AM 6.6

• 779 Odpowiedzi
  • 193808 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline mif4

• **
  • 208
  • Sprzęt: SG Advance poprzednio: BLOW Sirrocco. Modecom AX
Odp: AM 6.6
« Odpowiedź #120 dnia: Sierpień 20, 2010, 21:18:20 »
Jeśli do listopada br. nadal nie poprawią tyle razy przeze mnie zgłaszane niedociągnięcia, na 100% nie wykupię przedłużenia subskrypcji i przesiądę się na IGO8, które działa fenomenalnie jak na moje potrzeby, niezależnie czy to nawigacja po Polsce czy Europie.
http://pdaclub.pl/forum/igo/igo-prowadzi-po-dziurach/

Połączone: Sierpień 20, 2010, 21:29:03
Co źle robię przy instalacji z 6.5 ?!
http://pdaclub.pl/forum/automapa/am-6-6/msg1356726/#msg1356726
« Ostatnia zmiana: Sierpień 20, 2010, 21:29:03 wysłana przez mif4 »

*

Offline msz1959

• 569
  • Sprzęt: HTC Touch HD/AM6.15 EU, iP4/iAM5.0, NavigonEU+TL
« Odpowiedź #121 dnia: Sierpień 20, 2010, 21:34:42 »
Czy ktoś z już-użytkowników 6.6 może potwierdzić lub zaprzeczyć, że nowa AM obsługuje (nawigacyjnie) blokady na drogach pobierane samodzielnie z serwera AM Traffic (czyli takie, których nie ma zaszytych w mapie ani nie pochodzą z Miplo Traffic)?

Beta tak robila i wrzucalem nawet screeny, mysle ze w finalnej wersji tego nie zepsuli.
To wreszcie jakaś dobra wiadomość :). Pytanie czy w takim razie obecna funkcjonalność w pełni dubluje blokady z MiploTraffic czy też są to zbiory niezależne, tylko częściowo pokrywające się?

*

Offline Dolek

• 2023
  • Sprzęt: Waze znakomicie się sprawuje
« Odpowiedź #122 dnia: Sierpień 20, 2010, 22:02:45 »
Nie można usunąć pliku, prawdopodobnie dany plik jest w użyciu.

Co źle robię przy instalacji z 6.5 ?!

Dzięki.

PS. z całym szacunkiem, czy nikt nie potrafi pomóc ?!!!

Z całym szacunkiem - całe 46 minut czekałeś aż zrobiłeś ten dopisek. Przecież tu nikt nie dyżuruje  :mrgreen:

Zrób soft reset urządzenia, może jakiś plik w pamięci jest otwarty ??

*

Offline rpp

• *
  • 88
« Odpowiedź #123 dnia: Sierpień 20, 2010, 22:44:43 »
Mam problem z przeniesieniem ustawień z wersji 6.5.

W sumie to mój pierwszy upgrade i zrobiłem tak:
1. ze względu na wyjazd za 2 dni w zbyt długą trasę wolę mieć 2 wersje AM więc przed instalacją 6.6 zmieniłem nazwę poprzedniej wersji na AutomapaEU_6.5
2. zainstalowałem całość 6.6, zarejestrowałem, itp.
3. przegrałem z katalogu "settings files"  (6.5) do nowej wersji wszystkie pliki *.settings (oczywiście w ramach profilu)
4. przegrałem z katalogu "Data Files" (6.5) do nowej wersji plik default.fav (zależy mi w sumie tylko na ulubionych)

Próba uruchomienia AM niestety spełza na niczym. Pojawia się okienko o uruchamianiu i za chwilę znika. Nawet ta granatowa grafika z globusem się nie pojawia.

Na szczęście zrobiłem kopię całego katalogu Profil->osobowe i po przywróceniu tego co było zaraz po zainstalowaniu AM rusza bez problemu.
Nie chce mi się od początku ustawiać wszystkich rzeczy typu moje menu, ostrzeganie POI, itp. - co zrobić żeby dało się przenieść ustawienia z wersji 6.5 i AM żeby jednak zadziałała?

