[ankieta] Obsługa GPS w AutoMapie (6.8.x)

• 96 Odpowiedzi
  • 30874 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline Myomi

• 526
  • Sprzęt: I9505
Odp: [ankieta] Obsługa GPS w AutoMapie (6.8.x)
« Odpowiedź #60 dnia: Maj 08, 2011, 21:58:27 »
U mnie występuje ta opcja

"w czasie jazdy, bez przyczyny kursor skacze wzdłuż i/lub w poprzek trasy, co skutkuje chwilowym komunikatem "Rozglądam się" i wyznaczeniem nowej trasy;"

Sprzęt to HTC TOUCH HD

*

Offline ochkarol

• 4813
  • Sprzęt: Samsung Galaxy A8
« Odpowiedź #61 dnia: Maj 08, 2011, 22:04:12 »
Pozdrawiam
Karol
. : Kobietę łatwiej rozebrać wbrew jej woli, niż ubrać po jej myśli. : .

*

Offline Matthius

• *
  • 62
  • Sprzęt: Navroad 780H & Asus A632
« Odpowiedź #62 dnia: Maj 10, 2011, 09:10:00 »
Coś musiało się zmienić w 6.8.x - urządzenie ni z tego, ni z owego nagle traciło łączność z portem GPS ("syndrom klepsydry" - wisi przez minutę/dwie, reagując na nic). Po "odwieszeniu" wyskakiwał komunikat, że nie może czytać z portu GPS. Restart AM (bez resetu urządzenia) pomagał, ale po kilkudziesięciu minutach była powtórka z rozrywki.

Wróciłem do 6.7 - żadnych problemów.

Navroad NR780H, używam SR, nie używam LD.

*

Offline JaMi

• 563
  • Sprzęt: obecnie HTC x7500, SE X1 XPERIA, Larki 43.0 50.1
« Odpowiedź #63 dnia: Maj 20, 2011, 07:49:57 »
u mnie jak u kolegow - w czasie jazdy, bez przyczyny kursor skacze wzdłuż i/lub w poprzek trasy, co skutkuje chwilowym komunikatem "Rozglądam się" i wyznaczeniem nowej trasy. We wczesniejszych wersjach AM bylo super, od pewnego czasu, w miare wydawania coraz nowszych wersji, jest gorzej. Wyznaczanie nowej trasy zdarza sie takze wielokrotnie, wyglada to tak, jakby AM tracila na chwile dane o polozeniu, a po ulamku sekundy odzyskiwala je

*

Offline Miedzio

• 492
« Odpowiedź #64 dnia: Maj 20, 2011, 12:48:27 »
Ja ostatnio testuje HD2. W porownaniu z B7610 jest gorzej. Fixa lapie porownywalnie, ale ma tendencje do "skakania" o ktorym tu niektorzy pisza - ale takiego chwilowego, choc to juz wystarczy, zeby AM nagle stwierdzila, ze ustawiony jestem w kierunku przeciwnym. Co ciekawe testy robione sa na tej samej karcie pamieci, wiec i instalacje AM jest dokladnie taka sama. Wyglada to troche na wine sprzetu, a nie oprogramowania. Mozliwe, ze w sofcie cos "poprawili" co w efekcie ubocznym, uwypukla niedomagania GPSu w niektorych urzadzeniach.

*

Offline tesbor

• **
  • 242
  • Sprzęt: Galaxy sIII + Galaxy Note II
« Odpowiedź #65 dnia: Maj 20, 2011, 19:05:29 »
Mi tez skakalo, wczesniej instalowalem CAB'a (antyskokowy) do tego AGPS tez byl wlaczony (bo myslalem, ze tak bedzie lepiej) = skakalo.
Az kiedys przypadkowo zainstalowalem CAB'a i wylaczylem lokalizacje = przestalo skakac.

Ale subiektywnie AM 6.7 calosciowo (GPS) funkcjonowala lepiej niz 6.8.x.

