Zasilacz samochodowy - Asus A636N

• 2 Odpowiedzi
  • 871 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline rafk

• *
  • 81
  • Sprzęt: Navroad NR560
« dnia: Luty 28, 2007, 22:47:34 »
Mam Asusa A636N....czy zasilacz samochodowy może być cały czas podłączony do uchwytu, nawet jak PDA jest z niego wyjęty? czy trzeba go odłączać ? to pytanie bardziej do elekrtoników - czy zasilacz może być podłączony do gniazda zapalniczki "bez obciążenia". Słyszałem, że zasilacz wtedy może się spalić....czy to prawda ?

*

Offline awatar

• 316
  • Sprzęt: P750, SE XPERIA Arc
« Odpowiedź #1 dnia: Marzec 01, 2007, 00:16:24 »
Ja nie widzę żadnego powodu, dlaczego zasilacz miałby się spalić bez obciążenia. W części jego obwodów płynie jakiś znikomy prąd, który nawet nie powinien grozić rozładowaniem akumulatora samochodu (gniazdo zapalniczki pozostaje pod napięciem po wyjęciu kluczyka).
Ze wzgledów bezpieczeństwa lepiej wyjąć tę wtyczkę. Zawsze może zdarzyć się jakieś zwarcie, skroplić woda przy zmianach temperatury, ale będzie to  woda "destylowana", bardzo źle przewodząca prąd. To jednak mowa o szczególnych sytuacjach.

*

Soovek

« Odpowiedź #2 dnia: Marzec 01, 2007, 20:48:37 »
Cytat: "awatar"
Ja nie widzę żadnego powodu, dlaczego zasilacz miałby się spalić bez obciążenia. W części jego obwodów płynie jakiś znikomy prąd, który nawet nie powinien grozić rozładowaniem akumulatora samochodu (gniazdo zapalniczki pozostaje pod napięciem po wyjęciu kluczyka).
Ze wzgledów bezpieczeństwa lepiej wyjąć tę wtyczkę. Zawsze może zdarzyć się jakieś zwarcie, skroplić woda przy zmianach temperatury, ale będzie to  woda "destylowana", bardzo źle przewodząca prąd. To jednak mowa o szczególnych sytuacjach.

Ta sytuacja jest niemozliwa/nierealna to jak wygrać w totka :D
Pozdrawiam