AM a Iphone

• 28 Odpowiedzi
  • 17609 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline WZ

• **
  • 114
  • Sprzęt: HTC Topaz, IPhone 4.
AM a Iphone
« dnia: Styczeń 08, 2011, 13:36:14 »
Czy ktoś ma wieści kiedy ukaże się wersja na Iphon'a (i pochodne)? Wg oficjalnych informacji Automapy program przekazano do atestacji w listopadzie i do dziś cisza.

*

Offline bikekowal

• 13104
Odp: AM a Iphone
« Odpowiedź #1 dnia: Styczeń 08, 2011, 14:53:23 »
odrzut i czekamy do lutego
Bądźcie realistami, żądajcie niemożliwego...

*

Offline 502423131

• 15
  • Sprzęt: iPhone 4
« Odpowiedź #2 dnia: Styczeń 09, 2011, 20:18:32 »
Bikekowal możesz napisać coś więcej?

*

Offline WaldekGo

• 1522
    • smartphone.net.pl
  • Sprzęt: Touch HD2, TyTN II, Hero, Diamond, HTC p3300, SPV, SPV e200, SPV c500, SPV c550
« Odpowiedź #3 dnia: Styczeń 17, 2011, 14:12:17 »
Może być nawet dłużej - ze strony Automapy starannie usunięto wszelkie wzmianki o wersji na iPhone, oprócz jednego wywiadu który niedorzecznik przeprowadził sam ze sobą, a który to błyskotliwy wywiad jest ukryty w dziale informacji prasowych.

*

Offline slawrumia

• 3932
  • The Best Game UT3
    • filmiki
  • Sprzęt: Galaxy s4 96GB
« Odpowiedź #4 dnia: Styczeń 17, 2011, 14:42:55 »
na stronie wszystko jest  jak było
http://www.automapa.pl/?PEI=38149&article_id=225530
na dole jest IAM
a informacja prasowa stała się mniej aktualna i zastąpiła ja następną
całkiem możliwe że odrzucili aplikacje bo chcieli żeby można było zainstalować wyłącznie na jedno urządzenie, a na warunki apple nie mogą się zgodzić bo warunki licencji dostawców map nie pozwalają
jak nie wyjdzie w lutym pozostanie czekać na wersje w cydi :)

Mda II --> Mda Pro --> Toshiba G910 --> HTC Diamond --> SE Xperia X1 --> Asus P565 --> OmniaHD i8910 24GB --> IPhone 3G  --> Nokia N810 --> i780 --> Galaxy s --> IPhone 4 32GB --> Galaxy Note 80GB exFAT -- Galaxy s4 96GB

*

Offline WaldekGo

• 1522
    • smartphone.net.pl
  • Sprzęt: Touch HD2, TyTN II, Hero, Diamond, HTC p3300, SPV, SPV e200, SPV c500, SPV c550
« Odpowiedź #5 dnia: Styczeń 17, 2011, 16:32:17 »
Cydia automatycznie zmniejsza radykalnie liczbę klientów. Ocenia się, że mniej niż 10% wszystkich iPhone jest po jailbreaku. W Polsce liczby są pewnie wyższe, ale to i tak ilości śladowe, zwłaszcza przy oficjalnych cenach skierowanych - no offence - do idiotów. Ewentualnie rozrzutnuch snobów. Zwłaszcza, że jailbreak oznacza również utratę gwarancji.

Oprócz tego zobacz co napisałem w innym wątku o AM dla iPhone.

*

Offline slawrumia

• 3932
  • The Best Game UT3
    • filmiki
« Odpowiedź #6 dnia: Styczeń 17, 2011, 16:52:53 »
napisałem że jak nie wyjdzie w lutym i moje domysły staną się prawdą. Jeśli by mieli związane ręce przez dostawców to i tak byłby lepszy rydz niż nic.

