PDAclub.pl

Nawigacja GPS => AutoMapa => AutoMapa Android => Wątek zaczęty przez: kierowca77 w Listopad 11, 2014, 18:51:19

Tytuł: moje poi z Windows na android
Wiadomość wysłana przez: kierowca77 w Listopad 11, 2014, 18:51:19
Witam, czy ktoś może mi podpowiedzieć jak mogę przenieść moje poi z Windows na android, czy jest już taka możliwość. Nie chodzi mi o ulubione.
Tytuł: Odp: moje poi z Windows na android
Wiadomość wysłana przez: ochkarol w Listopad 11, 2014, 19:30:06
ZTCW nie ma takiej możliwości.
Tytuł: Odp: moje poi z Windows na android
Wiadomość wysłana przez: kierowca77 w Listopad 11, 2014, 20:03:01
Dziękuję ochkarol, a możesz mi przypomnieć które pliki w am windows odpowiadają za punkty ulubione
Tytuł: Odp: moje poi z Windows na android
Wiadomość wysłana przez: mif w Listopad 11, 2014, 20:08:14
*.fav
Tytuł: Odp: moje poi z Windows na android
Wiadomość wysłana przez: nocnyMarek w Listopad 11, 2014, 21:33:13
Cytat: kierowca77
jak mogę przenieść moje poi z Windows na android

Jeśli masz własne kategorie to się nie da, jeśli tylko własne POI
w oryginalnych kategoriach to ponoć wystarczy przenieść pliki default.amp i spółka.
(wiedza nabyta ale niezweryfikowana)
Tytuł: Odp: moje poi z Windows na android
Wiadomość wysłana przez: RUKAT w Listopad 12, 2014, 07:26:48
Jeszcze było coś że trzeba najpierw skasoweć "dom"i "praca"bo są jakieś inne .
Też tego nie trenowałem, tyko tak mi się kojarzy.



Tytuł: Odp: moje poi z Windows na android
Wiadomość wysłana przez: altroch w Listopad 12, 2014, 11:50:19
"Dom" i "Praca" trzeba skasować jak się przenosi ulubione .fav. Wtedy to działa, ale w ostatniej aktualizacji zrobił się zamęt z polskimi znakami.
Tytuł: Odp: moje poi z Windows na android
Wiadomość wysłana przez: krzychla w Listopad 13, 2014, 21:19:50
Pisałem już w jednym wątku, ale się powtórzę. Mam tak u siebie zrobione (mam zresztą starszą wersję wAM na której opracowuję sobie POI i przerzucam do aAM).
POI muszą być na fabrycznych kategoriach Automapy. Można wykorzystać podkategorie MiploShare (klienci, podróże, rodzina,... itd) i tam umieścić nie dające się klasyfikować w "fabrycznych". Pliki "default - amp ampdada i ampdesc" (3 pliki - bez ampdel) przenieść w aAm do folderu "data" (fabryczne mają wartości 0 bitów) i zamienić. POI pokarzą się w pełni funkcjonalnie, z opisami jakie się im nada na windowsie i będą w pełni wyszukiwalne. Dlatego ulubione mam tylko nieliczne, a wszystkie niezbędne w podkategoriach MiploShare, bo je tam łatwo wyszukać. Wpisuję np "Podróże" i wszystkie moje "mety" wyskakują mi w kolejności od najbliższych do najdalszych od miejsca gdzie jestem.
Jeśli w czymś pomogłem, cieszę się. W razie pytań odpowiem.
Tytuł: Odp: moje poi z Windows na android
Wiadomość wysłana przez: altroch w Listopad 14, 2014, 11:10:31
No super, zrobiłem tak jak opisałeś i jest O.K. wreszcie.
Tytuł: Odp: moje poi z Windows na android
Wiadomość wysłana przez: krzychla w Listopad 15, 2014, 16:31:13
No to cieszę się. Pozdrawiam.
Tytuł: Odp: moje poi z Windows na android
Wiadomość wysłana przez: kierowca77 w Listopad 16, 2014, 19:12:28
przepraszam ale nie kumam, mam własny plik o nazwie firma i tam mam zaznaczonych chyba ok 400stu klientów chciałbym to przeżucić na am android. DA ŚIĘ?????
Tytuł: Odp: moje poi z Windows na android
Wiadomość wysłana przez: altroch w Listopad 17, 2014, 10:44:15
Nazwę pliku (-ów) musisz zmienić na default.*. Poza tym POI muszą być w istniejących kategoriach ( nie możesz tworzyć własnych nazw kategorii). Uporządkuj sobie w wAM a potem skopiuj pliki default - amp ampdada i ampdesc do aAM.
Tytuł: Odp: moje poi z Windows na android
Wiadomość wysłana przez: felis w Kwiecień 19, 2017, 20:12:15
Witam
Mam następujący problem, z poi w automapa na android. Chodzi o dodanie fotoradarów w Hiszpanii. Znalazłem odpowiednie pliki, przekonwertowałem do automapy, wgrałem tak jak tu podano do katalogu data. Wyświetlają się, odpowiednie kategorie mają takie ikony jak na terenie Polski z "fabrycznej aplikacji", tylko nie działają ostrzeżenia dźwiękowe.
Sprawdzałem dla tej samej kategorii na terenie kraju wszystko jest O.K.
Aplikacja wersji 4.3.0 z mapą 1702.
Ma ktoś jakiś pomysł?
Pozdrawiam
Tytuł: Odp: moje poi z Windows na android
Wiadomość wysłana przez: nocnyMarek w Kwiecień 19, 2017, 23:04:33
W windowsowym pliku poishow.settings (w profilu) jest taki zapis z listą krajów w których ostrzeganie jest zabronione:
NoSpeedCamCountries3=D;E;I;CH;SLO;FIN
Przy wjeździe do tych krajów wAM informuje o tym zakazie i pyta czy wyłączyć ostrzeganie.
Gdy użytkownik nie zezwoli, to wAM ostrzega o fotoradarach mimo zakazu. Skasowanie oznaczenia kraju w tym wierszu skutkuje brakiem pytania i niewyłączeniem ostrzegania.
Możliwe że w aAM jest podobnie ...
Tytuł: Odp: moje poi z Windows na android
Wiadomość wysłana przez: felis w Kwiecień 20, 2017, 09:29:17
Sprawdzę ten plik, ale o ile pamiętam automapa na Windows CE, nigdy mnie o to w Hiszpanii nie pytała. Ponadto mam zwykłą nawigację i tam wszystko działa prawidłowo, ale to stary modecom i czasem się zacina, dlatego szukam jakiegoś zabezpieczenia na smartfona.
Tytuł: Odp: moje poi z Windows na android
Wiadomość wysłana przez: felis w Kwiecień 21, 2017, 16:22:03
Mam tak
Cytuj
NoSpeedCamCountries4=

