzycie sobie drogę po lewej od S7, między puntami 49°46'15.708"N, 19°57'34.02"E oraz 49°46'33.527"N, 19°57'26.172"E, koniecznie równolegle na mapa.targeo.pl oraz w programie AM. Te drogi wyglądają zupełnie inaczej !!! i co gorsza, w AM droga nagle jest... przerwana. Ja tego nie rozumiem, to jak to jest, to co widzę w AM to nie jest mapa z targeo.pl ? Bo różnic jest (wizulanie patrząc na przebieg i układ dróg) sporo.
« Ostatnia zmiana: Sierpień 22, 2010, 23:32:39 wysłana przez man4business »

*

Offline Miami

• 356
  • Sprzęt: ASUS MyPal A636N SDHC Class6 8GB FAT32 klaster4KB
« Odpowiedź #196 dnia: Sierpień 22, 2010, 23:37:17 »
Ale ta wersja daje popalić. Wczorajszy przypadek:
Jadę sobie jak zwykle z zapisem śladu GPS i po około godzinie przyuważyłem, że mapa zaczyna skakać jak żaba. Mam rozwiązanie, wchodzę do Menu/Ustawienia/Inne i zmieniam wartości pamięci na mniejsze o 30%. Tak nic nie pomyliłem mniejsze! Naciskam OK i porażka.
Moim oczom ukazuje się:
1. ekran błedu filesys.exe (z WM6) oraz
2. ekran "pierwszej rejestracji mapy", a tu trzeba dostęp do internetu.
... Znałem drogę wróciłem na pamięć.
AutoMapa PL/EU 6.27.1(3126), mapa: teraz Polska 2303 6.1491

*

Offline puniek

• 4617
« Odpowiedź #197 dnia: Sierpień 23, 2010, 00:08:22 »
Ale ta wersja daje popalić. Wczorajszy przypadek:
Jadę sobie jak zwykle z zapisem śladu GPS i po około godzinie przyuważyłem, że mapa zaczyna skakać jak żaba. Mam rozwiązanie, wchodzę do Menu/Ustawienia/Inne i zmieniam wartości pamięci na mniejsze o 30%. Tak nic nie pomyliłem mniejsze! Naciskam OK i porażka.
To tak jakby jadąc na rezerwie gdzie stacja benzynowa jest za 80km zrobić sobie nożyczkami dziurkę w baku - jaki jest sens takiego działania?
Pytam bo nie rozumiem...

Pozdrawiam
ISTQB Certified Tester

*

Offline Miedzio

• 492
Odp: Chyba czas odisnalować AM 6.6
« Odpowiedź #198 dnia: Sierpień 23, 2010, 00:21:58 »
Dziś z kolei wyciął taki numer: jadąc, ogólnie rzecz ujmując z Myślenic do Zawoi, przez Zembrzyce, dotarłem do Budzowa i tu zobaczyłem znak drogowy - że droga 956 w stronę Zembrzyc jest zamknięta za kilka km. No to zonk, skoro zamknięta (bardzo dziwne....), to nakręcę i przecież mam AM, to coś wyznaczy nowego. Niestety, przez kolejny kwadrans jazdy AM nakłaniała mnie wyłącznie do... wykonania nawrotu (ustawienia nt zawracania mam "fabryczne"). Po bodaj 10-tym wypowiedzeniu tego komunikatu o zawracaniu AM zgłosiła... brak pamięci i wyleciała (ustawiania dla map i POI - mam również wartości domyślne). Ewidentny bug, który w jakiś sposób wyczerpuje pamięć i to tak szybko. O routingu jaki AM próbowała wykonać nie będę nawet pisał... dobrze, że miałem papierową mapę :-(

To, ze sie wysypala to zle, ale padla na amen? Po resecie nie dalo sie jej uruchomic? Poza tym do takich sytuacji jest funkcja "blokuj odcinek" w menu podrecznym, wtedy AM nie probowalaby prowadzic ta droga i wyznaczylaby alternatywna. To jednak jest tylko program stworzony przez programistow, AM wciaz prowadzila Cie ta droga, bo nie rozumiala Twojego zachowania, ale jak juz pisalem, wysypac sie nie powinna.

