Zewnnętrzna antena GPS do 696

• 22 Odpowiedzi
  • 4838 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Zewnnętrzna antena GPS do 696
« dnia: Wrzesień 10, 2007, 00:55:32 »
Od niedawna jestem posiadaczem A696. Niestety tak się składa, że korzystanie z GPS-a w moim samochodzie wiąże się z koniecznością używania zewnętrznej anteny. Poprzednio miałem ACERA n35 i antenę z końcówką MMCX - działało całkiem dobrze. Do A696 powinna (!!) teoretycznie pasować ta sama antena, ale niestety gniazdo w PDA jest tak maleńkie, że nie trzyma wtyczki z kablem. Co mam zrobić?
Czy ktoś miał ten sam problem? a może ASUS ma jakieś swoje patenty?

*

Soovek

Odp: Zewnnętrzna antena GPS do 696
« Odpowiedź #1 dnia: Wrzesień 11, 2007, 11:13:22 »
Kupić zewnętrzną antenę lub samą końcówkę na allegro.
Pozdrawiam

« Odpowiedź #2 dnia: Wrzesień 11, 2007, 22:59:57 »
Kolego - antenę mam, teoretycznie zgodną ze standardem, ale wtyczka (też teoretycznie zgodna) n i e   p a s u j e!!  Zaróno Acer n35 jak Asus 696 wymagają takiej samej wtyczki - a jednak nie pasuje!!

*

Soovek

« Odpowiedź #3 dnia: Wrzesień 11, 2007, 23:08:42 »
Czyli sugerujesz, że średnica wtyczki jest różna ???

« Odpowiedź #4 dnia: Wrzesień 12, 2007, 00:37:18 »
Nie sądzę. Średnica wydaje się być prawidłowa, tylko gniazdo w PDA jest zbyt płytkie i nie pozwala osadzić stabilnie wtyczki.

« Odpowiedź #5 dnia: Wrzesień 16, 2007, 17:46:17 »
Niestety tak się składa, że korzystanie z GPS-a w moim samochodzie wiąże się z koniecznością używania zewnętrznej anteny.
Czy to oznacza że 696 źle się sprawdza w samochodzie? Gubi sygnał?

*

Offline genek

• 47
  • Sprzęt: Asus A639, Asus A6JM, Samsung Omnia
« Odpowiedź #6 dnia: Wrzesień 16, 2007, 18:10:15 »
Czy to oznacza że 696 źle się sprawdza w samochodzie? Gubi sygnał?

sa takie słuchy, ze ponoc gubi,
osobiscie obczytalem wszystkie artkuly jakie mi sie udalo znalezc w necie i prawie we wszystkich bylo, ze
niestety w stosunku do poprzednikow GPS ma slabsza stabilnosc, dlatego zdecydowalem sie
na A639 z odginana antena

poczytaj ten watek : http://pdaclub.pl/forum/index.php?topic=76913.0

*

Offline mkbdc

• 289
  • Sprzęt: iPad mini 16 4g, Asus VIVOTAB x86, SGN, Asus R2H,
« Odpowiedź #7 dnia: Wrzesień 16, 2007, 19:35:25 »
u mnie działa celująco nigdy nie stracił sygnału (a696)...nie posiadam czołgu  :E

*

Offline tomaszkap

• 8932
  • Mój avatar to Sawyer
  • Sprzęt: Samsung Galaxy A52 5G
« Odpowiedź #8 dnia: Wrzesień 16, 2007, 22:19:56 »
u mnie działa celująco nigdy nie stracił sygnału (a696)...nie posiadam czołgu  :E

Dokładnie. Działa GPS super nawet w pozycji poziomej choć przystosowany jest A696 do pracy w pionie. Mi w domu prywatnym (wewnątrz budynku) na wsi łapie sygnał z satelitów !!  To są bajki o złym działaniu GPS w A696  :mad: Przez właśnie takie plotki długo się męczyłem z nawigacją w poziomie aż wreszcie spróbowałem w pionie i działa nawet lepiej.
Było:Asus A696->SPV M650->Nuvifone M20->i5700->Kaiser-> SGSI,SGSII,SGSIV,Huawei,PALM Centro, Xiaomi Mi Mix 2s, Samsung Galaxy J4, Xiaomi Redmi Note 4 64/4 GB, Huawei P20 ProRealme 8Pro/8GB/128GB, Samsung A52s/A54 5G