*

Offline Dolek

• 2023
  • Sprzęt: Waze znakomicie się sprawuje
« Odpowiedź #124 dnia: Sierpień 20, 2010, 23:17:08 »
- SR ma niby prowadzić do wybierania szybszej drogi ale ....

No dzisiaj też zrobiłem kilka setek z nową wersją.

I trzy uwagi.

1. No właśnie te skróty. Dzisiaj przejeżdzając przez Sandomierz AM kazała mi jechać przez miasto. Może minimalnie krócej o ok. 300 metrów, ale przy trasie 240km to chyba nie ma większego znaczenia. A każe m jechać przez masto, gdzie są ronda, światła, itd.
To po lewej stronie na czerwono to droga krajowa, którą zawsze jeżdzę i AM wcześniej nią również kierowała.

2. Zauważyłem że przy dużym oddaleniu skali, północ nie mam na górze jak wcześniej a na górze mam cel podróży.

3. Następuje u mnie zawsze zwiecha AM przy wyznaczaniu/przeliczaniu trasy dokładnie przy 5%. Przy krótszych trasach jest to 2-3 sekundy, ale przy trasie ~250km jest to koło 30-40 sekund.

*

Offline Miedzio

• 492
« Odpowiedź #125 dnia: Sierpień 20, 2010, 23:18:57 »
Czy ktoś z już-użytkowników 6.6 może potwierdzić lub zaprzeczyć, że nowa AM obsługuje (nawigacyjnie) blokady na drogach pobierane samodzielnie z serwera AM Traffic (czyli takie, których nie ma zaszytych w mapie ani nie pochodzą z Miplo Traffic)?

Beta tak robila i wrzucalem nawet screeny, mysle ze w finalnej wersji tego nie zepsuli.
To wreszcie jakaś dobra wiadomość :). Pytanie czy w takim razie obecna funkcjonalność w pełni dubluje blokady z MiploTraffic czy też są to zbiory niezależne, tylko częściowo pokrywające się?

W becie (i mojej okolicy) to jednak kulalo... Np jedno miejsce bylo zaznaczone jako remont drogi i brak przejazdu (taki byl tez opis), ale AM dalej prowadzila tamta droga. Natomiast drugie miejsce bylo zaznaczone prawidlowo, dzieki temu bez MiploTraffic, a po sciagnieciu danych z serwera AM, prowadzila objazd. Jak zlapie fixa w domu, to sprawdze jak to wyglada teraz :)

PS. Blokowanie drogi uzaleznione bylo od ikonki (czyli przy szeregowania utrudnien). Bodajrze jak byly "roboty drogowe", to nie blokowal drogi, a w moim opisywanym przypadku powinien.

----
Jest w zasadzie jak bylo, w jednym miejscu dalej nie ta blokada co trzeba, mimo ze opis mowi o zamknieciu zjazdu na A4. Za to od drugiej strony przybyla inna blokada, wiec po czesci ten odcinek jest blokowany przez LD. Powoli sie to rodzi, ale w tym tempie, to jeszcze troche poczekamy do pelnego zadowolenia.
« Ostatnia zmiana: Sierpień 21, 2010, 00:05:06 wysłana przez Miedzio »

*

Offline tesbor

• **
  • 242
  • Sprzęt: Galaxy sIII + Galaxy Note II
« Odpowiedź #126 dnia: Sierpień 20, 2010, 23:22:59 »
Mam problem z wyznaczeniem trasy:
start Poznan Umultowska - przez Charzykowy (punkt / okolica) - koniec Gdansk Jelitkowska 20

Wlaczone SR i LD. Wyznacza tyko trase Szybka. Tras Optymalna i Krotka nie wyznacza.