Połączone: [time]Styczeń 19, 2011, 22:45:01[/time]
Czytałem dzisiaj imagazine i jest wywiad z kamińskim
Z tego co powiedział aplikacja cały czas czeka na certyfikacje i liczą że niebawem będzie dostępna
a livedrive zostanie dodany w następnej aktualizacji

Połączone: Styczeń 19, 2011, 23:08:06
http://imagazine.pl/2011/01/19/imagazine-12011-mac-app-store-automapa/
do pobrania za free jakby ktoś chciał poczytać
« Ostatnia zmiana: Styczeń 19, 2011, 23:08:06 wysłana przez slawrumia »
Mda II --> Mda Pro --> Toshiba G910 --> HTC Diamond --> SE Xperia X1 --> Asus P565 --> OmniaHD i8910 24GB --> IPhone 3G  --> Nokia N810 --> i780 --> Galaxy s --> IPhone 4 32GB --> Galaxy Note 80GB exFAT -- Galaxy s4 96GB

*

Offline WaldekGo

• 1522
    • smartphone.net.pl
« Odpowiedź #7 dnia: Styczeń 21, 2011, 15:01:29 »
Robienie wywiadu z kumplem od piwa jest równie śmieszne jak samodzielne fabrykowanie przecieku informacji przez niedorzecznika prasowego, choć nie aż tak śmieszne jak wywiad niedorzecznika z samym sobą.

Choć z drugiej strony jest to niezła okazja do ostudzenia czekających - brak AM Traffic (będzie w nieokreślonej przyszłości, na początek tylko SmartRoutes), brak Miplo (będzie w nieokreślonej przyszłości), brak trybu landscape (będzie w nieokreślonej przyszłości).

Już widzę ten tłum rzucający się na pierwszą wersję...
ech

*

Dżeju

« Odpowiedź #8 dnia: Styczeń 21, 2011, 15:17:28 »
Brak AM Traffic - to akurat zaleta, jak widać wg "Jabłuszka" też  :)
Brak Miplo - obecnie Miplo nie ma nic konkretnego i użytkowego do zaoferowania.
Brak trybu poziomego - tak, to już dla części użytkowników będzie nie do zaakceptowania.

*

Offline beju

• Android Singularity
  • 7093
    • Mini poradnik przed zakupem - co wybrać
« Odpowiedź #9 dnia: Styczeń 21, 2011, 15:29:25 »
Taaa, a na początku był płacz że nie ma. Teraz jest płacz bo to, bo tamto. Potwierdza się polskie powiedzienie że dać palec to całą rękę u*******li...  :-?
iPhone SE 10.1
NEXUS 4 5.1
i780 6.1

*

Dżeju

« Odpowiedź #10 dnia: Styczeń 21, 2011, 15:33:55 »
beju, ja piszę za siebie ( jest to moje zdanie niezmienne od ... w kwestii AM Traffic i Miplo ), a nie za ogół fanatyków AM  :wink: Proszę bez uogólnień.
A że zaczynam się przekonywać powoli do jabłuszka, to też czytam co nieco i piszę co nie co  :wink:

*

Offline vonski

• a.k.a. borubar
  • 7226
  • Free bootloaders!
  • Sprzęt: OnePlus X, Galaxy S6, Xperia Z3 Tablet
« Odpowiedź #11 dnia: Styczeń 21, 2011, 16:00:48 »
W brak trybu poziomego aż ciężko mi uwierzyć. Każda nawigacja na jabłko ma automatyczną rotację, a AM od kilku wersji ma to nawet dla urządzeń z WM i czujnikiem położenia...

*

Offline WaldekGo

• 1522
    • smartphone.net.pl
« Odpowiedź #12 dnia: Styczeń 21, 2011, 17:01:08 »
W brak trybu poziomego aż ciężko mi uwierzyć. Każda nawigacja na jabłko ma automatyczną rotację, a AM od kilku wersji ma to nawet dla urządzeń z WM i czujnikiem położenia...

Lepiej uwierz....

http://www.facebook.com/AutoMapa

Filip Gerczycki
Byłem w iSpot. Czy Wasza navi działa tylko w trybie portrait?...
Wczoraj o 03:01 przez iPhone · Lubię to! · Dodaj komentarz

AutoMapa W pierwszej wersji - tak.
               15 godz. temu ·

Skoro sam dyrektor-niedorzecznik tak mówi, to musi być prawda. Prawda?