Edit:
mam "wgrany" rom MeLoN-HD2_21916_PL PLK z 2011-01-25
« Ostatnia zmiana: Maj 20, 2011, 21:44:41 wysłana przez tesbor »

*

Offline Miedzio

• 492
« Odpowiedź #66 dnia: Maj 20, 2011, 21:03:04 »
AGPS mam wylaczony, a cab`a nie instalowalem, bo bylem przekonany, ze zmiany sa wgotowane w ROM. Sprobuje go zainstalowac, moze rzeczywiscie cos pomoze.

*

Offline zbigzydecki

• 1
  • Sprzęt: HTC HD2 ROM 3.14 AM 6.8
« Odpowiedź #67 dnia: Maj 24, 2011, 17:37:25 »
Nie mam problemów na HTC HD2

A ja mam.Po wyłączeniu AM 6.8.1 na drugi dzień po uruchomieniu ma problem z zaskoczeniem dopiero SR telefonu pomaga i powtórne włączenie AutoMapy.Na 6.8 nie było tego.Jaki powód?Diabli i twórcy AM chyba tylko wiedzą.

*

Offline ochkarol

• 4813
« Odpowiedź #68 dnia: Maj 24, 2011, 17:40:56 »
Chyba nie wiedzą, bo moja wymiana z suppportem korespondencji na ten temat (przy okazji AM 6.7) skończyła sie ich stwierdzeniem, że O1 ma słaby odbiornik GPS.
Pozdrawiam
Karol

*

Offline ererce

• **
  • 175
« Odpowiedź #69 dnia: Maj 26, 2011, 21:33:27 »
Zaglosowalem na NIE.
Mam Omnie I i od 6.8 tanczy i robi glupoty. To samo bylo w 6.6, ale w 6.7 bylo ok. Poprawili, ale niedokladnie.
Oczywiscie, zawsze support zwala na odbiornik, ale TomTom w tym samym miejscu na tej samej Omni jakos dziala :/

*

Offline baciarek

• 687
  • Sprzęt: Samsung Galaxy S5
« Odpowiedź #70 dnia: Maj 29, 2011, 14:18:47 »
Panowie odszczekuję mój głos, że nie ma problemu. Problemu nie ma jak nie ma wytyczonej trasy. Natomiast jak tylko ustawię trasę to GPS skacze po krzyżówkach jak porąbany. Czyli mi wygląda ewidentnie na problem porgramu a nie samego smarta i jego GPS, ponieważ bez ustawionej trasy śmiga bardzo dobrze i dokładnie
Kobieta + 50ml = CHMOD 777

*

Offline ochkarol

• 4813
« Odpowiedź #71 dnia: Maj 29, 2011, 15:36:17 »
Ja pojeździłem kilkla dni na demo AutoPilota i nie wystąpił żaden kłopot z obsługą sygnału GPS, taki jak dotyka mnie w AM.
Także to na pewno nie jest problem odbiornika.
Pozdrawiam
Karol

*

Offline jerzu

• 1323
    • Mój profil na FB
  • Sprzęt: iPhone 7
« Odpowiedź #72 dnia: Maj 29, 2011, 16:39:55 »
Ja pojeździłem kilkla dni na demo AutoPilota i nie wystąpił żaden kłopot z obsługą sygnału GPS, taki jak dotyka mnie w AM.
Także to na pewno nie jest problem odbiornika.

Ja nie mam takiego problemu na MapaMap. Co do AP to się nie wypowiadam, bo wytrzymałem z nim całe 15 kilometrów  :P Za to na NaviExpert co jakiś czas pojawia się napis "Ustalam pozycję". Ale pojawia się on zdecydowanie rzadziej, niż problemy w AM.
Dariusz "jerzu" Niemczyński
Telefon - iPhone 7 & Moto G5
Tablet - Huawei Media Pad T5