Mam dwie nawigacje Blow GPS43YBT i HD2. Na obu urzadzeniach identyczne problemy.
Np. na HD2 i Blow aktualnie wyznacza w petli trase Optymalna. Na trasie Krotkiej pokazuje tylko mape PL z punktami start-przez-koniec. W informacji o trasie jest podobnie.
« Ostatnia zmiana: Sierpień 20, 2010, 23:24:58 wysłana przez tesbor »

*

Offline msz1959

• 569
« Odpowiedź #127 dnia: Sierpień 20, 2010, 23:37:55 »
Zainstalowałem 6.6 :) Zobaczymy jak będzie. Póki co trochę mnie rozczarował instalator - która to już kolejna wersja, która na koniec instalacji na karcie pamięci (w czytniku, czyli u mnie w HTC podłączonym jako dysk) wypisuje jakieś brednie o konieczności przełożenia karty do urządzenia, włączenia AM i zaakceptowania komunikatu o nieprawidłowo wczytanej mapie. Oczywiście żaden taki komunikat nie pojawia się, moje HTC bez trudności zarejestrowało program/mapę. Co potem robił instalator (chcąc to zrobić ponownie), to już tylko programiści AM wiedzą. Naprawdę denerwujący taki babol od razu na początku - jeśli nowy użytkownik od tego zaczyna swój kontakt z AM, to ...

Połączone: Sierpień 20, 2010, 23:47:53
start Poznan Umultowska - przez Charzykowy (punkt / okolica) - koniec Gdansk Jelitkowska 20
Wlaczone SR i LD. Wyznacza tyko trase Szybka. Tras Optymalna i Krotka nie wyznacza.
U mnie wyznaczyła wszystkie 3 wersje ale "na sucho", w domu bez GPS czyli jak rozumiem bez LD.
« Ostatnia zmiana: Sierpień 20, 2010, 23:47:53 wysłana przez msz1959 »

*

Offline ELMUNIO

• **
  • 130
  • Sprzęt: HTC KAISER
« Odpowiedź #128 dnia: Sierpień 20, 2010, 23:53:32 »
Tak dzieje się jeśli masz przypisaną licencję do urządzenia, jest to normalne jeśli nie chcesz rejestrować mapy przez urządzenie (np. PNA), czyli łączyć się przez nie z Internetem tylko rejestrujesz na komputerze. Nie wiem, gdzie tutaj jest jakiś błąd, wg mnie jest wszystko ok.
ROM: Plemnik v1.0 - 6.5.5 bulid 23563

*

Offline msz1959

• 569
« Odpowiedź #129 dnia: Sierpień 21, 2010, 00:01:04 »
Instalator informuje mnie co mam zrobić i dość zasadniczy punkt tej informacji nie zgadza się z zastaną rzeczywistością. To chyba jest błąd?
Mogliby napisać, że jeśli nie mam połączenia z internetem, to tak będzie a jeśli mam, to mam zarejestrować w urządzeniu.

*

Offline DarekWa

• **
  • 149
  • Sprzęt: iPhone 6S, Galaxy S8
« Odpowiedź #130 dnia: Sierpień 21, 2010, 00:11:33 »
Instalator informuje mnie co mam zrobić i dość zasadniczy punkt tej informacji nie zgadza się z zastaną rzeczywistością. To chyba jest błąd?
Mogliby napisać, że jeśli nie mam połączenia z internetem, to tak będzie a jeśli mam, to mam zarejestrować w urządzeniu.

Mam dokładnie to samo na Omni 2. Na szczęście jest WiF i rejestrację można dokończyć z poziomu urządzenia.

*

Offline superneo

• **
  • 115
  • Sprzęt: HTC Sensation
« Odpowiedź #131 dnia: Sierpień 21, 2010, 00:43:57 »
A mi na HTC HD w trakcie  dzisiejszej jazdy kilka razy wykrzaczał się program i sam się wyłączał. Instalowałem na czysto a nie aktualizacja. Nigdy wcześniej ani na betach ani na poprzednich wersjach tak nie miałem.
S11 > 3210 > 3510i > N73 > N95 8GB > Omnia > HTC HD > HTC Desire HD > HTC Sensation

*

Offline rymi

• 636
  • Sprzęt: HTC Touch Diamond 2 [WM6.1 Polish]
« Odpowiedź #132 dnia: Sierpień 21, 2010, 01:32:49 »
Nie chce mi się od początku ustawiać wszystkich rzeczy typu moje menu, ostrzeganie POI, itp. - co zrobić żeby dało się przenieść ustawienia z wersji 6.5 i AM żeby jednak zadziałała?