« Odpowiedź #9 dnia: Wrzesień 16, 2007, 23:41:03 »
GPS-a w samochodzie używam od ponad kilku lat. Poprzednio miałem PDA Acer n35 i sprawował się całkiem dobrze w różnych autach (w tym w Fordzie z ogrzewana szybą!) Zero problemów. Problem się zaczął po zmianie samochodu na Citroena C5. Autko to jest chyba zbyt mocno nafaszerowane elektroniką - tak że "zimny" rozruch potrzafi trwać nawet 20 km !!! potem GPS działa w miarę normalnie, lecz od czasu do czasy gubi jednak sygnał.  Tak samo zachowywał się Acer jak i Asus 696, z tą rówżnicą, że mimo wszystko Asus jest znacznie szybszy i sprawniejszy. Po podłączeniu anteny zewnętrznej (niestety do Asusa nie mogę tego zrobić) działanie GPS-a było wzorcowe. Szybko startował i trzymał sygnał non stop. Korzystanie a Asusa we Fiatach i o dziwo w Citroenie C4 - bez zarzutu! (oczywiście bez anteny zewn).

*

Offline GrimReaper

• 1177
  • Sprzęt: ♠ HTC Topaz   ♥ Lark FreeBird 43.1
« Odpowiedź #10 dnia: Wrzesień 17, 2007, 00:14:52 »
Dodam swoje trzy grosze: Eten M700, a teraz Mio P550 m doskonale się sprawowały.sprawują w Fordzie z ogrzewaną przednią szybą. Zero problemów, no chyba, że stoję w korku w tunelu - Kraków   :S
Grimi & - Zobacz mnie na GoldenLine

*

Offline tomaszkap

• 8932
  • Mój avatar to Sawyer
  • Sprzęt: Samsung Galaxy A52 5G
« Odpowiedź #11 dnia: Wrzesień 17, 2007, 07:52:27 »
GPS-a w samochodzie używam od ponad kilku lat. Poprzednio miałem PDA Acer n35 i sprawował się całkiem dobrze w różnych autach (w tym w Fordzie z ogrzewana szybą!) Zero problemów. Problem się zaczął po zmianie samochodu na Citroena C5. Autko to jest chyba zbyt mocno nafaszerowane elektroniką - tak że "zimny" rozruch potrzafi trwać nawet 20 km !!! potem GPS działa w miarę normalnie, lecz od czasu do czasy gubi jednak sygnał.  Tak samo zachowywał się Acer jak i Asus 696, z tą rówżnicą, że mimo wszystko Asus jest znacznie szybszy i sprawniejszy. Po podłączeniu anteny zewnętrznej (niestety do Asusa nie mogę tego zrobić) działanie GPS-a było wzorcowe. Szybko startował i trzymał sygnał non stop. Korzystanie a Asusa we Fiatach i o dziwo w Citroenie C4 - bez zarzutu! (oczywiście bez anteny zewn).

Ja mam C3 i też działa dobrze. W Matizie czy Fiacie też nie miałem problemów. Myślisz, że  na działanie GPS wpływ ma marka auta?
Było:Asus A696->SPV M650->Nuvifone M20->i5700->Kaiser-> SGSI,SGSII,SGSIV,Huawei,PALM Centro, Xiaomi Mi Mix 2s, Samsung Galaxy J4, Xiaomi Redmi Note 4 64/4 GB, Huawei P20 ProRealme 8Pro/8GB/128GB, Samsung A52s/A54 5G

« Odpowiedź #12 dnia: Wrzesień 17, 2007, 16:18:45 »
Bynajmniej. Wpływ ma tylko ilość zakłóceń elektrycznych emitowanych przez różne urządzenia elektroniczne. Akurat co do C5 to mam pewność, ponieważ moi koledzy - posiadacze tego samego auta, mają te same problemy.

