Problem z odbiornikiem GPS na ASUS A696

• 1 Odpowiedzi
  • 1250 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Problem z odbiornikiem GPS na ASUS A696
« dnia: Maj 14, 2008, 09:16:04 »
Witam, mam poważny problem z GPS-em

Sprzęt: ASUS A696 z wbudowanym GPS-em.
Któregoś dnia zachciało mi się wyłączyć tzw. Static Navigation ponieważ denerwowało mnie to w Ozim.
Użyłem do tego celu programu "SP GPS View". Wyłączenie się nie udało a ponadto nie wiem co zrobiłem ale w pewnym momencie GPS przestał działać. Programy do nawigacji łączyły się do portu GPS ale nie odbierały żadnych danych z NMEA. Użyłem więc czegoś co nazywa się "SirfTech" aby go odratować. Program zapewne jest znany znawcom tematu.
Procedura:
W menu COM skonfigurowałem połączenie z GPS-em, następnie z menu NMEA -> Navigation Initalization. W polu Channels wpisałem 12, reszta pól była nieedytowalna i pusta. Potem wybrałem Factory Reset i kliknąłem SET.
W polu tekstowym poniżej pokazały się następujące informacje:

Version:
GSW3.2.4_3.1.00.12-SDK003P1.00a
ASUS 20061123
TOW: 0
WK: 1399
POS: 6378137 0 0
CLK: 96250
CHNL: 12
Baud Rate: 4800

Następnie OK, jeszcze raz menu COM -> Close, OK i EXIT

(Wyglądało to tak jak by GPS wrzucił sobie na nowo firmware skądś ...)
GPS zaczął działać !!! ale moje szczęście było chwilowe. GPS faktycznie teraz działa jednak co chwilę gubi sygnał z satelit całkowicie na kilka sekund. Przykładowo siła sygnału z jakiejś satelity wynosi 90% i nagle gubi z niej sygnał całkowicie i po chwili sygnał z powrotem wraca. Czasami gubi ze wszystkich naraz i po chwili wraca. W automapie wygląda to tak że satelity robią się na zółto pomimo pełnej mocy sygnału, po chwili z powrotem na zielono.
Wyżej opisane było testowane stojąc w miejscu, przy dobrej widoczności nieba a nawet przy podłączonej antenie zewnętrznej. W automapie czy Ozim ustawiałem różne prędkości połączenia z portem COM od 1200 do 57600 - za każdym razem to samo.

P.S. Później próbowałem jeszcze tą samą procedurę ale wybierając Cold Restart zamiast Factory Reset. Efekty były identyczne.

CO robić ???? Co jest nie tak i jak można to naprawić przez SirfTech lub coś podobnego ???

Please HELP i przepraszam za tak długi post.
PDA jest co prawda na gwarancji ale reklamacja w Asusie trwa ponad miesiąc więc wolał bym tego uniknąć.

*

Offline kubaa

• 522
    • asuspda.pl
  • Sprzęt: Asus A696
Odp: Problem z odbiornikiem GPS na ASUS A696
« Odpowiedź #1 dnia: Maj 14, 2008, 13:02:21 »
Zrób HR. Może będzie lepiej.
A co do reklamacji- załatwisz ją w max. 2 tygodnie.
Było: ASUS A686; ASUS A696; HTC Universal; HTC Wizard; ASUS P565, ASUS P552w, Nuvifone G60, Nec MobilePro 900, ASUS P320, ASUS P527, ASUS m930, Toshiba g900,