Ja chyba dam sobie spokój z czekaniem na AM na iPhone i przedłużę subskrypcję licencję na PNA.
Po listopadowych zapowiedziach liczyłem, że będzie już już i pozostanę z jednym urządzeniem do wszystkiego a tym czasem subskrypcja mi się skończyła, AM na iPhone jak nie było tak nie ma i nie wiadomo kiedy będzie a nawet jak będzie to mocno funkcjonalnie ograniczona (choćby brak Miplo).
A iPhone jako platforma do nawigacji jest wręcz idealna - praktycznie każdy telefon z data planem, więc wszelkie funkcje związane z transmisją danych mamy dostępne "z pudełka" bez niewygodnych kombinacji takich jak na PNA (parowanie telefonu, uruchamianie Bluetooth itp. itd).
Może w ciągu roku do końca następnej subskrypcji coś się wyklaruje z AM na iPhone - albo będzie albo nie a jak będzie to może funkcjonalnie odpowiadać tej z WM...
Ogólnie falstart i żenada z AM na iOS.
Sytuacja dość nieciekawa dla Aquratu bo wycofanie się z AM na iOS po szumnych zapowiedziach oznaczało by kompletny blamaż. Poza tym utratę zainwestowanych środków w przygotowanie aplikacji i konieczność udzielenia sobie odpowedzi co dalej z AM skoro jej główna platforma (WM) powoli odchodzi do lamusa.
A jeżeli faktycznie jest tak, że sprzedaż jednej licencji na Appstore będzie oznaczać np. konieczność odprowadzenia opłaty za 5 urządzeń (bo tak pozwala AppStore) do dostawców map to AM na iOS może się okazać zbyt droga aby zdobyła jakiekolwiek powodzenie. No może w wersji Polska-only będzie przystępna cenowo choć na zdrowy rozsądek powinna kosztować w takim razie 5x tyle co wersja PL na PNA (której można używać na jednym urządzeniu). Jednak inny dostawcy aplikacji nawigacyjnych na iOS (Navigon, TomTom itp.) jakoś sobie poradzili z tym problemem i ich nawigacje na iOS są dostępne w cenie powiedzmy na mniej więcej takim poziomie jak Automapa.