AM 6.6

• 779 Odpowiedzi
  • 193535 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline nocnyMarek

• 9913
  • Sprzęt: Palmax, viliv X70
Odp: AM 6.6
« Odpowiedź #300 dnia: Sierpień 25, 2010, 19:15:58 »
Cytat: Bilunia
Długo szukałeś rozwiązania, aż w końcu znalazłeś - użyłeś "Przez okolicę"  :wink:.
Tak strzelam ...
I jak zwykle pudłujesz, niczego nie musiałem szukać.
Twinsen pisał: "Nie da się wstawić punktu 'PRZEZ' w wersji 'przez punkt'.
Po przeliczeniu trasy punkt jest wstawiony gdzieś obok..."

więc wstawiłem 'Przez punkt' i uzyskałem trasę jak na screenie,
z punktem na autostradzie, a nie gdzieś obok. ( i trasą przez węzeł Murckowska,
ale to nieistotne, bo odnosiłem się do problemu Twinsena, a nie Twojego)
Przypomnę tylko, że z zasady nie wyłączam SR i używam własnego profilu prędkości.
Tu z resztą jego wyłączenie nic nie zmieniło.

... w mojej okolicy jest kilka zamkniętych odcinków i chyba teraz 6.6 sobie z tym nie radzi. Wcześniejsza wersja informowała, że na wyznaczonej trasie są zablokowane odcinki, a teraz tego nie ma! Można jakoś to rozwiązać? czy zgłaszać do supportu?

Zgłaszaj, ale konkretnie z przykładowymi trasami i okolicznościami
(np. że używasz/nie używasz blokad MiploTraffic), inaczej nic ze zgłoszenia nie wyniknie.
AM3/4/5/6, DPN/D6, AP, N2/9, OM-free

*

Offline stefanekmac

• **
  • 124
  • Sprzęt: keiser+navroad 460
« Odpowiedź #301 dnia: Sierpień 25, 2010, 21:21:31 »
Trasę wyznaczyła miodzio.Potem gorzej-przez cb radio info że dzwon i korek.A tam był punkt "przez."
Ominąłem więc ten punkt,chwilę trwało-komunikat zawróć i zawieszenie totalne.Dopiero HR pomógł.Tak jeszcze nie miałem nigdy.A jetem w AM od 5.1
sagem,nokia 3210,nokia 6320,nokia 6310,nokian70.mdaII,nokiae66.mda IIIkeiser.

*

Offline twinsen

• 528
  • Sprzęt: FS Pocket Loox n560, Samsung i9000 Galaxy S
« Odpowiedź #302 dnia: Sierpień 25, 2010, 21:37:28 »
2... Po przeliczeniu trasy punkt jest wstawiony gdzieś obok...

Tylko wtedy jeśli chcesz go postawić na drodze, dla której masz włączone unkanie.
(np. jak zaznaczysz 'omijaj' dla dróg płatnych, to nie wstawisz 'via' na płatnym odcinku)

Punkt wstawiam na A4, a dla autostrad nie mam ustawionego unikania. Dzieje się wtedy tak, że punkt
taki stoi na jakiejś podrzędnej drodze i AM wyczynia cuda, prowadząc mnie do tej drogi, po czym zawrotka
i powrót na A4. Wszystko dla standardowych parametrów programu, po instalacji nic nie ruszone, oprócz
wgrania skórki DarkaFoto. Unikanie dróg mam ustawione począwszy od 'gruntowej polnej'.

Poza tym, jaki to ma sens, by nie dało się wstawić 'via' na unikanej drodze, tak poza tematem? Bo może być
tak, że przez całą Polskę chcemy takich dróg unikać, ale być może po drodze chcemy odwiedzić przyjaciela
który ma domek w lesie i dojechać tam można tylko taką drogą...