I pytanie na marginesie... czesto tak ludzie pisza z ta "papierowa mapa", przyznam szczerze ze odkad mam GPSa, to nie mialem w rekach papierowej mapy. Czy jest obecnie jakas tradycyjna mapa, ktora bedzie dorownywala dokladnosc jak w AM? Wydaje mi sie, ze tryb 2D i punkty posrednie - w momencie jak routing sie pogubi, jest lepszym rozwiazaniem, niz tradycyjna mapa... ale tak sobie tylko marudze  :P
« Ostatnia zmiana: Sierpień 23, 2010, 00:23:35 wysłana przez Miedzio »

*

Offline Miami

• 356
  • Sprzęt: ASUS MyPal A636N SDHC Class6 8GB FAT32 klaster4KB
« Odpowiedź #199 dnia: Sierpień 23, 2010, 00:28:32 »
To tak jakby jadąc na rezerwie gdzie stacja benzynowa jest za 80km zrobić sobie nożyczkami dziurkę w baku - jaki jest sens takiego działania?
Pytam bo nie rozumiem...
Właśnie widzę, ale poprawiłeś mi humor tymi nożyczkami.
Przy zmianie wielkości pamięci przypisanej w "Menu/Ustawienia/Inne - system" absolutnie NIE POWINNO dochodzić do wygenerowania ekranu rejestracji.
Jak widać zdaża się to u mnie 2 razy na 5 lat, czyli o 2 razy za dużo.
« Ostatnia zmiana: Sierpień 23, 2010, 00:36:07 wysłana przez Miami »
AutoMapa PL/EU 6.27.1(3126), mapa: teraz Polska 2303 6.1491

*

Offline puniek

• 4617
« Odpowiedź #200 dnia: Sierpień 23, 2010, 00:44:44 »
Właśnie widzę, ale poprawiłeś mi humor tymi nożyczkami.
Przy zmianie wielkości pamięci przypisanej w "Menu/Ustawienia/Inne - system" absolutnie NIE POWINNO dochodzić do wygenerowania ekranu rejestracji.
Jak widać zdaża się to u mnie 2 razy na 5 lat, czyli o 2 razy za dużo.
Też bywało kiedyś u mnie różnie ale od czasu jak wyrzuciłem ten syf Windows Mobile i przeszedłem na Windows CE to zapomniałem co zawiechy i problemy ze stabilnością ... a z WM to się działo "ho, ho.." - jak mówił Święty Mikołaj :)
ISTQB Certified Tester

« Odpowiedź #201 dnia: Sierpień 23, 2010, 00:46:47 »
To, ze sie wysypala to zle, ale padla na amen? Po resecie nie dalo sie jej uruchomic?

Dała się uruchomić. Po resecie. Co do tej "papierowej mapy" to użyłem skrótu myślowego, ponieważ ja prowadziłem (wierząc w moc AM :-D ), żona w końcu wzięła papierową mapę, żeby ogarnąć sytuację. Papier i mapa ma tą zaletę, że ma dużą powierzchnię i bardzo szybko można obejrzeć większy obszar z takim samym natężeniem szczegółów (czyli skali mapy)... Na ekranie 4" nawet przy dobrej rozdzielczości, nie jest to tak wygodne. Wiem, że jest "blokuj odcinek". U mnie - trochę - pomogło wybranie objazdu. Nie będę już poruszał wątku interfejsu i wygody, bo proszę zwrócić uwagę, że zwykle operacje te wykonuje się "prawie w ruchu", zwykle w stanie lekkiej irytacji...

Coś jeszcze mądrego chciałem napisać o interfejsie, ale...

...teraz sobie raz jeszcze odpaliłem AM (nadal) 6.6  i co widzę? Okienko "AutoMapa EU PPC ok - The parameter is incorrect." Po zatwierdzeniu (ok) kręci kolorowym kółeczkiem i nic... WTF??? No dobrze... reset telefonu. I znowu to samo! Ha ha ha, AM 6.6 się na mnie obraziła! Wiecie co? Ten program naprawdę tak nie powinien działać. Bo on nie działa!

*

Offline Miedzio

• 492
« Odpowiedź #202 dnia: Sierpień 23, 2010, 00:50:29 »
Coś jeszcze mądrego chciałem napisać o interfejsie, ale...

...teraz sobie raz jeszcze odpaliłem AM (nadal) 6.6  i co widzę? Okienko "AutoMapa EU PPC ok - The parameter is incorrect." Po zatwierdzeniu (ok) kręci kolorowym kółeczkiem i nic... WTF??? No dobrze... reset telefonu. I znowu to samo! Ha ha ha, AM 6.6 się na mnie obraziła! Wiecie co? Ten program naprawdę tak nie powinien działać. Bo on nie działa!

