AutoMapa Android 1.6.0

• 132 Odpowiedzi
  • 75930 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline izaw

• 1165
Odp: AutoMapa Android 1.6.0
« Odpowiedź #90 dnia: Listopad 10, 2013, 21:44:48 »
To przykra wiadomość. Jeżeli to się potwierdzi, to będzie oznaczało nawiązanie do wad wAM. Tam też pierwszą radą było usuwanie/formatowanie karty. Oczywiście przypadłość ta jest charakterystyczna tylko dla AM.

*

Offline ciesiel

• *
  • 80
  • Sprzęt: Motorola Moto G 2nd gen.
« Odpowiedź #91 dnia: Listopad 11, 2013, 09:13:19 »
Walczyłem, wałczyłem... i się poddałem  8)

Odinstalowałem AM całkowicie, wywaliłem katalog z mapą, instalka na czysto, pobranie map i znowu nawiguje do POI :)

Przecież w androidzie wystarczy wejść w ustawienia -> aplikacje, odszukać automapę i "wyczyścić dane".

*

Offline Wiceq

• **
  • 121
  • Sprzęt: iPhone 6S PLUS (iAM)
« Odpowiedź #92 dnia: Listopad 11, 2013, 10:49:26 »
To przykra wiadomość. Jeżeli to się potwierdzi, to będzie oznaczało nawiązanie do wad wAM. Tam też pierwszą radą było usuwanie/formatowanie karty. Oczywiście przypadłość ta jest charakterystyczna tylko dla AM.

Niestety muszę potwierdzić tę wadę aAM. Nie dalej jak dwa tygodnie temu nawigacja mi się po prostu zatrzymała w czasie jazdy i to tak skutecznie, że pomógł tylko twardy reset. Po nim niestety automapy nie udało mi się uruchomić, pojawiał się tylko początkowy ekran i potem program się zamykał. Nie pomogła też ponowna instalacja z GPlay. Oczywiście wszystko inne działało bez problemu. Po powrocie do domku sprawdziłem kartę ale filesystem nie był uszkodzony, sprawdziłem też po kolei wszystkie pliki, które mają sumy kontrolne md5. Uszkodzony był o ile pamiętam plik hubnet.a. Aby ożywić program musiałem ponownie pobrać mapy Europy :(
Dobrze, że stało się to wszystko w PL, gdzie rzadko błądzę. Gdzieś na końcu świata pewnie cała aAM razem z Navroadem wylądowałaby w śmietniku przy autostradzie. Od teraz zawsze ze sobą wożę drugą kartę SD z pełną kopią :)
A wystarczyłaby pewnie prosta sprawa. Są sprawdzane sumy MD5 to skoro się nie zgadzają, dociągamy uszkodzony plik i tyle. Może kiedyś ...

W.

*

Offline jerzu

• 1323
    • Mój profil na FB
  • Sprzęt: iPhone 7
« Odpowiedź #93 dnia: Listopad 11, 2013, 11:17:41 »
Przecież w androidzie wystarczy wejść w ustawienia -> aplikacje, odszukać automapę i "wyczyścić dane".

Tak. Jedyne co mi wyczyściło, to dane licencji.
Dariusz "jerzu" Niemczyński
Telefon - iPhone 7 & Moto G5
Tablet - Huawei Media Pad T5

*

Offline ochkarol

• 4813
  • Sprzęt: Samsung Galaxy A8
« Odpowiedź #94 dnia: Listopad 11, 2013, 11:53:41 »
A ustawień programu nie wyczyściło?  :O

Na marginesie ja - jeśli instaluję program na Androidzie na nowo - zawsze czyszczę dane aplikacji przed jej deinstalacją.
Pozdrawiam
Karol
. : Kobietę łatwiej rozebrać wbrew jej woli, niż ubrać po jej myśli. : .