*

Offline slawrumia

• 3932
  • The Best Game UT3
    • filmiki
« Odpowiedź #13 dnia: Styczeń 21, 2011, 21:19:31 »
najwazniejsze ze bedzie automapa i to lada dzien , reszta traffic i tryb poziomy kwestia aktualizacji
z ktorymi jak pisze nie bedzie juz takiego problemu

*

Offline klosz007

• **
  • 194
  • Sprzęt: iPhone 4 16GB + iPad 3 3G 32GB + NavRoad Vivo Plus
« Odpowiedź #14 dnia: Styczeń 26, 2011, 21:16:29 »
najwazniejsze ze bedzie automapa i to lada dzien
W listopadzie też tak mówili...

*

Offline slawrumia

• 3932
  • The Best Game UT3
    • filmiki
« Odpowiedź #15 dnia: Styczeń 26, 2011, 21:20:16 »
jak nie będzie na początku lutego zacznę się martwić, najważniejsze że dali w listopadzie , może im odrzucają może trwa to tak długo ?, ja nawigacje potrzebuje na czerwiec i chciałbym z livetraffic

*

Offline WaldekGo

• 1522
    • smartphone.net.pl
« Odpowiedź #16 dnia: Styczeń 29, 2011, 19:33:02 »
Chcieć sobie możesz - nawet jak jakimś cudem im dopuszczą (czyli jak wreszcie AM sobie poprawi sprzeczne z licencją iTunes warunki licencyjne), to i tak jest oficjalnie powiedziane, że live traffic NIE BĘDZIE.
Będzie później, pewnie - zgodnie ze standardową zasadą AM - po wakacjach. Przezornie, bez określenia po których.

Ale nie masz się co przejmować, na razie nie zanosi się, żeby mieli im dopuścić.

Przy okazji, zbierają się kolejne chmury, poniższy link tylko pozornie nie ma żadnego związku z nawigacjami:
http://wyborcza.biz/biznes/1,100896,9016522,Wydawcy_prasy_ida_na_wojne_z_Apple_em.html?utm_source=twitterfeed&utm_medium=twitter

*

Offline klosz007

• **
  • 194
« Odpowiedź #17 dnia: Styczeń 29, 2011, 21:18:47 »
Ja chyba dam sobie spokój z czekaniem na AM na iPhone i przedłużę subskrypcję licencję na PNA.
Po listopadowych zapowiedziach liczyłem, że będzie już już i pozostanę z jednym urządzeniem do wszystkiego a tym czasem subskrypcja mi się skończyła, AM na iPhone jak nie było tak nie ma i nie wiadomo kiedy będzie a nawet jak będzie to mocno funkcjonalnie ograniczona (choćby brak Miplo).
A iPhone jako platforma do nawigacji jest wręcz idealna - praktycznie każdy telefon z data planem, więc wszelkie funkcje związane z transmisją danych mamy dostępne "z pudełka" bez niewygodnych kombinacji takich jak na PNA (parowanie telefonu, uruchamianie Bluetooth itp. itd).
Może w ciągu roku do końca następnej subskrypcji coś się wyklaruje z AM na iPhone - albo będzie albo nie a jak będzie to może funkcjonalnie odpowiadać tej z WM...

Ogólnie falstart i żenada z AM na iOS.
Sytuacja dość nieciekawa dla Aquratu bo wycofanie się z AM na iOS po szumnych zapowiedziach oznaczało by kompletny blamaż. Poza tym utratę zainwestowanych środków w przygotowanie aplikacji i konieczność udzielenia sobie odpowedzi co dalej z AM skoro jej główna platforma (WM) powoli odchodzi do lamusa.
A jeżeli faktycznie jest tak, że sprzedaż jednej licencji na Appstore będzie oznaczać np. konieczność odprowadzenia opłaty za 5 urządzeń (bo tak pozwala AppStore) do dostawców map to AM na iOS może się okazać zbyt droga aby zdobyła jakiekolwiek powodzenie. No może w wersji Polska-only będzie przystępna cenowo choć na zdrowy rozsądek powinna kosztować w takim razie 5x tyle co wersja PL na PNA (której można używać na jednym urządzeniu). Jednak inny dostawcy aplikacji nawigacyjnych na iOS (Navigon, TomTom itp.) jakoś sobie poradzili z tym problemem i ich nawigacje na iOS są dostępne w cenie powiedzmy na mniej więcej takim poziomie jak Automapa.
« Ostatnia zmiana: Styczeń 29, 2011, 21:30:22 wysłana przez klosz007 »

