jakosc radia X7500 wm60 .... fatalissimo :-((

• 2 Odpowiedzi
  • 1120 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline andy_bez_wandy

• 4056
jakosc radia X7500 wm60 .... fatalissimo :-((
« dnia: Styczeń 12, 2008, 19:56:11 »
widzialnosc sieci WLAN fatalna (widzi jedna naraz, traci jedna to widzi nastepna, bardzo rzadko widzi 2 naraz)
szybkosc odswiezania dostepnych sieci WLAN ... jeszcze gorsza   :(
lezacy obok ipaq 6915 nie ma z tym zadnego problemu ... widzi 5-6 szt po pierwszych 15sek od wlaczenia modulu WLAN

a ameo ma
ROM version - 2.21.405.2
ROM date - 07/20/07
radio version - 1.50.00.00
protocol version - 32.38.7020.20H
extROM version - 2.21.405.101

czy to wersja ROMu jest za to odpowiedzialna ? na jaki powinienem zmienic ?!

pozdr i dziekuje

*

Offline jacol

• 400
  • Sprzęt: całe pudło złomu
Odp: jakosc radia X7500 wm60 .... fatalissimo :-((
« Odpowiedź #1 dnia: Styczeń 13, 2008, 13:02:43 »
Chyba już przeleciałem wszystkie ROM'y (przynajmniej te oficjalne) i w żadnym z nich nie widziałem jakiejś szczególnej zmiany in plus w WiFi.

Tempo odświeżania - prawdopodobnie TTTM i niewiele chyba można z tym zrobić. Możesz spróbować darmowego PeekPocket z http://dzolee.blogspot.com/search/label/PeekPocket - tam jest opcja regulacji tempa skanowania, ewentualnie innego softu który dostarcza tą funkcję (WiFiFoFum itp).

Tyle, że za dużo bym nie eksperymentował - nie wiem czy to przez testy różnych programów, czy też z powodu bugów wewnątrz firmware - pracując na ROMie 2.21.405.2/1.50.00.00 po jakimś czasie straciłem stabilność połączenia WLAN. Wyglądało to tak, że po włączeniu modułu i uzyskaniu połączenia z AP byłem w stanie przesyłać dane przez parę/parenaście minut, po czym łączność zamierała. Niby zasięg był i jakieś pakiety przechodziły (były zliczane), ale spingować się już nic nie dało.
Wiem że problem nie dotknął tylko mnie, parę osób również się skarżyło na tą przypadłość, niestety nie znalazłem innego lekarstwa poza HR.

Teraz mam ROM UK 2.35 z radiem 1.50 i działa to o tyle ok, że łączność jest stabilna - jak już złapie odpowiedniego AP to trzyma bez ograniczeń.

Ogólnie, to miałem już trochę problemów z ROM'ami w Ameo - oryginalne polskie z Ery niby chodzą, ale stwarzają różne dziwne sytuacje przy instalacji oprogramowania które używam. Np. część programów instaluje linki w złym folderze, MapSource ma problemy z zobaczeniem softu Garmina dopóki nie zmieni się ustawień regionalnych na angielskie, a chyba któryś z programów nawigacyjnych miesza w ustawieniach podświetlenia ekranu tak że nie działa regulacja podświetlenia przy podłączonym ładowaniu.
Oczywiście większość problemów nie tkwi w ROM a w sofcie niedostosowanym do polskiej lokalizacji, tyle że efekt jest jeden - całość nie działa…
Oryginalne ROMy od HTC (w tym 2.21) znowu coś nie do końca prawidłowo współpracują na Ameo z modułami bezprzewodowymi - zarówno z WiFi jak i BT.
Więc jak dla mnie najlepszym do tej pory okazał się ROM UK 2.35.

*

Offline andy_bez_wandy

• 4056
Odp: jakosc radia X7500 wm60 .... fatalissimo :-((
« Odpowiedź #2 dnia: Styczeń 25, 2008, 15:51:08 »
hmmm, czyli chcesz powiedziec ze sprzet za ponad 3k ... ma generalnie jak widze problem z software do obslugi radia .... i nic de facto nie da sie na to poradzic ?!  :S