więc wygląda, że żaden kraj nie jest zablokowany.
Tytuł: Odp: moje poi z Windows na android
Wiadomość wysłana przez: nocnyMarek w Kwiecień 21, 2017, 20:57:34
Skoro w kraju działa a w Hiszpanii nie, to gdzieś musi być haczyk, albo przenieśli to w inne miejsce (może warto zapytać support?), albo coś nie gra z importem POI (może spróbuj sprswdzić czy ostrzeganie działa w przypadku któregoś z tych POI wbudowanych w mapę z miplo https://www.miplo.pl/index.php?s=&c=245&cn=11&pr=0&u= (https://www.miplo.pl/index.php?s=&c=245&cn=11&pr=0&u=) )
Tytuł: Odp: moje poi z Windows na android
Wiadomość wysłana przez: felis w Kwiecień 21, 2017, 21:28:07
może spróbuj sprswdzić czy ostrzeganie działa w przypadku któregoś z tych POI wbudowanych w mapę z miplo

Sprawdziłem dla jednego radaru z tych wbudowanych i działa, a te zaimportowane  z moich plików tylko wyświetla. Chyba trzeba liczyć że stary modecom mx2 podoła. Wprawdzie w Hiszpanii jeżdżę zgodnie z przepisami bo i tak jestem wszędzie dwa razy szybciej niż w Polsce, więc po co przeginać, ale lubię mieć takie informacje. Czasem też Hiszpanie wprowadzą człowieka w błąd bo nagminnie przekraczają prędkość o jakieś 20 km/h  i można się pomylić jakie jest ograniczenie.
Tytuł: Odp: moje poi z Windows na android
Wiadomość wysłana przez: oksok1 w Marzec 19, 2018, 15:50:49
Jak w tej nowej wyświetlić własne POI ? W poprzedniej wersji 4 podmieniałem Inne, potem w kategoriach zaznaczałem i się wyświetlały. Nie można tam nic już było dodać ni ująć, ale trudno lepiej tak niż przepisywać 500 punktów z klientami (m.innymi) do Ulubionych. A teraz  Innych brak.
Jak szperam to w pamięci wewnętrznej AM w folderze Data wszystkie one tam tkwią tzn. default.ampdel, .amp, .ampdata, .ampdesc i to nie z zerową wartością znaczy że po migracji do w.5 one się zachowały. Tylko co zrobić żeby je wyświetlić ?


Połączone: [time]Marzec 20, 2018, 00:37:12[/time]
... chyba coś mi zaświtało :
- zmienić kategorię Inne na jedną z kategorii MiploShare np. Klienci przy pomocy wAM dla TPC a potem przenieść .amp, .ampdata, .ampdesc jako default do folderu Data na Androidzie zgodnie z radami Altrocha i Krzychla (patrz wyżej).  Szczęśliwie mam jeszcze starą AM na laptopa wersja 6.24
Potem wystarczy tylko zmienić kategorię przy pomocy POIConvertera a następnie można na piechotę, ręcznie dodać każdy jeden punkt do Ulubionych. Ja tak właśnie zrobiłem z 600 moimi punktami (i jakoś żyję). Wbrew pozorom idzie to dość szybko , gdy  już w Kategorii POI wyedytuje się już listę swoich punktów. Niestety  te własne POI ukażą się dopiero od skali ok. 3 km. Może ktoś wie dlaczego tak się dzieje podczas gdy w tym samym czasie POI wbudowane ale również Ulubione pojawiają się od skali ok 50 km (licząc od góry do dołu ekranu) mimo że POIShowScales4 mam przestawione na 999999.99 co w wersjach Windowsowych dawało możliwość widzieć je znacznie wcześniej, nawet na tle całej Polski.