*

Offline OleYek

• [Pyrlandia] [GMzP]
  • 18341
    • http://www.oleyek.com
  • Sprzęt: iPhone 16 Pro, iPad Pro, Apple Watch
« Odpowiedź #18 dnia: Styczeń 29, 2011, 21:59:11 »
I mozna by rzec nawet ze maja wieksza funkcjonalnosc niz bedzie miala okrojona AM na iOS. Ja uzywam Navigona i jakos juz mi sie nie spieszy do AM tym bardziej, ze dziala calkiem dobrze.
Linux is like a wigwam. No gates, no windows and apache inside.

*

Offline klosz007

• **
  • 194
« Odpowiedź #19 dnia: Styczeń 29, 2011, 22:23:41 »
Rynek zbytu aplikacji pod JB jest ułamkiem tego co można sprzedać w AppStore. Startując z duża rzeczą z założeniem, że będzie dostępna tylko w Cydii to jakieś nieporozumienie, choćby dlatego, że możliwość zrobienia JB na danym urządzeniu/danej wersji iOS nie jest w żaden sposób gwarantowana. Z untethered JB na iPhone z iOS 4.2.1 męczą się już tak długo i jest on obarczony takimi ograniczeniami (choćby posiadanie SHSH dla starszych wersji iOS) że podejrzewam, że w 4.3 w ogóle go nie będzie.
Cydia to rynek zbytu dla aplikacji za góra parę USD których nie pożałujesz jak stracisz.

*

Offline klosz007

• **
  • 194
« Odpowiedź #20 dnia: Styczeń 29, 2011, 22:40:50 »
Ja w takiej sytuacji i tak bym nie kupił - tu nie może chodzić tylko o jednorazowy, choćby częściowy, zwrot włożonej kasy bo wtedy wiadomo, że Ty kupisz i wydasz pieniądze a oni i tak nie będą tego rozwijać bo na dłuższą metę to się im i tak nie będzie zwracać. Kupił byś aplikację która sporo kosztuje a wiesz, że nie będzie rozwijana bo zbyt i zysk tym kanałem jest minimalny ?
Kupiłem biteSMS wiedząc, że JB może nie być dostępny do końca świata. Ale to tylko 5 euro.

Połączone: Styczeń 29, 2011, 22:44:11

Połączone: Styczeń 29, 2011, 22:39:48
co do cydi ma być nadal w 4.3 jak masz shsh z 4.1
jeśli w którejś wersji apple ostatecznie zablokuje cydię to wracam do androida , dla mnie telefon bez spotkań na zablokowanym ekranie, menedżera plików i braku doręczeń sms straci podstawową funkcjonalność nie mówiąc o reszcie dodatków

A jak nie masz ? Ja kupiłem iPhone 4 gdy oficjalny był już tylko iOS 4.2.1. Wgrany był iOS 4.0 ale od razu go zupgrade'owalem bo gdybym musiał zrobić restore to i tak tylko do 4.2.1.
« Ostatnia zmiana: Styczeń 29, 2011, 22:44:11 wysłana przez klosz007 »

*

Offline ELMUNIO

• **
  • 130
  • Sprzęt: HTC KAISER
« Odpowiedź #21 dnia: Styczeń 30, 2011, 00:09:58 »
Może AM celowo stworzyła program w okrojonej wersji bez inwestowania dodatkowej kasy obawiając się, że nie zostanie dopuszczony do appstore. Zawsze mogą się wycofać bez ponoszenia dodatkowych kosztów.