Zrzutów ekranu nie będzie, bo mi 'My Mobiler' po prostu nie działa, nie łączy się z urządzeniem, chyba że jutro
zrobię fotki ekranu.
--
twinsen

*

Offline matmic

• 583
    • Mateusz Miciński
  • Sprzęt: Samsung Galaxy S21 Ultra
« Odpowiedź #303 dnia: Sierpień 25, 2010, 21:59:24 »
Za czasów beta 1 i 2 zgłaszałem parę błędów dotyczących działania AM`Traffic, rekalkulacji tras i niemożności wyznaczenia trasy.
Wczoraj otrzymałem od supportu AM 6.6 build 1160
. Jak mnie poinformowano, jest to specjalna wersja, która rejestruje pracę programu i zapisuje logi.
Innych zmian nie dostrzegłem, poza tą, że program zamula (zostałem o tym ostrzeżony), oraz, że na w katalogu AM mam kilkuset KB plik z logami.
Wspomniany plik mam po paru dniach jazdy przesłać, w szczególności po wystąpieniu problemów.

Zobaczymy, może przyczyni się to do poprawy algorytmów AM`Traffic i wyznaczania tras.
« Ostatnia zmiana: Sierpień 26, 2010, 04:55:01 wysłana przez matmic »
Samsung Galaxy S21 Ultra
Microsoft Surface Pro 6

*

Offline nocnyMarek

• 9913
« Odpowiedź #304 dnia: Sierpień 25, 2010, 22:39:56 »
Twisen wiem o co Ci chodzi, nie wiem tylko dlaczego AM przy ustawieniu dróg płatnych na 'omijaj',
traktuje wszystkie autostrady jako płatne przy wstawianiu punktu via, choć nie robi tego przy liczeniu trasy.
Co ciekawsze, możesz zamiast 'omijaj' ustawić 'pytaj' i problem znika.

*

Offline twinsen

• 528
  • Sprzęt: FS Pocket Loox n560, Samsung i9000 Galaxy S
« Odpowiedź #305 dnia: Sierpień 25, 2010, 22:52:05 »
Twisen wiem o co Ci chodzi, nie wiem tylko dlaczego AM przy ustawieniu dróg płatnych na 'omijaj',
traktuje wszystkie autostrady jako płatne przy wstawianiu punktu via, choć nie robi tego przy liczeniu trasy.
Co ciekawsze, możesz zamiast 'omijaj' ustawić 'pytaj' i problem znika.

Czyli jest to ewidentny babol. Wyślesz Ty, czy ja mam wysłać to w takiej formie opisowej? Bo już wczoraj
to zgłaszałem, ale bez informacji o tym, że zależy to od ustawienia dróg płatnych.
--
twinsen

*

Offline jerzu

• 1323
    • Mój profil na FB
  • Sprzęt: iPhone 7
« Odpowiedź #306 dnia: Sierpień 25, 2010, 23:23:04 »
Dwa kwiatki z dnia dzisiejszego:

- przejazd drogą równoległą do S7:

am_s7_droga_lokalna.mp4

- przejazd przez stację benzynową:

am_s7_stacja_paliw.mp4

Trasa szybka, włączone SR i LD.
Dariusz "jerzu" Niemczyński
Telefon - iPhone 7 & Moto G5
Tablet - Huawei Media Pad T5

*

Offline puniek

• 4617
  • Sprzęt: Samsung Galaxy S7 EDGE SM-G935F
« Odpowiedź #307 dnia: Sierpień 25, 2010, 23:36:53 »

am_s7_droga_lokalna.mp4

am_s7_stacja_paliw.mp4

Kurna... wyślij im to do supportu...  :O

Pozdrawiam

PS: Jak Ty ta kamerę umocowałeś?
ISTQB Certified Tester

*

Offline vonski

• a.k.a. borubar
  • 7226
  • Free bootloaders!
  • Sprzęt: OnePlus X, Galaxy S6, Xperia Z3 Tablet
« Odpowiedź #308 dnia: Sierpień 25, 2010, 23:40:14 »
ROTFL, przejazd przez stację to power play. To nowa jakość AM- nawigacja, która wie ile masz paliwa i sama kieruje Cię na tankowanie
 :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

« Odpowiedź #309 dnia: Sierpień 25, 2010, 23:51:51 »
Nie jechałeś przypadkiem na "trasie alternatywnej"?