Tak ja obgadales na forum, ze sie na maksa na Ciebie obrazila  :wink: Nie zadzieraj z kobieta  :P

*

Offline vonski

• a.k.a. borubar
  • 7226
  • Free bootloaders!
  • Sprzęt: OnePlus X, Galaxy S6, Xperia Z3 Tablet
« Odpowiedź #203 dnia: Sierpień 23, 2010, 01:05:19 »
Ja dzisiaj zrobiłem trochę km po okolicach Gliwic, wyznaczałem sobie trasy i nagminnie z premedytacją jechałem gdzie indziej. W efekcie 2x AM wysypała błąd i przestała przeliczać trasę od nowa. Na 6.5 nigdy nie miałem takiego przypadku...

*

Offline plesniak

• 489
  • Sprzęt: smart Media-System TomTom
« Odpowiedź #204 dnia: Sierpień 23, 2010, 08:42:38 »
A mnie się nie wysypuje 6.6 EU (mam HTC Touch Pro) i tak się zastanawiam jaki jest procent zgłąszających którzy mają HTC HD2, chyba duży.
Paweł

*

Offline prodish

• 31
  • Sprzęt: MIO A201 ;) , HD2, 3GS (sprzedam), Iphone4
« Odpowiedź #205 dnia: Sierpień 23, 2010, 10:29:20 »
oj Chyba ta AM 6.6 coś się nie udała.
W piątek śmignąłem się AM 6.6 beta trasą Wawa- Łeba.
Klasycznie często przeliczała trasę ale jakoś da się to wytrzymać. Ale ogólnie działała bardzo dobrze, APR działał OK

będąc w Łebie zainstalowałem AM 6.6 i przetestowałem wczoraj na trasie Łeba - Wawa
Zero problemów z instalacją.

różnice
- trasę podobnie jak w becie co jakiś czas przelicza ale bez komunikatu głosowego i szybciej - chyba tak by kierowca tego nie zauważył
- na Autostradzie A1 praktycznie przez jej całą długość AM krzyczała "jesteś poza trasą" i przeliczała w kółko drogę. W Beta tego nie było.
- w czasie trasy również parę razy AM zakomunikowała "jesteś poza trasą" - w beta tego nie było

coś panowie pozmieniali w programie co ma wpływ na trzymanie Fix'a ?

*

Offline altroch

• 667
  • Sprzęt: Modecom WinCE 6.0/AM 6.xx, SGS3, SG Note3
« Odpowiedź #206 dnia: Sierpień 23, 2010, 10:53:40 »
Oj nie udała się, już wolę Betę2
"- Skrócony czas startu wyznaczania trasy i poprawki w logice
  wyznaczania tras" - i tu się zupełnie nie zgadzam logika jest "poprawna inaczej"- już nawet nie chce mi się analizować przykładów.
Nadal pozostaje błąd zawracania, po paru przeliczeniach - AM sygnalizuje jakiś tam błąd i koniec. :evil:

*

Offline nocnyMarek

• 9913
  • Sprzęt: Palmax, viliv X70
« Odpowiedź #207 dnia: Sierpień 23, 2010, 10:57:57 »
... później karta już nie dawała się odczytać w żadnym komputerze, czytniku, PDA. Ciekawe jest że aparat (Canon) widzi jej zdjęcia...
Macie może pomysł jak odzyskać taka kartę?
Sformatuj ją tym Canonem, w aparacie powinna być taka opcja.
AM3/4/5/6, DPN/D6, AP, N2/9, OM-free

*

Offline krakowiak54

• *
  • 54
  • Sprzęt: Mio A701, HTC Touch Pro, Samsung S3mini, Xperia Z3
« Odpowiedź #208 dnia: Sierpień 23, 2010, 12:08:05 »
Ciekawe czy tak samo jak w becie co 5 minut przelicza trasę... ostatnio zdarzyło mi się to na rondzie i nie wiedziałem jak z niego zjechać więc musiałem zrobić 3 okrążenia...

Ja w takiej sytuacji uruchamiam oczka i rozumek i jadę dalej a nie kręcę się w koło

« Odpowiedź #209 dnia: Sierpień 23, 2010, 12:26:23 »
Masz racje krakowiak u mnie śmiga aż miło :D

Zachęcam do przetestowania
« Ostatnia zmiana: Sierpień 23, 2010, 12:30:31 wysłana przez radziecky »