Który dostawca map nie zgadza się na warunki apple, navteq czy aquart?
ROM: Plemnik v1.0 - 6.5.5 bulid 23563

*

Offline klosz007

• **
  • 194
« Odpowiedź #22 dnia: Styczeń 30, 2011, 00:13:11 »
Raczej czy Navteq czy Geosystems.
Trochę by to było dziwne podejście - wiemy, że nasz produkt jest niezgodny z polityką Apple ale może ktoś nie zauważy i go mimo tego przepuszczą... Takie rzeczy tylko w Erze a nie w AppStore ;-)
Jeśli nawet tak było to ja bym nie robił tego całego szumu medialnego i zapowiedzi tylko po cichu sprawę załatwiał a jakby się udało to dopiero bym ogłosił sukces.
Apple bardzo twardo egzekwuje zgodność aplikacji z ich polityką. Trzeba też dodać, że nie kierują się tylko i wyłącznie czystym zyskiem - jeżeli aplikacja jest kiepska i są na nią skargi/reklamacje lub jeżeli narusza warunki AppStore lub SDK to bez ogródek ją wywalają. Jeżeli Aqurat myślał, że wypuści niedporacowaną beta wersję i jeszcze niezgodną z polityką Apple i to przejdzie przez akceptację to naprawdę mają sporo wyobraźni.
« Ostatnia zmiana: Styczeń 30, 2011, 00:22:50 wysłana przez klosz007 »

« Odpowiedź #23 dnia: Luty 08, 2011, 12:11:47 »
Może AM celowo stworzyła program w okrojonej wersji bez inwestowania dodatkowej kasy obawiając się, że nie zostanie dopuszczony do appstore. Zawsze mogą się wycofać bez ponoszenia dodatkowych kosztów.
Zainwestowanie w taki program na platforme iOS to juz jest duuuzy koszt wiec jesli powiedzieli A (napisali soft) to na pewno powiedza B (wloza appke do appstore).

*

Offline bikekowal

• 13104
« Odpowiedź #24 dnia: Luty 08, 2011, 22:16:33 »
spokojnie, soft działa, wystarczy przejść się do każðdego iSpotu i zobaczyć jak to hula na iPadzie

*

Offline slawrumia

• 3932
  • The Best Game UT3
    • filmiki
« Odpowiedź #25 dnia: Luty 08, 2011, 22:36:23 »
No to musze sie wybrac do ispotu zeby zobaczyc jak dziala , bo na swoim telefonie to sie raczej szybko nie doczekam

*

Offline bikekowal

• 13104
« Odpowiedź #26 dnia: Luty 09, 2011, 08:56:03 »
ja oglądałem w arkadii na iPadzie, całkiem przyjemnie to smiga.

*

Zachu

« Odpowiedź #27 dnia: Luty 09, 2011, 09:34:55 »
Przyjemnie to menu śmiga. Przesuwanie mapy nie działa. Przy takiej wielkości ekranu można już pokusić się o wykorzystanie programu jako mapnik. W samochodzie, oczywiście nie będzie to w niczym przeszkadzać.
Zobacz na tym samym iP mapy Googla lub Zumi, jak działają.
AM została w poprzedniej dekadzie. Wcale nie chodzi mi o wygląd.
Rok temu były zapowiedzi że w pierwszym kwartale będzie premiera. Pierwsze "szpiegowskie" zdjęcia pokazywały wersje 1.0. To co można zobaczyć w teraz ma oznaczenie 1.1. Postęp oszałamiający.
Nikt tego w Europie nie kupi tylko dlatego że to "najlepsze" mapy Polski.

*

Offline slawrumia

• 3932
  • The Best Game UT3
    • filmiki
« Odpowiedź #28 dnia: Luty 09, 2011, 12:50:41 »
w końcu sie wybrałem do ispotu , faktycznie mapa śmiga całkiem fajnie , pobawiłem się ipadem i gdyby działał na nim flash 10.1 to bym kupił. całkiem fajne urządzenie coś większego od telefonu a mniejszego od notebooka oczywiście nie zastąpi ani jednego ani drugiego ale wypełnia tą lukę.
pozostaje czekać na flash 10.1 albo możliwość odpalenia androida 2.2