*

Offline rrudas

• **
  • 210
  • Sprzęt: Xiaomi Mi6, Modecom SX 7.1
« Odpowiedź #310 dnia: Sierpień 26, 2010, 06:15:35 »
Wszyscy się czepiacie map.
A macie pewność że odczyt z GPS był poprawny?
"Nie wystarczy mieć sprawny umysł, trzeba go jeszcze dobrze używać." - Kartezjusz (1596-1650)

Uczcie się języków - curva dei pedali

*

Offline afaj

• 36
  • Sprzęt: GoClever 5056BT
« Odpowiedź #311 dnia: Sierpień 26, 2010, 06:33:05 »

He, he, to samo miałem na trasie A2 Warszawa - Nowy Tomyśl i węzeł Krzesiny. Za pierwszym razem dałem się nabrać teraz już jestem ostrożny.
Do Supportu informację wysłałem - odpowiedź standardową otrzymałem.

Pozdrawiam
Pozdrawiam

Mio 169 + AM (było)
AKIRA 4301-A3 + AM (było)
GoClever 5056BT (aktualnie)

*

Offline jerzu

• 1323
    • Mój profil na FB
« Odpowiedź #312 dnia: Sierpień 26, 2010, 06:50:51 »

??

« Odpowiedź #313 dnia: Sierpień 26, 2010, 06:52:36 »
Wczoraj to samo na trasie Łódź - Poznań chciała mnie przeciągnąć przez parking na autostradzie, ale się nie dałem. AM 6.5 kilka tygodni temu na autostradzie Gliwice - Katowice kazała mi zjechać, zaliczyć światła i z powrotem wjechać na autostradę.

*

Offline jerzu

• 1323
    • Mój profil na FB
« Odpowiedź #314 dnia: Sierpień 26, 2010, 06:54:12 »
Wszyscy się czepiacie map.
A macie pewność że odczyt z GPS był poprawny?

A co ma do tego odczyt GPS? Taka trasa została wyznaczona już kilkanaście kilometrów wcześniej.

*

Offline paulus

• **
  • 132
  • Sprzęt: NR450BV + AM EU 6.10.0
« Odpowiedź #315 dnia: Sierpień 26, 2010, 09:20:45 »
A ja znalazłem jeszcze jeden "kwiatek". Jakiś czas temu pisałem do supportu, żeby zrobili porządek z wyświetlaniem opisu na dolnej belce. Oczywiście przyjęli zgłoszenie, nawet ładnie poprawili wszystko tak, że teraz można sobie wybrać aż 3 dowolne zestawy. Ponieważ nie interesowała mnie dzielnica, ani kraj, w którym aktualnie jestem wybrałem tylko 2 ustawienia do wyświetlania: "Ulica/Droga i Miejscowość". I wszystko było cacy do momentu gdy nie wyznaczyłem jakiejś trasy (no prawie cacy, bo ulicę wyświetla białą czcionką, a miejscowość szarą - kolory standardowe AM). A po wyznaczeniu trasy AM dodaje mi na dolnej belce jeszcze "Dzielnicę"  :O Gdybym chciał, żeby mi to wyświetlała, tobym zaznaczył odpowiednie pole. Czy tylko ja tak mam, czy ktoś jeszcze zwrócił na to uwagę ?

*

Offline kocureq

• 1216
    • Yet Another Tech Blog
  • Sprzęt: Samsung Galaxy Note, Galaxy S4
« Odpowiedź #316 dnia: Sierpień 26, 2010, 09:33:32 »
A wiesz czemu prowadzi drogą równoległą? Bo ktoś pojechał S7, sygnał GPS mu się skaszanił i wskazał na drogę równoległą i nabił wysokie statystyki SR. Potem AM kogoś tam skierowała tak jak Ciebie, on jechał S7, ale statystyki SR nabijał dla tej równoległej, potem AM poprowadziła tamtędy więcej osób (wszak prędkość średnia dobra) i tak się kręci. Właśnie sam dorzuciłeś kamyczek :)
Palm m505 -> Treo 650 -> Eten M700 -> HTC Touch Pro -> HTC HD2 -> Samsung Galaxy Note -> Samsung Galaxy S4

« Odpowiedź #317 dnia: Sierpień 26, 2010, 09:37:13 »
??
Menu → Trasa → Modyfikuj → Alternatywna
Pozwala wyznaczyć drugą wersję trasy.