*

Offline RUKAT

• 2388
  • Sprzęt: POCO X3 NFC
« Odpowiedź #95 dnia: Listopad 11, 2013, 19:35:51 »
Tak. Jedyne co mi wyczyściło, to dane licencji.
No nie nie tylko   B) wszystkie ustawienia AM też się resetują .  Myślę że tu był raczej problem w danych mapowych a te się nie resetują . Pewnie trzeba było skasować katalog z mapami i pozwolić pobrać na nowo tylko to żaden zysk bo sama instalacja programu to chwilka a trwa właśnie pobieranie map
« Ostatnia zmiana: Listopad 11, 2013, 20:35:59 wysłana przez RUKAT »
Nic tak nie cieszy jak seria z pepeszy ;o)

« Odpowiedź #96 dnia: Listopad 14, 2013, 08:09:08 »
Witam! Czy ktoś wie jak skasować trasę w wersji 1.6 na androidzie 4.2.2 Htc One X?

*

Offline RUKAT

• 2388
« Odpowiedź #97 dnia: Listopad 14, 2013, 09:30:05 »
Trasa>klawisz sprzętowy(prawy?)> usuń

*

Offline vonski

• a.k.a. borubar
  • 7226
  • Free bootloaders!
  • Sprzęt: OnePlus X, Galaxy S6, Xperia Z3 Tablet
« Odpowiedź #98 dnia: Listopad 14, 2013, 09:39:19 »
OneX nie ma przycisku Menu :-D jak twórcy aAM nie dodali słynnych 3 kropek, to może być problem

*

Offline JD-MM

• 1145
  • Sprzęt: SGS6 SM-G920F
« Odpowiedź #99 dnia: Listopad 14, 2013, 10:13:04 »
Przycisk menu, można sobie włączyć.

*

Offline RUKAT

• 2388
« Odpowiedź #100 dnia: Listopad 14, 2013, 12:07:35 »
Aaaaa i w tym był problem :)   Pytanie nie do działu AM tylko do HTC :  "Jak zmienić akcje przypisane do przycisków?"
« Ostatnia zmiana: Listopad 14, 2013, 12:17:03 wysłana przez RUKAT »

« Odpowiedź #101 dnia: Listopad 14, 2013, 13:43:35 »
W HTC ONE wystarczy, że dłużej przytrzymasz klawisz "domku" i pojawią ci się opcje do kasowania trasy

*

Offline Wiceq

• **
  • 121
« Odpowiedź #102 dnia: Listopad 20, 2013, 11:52:49 »
Dostępne są do pobrania bezpośrednio ze strony Aquartu spakowane wersje map PL i EU 1310a (6.560) z danymi z 14.11.2013.
Wystarczy pobrać i rozpakować w miejsce starszej mapy. Sprawdzone, działa. Widać zmiany są na tyle niewielkie, że nie opłacało się producentowi wrzucać aktualizacji wszystkim przez GP.

*

Offline ochkarol

• 4813
« Odpowiedź #103 dnia: Listopad 20, 2013, 12:36:48 »
Aktualizacja map nigdy nie szła przez GP.
Przez sklep Googla aktualizuje się tylko program a same mapy aktualizowało się przez moduł aplikacji.
Teraz widzę doszedł jeszcze jeden "kanał" aktualizacji map - i bardzo dobrze.
« Ostatnia zmiana: Listopad 20, 2013, 12:40:16 wysłana przez ochkarol »
Pozdrawiam
Karol

*

Offline Wiceq

• **
  • 121
« Odpowiedź #104 dnia: Listopad 20, 2013, 12:43:20 »
Aktualizacja map nigdy nie szła przez GP. Tam jest tylko program a same mapy aktualizowało się przez moduł aplikacji.

Tak, masz rację. Chodziło mi oczywiście o funkcję "Aktualizuj program" dostępną z poziomu aplikacji. Nie pojawia się tam nowa mapa z literką "a".

*

Offline JD-MM

• 1145
« Odpowiedź #105 dnia: Listopad 20, 2013, 16:07:53 »
Można pobrać i przez  "Aktualizuj program".