*

Offline ochkarol

• 4813
« Odpowiedź #73 dnia: Sierpień 21, 2011, 14:03:58 »
  • w czasie jazdy, bez przyczyny kursor skacze wzdłuż i/lub w poprzek trasy, co skutkuje chwilowym komunikatem "Rozglądam się" i wyznaczeniem nowej trasy;
Jak na razie nic nie zapowiada poprawy. W AM 6.9 beta (1 i 2) dalej występuje powyższe.  :S
Pozdrawiam
Karol

*

Offline lola

• 1240
  • Sprzęt: S7, Axim x51v
« Odpowiedź #74 dnia: Sierpień 31, 2011, 22:17:41 »
Również mam ten problem - po upgradzie w połowie lipca z Automapy 6.6.2 do 6.8.1 również zauważyłem zachowania, które wcześniej się nie pojawiały - przeskakiwanie wskaźnika na sąsiednie ulice, znajdowanie fixa i natychmiastowe jego gubienie, częste komunikaty "słaby sygał GPS". Dodatkowo subiektywnie wydłużył się mi czas łapania fixa w porównaniu do wcześniejszej wersji.

Pozdrawiam,
Ł.O.

*

Offline piotrosek

• *
  • 58
  • Sprzęt: Omnia 2 (I8000NXXJJ1 Wall-E MSN 1.0)
« Odpowiedź #75 dnia: Wrzesień 01, 2011, 10:48:57 »
Również mam ten problem - po upgradzie w połowie lipca z Automapy 6.6.2 do 6.8.1 również zauważyłem zachowania, które wcześniej się nie pojawiały - przeskakiwanie wskaźnika na sąsiednie ulice, znajdowanie fixa i natychmiastowe jego gubienie, częste komunikaty "słaby sygał GPS". Dodatkowo subiektywnie wydłużył się mi czas łapania fixa w porównaniu do wcześniejszej wersji.
No i Cię nie pocieszę, bo jak widzę używasz niecertyfikowanego urządzenia dla AM... :( Próbowałem powalczyć trochę z supportem AM o poprawę, ale dostałem 2 odpowiedzi, które dały mi wiele do myślenia, a na pewno poszukiwania dobrej alternatywy...
Przykro nam, ale Omnia 2 nie jest certyfikowanym urzadzeniem dla AutoMapy. Nie testowalismy tego modelu i nie modyfikowalismy programu pod jego katem. Nie mozemy wiec gwarantowac bezproblemowej pracy programu.
Z naszych doswiadczen wynika, ze odbiorniki GPS w telefonach marki Samsung nie sa najlepszej jakosci. Potwierdzamy, ze bywa problem z sygnalem gdy nie pobierze sie danych Xtra. Sa to fakty na ktore nie mamy wplywu jako producent oprogramowania.
Odpowiedź supportu AM na zgłoszenie dotyczące polepszenia działania nawigacji po wyłączeniu LD opisane było to tutaj: http://pdaclub.pl/forum/betatesty/automapa-6-9-beta-2-juz-na-serwerze/msg1519029/#msg1519029
Aby Traffic dzialal. trasa musi sie rekalkulowac. Skoro sie rekalkuje, system moze sie zachowywac nieco inaczej. Cos za cos. Np. komunikat 'czekam na ruch' pojawia sie tylko i wylaczenie przed rekalkulacja.

W kazdym razie przekazujemy Panska ocene do odpowiednich osob, byc moze uda sie cos poprawic w tym zakresie. Dziekujemy za zgloszenie.
AutoMapa 6.16.2 (2343)/EU 1406 6.638 - włączony LiveDrive!

*

Offline altroch

• 667
  • Sprzęt: Modecom WinCE 6.0/AM 6.xx, SGS3, SG Note3
« Odpowiedź #76 dnia: Wrzesień 01, 2011, 12:50:05 »
U mnie w AM6.9 beta2 'czekam na ruch' pokazuje się przy każdym postoju pod światłami, a moje urządzenie jest wspierane (mio p350) i nie ma LD. A więc niech support bajek nie opowiada.