Trzeba nie bylo zmieniac nazwy katalogu tylko skopiowac cala zawartosc do drugiego katalogu [np. AM65backup] i wtedy na AM 6.5 zainstalowac 6.6

Jesli niepasowala ci by 6.6 to katalogowi "Automapa EU" nadajesz nazwe AM6.6 a katalogowi AM65backup zmieniasz nazwe na "Automapa EU"
HTC Touch Diamond 2 - WM6.1 Polish [ehh znowu tyle gram :/ - 120g] MicroSDHC 16GB SanDisk + Compaq iPAQ H3970 MMC 512MB Transcend

*

Offline AdamMie

• 1033
  • Sprzęt: Asus 636N, NavRoad Q1, AM 6.10 _PL
« Odpowiedź #133 dnia: Sierpień 21, 2010, 08:23:52 »

Mam dwie nawigacje Blow GPS43YBT i HD2. Na obu urzadzeniach identyczne problemy.
Np. na HD2 i Blow aktualnie wyznacza w petli trase Optymalna. Na trasie Krotkiej pokazuje tylko mape PL z punktami start-przez-koniec. W informacji o trasie jest podobnie.
Na NavRoadzie Q1, wyznacza wszystkie.

*

MarkNavi

« Odpowiedź #134 dnia: Sierpień 21, 2010, 09:04:52 »

Na moim HTC HD2 wyznacza wszystkie wersje tej trasy. Kolego format karty zrób i na to z powrotem wrzuć automapę z kopii zapasowej. Przy wgrywaniu kolejnej wersji ja to juz robię standardowo na samym początku przed instalacją programu. Ja też miewałem podobne problemy i teraz wiem, że format leczy wiele problemów tego niezwykle kruchego programu.
« Ostatnia zmiana: Sierpień 21, 2010, 09:06:38 wysłana przez MarkNavi »

*

Offline grzesk

• *
  • 69
  • Sprzęt: SG A5(2016)
« Odpowiedź #135 dnia: Sierpień 21, 2010, 10:30:49 »
Pytanie  mam,

Jak w tej wersji przywrócić w pilocie przycisk do przełączania trybu wyświetlania trasy miedzy całą trasą a punktami przez? Był kiedyś taki przycisk na którym była flaga z szachownicą. W tej wersji już tego nie ma i mam dziurę w pilocie i głupio to wygląda a nic innego nie da się tam wrzucić.

Pozdrawiam

*

Offline akubit

• Ekspert GPS
  • 4001
  • Sprzęt: Navroad Vivo Plus, Huawei Honor 6
« Odpowiedź #136 dnia: Sierpień 21, 2010, 10:34:16 »
Wszystko jest, tak jak było.

*

Offline grzesk

• *
  • 69
« Odpowiedź #137 dnia: Sierpień 21, 2010, 10:46:27 »
Wszystko jest, tak jak było.

U mnie już w becie nie było chyba, że ta flaga nie pojawia się jak mam trasę bez punktów przez. Zaraz sprawdzę ale wcześniej zawsze się wyświetlała.

Sprawdziłem, jest tak jak myślałem, zmienili to. Jak wyznaczymy trasę bez punktów przez mamy dziurę w pilocie. Przycisk z flagą pojawia się dopiero jak wprowadzimy jakiś punkt przez.

Może ktoś wie, gdzie można to zmienić aby ten przycisk cały czas występował jak w poprzednich wersjach bo nic innego nie mogę tam umieścić, bo nie mieści mi się na ekranie.
« Ostatnia zmiana: Sierpień 21, 2010, 10:54:09 wysłana przez grzesk »

*

Offline akubit

• Ekspert GPS
  • 4001
  • Sprzęt: Navroad Vivo Plus, Huawei Honor 6
« Odpowiedź #138 dnia: Sierpień 21, 2010, 10:56:53 »
Ale to chyba już od dawna nie wyświetla się szachownica/via, gdy nie ma punktu przez - bo i po co? Nie wiem o jakiej dziurze w pilocie piszesz?

*

Offline Waszko

• 1330
  • Sprzęt: TomTom Go 5200 WiFi, Discover
« Odpowiedź #139 dnia: Sierpień 21, 2010, 11:17:15 »
11.15 Targeo pokazuje korek na A4 koło Oławy ( Oleśnica Mała ).
AM w wizualizacji live nic nie pokazuje. Sprawdzcie u siebie.