*

Offline altroch

• 667
  • Sprzęt: Modecom WinCE 6.0/AM 6.xx, SGS3, SG Note3
« Odpowiedź #106 dnia: Listopad 20, 2013, 17:38:35 »
A u mnie nie zadziałało. Pobrane ze strony AM mapy i przekopiowane na kartę nie były widoczne. Musiałem zaktualizować z poziomu programu.

*

Offline JD-MM

• 1145
« Odpowiedź #107 dnia: Listopad 20, 2013, 18:19:56 »
Zastosowałeś p.8 i 9 "Instrukcji aktualizacji"
"Jeżeli w urządzeniu znajdują się dwie pamięci na dane to w oknie wyboru mapy wybierz tę pozycję, gdzie znajduje się napis: Zawiera mapy."
"Przejdź do: Ustawienia -> Ogólne -> Numer licencji i wprowadź swój numer licencji."
Pytam z ciekawości, bo aktualizowałem z poziomu aAM.
« Ostatnia zmiana: Listopad 20, 2013, 18:23:10 wysłana przez JD-MM »

*

Offline ochkarol

• 4813
« Odpowiedź #108 dnia: Listopad 20, 2013, 21:09:20 »
Żeby pominąć powyższe może ktoś spróbować zachować ze "starej" mapy plik "AutoMapa.lic" i po zainstalowaniu nowej podmienić?
Pozdrawiam
Karol

*

Offline JD-MM

• 1145
« Odpowiedź #109 dnia: Listopad 20, 2013, 21:36:44 »
Jest taki w aAM, ja u siebie takiego nie widzę.

*

Offline MonsterLolek

• **
  • 241
  • Sprzęt: Iphone 6s 64GB
« Odpowiedź #110 dnia: Listopad 20, 2013, 21:37:46 »
A u mnie nie zadziałało. Pobrane ze strony AM mapy i przekopiowane na kartę nie były widoczne. Musiałem zaktualizować z poziomu programu.
Mam  pytanie, czy pisząc ze musiałeś zaktualizować mapę z poziomu programu sugerujesz, że pobieranie map gdzieś na pcta i kopiowanie ich potem do urządzenia jest wygodniejszym sposobem , niż odpalenie aAM i zrobienie aktualizacji z poziomu programu via wifi ?
« Ostatnia zmiana: Listopad 20, 2013, 21:40:37 wysłana przez MonsterLolek »

*

Offline Wiceq

• **
  • 121
« Odpowiedź #111 dnia: Listopad 20, 2013, 21:43:14 »

Ja zmieniłem nazwę katalogu "Europe", chyba na "Europe_bak" czy coś podobnego, wypakowałem 7zipem z pobranego pliku nowy katalog "Europe" na kartę i odpaliłem program. Od razu miałem nową mapę i co ciekawe, katalog ze starą mapą zniknął z karty. Może trafiłem przez przypadek po zmianie nazwy w jakąś procedurę aktualizacji map, sam nie wiem. W każdym razie żadnych numerów licencji czy plików *.lic nie przenosiłem i program działa. Mam tez w katalogu "Data" nowe pliki ".6.560.road.data" i ".6.560.road.data.vpi" więc jest to nowa wersja mapy.
Plusem instalacji z poziomu programu jest to, że każdy plik w katalogu mapy ma swój pliczek *.MD5 z sumą kontrolną. W razie kłopotów z działaniem programu można sobie zweryfikować, czy jakiś plik nie został czasem uszkodzony. W archiwum pobieranym ze stronki, plików z sumami kontrolnymi nie ma.