Pytam, bo jeszcze na 6.5 wracałem znad morza do W-wy. AM zaproponowała A2, a ja chciałem jechać siódemką, więc użyłem tejże funkcji. I właśnie na obwodnicy Gdańska AM dwukrotnie proponowała podobne wycieczki po rozjazdach, ale byłem przekonany, że to wynikało z próby ominięcia oryginalnej wersji trasy. A wygląda to na jakiś babol.

*

Offline akubit

• Ekspert GPS
  • 4001
  • Sprzęt: Navroad Vivo Plus, Huawei Honor 6
« Odpowiedź #318 dnia: Sierpień 26, 2010, 09:38:53 »
Czy tylko ja tak mam, czy ktoś jeszcze zwrócił na to uwagę ?

Błąd bardzo stary, opisywany tu na forum wielokrotnie. Związany jest z bazą danych wyświetlanych na tym pasku, która jest grochem z kapustą i pewnie szybko nie zostanie poprawiona, bo to duży nakład pracy, a efekt mało spektakularny   B)

*

Offline paulus

• **
  • 132
  • Sprzęt: NR450BV + AM EU 6.10.0
« Odpowiedź #319 dnia: Sierpień 26, 2010, 09:45:18 »

Błąd bardzo stary, opisywany tu na forum wielokrotnie. Związany jest z bazą danych wyświetlanych na tym pasku, która jest grochem z kapustą i pewnie szybko nie zostanie poprawiona, bo to duży nakład pracy, a efekt mało spektakularny   B)
Czyli trzeba ponownie zgłaszać do supportu. Przecież w końcu płacimy za produkt i coroczne aktualizacje. A co do efektu, to nie wiem, czy mało spektakularny. Faktycznie teraz inaczej wyświetlane są ulice w "pięknych" dymkach, ale skoro jest jakaś funkcjonalność w programie, to powinna działać. To tak jakby do kompa można było podpiąć np. pendriva, ale w sumie po co to komu  :mrgreen:

*

Offline PiotrWu

• 33
  • iPAQ 6515d, HTC Diamond, HTC HD2, iPhone4S
« Odpowiedź #320 dnia: Sierpień 26, 2010, 09:54:35 »

He, he, to samo miałem na trasie A2 Warszawa - Nowy Tomyśl i węzeł Krzesiny. Za pierwszym razem dałem się nabrać teraz już jestem ostrożny.
Do Supportu informację wysłałem - odpowiedź standardową otrzymałem.

Pozdrawiam

Mnie również prowadził na A2 drogą równoległą. Zgłaszałem do supportu od maja v.6.5, v.6.6.0b1, v.6.6.0b2. Za każdym razem odpowiedź standardowa: ...przekazano do... ( do nikąd ??)

pozdrawiam

Połączone: Sierpień 26, 2010, 09:59:01
A ja znalazłem jeszcze jeden "kwiatek". Jakiś czas temu pisałem do supportu, żeby zrobili porządek z wyświetlaniem opisu na dolnej belce. Oczywiście przyjęli zgłoszenie, nawet ładnie poprawili wszystko tak, że teraz można sobie wybrać aż 3 dowolne zestawy. Ponieważ nie interesowała mnie dzielnica, ani kraj, w którym aktualnie jestem wybrałem tylko 2 ustawienia do wyświetlania: "Ulica/Droga i Miejscowość". I wszystko było cacy do momentu gdy nie wyznaczyłem jakiejś trasy (no prawie cacy, bo ulicę wyświetla białą czcionką, a miejscowość szarą - kolory standardowe AM). A po wyznaczeniu trasy AM dodaje mi na dolnej belce jeszcze "Dzielnicę"  :O Gdybym chciał, żeby mi to wyświetlała, tobym zaznaczył odpowiednie pole. Czy tylko ja tak mam, czy ktoś jeszcze zwrócił na to uwagę ?