*

Offline grzesk

• *
  • 69
« Odpowiedź #140 dnia: Sierpień 21, 2010, 11:22:50 »
Ale to chyba już od dawna nie wyświetla się szachownica/via, gdy nie ma punktu przez - bo i po co? Nie wiem o jakiej dziurze w pilocie piszesz?

W wersji 6.5.0 jeszcze pokazywało. A dziura dla mnie to wolne miejsce na jakiś przycisk. Używam skórki gdzie wszystkie informacje są u góry ekranu. Mam włączony kolejny manewr, prędkość, ilość km do celu, czas jaki pozostał do pokonania trasy i przewidywaną godzinę dojazdu. Zostaje mi jeszcze wolne pole z jasnym tłem o szerokości przycisku z szachownicą i nic innego tam nie wcisnę.

*

Offline jachraniak

• 2152
  • Sprzęt: iPhone 13
« Odpowiedź #141 dnia: Sierpień 21, 2010, 12:10:58 »
letko  :proud: się zdziwiłem, w sumie nic wielkiego, ale baza POI jest stara...

ilość punktów w pliku: 26197 (przed 26032);

- raport pierwszej synchronizacji po postawieniu 6.6 (w nawiasie beta 2)

leniuszki  :mysli:

*

Offline spinnek

• 396
  • Sprzęt: Samsung Galaxy Tab (GT-P1000)
« Odpowiedź #142 dnia: Sierpień 21, 2010, 13:09:16 »
@Waszko

A czy kolega wziął pod uwagę, że zasięg LiveDrive to zasięg tylko ok. 40km od miejsca, w którym stoimy z włączonym GPS'em i uruchomionym Live Drive?

Więc jak np. ktoś ze Szczecina może sobie obejrzeć na wizualizacji AM Traffic (czyli LD+SD, jak przypuszczam)  na Automapie coś, co jest ponad 40 km dalej od tej osoby?

*

Offline plesniak

• 489
  • Sprzęt: smart Media-System TomTom
« Odpowiedź #143 dnia: Sierpień 21, 2010, 13:24:59 »
poza tym moim zdaniem targeo pokazuje dane smart routes, a AM pokazuje wizualizację z live drive i jesli tej nie ma to wtedy ze smart routes (co uważam że byłoby logiczne).
Paweł

*

Offline Miedzio

• 492
« Odpowiedź #144 dnia: Sierpień 21, 2010, 13:50:47 »
@Waszko

A czy kolega wziął pod uwagę, że zasięg LiveDrive to zasięg tylko ok. 40km od miejsca, w którym stoimy z włączonym GPS'em i uruchomionym Live Drive?

Więc jak np. ktoś ze Szczecina może sobie obejrzeć na wizualizacji AM Traffic (czyli LD+SD, jak przypuszczam)  na Automapie coś, co jest ponad 40 km dalej od tej osoby?

Wyznaczanie trasy rzeczywiscie moze byc o zasiegu tych 40km (nie sprawdzalem), ale obejrzec zdarzenia drogowe chyba jednak mozna:

Menu->AM`Traffic->Zdarzenia AM`Traffic->Pobierz (przycisk u dolu po srodku) - AM pobierze wtedy wszelkie zdarzenia drogowe z calej Polski.

*

Offline matthiasgor

• 368
  • Sprzęt: NavRoad Vivo S, Nokia E7
« Odpowiedź #145 dnia: Sierpień 21, 2010, 14:34:57 »
Zainstalowałem 6.6 :) Zobaczymy jak będzie. Póki co trochę mnie rozczarował instalator - która to już kolejna wersja, która na koniec instalacji na karcie pamięci (w czytniku, czyli u mnie w HTC podłączonym jako dysk) wypisuje jakieś brednie o konieczności przełożenia karty do urządzenia, włączenia AM i zaakceptowania komunikatu o nieprawidłowo wczytanej mapie. Oczywiście żaden taki komunikat nie pojawia się, moje HTC bez trudności zarejestrowało program/mapę. Co potem robił instalator (chcąc to zrobić ponownie), to już tylko programiści AM wiedzą. Naprawdę denerwujący taki babol od razu na początku - jeśli nowy użytkownik od tego zaczyna swój kontakt z AM, to ...
Nie rozumiem Twojego podejścia.
Jeżeli podłączasz HTC jako dysk, to AM traktuje je jako dysk i nie wie że karta jest w urządzeniu mogącym łączyć się z netem.
Więc oczywistym jest że jeśli SD z AM jest w czytniku (bo tak łączysz się z kompem) to AM proponuje przełożyć kartę do urządzenia na który jest zarejestrowana.
Są dwa rozwiązania:
1. podłączaj HTC przez AS wówczas AM będzie ściągać dane na bieżąco i się zarejestruje
2. Przypisz licencję do SD a nie urządzenia.
--
Pozdrawiam
Maciej