*

Offline nocnyMarek

• 9913
  • Sprzęt: Palmax, viliv X70
« Odpowiedź #77 dnia: Wrzesień 01, 2011, 13:03:59 »
Napisz im to, najlepiej łącznie z cytatem tej ich wypowiedzi.
AM3/4/5/6, DPN/D6, AP, N2/9, OM-free

*

Konrad4x

« Odpowiedź #78 dnia: Wrzesień 01, 2011, 13:27:11 »
U mnie w AM6.9 beta2 'czekam na ruch' pokazuje się przy każdym postoju pod światłami, a moje urządzenie jest wspierane (mio p350) i nie ma LD. A więc niech support bajek nie opowiada.
Kolego tak spytam tylko na marginesie, czy w swoim Mio w ustawieniach GPS (w automapie) masz zahaczoną opcję "uwzględniaj pokazując pozycję" zaraz pod "Kompensuj opóźnienie sygnału" . Ja u siebie to odhaczyłem (to "uwzględniaj...), czyli wyłączyłem kolejną rzecz (po LD), za którą zapłaciłem i wydaje mi się, że pod względem skakania kursora, "czekania na ruch" , "rozglądania się" jest jeszcze stabilniej niż z zahaczoną tą opcją. Być może to tylko moje urojenia, że jest lepiej, ale przetestować możesz to u siebie, na pewno nie zaszkodzi, a może pomoże  :wink:

*

Offline RUKAT

• 2388
  • Sprzęt: POCO X3 NFC
« Odpowiedź #79 dnia: Wrzesień 01, 2011, 15:46:27 »
Ale to nie jest kolejny gadget który Ci wcisnęli i za który musiałeś zapłacić tylko jest to opcja umożliwiająca dopasowanie AM do specyfiki twojego sprzętu - Ustawiasz tak jak dla Ciebie jest najlepiej i zapominasz  B)
Nic tak nie cieszy jak seria z pepeszy ;o)

« Odpowiedź #80 dnia: Wrzesień 01, 2011, 17:13:26 »
Przykro nam, ale Omnia 2 nie jest certyfikowanym urzadzeniem dla AutoMapy. Nie testowalismy tego modelu i nie modyfikowalismy programu pod jego katem. Nie mozemy wiec gwarantowac bezproblemowej pracy programu.
Z naszych doswiadczen wynika, ze odbiorniki GPS w telefonach marki Samsung nie sa najlepszej jakosci. Potwierdzamy, ze bywa problem z sygnalem gdy nie pobierze sie danych Xtra. Sa to fakty na ktore nie mamy wplywu jako producent oprogramowania.

A z moich doświadczeń od wersji  3.6 AM wynika ze programiści automapy skupili sie na marketingowych wodotryskach które dobrze sprzedają sie w TV a nie opanowali odczytu danych z GPS albo je popier... w którejś wersji bo inaczej tego nazwać sie nie da!  Inne programy potrafią to obsłużyć! Ale oni nie... niech zamówią urządzenia u chińczyków i sprzedają jako ich nawigacja... zobaczymy czy GPS będzie działał?!  Dla nich kazdy GPS jest kiepskiej jakości jak nie to pewnie jakas partia GPS była gorsza bo ich działa...

Jak tylko tom tom polepszy mapy... goodbye AM ale to nastąpi wcześniej niż oni naucza sie ze klient ma racje jak mowi ze nie działa GPS tylu forumowiczom

*

Offline rgr

• 1045
« Odpowiedź #81 dnia: Wrzesień 01, 2011, 17:32:53 »
Ale to nie jest kolejny gadget który Ci wcisnęli i za który musiałeś zapłacić tylko jest to opcja umożliwiająca dopasowanie AM do specyfiki twojego sprzętu - Ustawiasz tak jak dla Ciebie jest najlepiej i zapominasz 8)
Popatrz, a Igo automatycznie sobie potrafi ustawić właściwą kompensację, i to na tyle skutecznie że nigdy nie ma cofania przy hamowaniu :>
To nie tablica ogłoszeń !