Z moich obserwacji wynika że w opisach na dolnej belce zamienione są "dzielnica" z "miejscowość".
Odpowiednie zgłoszenie jest w sposób stały przekazywane do supportu po każdej nowej wersji 6.5, 6.6b1, 6.6b2 oraz 6.6.0.
Oczywiście za każdym razem odpowiedź standardowa ....przekazane do... nikąd?

pzdr
« Ostatnia zmiana: Sierpień 26, 2010, 09:59:01 wysłana przez PiotrWu »

*

Offline nocnyMarek

• 9913
« Odpowiedź #321 dnia: Sierpień 26, 2010, 10:02:15 »
Cytat: jerzu
Oglądałeś swoje nagranie? w okolicach 27-30 sekundy widać jak wyprzedza Cię samochód
jadący po tej równoległej, czyli okazuje się, że ona jest szybsza od S7  :E

*

Offline jerzu

• 1323
    • Mój profil na FB
« Odpowiedź #322 dnia: Sierpień 26, 2010, 10:46:40 »
Menu → Trasa → Modyfikuj → Alternatywna
Pozwala wyznaczyć drugą wersję trasy.

Aaa... To nie, nic takiego nie robiłem. Wyznaczyłem trasę pod domem i pojechałem. A tak swoją drogą to trasa szybka W-wa Ursynów > Kraków wg. AM ze SR i LD to wyjazd Puławską do Piaseczna, potem przez Górę Kalwarię do Warki i dalej do obwodnicy Białobrzegów. Szybka? Polemizowałbym.

Połączone: Sierpień 26, 2010, 10:47:41
Oglądałeś swoje nagranie? w okolicach 27-30 sekundy widać jak wyprzedza Cię samochód

Tak, widziałem. Sugerujesz że tam ktoś specjalnie jeździ po tej drodze z włączoną AM?  :P

*

Offline emisiu

• Ekspert AutoMapa
  • 2362
« Odpowiedź #323 dnia: Sierpień 26, 2010, 10:54:26 »

To oczywiste, średnia na s7 zaniżają Tiry, a po tamtej nie jeżdżą.  :grin:

*

Offline rafal66

• *
  • 96
  • Sprzęt: HTC Sensation Z710e + Acer Iconia Tab A500 (16)
« Odpowiedź #324 dnia: Sierpień 26, 2010, 11:12:37 »
Podobną sprawę (z jazdą "na prawo") zauważyłem wczoraj na Puławskiej w W-wie. Tam gdzie jest wiadukt w lewo (jadąc od centrum) nad dolinkę służewiecką. Trasę miałem prosto, jechałem lewym pasem (pustki, jak to w ciągu dnia) a AM (6.6) uparcie kazała mi jechać prawą stroną, obok wiaduktu (tak jak bym chciał skręcić na tor wyścigów konnych). Trasa szybka, ustawienia "fabryczne", wszystko włączone. Możliwe, że tu też jest to kwestia statystyk (pewnie z S7 jest tak samo), bo jeśli by był korek to AM prowadziłaby na "cwaniaka" (znaczy się objechać stojących i potem wpychać się przed nich - tyle, że tu się tak da, a na ekspresówce raczej nie).
W sumie nie traktuje tego jako błędu bo nauczyłem się, że trzeba z dystansem podchodzić do tego co pokazuje navi (szczególnie po trasie w-wa -> wolin z wersją 6.5, gdzie trasa szybka oznaczała krajoznawczą). Widzę to bardziej jako ciekawostkę pokazującą jak działa teraz routing. A jego jakość jest wg mnie o wiele teraz lepsza (W wersji 6.6).

*

Offline rrudas

• **
  • 210
  • Sprzęt: Xiaomi Mi6, Modecom SX 7.1
« Odpowiedź #325 dnia: Sierpień 26, 2010, 12:49:30 »
A tak swoją drogą to trasa szybka W-wa Ursynów > Kraków wg. AM ze SR i LD to wyjazd Puławską do Piaseczna, potem przez Górę Kalwarię do Warki i dalej do obwodnicy Białobrzegów. Szybka? Polemizowałbym.