*

Offline ochkarol

• 4813
« Odpowiedź #112 dnia: Listopad 20, 2013, 21:56:39 »
...ja u siebie takiego nie widzę.
W kopii karty taki plik znalazłem ale na karcie (w Samsungu) też go nie znajduję.  :shock:
Być może dlatego, że rozpocząłem procedurę aktualizacji z poziomu aplikacji...
Pozdrawiam
Karol

*

Offline hipeck

• **
  • 212
« Odpowiedź #113 dnia: Listopad 20, 2013, 21:59:46 »
Odpaliłem przed chwilą aAM i od razu miałem okienko, że jest dostępna nowa aktualizacja.  pozdr

*

Offline grzesk

• *
  • 69
  • Sprzęt: SG A5(2016)
« Odpowiedź #114 dnia: Listopad 24, 2013, 01:21:38 »
U mnie w piątek program też wykrył aktualizację map EU.
Potwierdziłem mu zmianę i zaczął ściągać.
Po aktualizacji okazało się, że program poinformował mnie, że mam mapy w wersji 1306!!! Ciekawe bo przed aktualizacją miałem 1310.
Po ręcznym usunięciu mapy i ponownym odpaleniu programu znów zrobiłem aktualizację i teraz ściągnął już poprawioną wersję 1310.

Ciekawa przypadłość mnie dopadła.

*

Offline kocureq

• 1216
    • Yet Another Tech Blog
  • Sprzęt: Samsung Galaxy Note, Galaxy S4
« Odpowiedź #115 dnia: Listopad 26, 2013, 16:22:32 »
Jakiś czas temu aAM miała problem z kasowaniem starych map podczas aktualizacji - zostawały obydwie mapy na dysku.

Może zrobili jakąś silniejszą procedurę kasowania starych map - która wycina też wasze backupy :)
Palm m505 -> Treo 650 -> Eten M700 -> HTC Touch Pro -> HTC HD2 -> Samsung Galaxy Note -> Samsung Galaxy S4

*

Offline jerzu

• 1323
    • Mój profil na FB
  • Sprzęt: iPhone 7
« Odpowiedź #116 dnia: Listopad 28, 2013, 19:15:07 »
Taki babol, w ciągu ostatniego tygodnia powtórzył się trzy razy, wcześniej też się pojawiał, ale sporadycznie.
Wyznaczona trasa, jedziemy sobie, w pewnym momencie, po pobraniu dany LD (znowu) znika z mapy trasa.

Klikamy przycisk "Trasa", niby trasa jest wyznaczona:

Kliknięcie przycisku "Gotowe" nie daje pożądanego efektu, dodatkowo z ekranu znika pilot. Usuwam trasę i co? I to:

Ponownie podajemy punkt docelowy i wracamy do punktu wyjścia, czyli brak nawigacji. Restart AM nie pomaga, dodatkowo trzeba ubić wszystkie procesy AM w pamięci. Dopiero wtedy AM zaczyna działać normalnie.

P.S. Wczoraj trasę W-wa > Gliwice > W-wa przebyłem przy użyciu NE. Może program nie zachwyca wodotryskami, ale chociaż nie ma problemów ze znikającymi trasami czy brakami sygnału GPS.

Dariusz "jerzu" Niemczyński
Telefon - iPhone 7 & Moto G5
Tablet - Huawei Media Pad T5

*

Offline MonsterLolek

• **
  • 241
  • Sprzęt: Iphone 6s 64GB
« Odpowiedź #117 dnia: Listopad 28, 2013, 20:40:21 »
Oj tam przesadzasz, aAM i tak z błędami jest najlepszą nawigacją. Pewnie na święta wyjdzie wersja 1.7 gdzie w opisie przeczytamy, że program dostosowany do androida kit kat oraz drobne poprawki i usprawnienia i dalej pół roku ciszy, olewania klientów i kolejne dostosowanie programu do nowego androida i tak w koło Macieju Wojtek :-D

*

pliers

« Odpowiedź #118 dnia: Listopad 29, 2013, 21:36:41 »
@jerzu

mam to samo często, support zganiał na mój GS4 więc przestałem z nimi dyskutować. Jak się problem pojawia to od razu Wyczyść pamięć RAM robię i to pomaga.

*

Offline izaw

• 1165
« Odpowiedź #119 dnia: Listopad 29, 2013, 23:31:27 »
No i support ma rację. GS4 to taki budżetowy, archaiczny sprzęt i nikt nie będzie projektował pod niego aplikacji.

Popraw się!