*

Offline ochkarol

• 4813
« Odpowiedź #82 dnia: Wrzesień 01, 2011, 17:35:23 »
Ale to nie jest kolejny gadget który Ci wcisnęli ...
Kompensacja opóźnienia sygnału wraz z uwzględnianiem pozycji kursora to dla mnie bardzo pożyteczna funkcjonalność a nie gadżet.
Szczególnie przy bliskich sobie odległościowo manewrach.
Pozdrawiam
Karol

*

Offline odja12

• 31
  • Sprzęt: HP IPAQ 214
« Odpowiedź #83 dnia: Wrzesień 01, 2011, 18:43:23 »
Witam!!

Moj sprzęt to HP IPAQ 214 z zewnętrzynym GPS Pentagram Pathfinder 3101 po bluetooth i żadnych problemów zarówno na wersji AM 6.8.x jak i AM 6.9 beta. Wcześniej używałem odbiornika Navibe z Sirf Star i tu owszem były problemy.

Pozdrawiam:

odja

*

Offline emisiu

• Ekspert AutoMapa
  • 2362
« Odpowiedź #84 dnia: Wrzesień 01, 2011, 22:44:20 »
Kompensacja opóźnienia sygnału wraz z uwzględnianiem pozycji kursora to dla mnie bardzo pożyteczna funkcjonalność a nie gadżet.
Szczególnie przy bliskich sobie odległościowo manewrach.

Ale zupełnie zbędna funkcjonalność. W TT, iGo i kilku innych jest to zrobione na zasadzie samoczynnej auto-kalibracji. Program sam dobiera odpowiednie opóźnienie analizując momenty skrętu na skrzyżowaniach dróg (tak przynajmniej robi to TT i to od początku swojego istnienia). Już po piątym-szóstym skręcie gps jest w miarę dobrze skalibrowany.

*

Offline ochkarol

• 4813
« Odpowiedź #85 dnia: Wrzesień 01, 2011, 22:47:22 »
Jakby była zbędna, to by w wymienionych przez Ciebie programach tego nie było.
A czy robi się samoczynnie, czy na skutek konfiguracji programu przez użytkownika to już bez znaczenia.
Osobiście wolę mieć możliwość włączenia lub wyłączenia funkcjonalności.
Pozdrawiam
Karol

*

Offline nocnyMarek

• 9913
  • Sprzęt: Palmax, viliv X70
« Odpowiedź #86 dnia: Wrzesień 01, 2011, 22:58:02 »
Wolisz mieć z powodu obaw o ppoprawność działania czy też złych doświadczeń ...
Gdyby autokalibracja była i działała jak należy to w życiu byś nie zatęsknił za opcją
do ręcznego ustawiania.
AM3/4/5/6, DPN/D6, AP, N2/9, OM-free

*

Offline ochkarol

• 4813
« Odpowiedź #87 dnia: Wrzesień 01, 2011, 23:03:22 »
Zapewne tak.
Chociaż nie mam złych doświadczeń z tą funkcjonalnością związanych.
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 01, 2011, 23:05:30 wysłana przez ochkarol »
Pozdrawiam
Karol

*

Offline izaw

• 1165
« Odpowiedź #88 dnia: Wrzesień 02, 2011, 00:29:42 »
Działa niestabilnie. Albo się opóźnia, albo przy hamowaniu traci kontakt z rzeczywistością. Jestem za autokalibracją, a nawet przeciw. Dlaczego? Patrząc na wprowadzane funkcjonalności miesiącami nie działające poprawnie, obawiam się pogorszenia.

*

Offline ochkarol

• 4813
« Odpowiedź #89 dnia: Wrzesień 02, 2011, 00:55:36 »
Pewnie zależy od oczekiwań. Ja nie oczekuję reakcji w ciągu sekundy na zmianę prędkości ze 100km/h do 30-stu.
Pozdrawiam
Karol