*

Offline McMike

• 1585
  • McMike
  • Sprzęt: E90, Asus A639, AM 4.1 + S8 i octa
« Odpowiedź #13 dnia: Wrzesień 18, 2007, 10:31:30 »
Ten sam problem jest w nowej megance ;) Dlatego wziąłem A639 :P a nie np. F-S n560 którego teraz używam i gdy jeźdże megane muszę mieć zewn. antenę ;)
Rząd nic nie robi i to się najbardziej chyba Polakom podoba =)

« Odpowiedź #14 dnia: Wrzesień 18, 2007, 15:22:36 »
zew. antena a po co, u mnie bynajmniej GPS działa bez najmniejszych problemów, ostatnio przejechałem troszkę km po Polskich i nie tylko drogach i ani razu nie miałem problemu z gubieniem sygnału, oczywiście nie biorąc pod uwagę jazdy w tunelach
pzdr

*

Offline McMike

• 1585
  • McMike
  • Sprzęt: E90, Asus A639, AM 4.1 + S8 i octa
« Odpowiedź #15 dnia: Wrzesień 20, 2007, 23:58:00 »
Wszystko zależy od auta ;)
Rząd nic nie robi i to się najbardziej chyba Polakom podoba =)

*

Offline estor12

• **
  • 137
  • Sprzęt: HTC Diamond WM 6.1 PL , rom 4.0
« Odpowiedź #16 dnia: Wrzesień 24, 2007, 10:17:03 »
możecie mnie uświadomić gdzie jest wejście do anteny w a696?

*

Offline Wiceq

• **
  • 121
  • Sprzęt: iPhone 6S PLUS (iAM)
« Odpowiedź #17 dnia: Wrzesień 24, 2007, 10:42:18 »
możecie mnie uświadomić gdzie jest wejście do anteny w a696?

Na tylnej ściance, pod gumową, podłużną zaślepką z napisem GPS.

W.

« Odpowiedź #18 dnia: Wrzesień 27, 2007, 13:06:49 »
W moim 636N spokojnie pasuje antena zewnetrzna z wejsciem MMCX. Moze twoj ACER urzywal innej anteny lub zwichrował ci wtyczke? Z tego co ogladałem u kumpla jego 696 wszystko jest ok i gniazdo jest to samo.

« Odpowiedź #19 dnia: Wrzesień 27, 2007, 20:06:54 »
W moim 636N spokojnie pasuje antena zewnetrzna z wejsciem MMCX. Moze twoj ACER urzywal innej anteny lub zwichrował ci wtyczke? Z tego co ogladałem u kumpla jego 696 wszystko jest ok i gniazdo jest to samo.

A przymierzałęś do niego antenę?

« Odpowiedź #20 dnia: Wrzesień 28, 2007, 09:52:54 »
jutro wpadne do niego i zerkne, nie widze jak to mogl by byc inny styk, one wszystkie sa takie same (standard MMCX). Czy ty próbowałeś ta antene na innym sprzecie firmy ASUS? bo nie widze jak to by wyglądało inaczej w roznych sprzetach skoro gniazda sa takie same. Osobiscie raz chcialem kupic ACER ale ASUSu są góra lepsze.

« Odpowiedź #21 dnia: Wrzesień 28, 2007, 15:14:49 »
Próbowałem nowe anteny i palmtopy w sklepach (Vobis, Komputronik) i niestety jest ciągle to samo. Moim zdanie jest błąd konstrukcyjny osadzenia gniazda anteny w PDA. Sprawdź jednaj jesli możesz - może Twoja antenka jest inna niż te którymi ja sie posłużyłem.

« Odpowiedź #22 dnia: Wrzesień 30, 2007, 22:25:11 »
OK. Sprawa została załatwiona. Problem polega na tym, że gniazdo anteny jest osadzone na krawędzi urządzenia, tak że wtyk nie może wejść do końca.
Sprawdziłem kilka anten dostępnych na rynku z wtykiem MMCX, posiadających zarówno wtyk prosty jak i kontowy i ... wszędzie to samo. Część ponad tą jaka wchodzi do gniazdka jest zbyt gruba!.  Są dwa rozwiązania problemu:
1. Spiłować lekko obudowę PDA wokół gniazda.
2. Opiłować wtyk.
Wybrałem opcję nr 2, aby nie uszkadzać PDA i ..... GPS "chodzi jak burza"!!!
Żenujące dla mnie jest to, że "support producenta", do którego kilkakrotnie się zwracałem o pomoc w tym temacie, z uporem maniaka odpowiadał tylko jedno - "gniazdo jest zgodne z normą MMCX". Zgadzam się z tym, jednak osadzenie gniazda uniemożliwia zastosowania wtyku "zgodnego ze standardem MMCX"!!!!! No ale cóż jeśli Panowie z "Supportu producenta" nie dysponują fizycznie urządzeniami tylko ich dokumentacjami, to trudno oczekiwać skutecznej pomocy.