Jak, dodasz do siebie, Remont wiaduktu nad Krakowską, korki w Nadarzynie i Jankach i fakt że odcinek od Garwolina do Białobrzegów nadal nie jest drogą dla pojazdów samochodowych i ma ograniczenie na całej długości do 70 km/h (jako będący w budowie) to kto wie.
"Nie wystarczy mieć sprawny umysł, trzeba go jeszcze dobrze używać." - Kartezjusz (1596-1650)

Uczcie się języków - curva dei pedali

*

Offline Miedzio

• 492
« Odpowiedź #326 dnia: Sierpień 26, 2010, 13:22:22 »

Czyli trzeba ponownie zgłaszać do supportu. Przecież w końcu płacimy za produkt i coroczne aktualizacje.

Tylko ile trzeba miec cierpliwosci, zeby zglaszac wielokrotnie ten sam problem... Ja juz bodajrze z 3 razy zglaszalem, dosc kosmetyczny, blad na jednym ze skrzyzowan w Prochowicach. Za kazdym razem cos tam poprawiaja, ale zawsze nie tak jak powinno byc. Ostatnio wyslalem im - mysle dosc jednoznaczny- sposob przejazdu przez to skrzyzowanie. Wyjasnilem za pomoca "obrazka" i opisu. Tak jak bylo, a jak powinno byc jest na zrzucie nr 1. Zrzut nr 2, to obecna sytuacja.

Ja robie sobie przerwe od zglaszania bledow, na szczescie zadna to wielka strata, bo i tak robilem to sporadycznie...

--
Znalazlem jeszcze jeden zrzut, ktory wysylalem do AM - plik nr 3. Dodadkowo pokazuje on 3ci sposob w jaki AM w swojej historii proponowala przejazd w tym miejscu.
« Ostatnia zmiana: Sierpień 26, 2010, 13:35:56 wysłana przez Miedzio »

*

Offline mariano52

• *
  • 63
  • Sprzęt: NavRoad AURO,Modecom MX4HD
« Odpowiedź #327 dnia: Sierpień 26, 2010, 17:26:43 »
Witam,po zainstalowaniu AM 6.6 u mnie pojawił się problem z zawieszaniem mapy i wyskakującym okienkiem "AC_Off AP load imagnes fall".Czy ktoś się spotkał z podobnym przypadkiem?

*

Offline jarok

• 38
« Odpowiedź #328 dnia: Sierpień 26, 2010, 17:57:55 »
A ja mam pytanko dotyczace profili predkosci.
Menu Ustawienia/Trasa/Trasa-dane pojazdu/Uwzgledniaj profil predkosci w trasach mam zaznaczone.
W tej wersji jakos dziwnie po instalacji domyslnym ustawieniem dla typu drogi 'wszystkie' jest 35 km/h. W wczesniejszych wersjach ta wartosc byla po instalacji zawsze 160 km/h i tak tez ustawilem teraz.
Moze mi ktos dokladnie wyjasnic jaki ma wplyw wprowadzenie wartosci dla profilu predkosci dla typu drogi 'wszystkie' na wyznaczanie trasy. Jak to dokladnie dziala, kiedy ta wartosc 'wszystkie'jest brana pod uwage przy wyznaczaniu trasy?

--
jarok

*

MarkNavi

« Odpowiedź #329 dnia: Sierpień 26, 2010, 18:10:48 »
A ja mam też pytanie, czy można jakoś ustawieniami w profilu prędkości spowodować, żeby AM układał mi trasy po jak najbardziej głównych drogach. Oczywiście zakładam, że  w tym momencie muszę wyłączyć na pewno LD i SR. Nie lubię jeździć zadupiami po kraju, gdzie mijam sie z innymi na przysłowiowe lusterko, a  po bokach drogi mam 100 letnie drzewa lub rów lub kombinację tych obu, tak żebym miał na 100% pewność że nie ujdę z wypadku żywy.