*

Offline ochkarol

• 4813
  • Sprzęt: Samsung Galaxy A8
« Odpowiedź #146 dnia: Sierpień 21, 2010, 14:57:11 »
... 2. Przypisz licencję do SD a nie urządzenia.
O ile się nie mylę to nic nie zmieni - też będzie musiał przełożyć kartę do urządzenia.

Można instalować bez rejestracji i rejestrację przeprowadzić po uruchomieniu i z poziomu AutoMapy, na urządzeniu (po podłączeniu do netu).
Pozdrawiam
Karol
. : Kobietę łatwiej rozebrać wbrew jej woli, niż ubrać po jej myśli. : .

*

Offline LuzZz

• **
  • 184
    • Sith Clan page!
« Odpowiedź #147 dnia: Sierpień 21, 2010, 15:59:18 »
Nie zauważyłem, żeby ktoś wcześniej zwrócił na to uwagę, ale:

Menu -> Poi -> Wyświetlanie -> Wszystkie...

... i mam tu:
Kategoria 1694 (ikona Western Union)
.
i tak aż do
.
Kategoria 1705 (ikonka TV "n").

Oprócz tego są oczywiście "normalne" kategorie.

6.6.0 instalowałem na 6.5.0.a
Nokia 3210 -> Nokia 6210 -> Nokia 3310 -> Nokia 6610 -> Nokia 6233 -> Samsung SGH-i900 Omnia ^^

*

Offline Waszko

• 1330
  • Sprzęt: TomTom Go 5200 WiFi, Discover
« Odpowiedź #148 dnia: Sierpień 21, 2010, 16:05:22 »
letko  :proud: się zdziwiłem, w sumie nic wielkiego, ale baza POI jest stara...

ilość punktów w pliku: 26197 (przed 26032);

- raport pierwszej synchronizacji po postawieniu 6.6 (w nawiasie beta 2)

leniuszki  :mysli:

Właśnie miałem o to pytać.
Zdziwiłem się że nowa mapa i Miplo pobiera jakby dalej z poprzedniej bazy... Ponoć co mapa miało być od nowa bo POI już wbudowane  :ohreally:

Co do Traffic. Właśnie z ciekawości chciałem sprawdzić jak to działa skoro info ponoć tez min. z Targeo. Chyba że się mylę.
I rzeczywiście jest tak że max 40 km od GPS? Nie chce mi się wierzyć...

*

Offline spinnek

• 396
  • Sprzęt: Samsung Galaxy Tab (GT-P1000)
« Odpowiedź #149 dnia: Sierpień 21, 2010, 16:22:46 »
@Waszko:

kwestia zasięgu Live Drive to nie kwestia wiary (w tej sprawie lepiej skontaktować się z jakimś duchownym ;), tylko ustalenia z Supportu:

http://pdaclub.pl/forum/automapa/zasieg-automapa-traffic-%28zapewne-chodzi-o-funkcjonalnosc-live-drive%29/

Po prostu zapewne producent ocenił, że ilość informacji Live Drive dla całego kraju byłaby zbyt wielka.

Nie wiem, czy kolega zdaje sobie sprawę, że w związku z powyższym zasięgiem Live Drive wymagana jest cokilkutygodniowa aktualizacja SmartRoutes poprzez AMCenter. Bo np. przy trasie 400km Live Drive nie obsługuje pierwsze 40 km, a reszta, w przypadku braku aktualizacji Smart Routes, opierałaby się na niekatualnych danych.